Start
Mój profil

Ekstremalnie nawilżający krem do twarzy

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
Awatar użytkownika
Jennifer
Skarpeta Rakieta

Ekstremalnie nawilżający krem do twarzy

Post autor: Jennifer »

Dzień dobry! Wierzę w waszą moc, drogie wandziary, a oto moja prośba: odkąd zaczęła się jesień, moja skóra wokół ust i na brodzie jest absolutnie przesuszona i czerwona od wiatru. Do tego pojawiły się tam suche skórki, możecie sobie tylko wyobrazić, jak to wygląda po nałożeniu podkładu. Gdy nakładam krem na twarz, na wcześniej wspomnianych miejscach wchłania się w dwie sekundy, dokładam i dzieje się to samo (nawet gdy jest to grubsza warstwa). Po myciu twarzy skóra w tym miejscu jest mocno napięta i aż boli. Potrzebuję kremu, który porządnie nawilży mi skórę, czy macie jakieś swoje sprawdzone specyfiki?
i am a god
retardedpixel
RoyalBaby

Post autor: retardedpixel »

myślę że dobrze mogą się sprawdzić kremy "po zabiegowe" np. avene cicalfate, moim ostatnim odkryciem (a mam tendencje do bardzo suchej i łuszczącej się skóry) jest eucerin aquaphor - używam do twarzy, do rąk, do wszystkiego
Testtesttest111
Koczkodan

Post autor: Testtesttest111 »

retardedpixel pisze: wt lis 11, 2025 5:40 pm myślę że dobrze mogą się sprawdzić kremy "po zabiegowe" np. avene cicalfate, moim ostatnim odkryciem (a mam tendencje do bardzo suchej i łuszczącej się skóry) jest eucerin aquaphor - używam do twarzy, do rąk, do wszystkiego
Aquaphor jest dla mnie super na usta czy jako domknięcie nawilżenia na dłoniach, ale na skórę brody czy policzków balabym się go dawać. Testowałam go jako dodatkową okluzję na krem pod oczy i wywaliło mi tam stado prosaków 🙈
Ja niezmiennie polecam LRP Toleriane Dermallergo krem na dzień. Do zadań specjalnych - czyli na retinoidy nakładam emulsję Biodermy, a jeśli przegnę z retinoidami to robię noc przerwy i używam Zinalfat / Avene Cicalfate+ repair cream.
Testtesttest111
Koczkodan

Jeszcze dodam że warto wprowadzić pielęgnację od wewnątrz, czyli omega 3+6, duzo wody, dobry rezultat widzę na skórze ciała po rozpoczęciu suplementacji kolagenem.
trusiax3
Ciastko

Post autor: trusiax3 »

skintra let your skin drink up i z tej samej firmy krem-tonik w szklanej butelce z pompką, bardzo dobry skład, nie szczypie mnie ani mojego chłopa alergika, ja mam cere trądzikową na którą często nakładam kwasy i bardzo dobrze sobie radzą te kremiki
Awatar użytkownika
kwiat cebuli
Ciastko

Post autor: kwiat cebuli »

Jeśli ktoś jeszcze szuka jakiejś polecajki, od siebie dorzucam serię bielendy hydro lipidium <3.
to jest pewien podpis pewnego użytkownika na pewnym forum
Bambilover123
RoyalBaby

Post autor: Bambilover123 »

CETAPHIL TYLKOOO
chcepoczytac
Gacie z oceanu

Post autor: chcepoczytac »

Ja w takim przypadku postawilabym na tzw pielegnacje kanapkowa.
To znaczy po myciu twarzy, spsikac skore jakims tonikiem lub mgielka. Bardzo lubie tonik Sensum Mare lub hydrolaty.
Na to poki jeszcze wilgotna cera jakies serum nawilzajace, najlepiej o mlecznej konsystencji, np z cica. I to bym domknela tresciwym kremem. Ja lubie krem Janda 70+, lancome hydra zen lub cicaplast.
Marketta
SushiRoll

Post autor: Marketta »

Moje ostatnie odkrycie to alantan z serii dermoline. Za grosze a dawno nie miałam tak nawilżonej cery. Przed nim rano budziłam się z suchymi skórkami które można było zrywać dosłownie.
Śmietana 18% + śmietana 18% = śmietana 36%
Awatar użytkownika
Agnessagness
RoyalBaby

Post autor: Agnessagness »

A pijesz odpowiednią ilość wody? Też miałam kiedyś z tym problem, i dopiero jesienią zaczęła mi skóra pękać…nic nie pomagało, dopiero jak zaczęłam pić 3 litry wody
Niebieskachmurka
Koczkodan

Post autor: Niebieskachmurka »

Testtesttest111 pisze: wt lis 11, 2025 7:01 pm Aquaphor jest dla mnie super na usta czy jako domknięcie nawilżenia na dłoniach, ale na skórę brody czy policzków balabym się go dawać. Testowałam go jako dodatkową okluzję na krem pod oczy i wywaliło mi tam stado prosaków 🙈
Ja niezmiennie polecam LRP Toleriane Dermallergo krem na dzień. Do zadań specjalnych - czyli na retinoidy nakładam emulsję Biodermy, a jeśli przegnę z retinoidami to robię noc przerwy i używam Zinalfat / Avene Cicalfate+ repair cream.
przepraszam za offtop ale masz jakiegoś tipa na pozbycie się prosaków? u mnie działa tylko mechaniczne usuwanie igłą
lavinia123
ZdalnaFanka

Post autor: lavinia123 »

kwiat cebuli pisze: ndz gru 07, 2025 10:37 pm Jeśli ktoś jeszcze szuka jakiejś polecajki, od siebie dorzucam serię bielendy hydro lipidium <3.
Zaraz zamowilam i musze przyznac ze jest super! Najlepszy nawilzajacy jaki mialam!! Dzieki za polecajke👍👍👍🫶
szerme
Ciastko

Post autor: szerme »

Ogólnie polecam bioderme atoderm. Najbardziej ten niebieski żel i olejek i balsam. Wada olejku mało wydajny. Moje ostatnie odkrycie żele i olejki do mycia uriage. Olejek wydajny super się pieni. Używam go do mycia rąk też jak mam bardzo wysuszone. Seria Ziaja med też jest bardzo fajna. Do mycia twarzy jeżeli lubisz takie formuły bo to emulsja polecam Ziaja siemie lniane. Krem nawilżający żółty z Bielendy bardzo fajny i biały z Bielendy Hydro lipidum. Do rąk ostatnio fajnie mi się sprawdza krem mixa Super są też kosmetyki Dermalogica https://modneplus.pl/dlaczego-warto-sie ... rmalogica/
Testtesttest111
Koczkodan

Niebieskachmurka pisze: pn gru 15, 2025 11:53 am przepraszam za offtop ale masz jakiegoś tipa na pozbycie się prosaków? u mnie działa tylko mechaniczne usuwanie igłą
Niestety, jak już wylezą to usuwam je mechanicznie (u mnie to się dzieje wyłącznie pod oczami). Na reszcie twarzy stosuję adapalen i kwas azelainowy, więc naskórek ściera się na bieżąco i prosaki nie mają jak się uformować.
SparklingHappiness
Koczkodan

Post autor: SparklingHappiness »

Jennifer pisze: wt lis 11, 2025 11:01 am Dzień dobry! Wierzę w waszą moc, drogie wandziary, a oto moja prośba: odkąd zaczęła się jesień, moja skóra wokół ust i na brodzie jest absolutnie przesuszona i czerwona od wiatru. Do tego pojawiły się tam suche skórki, możecie sobie tylko wyobrazić, jak to wygląda po nałożeniu podkładu. Gdy nakładam krem na twarz, na wcześniej wspomnianych miejscach wchłania się w dwie sekundy, dokładam i dzieje się to samo (nawet gdy jest to grubsza warstwa). Po myciu twarzy skóra w tym miejscu jest mocno napięta i aż boli. Potrzebuję kremu, który porządnie nawilży mi skórę, czy macie jakieś swoje sprawdzone specyfiki?
U mnie świetnie sprawdza się La Roche Posay Cicaplast baum B5.
Mam skórę z tendencją do przesuszania mimo, że pije bardzo dużo wody i w okresie jesienno zimowym tylko ten krem mnie ratuje. Nakładam go 3 -4 razy w tygodniu na noc, a na codzień używam czegoś lżejszego - moje niedawne odkrycie to seria Laab z AA i seria Hydro lipidum z Bielendy (rowniez do mycia twarzy)
Ivonka_95
Ciastko

Post autor: Ivonka_95 »

Najtrudniejsze było to, że to co działało u innych, u mnie kompletnie się nie sprawdzało. Dopiero jak zaczęłam testować różne kremy w mini wersjach, trafiłam na coś, co faktycznie ukoiło skórę i nie znikało po 2 minutach.
Przy takich przesuszeniach u mnie najlepiej działały proste, treściwe formuły bez zapachu.
Karoryfer
Gacie z oceanu

Post autor: Karoryfer »

U mnie emulsja z tej serii najlepiej się sprawdzała :) można kupić w Hebe
Załączniki
fw_1768141759021.jpg
fw_1768141759021.jpg (89.89 KiB) Przejrzano 151 razy
Nn0
Ciastko

Post autor: Nn0 »

Niebieskie serum z Bielendy z kwasem hialuronowym i na to Cremobaza 10% w tubce