Start
Mój profil

👶 WĄTEK PARENTINGOWY 🧸

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
Madzianix123

Re: 👶 WĄTEK PARENTINGOWY 🧸

Post autor: Madzianix123 »

No ona twierdziła że niby nie chciał jeść i koniec
Paulina.,.,
Ciastko

Post autor: Paulina.,., »

Hej, słuchajcie potrzebuje jakiegoś głosu rozsądku, czy innej osoby, która miała lub ma podobnie. Otóż moje dziecko 10.5 miesięcy nie gaworzy. Gaworzenie rozumiem jako powtarzanie ciaglow sylab. Domyślacie się jak mam już naj*bane w głowie po przeczytaniu co sugeruje google? Ogólnie reaguje na imie, chyba, że jest bardzo zajęta lub zafascynowana czymś, pokazuje palcem, potrafi wskazać kilka rzeczy, o które pytamy. Wydaje z siebie dużo dzwieków, aktualnie ciagle leci "abuuuuu" w różnym natężeniu. Był już etap, że powtarzała ciągle sylabę "ba", pojedynczo co prawda, ale potrwało to trochę i koniec. Był też etap piszczenia, parę razy wyrwało się jej "bababa" ale bardzo bardzo rzadko. Byliśmy na badaniu sluchu, wyszło wszystko ok, zresztą na wiadomo było, bo reaguje na dzwieki, nawet bardziej ciche. Byliśmy u neurologopedy, okazało się, że zbyt małe napięcie w mięśniach twarzy, mamy masować, mamy "dociskac" jej brodę do góry, żeby język układał się na podniebieniu. Poza tym neurologopeda, sprawdziła reakcje na imie, wędzidełka itd itd, wszystko jest ok. Dostaliśmy info, żeby bardzo dużo czytać, odłożyć zabawki, szczególnie gadające i świecące, zero tv i ekranów, czego w sumie u nas nigdy nie było, córka od urodzenia przed ekranami spędziła łącznie może z 2h. Mamy ćwiczyć z nią sylaby, samogłoski, wyrazy dźwiękonaśladowcze i dać jej jeszcze 3 miesiące. Dodam, ze partner mial w wieku niemowleco-dzieciecym problem z mową. Nie wiem, ktoś miał taki przypadek i wszystko się wyklarowało?
gabisl
TrampekLV

Post autor: gabisl »

Paulina.,., pisze: pn lip 07, 2025 9:58 am Hej, słuchajcie potrzebuje jakiegoś głosu rozsądku, czy innej osoby, która miała lub ma podobnie. Otóż moje dziecko 10.5 miesięcy nie gaworzy. Gaworzenie rozumiem jako powtarzanie ciaglow sylab. Domyślacie się jak mam już naj*bane w głowie po przeczytaniu co sugeruje google? Ogólnie reaguje na imie, chyba, że jest bardzo zajęta lub zafascynowana czymś, pokazuje palcem, potrafi wskazać kilka rzeczy, o które pytamy. Wydaje z siebie dużo dzwieków, aktualnie ciagle leci "abuuuuu" w różnym natężeniu. Był już etap, że powtarzała ciągle sylabę "ba", pojedynczo co prawda, ale potrwało to trochę i koniec. Był też etap piszczenia, parę razy wyrwało się jej "bababa" ale bardzo bardzo rzadko. Byliśmy na badaniu sluchu, wyszło wszystko ok, zresztą na wiadomo było, bo reaguje na dzwieki, nawet bardziej ciche. Byliśmy u neurologopedy, okazało się, że zbyt małe napięcie w mięśniach twarzy, mamy masować, mamy "dociskac" jej brodę do góry, żeby język układał się na podniebieniu. Poza tym neurologopeda, sprawdziła reakcje na imie, wędzidełka itd itd, wszystko jest ok. Dostaliśmy info, żeby bardzo dużo czytać, odłożyć zabawki, szczególnie gadające i świecące, zero tv i ekranów, czego w sumie u nas nigdy nie było, córka od urodzenia przed ekranami spędziła łącznie może z 2h. Mamy ćwiczyć z nią sylaby, samogłoski, wyrazy dźwiękonaśladowcze i dać jej jeszcze 3 miesiące. Dodam, ze partner mial w wieku niemowleco-dzieciecym problem z mową. Nie wiem, ktoś miał taki przypadek i wszystko się wyklarowało?
Nasza młoda nie była zbytnio rozgadanym niemowlakiem. Mnie trochę później zaczął jej rozwój mowy niepokoić, bo w okolicach drugich urodzin. Coś tam pojedynczo mówiła, były monosylaby, ale bez szału. Logopeda powiedziała, że wg niej nie ma żadnych niepokojących znaków. I faktycznie, miesiąc po drugich urodzinach poszło, rozgadała się w momencie. Robiłam wszystko jak Ty, opowiadałam jej co robię, opisywałam każdą czynność, na spacerach też mówiłam, co widzę. Chodzi o budowanie słownika dziecka. Jak dalej czujesz niepokój z tym związany, to skonsultuj się z kimś jeszcze, tzn z innym logopedą na przykład.
Nevia91
BlondDoczep

Post autor: Nevia91 »

gabisl pisze: pn lip 07, 2025 11:25 pm Nasza młoda nie była zbytnio rozgadanym niemowlakiem. Mnie trochę później zaczął jej rozwój mowy niepokoić, bo w okolicach drugich urodzin. Coś tam pojedynczo mówiła, były monosylaby, ale bez szału. Logopeda powiedziała, że wg niej nie ma żadnych niepokojących znaków. I faktycznie, miesiąc po drugich urodzinach poszło, rozgadała się w momencie. Robiłam wszystko jak Ty, opowiadałam jej co robię, opisywałam każdą czynność, na spacerach też mówiłam, co widzę. Chodzi o budowanie słownika dziecka. Jak dalej czujesz niepokój z tym związany, to skonsultuj się z kimś jeszcze, tzn z innym logopedą na przykład.
zwróć też uwagę jak dziecko śpi czy buzia jest otwarta czy zamknięta ? Oraz jak śpi lekko otworzyć buzię i sprawdzić gdzie jest język
Dusiolek1
RoyalBaby

Post autor: Dusiolek1 »

Hej, rozsądne z Was babki, potrzebuję porady. Dziś dowiedziałam się, że jestem w ciąży (planowanej) oraz dziś też dostałam propozycję pracy. Praca naprawdę fajna, w branży w której chcę się rozwijać, stacjonarna ale mam tam dosłownie 10 min samochodem, przy komputerze. Podpisałabym umowę b2b (mam działalność od kilku lat, taką formę preferuję) więc nie zrobiłabym UOPem w konia pracodawcy. Zakres obowiązków i branża mega mi odpowiada, firma wydaje się być przyjemna. Tylko właśnie... to moja pierwsza ciąża, czy ja dam radę, czy będę wymiotować przy biurku? Ile dam radę przepracować? Czy to w porządku wobec pracodawcy? No właśnie... Proponują mi UOP, ale mimo to wzięłabym b2b żeby być ok. Nie mam presji finansowej, ale nie ukrywam że dodatkowa kasa kusi. No i praca po prostu mi się podoba. Przyjąć mimo wątpliwości? Czy odrzucić?
Limonene
RealDiamond

Post autor: Limonene »

Dusiolek1 pisze: wt wrz 09, 2025 8:01 am Hej, rozsądne z Was babki, potrzebuję porady. Dziś dowiedziałam się, że jestem w ciąży (planowanej) oraz dziś też dostałam propozycję pracy. Praca naprawdę fajna, w branży w której chcę się rozwijać, stacjonarna ale mam tam dosłownie 10 min samochodem, przy komputerze. Podpisałabym umowę b2b (mam działalność od kilku lat, taką formę preferuję) więc nie zrobiłabym UOPem w konia pracodawcy. Zakres obowiązków i branża mega mi odpowiada, firma wydaje się być przyjemna. Tylko właśnie... to moja pierwsza ciąża, czy ja dam radę, czy będę wymiotować przy biurku? Ile dam radę przepracować? Czy to w porządku wobec pracodawcy? No właśnie... Proponują mi UOP, ale mimo to wzięłabym b2b żeby być ok. Nie mam presji finansowej, ale nie ukrywam że dodatkowa kasa kusi. No i praca po prostu mi się podoba. Przyjąć mimo wątpliwości? Czy odrzucić?
Pamiętaj że na B2B będziesz miała jakieś grosze na macierzyńskim.
No i przede wszystkim poinformuj nowego pracodawcę o ciąży, żeby wiedział że od razu musi szukać kogoś na twoje miejsce (jeżeli podtrzyma propozycję pracy)
Rzeka.chaosu
Currently:Vienna

Post autor: Rzeka.chaosu »

Dusiolek1 pisze: wt wrz 09, 2025 8:01 am Hej, rozsądne z Was babki, potrzebuję porady. Dziś dowiedziałam się, że jestem w ciąży (planowanej) oraz dziś też dostałam propozycję pracy. Praca naprawdę fajna, w branży w której chcę się rozwijać, stacjonarna ale mam tam dosłownie 10 min samochodem, przy komputerze. Podpisałabym umowę b2b (mam działalność od kilku lat, taką formę preferuję) więc nie zrobiłabym UOPem w konia pracodawcy. Zakres obowiązków i branża mega mi odpowiada, firma wydaje się być przyjemna. Tylko właśnie... to moja pierwsza ciąża, czy ja dam radę, czy będę wymiotować przy biurku? Ile dam radę przepracować? Czy to w porządku wobec pracodawcy? No właśnie... Proponują mi UOP, ale mimo to wzięłabym b2b żeby być ok. Nie mam presji finansowej, ale nie ukrywam że dodatkowa kasa kusi. No i praca po prostu mi się podoba. Przyjąć mimo wątpliwości? Czy odrzucić?
Ja pracowałam prawie do porodu. Ostatni miesiąc zdalnie. Lekarza ogarniałam przed pracą o ile się dało. Jeśli nie, to brałam pół dnia wolnego.
Wymoty - kwestia indywidualna. W moim otoczeniu większych dramatów nie było. Dziewczyny normalnie pracowały w różnych branżach. Jedna na pewno była w szpiraly pod kroplówką z powodu odwodnienia.
Dusiolek1
RoyalBaby

Post autor: Dusiolek1 »

Rzeka.chaosu pisze: wt wrz 09, 2025 2:24 pm Ja pracowałam prawie do porodu. Ostatni miesiąc zdalnie. Lekarza ogarniałam przed pracą o ile się dało. Jeśli nie, to brałam pół dnia wolnego.
Wymoty - kwestia indywidualna. W moim otoczeniu większych dramatów nie było. Dziewczyny normalnie pracowały w różnych branżach. Jedna na pewno była w szpiraly pod kroplówką z powodu odwodnienia.
Czyli różnie może być. W zasadzie to przeraża mnie trochę wizja, że miałabym 9 miesięcy spędzić w domu... Spróbuję, najwyżej rzucę tę pracę jak będzie tragicznie. Nie chcę nikogo oszukać przecież, chcę pracować, a równie dobrze mogłabym np złamać nogę i też musiałabym zrezygnować.

A co do b2b - przy pełnym zusie macierzyński jest w porządku. Myślę, że jednak kobiety na własnej działalności, planujące ciążę mają świadomość że pełny ZUS to must have. Jakbym po 5 latach działalności podpisała nagle umowę o pracę, a potem przeszła na L4, to dopiero miałabym przesrane w zusie ;) wiadomo jak lubią czepiać się matek i kobiet w ciąży.
Awatar użytkownika
sosczosnkowy
Currently:Greece

Post autor: sosczosnkowy »

Dziewczyny, macie jakieś propozycje na prezent dla chłopca na roczek? 🫶
myślicie, że wam powiem?
Limonene
RealDiamond

sosczosnkowy pisze: pn lis 03, 2025 8:12 am Dziewczyny, macie jakieś propozycje na prezent dla chłopca na roczek? 🫶
Jedyną słuszną jest spytanie rodziców czego dziecku potrzeba xd
Awatar użytkownika
sosczosnkowy

Limonene pisze: pn lis 03, 2025 1:04 pm Jedyną słuszną jest spytanie rodziców czego dziecku potrzeba xd
Akurat to dla mojego dziecka XD, ale w ogóle nie mam pomysłu
myślicie, że wam powiem?
Limonene
RealDiamond

sosczosnkowy pisze: pn lis 03, 2025 2:19 pm Akurat to dla mojego dziecka XD, ale w ogóle nie mam pomysłu
Aa to inna sprawa 😂 trochę zależy czy macie dom czy mieszkanie, jeśli dom to jakaś piaskownica, duże samochody, rowerek biegowy albo hulajnoga, latem u nas się sprawdził kran na baterie z którego leciała woda. Bardziej domowe to kitchen helper xD ja mam fankę książeczek więc u nas biblioteczka pęka w szwach, ale z tego co pamiętam to na roczek z zabawek dostała arkę dumela (ale wyciągnęłam baterie bo mnie ten lektor denerwował xD), duplo którym już się wtedy zaczęła interesować, fajne są zabawki z fat brain toys, nawlekanki (to jest w ogóle coś ekstra, nie wiedziałam nawet że taka zabawka jest i że na tyle potrafi zająć dziecko), sorterek szuflada z monetami.
Na instagramie fizjomommy i mama_fizjoterapeuta mają przegląd zabawek, zawsze jak ktoś mnie pyta co kupić to sprawdzam tam polecajki
Liii
Koczkodan

Post autor: Liii »

sosczosnkowy pisze: pn lis 03, 2025 2:19 pm Akurat to dla mojego dziecka XD, ale w ogóle nie mam pomysłu
Scoot&ride, o ile jeszcze nikt wam nie podarował. Spokojnie będzie wam służył już od pierwszych kroczków dziecka do 3, może nawet 4 r.z. Potem pewnie wjedzie nauka jazdy na rowerze z pedałami :)
Awatar użytkownika
Aurii
ZdalnaFanka

Post autor: Aurii »

Dziewczyny, pytam tutaj bo jest najwięcej wpisów. Co sądzicie o szumisiach? Czy faktycznie warto wydać prawie 300zl czy te za 100zl też są w porządku? Chce kupić na prezent, nie znam się i wolę zapytać.
♥⌒゚。⋆♡⋆。゚⌒♥⌒゚。⋆♡⋆。゚⌒♥
Agneess
Mokra Włoszka

Post autor: Agneess »

Aurii pisze: pt lis 07, 2025 7:50 pm Dziewczyny, pytam tutaj bo jest najwięcej wpisów. Co sądzicie o szumisiach? Czy faktycznie warto wydać prawie 300zl czy te za 100zl też są w porządku? Chce kupić na prezent, nie znam się i wolę zapytać.
Lepiej nie wydawac mega duzo pieniedzy na takie gadżety, bo może sie okazać, ze akurat temu dziecku nie podpasuje i szumiś skończy na dnie kosza z zabawkami xd Spokojnie ten za 100 moim zdaniem
Awatar użytkownika
Aurii
ZdalnaFanka

Agneess pisze: pt lis 07, 2025 8:19 pm Lepiej nie wydawac mega duzo pieniedzy na takie gadżety, bo może sie okazać, ze akurat temu dziecku nie podpasuje i szumiś skończy na dnie kosza z zabawkami xd Spokojnie ten za 100 moim zdaniem
Dzięki za odpowiedź, zamówiłam Whisbear bo akurat na promocji jest. Ogladalam opinie, wielu pasuje więc może się sprawdzi :)
♥⌒゚。⋆♡⋆。゚⌒♥⌒゚。⋆♡⋆。゚⌒♥
Limonene
RealDiamond

Aurii pisze: pt lis 07, 2025 8:50 pm Dzięki za odpowiedź, zamówiłam Whisbear bo akurat na promocji jest. Ogladalam opinie, wielu pasuje więc może się sprawdzi :)
A jesteś pewna że rodzice będą chcieli? Z szumisiami są dwa skrajne obozy 😂
Awatar użytkownika
Aurii
ZdalnaFanka

Limonene pisze: sob lis 08, 2025 8:43 am A jesteś pewna że rodzice będą chcieli? Z szumisiami są dwa skrajne obozy 😂
Myślę, że złego słowa nie powiedzą haha. To nie rodzice pokroju owies i len 😂
♥⌒゚。⋆♡⋆。゚⌒♥⌒゚。⋆♡⋆。゚⌒♥
Limonene
RealDiamond

Aurii pisze: sob lis 08, 2025 11:33 am Myślę, że złego słowa nie powiedzą haha. To nie rodzice pokroju owies i len 😂
Nie wiem co to rodzice pokroju owies i len xD no ale fakt faktem ze szumiś jako prezent bez pewności jakie mają podejście jest trochę ryzykowny
LauraBacha3
BlondDoczep

Post autor: LauraBacha3 »

Aurii pisze: pt lis 07, 2025 7:50 pm Dziewczyny, pytam tutaj bo jest najwięcej wpisów. Co sądzicie o szumisiach? Czy faktycznie warto wydać prawie 300zl czy te za 100zl też są w porządku? Chce kupić na prezent, nie znam się i wolę zapytać.
Ja szumu w ogóle nie używam, dziecko śpi bez. Próbowałam kilka razy i miałam wrażenie, że wręcz przeszkadza

Jak na prezent to spoko
Jak kupić sobie dla swojego dziecka, to bym poczekała czy dziecko daje radę zasypiać bez
Awatar użytkownika
Aurii
ZdalnaFanka

Jak prezent będzie nietrafiony, zawsze moze pójść dalej, ja nie mam z tym problemu. Albo zostanie jako przytulanka
♥⌒゚。⋆♡⋆。゚⌒♥⌒゚。⋆♡⋆。゚⌒♥
Awatar użytkownika
sosczosnkowy

wiesz co, ja po prostu puszczałam biały szum z telewizora i działało. bez wydawania pieniędzy. ale słyszałam, że te "foczki" sa okej
myślicie, że wam powiem?
Awatar użytkownika
Aurii
ZdalnaFanka

Prezent się sprawdził :)
♥⌒゚。⋆♡⋆。゚⌒♥⌒゚。⋆♡⋆。゚⌒♥