Start
Mój profil

Wznosimy nasze życia na wyższy poziom

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
Xyz79
Currently:Greece

Re: Wznosimy nasze życia na wyższy poziom

Post autor: Xyz79 »

Comeandsayhi pisze: pt sie 29, 2025 3:25 pm W temacie jedzenia dorzucam:

Grecki market - sklepik znajduje się w pawilonach przy Hali Mirowskiej. Kupuję tam fetę, oliwki, jogurt grecki, oliwę i miód tymiankowy <3

Gustoitaliano.pl - włoskie delikatesy, które również znajdują się przy Hali Mirowskiej. Mam w stosunku do nich mieszane odczucia. Obsługa np. za grubo kroi wędliny :') a w tym przypadku podstawa to cienkie plastry B) Natomiast domowe tiramisu mają bardzo dobre.

Piccola Italia & Mediterraneo - po włoskie produkty najczęściej odwiedzam sklep przy Hożej. Są też w Browarach Warszawskich, ale po zmianie obsługi przestałam tam chodzić. Kupuję u nich szynki, salami, sery. Czasem makarony i wino.

Boucherie de Varsovie na ul. Żelaznej. Nasz główny mięsny (steaki, tatry, mięso burgerowe, kury, kaczki, indyki). W ofercie mają też sery i wino. Właściciel oferuje możliwość zorganizowania kolacji degustacyjnej (chyba z wine pairingiem).

A na koniec cukiernia Perełka na ul. Granicznej. Jeżeli ktoś ma chęć poczuć klimat głębokiego PRLu, totalnie nieinstagramowego wyglądu wypieków i smaków jak u babci to tylko tam :fire:
Gusto Italiano ma też stoisko w Norblinie. Jest inna pani z obsługi, więc może trochę wypadnie wizyta 🙂

Piccola Italia uwielbiam! Może się mijamy czasami na Hożej, bo to też moja ulubiona lokalizacja 😉 Mają tam świetne tabliczki czekolady na gorąco, Simmón Coll. Idealnie gęste i pyszne 😋 Śliczne opakowania, świetne na prezent. U nas na Boże Narodzenie zrobiły furorę.
Comeandsayhi
PsychoFanka

Post autor: Comeandsayhi »

Xyz79 pisze: pt sie 29, 2025 4:11 pm Gusto Italiano ma też stoisko w Norblinie. Jest inna pani z obsługi, więc może trochę wypadnie wizyta 🙂

Piccola Italia uwielbiam! Może się mijamy czasami na Hożej, bo to też moja ulubiona lokalizacja 😉 Mają tam świetne tabliczki czekolady na gorąco, Simmón Coll. Idealnie gęste i pyszne 😋 Śliczne opakowania, świetne na prezent. U nas na Boże Narodzenie zrobiły furorę.
Masz bardzo dobre wyczucie czasu. Na BioBazarze w Norblinie byłam wczoraj ok 16, a pierwsze, co zauważyłam, to właśnie Gusto Italiano przy wejściu :')
Wersow
Koczkodan

Post autor: Wersow »

z chęcią przeczytałabym w tym wątku o książkach wartych polecenia :)
aroniaporzeczka
Channelka

Post autor: aroniaporzeczka »

OlgaM pisze: czw sie 28, 2025 7:21 pm Masz może szczotkę do ciała z polecanego sklepu? Przeczytałam kiedyś o zaletach szczotkowania na sucho i kupiłam szczotkę z phlov, jest fatalna, jakbym tarła papierem ściernym, nie jestem w stanie wykonać zabiegu. Może ktoś zna jakieś miękkie?
Mam szczotkę z Fridge (tę do stosowania na mokro, ale używam na sucho). Mam wrażliwą skórę (mogę "pisać"po skórze) i sprawdza się dobrze u mnie, skóra nie boli po zabiegu :)
LolaColaTola
RoyalBaby

Post autor: LolaColaTola »

Wersow pisze: sob sie 30, 2025 4:46 pm z chęcią przeczytałabym w tym wątku o książkach wartych polecenia :)
Interesuje Cię jakaś konkretna tematyka/gatunek? Będzie łatwiej coś podpowiedzieć :)
Xyz79

Wersow pisze: sob sie 30, 2025 4:46 pm z chęcią przeczytałabym w tym wątku o książkach wartych polecenia :)
Lubię twórczość Susan Sontag. Na początek może „Kilka uwag o emancypacji”.

Wydawnictwo Czarne ma świetne pozycje, jeszcze się nie zawiodłam na żadnej książce. Głównie literatura faktu, reportaże. Na pewno znajdziesz coś dla siebie :)

Wydawnictwo Próby. Przepięknie wydane, sporo klasyków w nowej odsłonie. Dla miłośniczek Włoch i podróży: Kamienie Wenecji, Paradiso, Europa w Zwierciadle, Godziny Włoskie

Iwaszkiewicz: Książka o Sycylii; Podróże do Włoch

Tolkien - wszystko 😉
Można wymieniać bez końca 😅
olaolaolaxd

Post autor: olaolaolaxd »

Xyz79 pisze: sob sie 30, 2025 6:49 pm Lubię twórczość Susan Sontag. Na początek może „Kilka uwag o emancypacji”.

Wydawnictwo Czarne ma świetne pozycje, jeszcze się nie zawiodłam na żadnej książce. Głównie literatura faktu, reportaże. Na pewno znajdziesz coś dla siebie :)

Wydawnictwo Próby. Przepięknie wydane, sporo klasyków w nowej odsłonie. Dla miłośniczek Włoch i podróży: Kamienie Wenecji, Paradiso, Europa w Zwierciadle, Godziny Włoskie

Iwaszkiewicz: Książka o Sycylii; Podróże do Włoch

Tolkien - wszystko 😉
Można wymieniać bez końca 😅

A mogłabyś podać, kogo obserwujesz na Instagramie/TikToku/YouTubie – osoby, których styl ubioru Ci się podoba, albo ogólnie jakieś konta czy kanały, które polecasz :)
Xyz79

olaolaolaxd pisze: sob sie 30, 2025 6:53 pm A mogłabyś podać, kogo obserwujesz na Instagramie/TikToku/YouTubie – osoby, których styl ubioru Ci się podoba, albo ogólnie jakieś konta czy kanały, które polecasz :)
Na pierwszy ogień YouTube:
ParisianVibe; Cultured Elegance; Gotri; Mary’s room; Historidame; Old money Documentaries; Mythic Women; History Calling; Andromeda; Mroczne Wieki | Michał Kuźniar ; Be Kind Rewind; The United Colors of Style; The Art Assignment; Great Art Explained; Dezeen; Architects not Architecture; Musée du Louvre; House & Garden; Raport z Literatury; The Met

Okazyjnie zaglądam na kanał Ani Gemmy i Karoliny Żebrowskiej. Pewnie znalazłoby się kilka innych, ale brakuje czasu.. 😉 Zwykle szukam konkretnie jakiegoś interesującego mnie zagadnienia i czasami zostaję na dłużej.
BW91
MoetGlass

Post autor: BW91 »

Co do poleceń myślę, że warto zaglądać do tego wątku na bieżąco, można się też cofnąć do 1 strony i zobaczyć co już się pojawiło. Nie ma tu póki co zbyt wielu stron, więc przeglądnięcie wszystkich naszych poleceń nie zajmie dużo czasu, a wiele rzeczy zostało już poleconych.
Mualla
Koczkodan

Post autor: Mualla »

Moje drogie, wiem, że temat perfum to sprawa indywidualna, ale szukam czego naprawdę wyjątkowego. Do tej pory robiłam własne zapachy w MO61 albo kupowałam co popadnie w drogerii. Będę wdzięczna za polecenie perfum, które uważacie za wyjątkowe ewentualnie jakieś nieoczywiste rozwiązania jak np. stosowanie feromonów itd.
BW91
MoetGlass

Mualla pisze: wt wrz 02, 2025 10:21 am Moje drogie, wiem, że temat perfum to sprawa indywidualna, ale szukam czego naprawdę wyjątkowego. Do tej pory robiłam własne zapachy w MO61 albo kupowałam co popadnie w drogerii. Będę wdzięczna za polecenie perfum, które uważacie za wyjątkowe ewentualnie jakieś nieoczywiste rozwiązania jak np. stosowanie feromonów itd.
Moja droga nie wiem czy moja propozycja sprosta Twoim wymaganion w kwestii wyjątkowości, ale czy słyszałaś może o Madame Grès? Kiedyś dom mody haute couture dziś już tylko perfumy. Można kupić na Notino, są bardzo portfel friendly, ale wątpię żeby kupujące je kobiety zagłębiały się w historię marki.
Mualla
Koczkodan

Post autor: Mualla »

BW91 pisze: wt wrz 02, 2025 8:11 pm Moja droga nie wiem czy moja propozycja sprosta Twoim wymaganion w kwestii wyjątkowości, ale czy słyszałaś może o Madame Grès? Kiedyś dom mody haute couture dziś już tylko perfumy. Można kupić na Notino, są bardzo portfel friendly, ale wątpię żeby kupujące je kobiety zagłębiały się w historię marki.
Moje wymagania są zerowe jak i moja wiedza o perfumach, dlatego łatwo mnie zadowolić :D
Nie słyszałam, ale z chęcią sobie poczytam. Ogólnie myślałam, że portfel friendly masz na myśli jakieś kilka stówek, ale nie ze tylko tyle! Pozytywnie się zaskoczyłam :)
Xyz79

Mualla pisze: wt wrz 02, 2025 10:21 am Moje drogie, wiem, że temat perfum to sprawa indywidualna, ale szukam czego naprawdę wyjątkowego. Do tej pory robiłam własne zapachy w MO61 albo kupowałam co popadnie w drogerii. Będę wdzięczna za polecenie perfum, które uważacie za wyjątkowe ewentualnie jakieś nieoczywiste rozwiązania jak np. stosowanie feromonów itd.
Polecę kilka miejsc, gdzie można przeprowadzić ciekawe rozmowy ze sprzedawcami, powachać i kupić próbki: Galilu, Mood Scent Bar, Fridge, Jan Barbra

Najbardziej lubię zapachy niszowe, jednak te kompozycje są zdecydowanie bardziej wyrafinowane i nie męczą nosa. Oprócz kilku stałych zapachów, resztę kupuję w najmniejszym możliwym formacie. Głównie ze względu na częste przemieszczanie się i zabieranie większych flakonów jest obciążeniem i ewentualnym ryzykiem uszkodzenia 😅

Z moich ulubionych: Vilhelm Parfumerie: Dirty Velvet (kiedyś były w galilu, ale chyba wycofali); Une Nuit Nomade: Mr Vetiver i Sun Bleached; Essential parfums: Néroli Botanica; BDK Parfums oud abramad;

Guerlain: Aqua Allegoria: Mandarine Basilic & Nerolia Vetiver; Jardins de Bagatelle; Absolut Allegoria Santal Royal

Marki które lubię/kiedyś coś od nich kupiłam/zaintrygowały mnie:
Bon Parfumer - francuska marka przyjemna dla portfela, pojemności zaczynają się od 15ml, śliczny butik w Paryżu (dobra pamiątka). Dostępne na wielu stronach, często w promocjach.

Penhaligon’s - brytyjska marka z tradycjami. W okresie świątecznym mają fajne zestawy z miniaturami, warto wtedy się skusić.

Trudon - narodziła się w Normandii, od XVII wieku dostarczali świece na francuski dwór królewski.

Meo Fusciuni - dla konserów, dość mocne kompozycje. U mnie skończyło się na razie na próbkach 😅

Frau Tonis - marka z Berlina, nie widziałam jej nigdzie poza flagowym butikiem. Przy okazji będąc można powąchać 😉

Na notino można kupić zestawy próbek, niektóre są do skomponowania samemu -> Discovery box w wyszukiwarce :)
BW91
MoetGlass

Czytam sobie ostatnio taką książkę N. Hołownia Modna Polka i choć nie jest to literatura wysokich lotów, książka to zbiór rozmów z 16 (zdaniem autorki) kobietami ikonami (ja w stosunku, co do niektórych mam odmienne zdanie, ale to tylko moja opinia), to muszę przyznać, że są tam ciekawe przemyślenia co do stylu, klasy, tego co w życiu ważne.

https://www.pah.org.pl/zaangazuj-sie/ed ... pomagania/

Kojarzycie takie książki przewodniki od LV? Jest też aplikacja Louis Vuitton City Guide i część z tych przewodników można pobrać za darmo.

Z aplikacji/platform społecznościowych polecam też LYNQ (Join a worldwide community of creators ‍in art, design, fashion, film, music, and tech.) - ciekawi ludzie z całego świata, spotykają się z różnych wydarzeniach - moda, sztuka itp. Mogę udostępnić referral code :D

Na długie jesienne wieczory :D https://www.classicfm.com/
Comeandsayhi
PsychoFanka

Post autor: Comeandsayhi »

Dziewczyny, potrzebuję inspiracji :angel: Zaglądałam na wątki podróżnicze Wandy, ale nic ciekawego nie znalazłam. Chciałam zapytać, czy, a jeżeli tak, to co przywozicie sobie jako pamiątki z podróży?

Jako dziecko robiłam z każdej wycieczki "scrapbook'i". Wklejałam zdjęcia, widokówki, mapki, skrawki biletów wstępów itp. Od tego czasu mam poczucie, że każdemu wyjazdowi należy się odpowiednie upamiętnienie :') Jak byłam starsza przerzuciłam się na pamiątki typu kubek z Big Benem, następnie magnesy, potem widokówki, w końcu zasada tylko jednej widokówki (bo ilość pamiątek szła w niebezpieczne ilości). Jakiś czas temu kupowałam ceramikę u lokalnych wytwórców, ale po tym jak pewnego razu w bagażu podręcznym jechała misa, taca i dzbanek (ten na kolanach), mam zakaz. Ostatnio próbowałam z albumami kupionymi w odwiedzanych muzeach, ale jakoś nie ma między nami chemii. Zastanawiałam się nad grafikami/rysunkami, ale też tylko pochodzącymi od lokalnych twórców, przy czym tu widzę sporo minusów (dostępność, cena, konieczność researchu przez wyjazdem). I tak dumam, co sobie kolekcjonować, podrzućcie pomysły :)

(Ubrań i dodatków nie traktuję jako pamiątek. Tak samo biżuterii.)
emiemilka
ZdalnaFanka

Post autor: emiemilka »

Comeandsayhi pisze: śr paź 08, 2025 4:06 pm Dziewczyny, potrzebuję inspiracji :angel: Zaglądałam na wątki podróżnicze Wandy, ale nic ciekawego nie znalazłam. Chciałam zapytać, czy, a jeżeli tak, to co przywozicie sobie jako pamiątki z podróży?

Jako dziecko robiłam z każdej wycieczki "scrapbook'i". Wklejałam zdjęcia, widokówki, mapki, skrawki biletów wstępów itp. Od tego czasu mam poczucie, że każdemu wyjazdowi należy się odpowiednie upamiętnienie :') Jak byłam starsza przerzuciłam się na pamiątki typu kubek z Big Benem, następnie magnesy, potem widokówki, w końcu zasada tylko jednej widokówki (bo ilość pamiątek szła w niebezpieczne ilości). Jakiś czas temu kupowałam ceramikę u lokalnych wytwórców, ale po tym jak pewnego razu w bagażu podręcznym jechała misa, taca i dzbanek (ten na kolanach), mam zakaz. Ostatnio próbowałam z albumami kupionymi w odwiedzanych muzeach, ale jakoś nie ma między nami chemii. Zastanawiałam się nad grafikami/rysunkami, ale też tylko pochodzącymi od lokalnych twórców, przy czym tu widzę sporo minusów (dostępność, cena, konieczność researchu przez wyjazdem). I tak dumam, co sobie kolekcjonować, podrzućcie pomysły :)

Osobiście kupuję jedynie pocztówkę i coś do jedzenia. Później po kilku tygodniach odpakowuje sobie moją jedzeniową pamiątkę i robię danie lub przekąskę inspirowaną tym krajem żeby wrócić wspomnieniami do wyjazdu. A czasami jest to coś typu herbata lub kakao to też piję je na „specjalne okazje” typu spa day albo jakiś cozy wieczór w domu zamiast szybkiego napoju przed pracą.
Nie lubię kupować pamiątek z każdego wyjazdu, bo choć często można kupić coś sensownego a nie zwykłe kurzołapy to mam wrażenie że mimo wszystko po czasie może się to skończyć nadmiarem rzeczy, szczególnie jeśli nałożymy na siebie presję, że z każdego wyjazdu trzeba sobie coś przywieźć
OlgaM
WążNaTshircie

Post autor: OlgaM »

Comeandsayhi pisze: śr paź 08, 2025 4:06 pm Dziewczyny, potrzebuję inspiracji :angel: Zaglądałam na wątki podróżnicze Wandy, ale nic ciekawego nie znalazłam. Chciałam zapytać, czy, a jeżeli tak, to co przywozicie sobie jako pamiątki z podróży?

Jakąś herbata, alkohol charakterystyczny dla kraju czy słodycze. Czasem są jakieś fajne płócienne torby. Normalnie nie kupuje kubków, ale gdy byłam w Korei, to chciałam mieć kubek że Starbucksa z zabytkami z Seulu
aroniaporzeczka
Channelka

Post autor: aroniaporzeczka »

Z wyjazdów mam magnesy, banknoty, bilety ze wszelkich muzeów, wystaw i innych atrakcji, czasem pocztówki. Lubię kupić też coś lokalnego np. herbatę, przekąski, lokalnie wyrabiane kosmetyki. :)
InfluU95
SushiRoll

Post autor: InfluU95 »

Xyz79 pisze: pt lip 25, 2025 8:15 pm Na nowo odkryłam YouTube, poniżej kilku moich ulubionych twórców:

Cultured Elegance - dużo treści o modzie i stylu życia różnych wyjątkowych kobiet; treści o architekturze i wnętrzach.

Parisian Vibe - realny styl paryżanek i nie tylko 😉

History Tea Time with Lindsay Holiday - głównie tematyka historyczna

Mythic Woman - biografie i historie różnych kobiet z przeszłości
Jeszcze Wisdom Kaye - jest absolutnie fantastycznie kreatywny w swoich stylizacjach.
InfluU95
SushiRoll

BW91 pisze: czw wrz 11, 2025 3:10 pm Czytam sobie ostatnio taką książkę N. Hołownia Modna Polka i choć nie jest to literatura wysokich lotów, książka to zbiór rozmów z 16 (zdaniem autorki) kobietami ikonami (ja w stosunku, co do niektórych mam odmienne zdanie, ale to tylko moja opinia), to muszę przyznać, że są tam ciekawe przemyślenia co do stylu, klasy, tego co w życiu ważne.

https://www.pah.org.pl/zaangazuj-sie/ed ... pomagania/

Kojarzycie takie książki przewodniki od LV? Jest też aplikacja Louis Vuitton City Guide i część z tych przewodników można pobrać za darmo.

Z aplikacji/platform społecznościowych polecam też LYNQ (Join a worldwide community of creators ‍in art, design, fashion, film, music, and tech.) - ciekawi ludzie z całego świata, spotykają się z różnych wydarzeniach - moda, sztuka itp. Mogę udostępnić referral code :D

Na długie jesienne wieczory :D https://www.classicfm.com/
Nazwisko nie wzbudza mojego zaufania B) XD Ale rozumiem, że to może nie jest rodzina :) Jakaż to ironia, że piszę to właśnie 13 listopada 2025 :) B)
Przewodniki od LV bardzo fajne. Teraz w Fondation Louis Vuitton jest wystawa Gerharda Richtera, bardzo wszechstronnego niemieckiego artysty wizualnego.
Xyz79

Odkopujemy wątek😉

15.11 Centralne Muzeum Włókiennictwa w Łodzi, g.16:00
Spotkanie z Lidią Kalitą, Wiolą Śpiechowicz i Joanną Klimas. Panel dyskusyjny o modzie w Polsce
InfluU95
SushiRoll

Xyz79 pisze: czw sie 28, 2025 12:35 pm Kolejny post z cyklu różności:

Wilanów:
https://wilanow-palac.pl/dzieje-sie

Bardzo fajne wydarzenia, w dobrych cenach.
Rysunek z natury (20 zł.), albo Koncert „Pieśni i mazurki Chopina” (15 zł.).

13-14.09 V Królewski Festiwal Rzemiosł
Ponad 150 wystawców, rękodzieło i możliwość przeniesienia się w czasie 😉

Zamek Królewski:
6.09 Piknik na dworze w Ogrodach Zamku Królewskiego

ForestCampus Ogrody - Punkt widokowy
Przy Arkadii, można podziwiać panoramę centrum Warszawy w otoczeniu roślinności. Wejście jest darmowe.

Księgarnie z najlepszą selekcją w Warszawie:
Księgarnia Bęc Zmiana; Księgarnia InBook NIKE (PL. Unii Lubeleskiej) Antykwariat Warszawa; dla dzieci: Księgarnia Bullerbyn; Książnica Polska Księgarnia Leksykon; Tajfuny (azjatycka literatura); Księgarnia i Kawiarnia Wydawnictwa Czarne; Najlepsza Księgarnia; Księgarnia Wiejska 14; BookOff i Jak Wam się podoba/As You like it - piękne albumy (coffee table books) i głównie angielskojęzyczne wydania

Porcelanowa - nowoczesna porcelana polskich artystów. Fajne miejsce do znalezienia czegoś na prezent, dość blisko centrum

Rzeczownik - dla fanek nietuzinkowych wyrobów papierniczych, mają przepiękne papiery do pakowania prezentów 😍

Rodzinne biznesy z tradycją i rzemieślnicze pracownie:
Rękawiczki - Hoża 35
Giedoryć Anna Pracownia Rękawiczek
Parasole na Chmielnej
Baryliński Ryszard. Pracownia pędzli i szczotek
Stasio Szczotki
Ręcznie robione szczotki do włosów i ciała - Brushes with love

Kawiarnie i słodkości we włoskim stylu:
Porta 13 ; La Bomboniera ; Ciastkarnia Pasticceria Mignon (ze słodkości lubię tam tylko Cornetto, nie trafiłam na dobre ciasteczka) ; Mała Sicilia ; Cukiernia Lodziarnia Dolce & Amaro

Jak macie do polecenia nietuzinkowe miejsca w swoich miastach, to podzielcie się 😉
A czy jesteście w stanie polecić jakąś pracownię, w której naprawię parasol? Nie ma znaczenia, gdzie w Polsce.
Xyz79

InfluU95 pisze: czw lis 13, 2025 1:31 pm A czy jesteście w stanie polecić jakąś pracownię, w której naprawię parasol? Nie ma znaczenia, gdzie w Polsce.
Parasole na Chmielnej w Warszawie :)
InfluU95
SushiRoll

Xyz79 pisze: czw lis 13, 2025 1:33 pm Parasole na Chmielnej w Warszawie :)
Super, dzięki :)
Cherry2
Skarpeta Rakieta

Post autor: Cherry2 »

Uważam że album scrapbookowy z biletami, fotkami, ususzonymi roślinkami z danego miejsca, mapami i własnoręcznie zapisanymi wspomnieniami to najlepszy pomysł ever, trwaly, nie łapie nadmiernie kurzu, nie wymaga przewożenia ciężkich rzeczy w walizce i jest niepowtarzalny ;)