Start
Mój profil

Pożar papugami w Poznaniu

Moderator: verysweetcherry
Awatar użytkownika
joalla
Currently: planning drama

Pożar papugami w Poznaniu

Post autor: joalla »

——jeśli ten wątek powinien znajdować się w innym dziale, proszę o przeniesienie, ale wydaje mi się, że najlepiej pasuje tu— —

W nocy z niedzieli na poniedziałek spłonęła papugarnia “Kakadu”w w Poznaniu, straty to przede wszystkim co najmniej 27 papug, jak i budynek. https://www.gov.pl/web/kwpsp-poznan/duz ... w-poznaniu

Nie ucierpiał żaden człowiek, ale sprawa jest moim zdaniem interesująca, ponieważ:
- papugarnia była praktycznie częścią centrum handlowego, kontrolowanego w 2023, w którym znaleziono nieprawidłowości dotyczące ochrony ppozarowej i zalecono wprowadzenie zmian,
-właściciel papugarni jest również właścicielem centrum handlowego
- zmienia on zeznania co do ilości ptaków: w początkowych komentarzach miało zgniąć ich 200, by następnie ta liczba została przez właściciela zmieniona do 70, a obecnie, według informacji od PSP, znaleziono 27 martwych papug
- nieoficjalne informacje głoszą, iż pożar zaczął się przez przeciążenie sieci elektrycznej w papugarni

W tle pojawiają się kontrowersje odnośnie dobrostanu ptaków i sensu istnienia tego typu przybytków. W pobliżu papugarni znajdowały się delikatesy mięsne, przez co niezwykle łatwo było o pojawienie się myszy i szczurów mogących przegryzać, znajdujące się pod drewnianymi (czy też OCB) panelami kable.

Co sądzicie o całej sytuacji? Czy Waszym zdaniem samo istnienie papugarni jest zasadne? Jak oceniacie postawę właściciela? Gdyby pożar wybuchł w ciągu dnia, starty liczyłoby się również w ludziach, szczególnie w dzieciach…

http://papugarniakakadu.pl/faq/

https://www.facebook.com/share/1CcApJA4 ... tid=wwXIfr

https://www.facebook.com/share/p/14Sa7V ... tid=wwXIfr
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony wt paź 14, 2025 5:02 pm przez joalla, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
berry blast
Kciuk

Post autor: berry blast »

ile by tych papug nie było - to łamie serce 💔 mam nadzieję że nie cierpiały tylko zatruły się toksynami z pożaru
Limonene
RealDiamond

Post autor: Limonene »

Ten Piotr Przybecki to właściciel? "Straż dopuściła do spalenia się papugarni z papugami"? Przecież to nie oni wywołali ten pożar! Co za bezczelny komentarz. A właściciel jak się przygotował na taką ewentualność? Jakby pożar wybuchł w ciągu dnia to miał chociaż jakiś plan ewakuacji pracowników i klientów?
Awatar użytkownika
joalla
Currently: planning drama

Post autor: joalla »

Według REGON i NIP właścicielem jest Hubert Szymański.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
aba145
Mokra Włoszka

Post autor: aba145 »

Zastanawia mnie, czy to aby nie sprawka konkurencji. Papugarnie to się wydaje niewinny biznes, ale z sufitu pieca kaflowego mam jakieś bezsensowne niczym nie poparte myśli, że czasami osoby które za tym stoją to niekoniecznie są dobrzy wujkowie, miłośnicy zwierząt. A pamiętam czasy jak papugarnie w Polsce dopiero startowały...
Limonene
RealDiamond

aba145 pisze: wt paź 21, 2025 10:51 pm Zastanawia mnie, czy to aby nie sprawka konkurencji. Papugarnie to się wydaje niewinny biznes, ale z sufitu pieca kaflowego mam jakieś bezsensowne niczym nie poparte myśli, że czasami osoby które za tym stoją to niekoniecznie są dobrzy wujkowie, miłośnicy zwierząt. A pamiętam czasy jak papugarnie w Polsce dopiero startowały...
Ale jakiej konkurencji? To była jedyna papugarnia w Poznaniu
Awatar użytkownika
aba145
Mokra Włoszka

Post autor: aba145 »

Limonene pisze: śr paź 22, 2025 11:56 am Ale jakiej konkurencji? To była jedyna papugarnia w Poznaniu
Nie wiem, ale pewnie konkurencja może być ogólnopolska, a nawet ogólnoświatowa ;)
Limonene
RealDiamond

aba145 pisze: czw paź 23, 2025 9:45 pm Nie wiem, ale pewnie konkurencja może być ogólnopolska, a nawet ogólnoświatowa ;)
Ale to chyba nie jest taka wybitna atrakcja, żeby ludzie z całej Polski się zjeżdżali oglądać papugi akurat do Poznania XD
Shjuu
MiamiBicz

Post autor: Shjuu »

Tata, strażacy rzucą wszystko, nawet swoje wewnętrzne reguły i zasady (również te bezpieczeństwa) i polecą ratować X ptaków. Dlaczego X? Bo nie wierzę, że ani 1 strażak nie wiedział, że tam jest papugarnia. Ja nie wiem bo mieszkam na wsi, ale gdyby w najbliższym mieście była taka atrakcja to raczej wszyscy by o tym wiedzieli. A po drugie, co oni mieli zrobić z tymi papugami? Wypuścić na wolność a potem "użerać" się z właścicielem i jego poplecznikami - jak oni mogli to zrobić? Mogło też być tak , że poprosili właściciela o jakieś klatki (?) żeby zebrać tam chociaż kilka ptaków a on mógł ich zbywać, ignorować albo po prostu się odsunąć. Wszak (chyba), każda jedna papuga była w jakiś sposób ubezpieczona?