Start
Mój profil

Marta Herda

Moderator: verysweetcherry
Marti37
Milion subskrypcji

Re: Marta Herda

Post autor: Marti37 »

berry blast pisze: śr lip 09, 2025 10:30 pm jaki by nie był - jeśli w grę wchodzą jakieś sprawy prawne to musi być tłumacz, bo to nie są wtedy takie standardowe zwroty jak w życiu codziennym a bardziej fachowe.
Wiadomo, ale ona miała tłumacza już później tylko na tej wstępnej rozmowie z garda tuż po wyłowieniu rozmawiała bez tłumacza mówiąc co się stało, przesłuchiwano też pielęgniarkę ktora w dniu wypadku się nią zajmowała
Warto też dodać że to nie jej zeznania ja obciążyły decydująco tylko dowody- to że wywabila Csabe z domu wcześnie rano najpierw dzwoniąc do niego a później po niego jadąc (kto mając stalkera-jak twierdzi jej rodzina zachowuje się w ten sposób że szuka z nim kontaktu?)
Oraz to że miała otwarte okno tylko po stronie kierowcy mimo iż było zimno, okno musiała otworzyć wcześniej bo w chwili wjechania do wody elektryka siadła w aucie
Nie było też śladów hamowania, wjechała z całym impetem do wody.
Udowodniono również że wiedziała że Csaba nie umial pływać i bal się wody- to wszystko przesadziło że uznano że to zaplanowala a nie ze to był nieszczęśliwy wypadek
Darianna_
RóżowePolo

Post autor: Darianna_ »

Marti37 pisze: śr lip 09, 2025 12:31 pm W belfast telegram napisali dokładnie tak jak ja zacytowałam
Gdzieś widziałam artykuł, gdzie nawet były zdjęcia tych pocztówek i nic takiego tam nie było. Podobne info podają podcasty.
Ciekawe czy prasa tak to przekręciła? Jaki sens miałoby pisanie w takiej sytuacji "hope you catch the killer"? Chyba, ze miało się to odnosić do innej sprawy, albo ogólnie do sukcesów w pracy tamtejszej policji. W każdym razie dziwne
Limonene
RealDiamond

Post autor: Limonene »

Darianna_ pisze: czw lip 10, 2025 11:26 am Gdzieś widziałam artykuł, gdzie nawet były zdjęcia tych pocztówek i nic takiego tam nie było. Podobne info podają podcasty.
Ciekawe czy prasa tak to przekręciła? Jaki sens miałoby pisanie w takiej sytuacji "hope you catch the killer"? Chyba, ze miało się to odnosić do innej sprawy, albo ogólnie do sukcesów w pracy tamtejszej policji. W każdym razie dziwne
Dokładnie, przecież to nie była sprawa w której szukali mordercy, tylko ona twierdziła, że to był wypadek
kulturalnyrozmowca
GreckieWakacje

Post autor: kulturalnyrozmowca »

Nawrocki odmówił ułaskawienia
Awatar użytkownika
berry blast
Kciuk

Post autor: berry blast »

kulturalnyrozmowca pisze: pn paź 06, 2025 12:28 am Nawrocki odmówił ułaskawienia
to ciekawe, jakieś źródło?
Limonene
RealDiamond

Post autor: Limonene »

berry blast pisze: pn paź 06, 2025 10:17 am to ciekawe, jakieś źródło?
Jedyne jakie udało mi się znaleźć: https://kresy.pl/wydarzenia/media-prezy ... e_vignette
lola!!!
Dieta 600 kcal

Post autor: lola!!! »

To jeszcze 10 lat musi posiedzieć? Tak z tego wynika
lola!!!
Dieta 600 kcal

Czy to prawda,ze ona byla zla na siostrę czy kogoś z rodziny, ze ściągnęli ja do Pl bo w Irlandii miałaby szanse na wyjście wcześniej?
Awatar użytkownika
florella
RealDiamond

Post autor: florella »

lola!!! pisze: pn paź 06, 2025 9:16 pm Czy to prawda,ze ona byla zla na siostrę czy kogoś z rodziny, ze ściągnęli ja do Pl bo w Irlandii miałaby szanse na wyjście wcześniej?
Ja wiem tylko, że nie chciała wracać.
lola!!!
Dieta 600 kcal

florella pisze: wt paź 07, 2025 11:38 pm Ja wiem tylko, że nie chciała wracać.
A rzeczywiście w Irlandii miałaby szanse wyjść wcześniej?,
napewno warunki miala inne
Marti37
Milion subskrypcji

Post autor: Marti37 »

lola!!! pisze: śr paź 08, 2025 5:46 am A rzeczywiście w Irlandii miałaby szanse wyjść wcześniej?,
napewno warunki miala inne
To prawda. W Irlandii jest taki system że jeśli dają dożywocie rzadko to oznacza faktycznie dożywocie ktore dają tylko przy najbardziej okrutnych zbrodniach jak np Lucy Letby (tu akurat Anglia ale system prawny tak samo działa jak w Irlandii) za morderstwo 7 noworodków).
Zazwyczaj wyglada to tak że dają jak u Herdy- dożywocie z możliwością wyjścia po .. u niej jest to 18lat. I jeśli w trakcie tych 18lat będzie się dobrze sprawowała, podda się resocjalizacji to na 99% wychodzi po odbyciu 18lat.

Niestety nie mam pojęcia czy będąc w Polsce gdzie jedziesz jest inny system prawny i dożywocie oznacza dożywocie będzie miała taka sama możliwość czyli wyjść po 18latach?jaka komisja miałaby to rozstrzygać?
Polska?Irlandzka nie będzie miała możliwości bo a)Marta jest w Polsce,b) nie mają możliwości oceny jej resocjalizacji przez ostatnie lata które spędziła w polskim więzieniu.

Jest zatem obawa że ją zostawia na dożywocie na zasadzie lepiej niech jest jak jest niż się użerać z formalnościami i próba ogarnięcia przedwczesnego wyjścia.

Ja na jej miejscu zostałabym w Irlandii- pokazała że się zresocjalizowalam i robiła wszystko aby wyjść po tych 18latach.
Niestety ona miała takie nastawienie że jest niewinna, miała pretensje do irlandzkiego sądu że są rasistami (tak jej rodzina powiedziała), że to był wypadek i powinna nie ponieść kary. Wiem ze w więzieniu robiła dużo problemów kłócąc się z nimi np miała problemy zdrowotne chcieli ją umówić do lekarza a ona się nie zgodziła bo im nie ufa i zabieg chce mieć w Polsce.

Ogólnie obawiam się że powrotem do Pl strzeliła sobie w kolano. Siedzi od 2016 czyli już prawie 10lat. Za 8 by mogła wyjść i nadal byłaby dość młoda kobietą. A tak?
Nie uważam żeby zasługiwała aż na dożywocie, to powinna być kara wyłącznie dla okrutnych zbrodni, seryjnych, bez możliwości resocjalizacji. Tutaj żaden z powyższych aspektów nie miał miejsca, ona była młoda, niekarana, oczywiście chłopak stracił życie i karę ponieść musi ale 18lat byłoby wystarczające. Oczywiście to tylko moja ocena.
lola!!!
Dieta 600 kcal

Moze zgodziła sie na Polskę pod naciskiem rodziny zeby np byc bliżej starszej mamy