Start
Mój profil

Zaginięcie Mai Kowalskiej

Moderator: verysweetcherry
Awatar użytkownika
Linxa244
ŚpioszkiKenzo

Re: Zaginięcie Mai Kowalskiej

Post autor: Linxa244 »

dejwor pisze: śr paź 01, 2025 2:10 am Co na tym telefonie bylo? Czyli bylo cialo i nagle byl tez telefon po paru dniach a i o co chodzi z podrzuceniem ciala, to jej smi3rc byla gdzie indziej?
Rodzina sama ustaliła, że telefon ostatni raz logował się w pobliżu posesji Bartka. Po kilku dniach został on podrzucony przy torach, na odcinku, którym ludzie często chodzą „na skróty”. Telefon nie wyglądał na taki, który leżał tam przez kilka dni.
Maja została zabita w zakładzie stolarskim należącym do jego rodziny. Podobno istnieje nagranie z kamer, na którym widać, jak leży przed zakładem, wyciąga do niego rękę, a on zaczyna ją bić. Miała powybijane zęby, obcięty palec, częściowo spalone ciało – wszystko to zostało zrobione w zakładzie.
Ciało prawdopodobnie także zostało podrzucone w to miejsce później, w koszu na śmieci. Co więcej, zanim je znaleziono, w pobliżu chodzono z psami tropiącymi, i nie ma możliwości, by taki pies nie wyczuł ciała.
Awatar użytkownika
Linxa244
ŚpioszkiKenzo

Post autor: Linxa244 »

malyslonik pisze: śr paź 01, 2025 7:34 am Tak sobie myślę, czy matka nie dała łapówki w Grecji, żeby przedłużać sprawę i stąd to opóźnianie
Ta baba wyprzedaje cały majątek, byle tylko obronić synusia. Tutaj wszystko jest możliwe.
Awatar użytkownika
kvsiv17
Currently:Top

Post autor: kvsiv17 »

To zeby sie nie zdziwila jak wyprzeda wszystko a synus i tak pojdzie pierdziec w pasiak.
Mnie bardziej przeraza fakt, ze on jako mlodociany przestepca ile moze dostac max, 30 lat?
Ma teraz 17, jego pobyt w areszcie bedzie zaliczal sie do kary. Za 30 lat bedzie facetem jeszcze w sile wieku, przed 50, jak zwilnia go warunkowo to moze miec np 40… i on wyjdzie i bedzie chcial żyć normalnie, moze zalozyc rodzine, OKROPNE!!!
Awatar użytkownika
florella
RealDiamond

Post autor: florella »

Nie podoba mi się to przeciąganie. Widać, że jednak pieniądze daja radę szczególnie w takim dzikim kraju.
NocPolarna
Mokra Włoszka

Post autor: NocPolarna »

florella pisze: śr paź 01, 2025 2:19 pm Nie podoba mi się to przeciąganie. Widać, że jednak pieniądze daja radę szczególnie w takim dzikim kraju.
Jakim dzikim kraju? Grecja to dziki kraj? XD
Awatar użytkownika
MichalScott
SushiRoll

Post autor: MichalScott »

kvsiv17 pisze: śr paź 01, 2025 10:20 am To zeby sie nie zdziwila jak wyprzeda wszystko a synus i tak pojdzie pierdziec w pasiak.
Mnie bardziej przeraza fakt, ze on jako mlodociany przestepca ile moze dostac max, 30 lat?
Ma teraz 17, jego pobyt w areszcie bedzie zaliczal sie do kary. Za 30 lat bedzie facetem jeszcze w sile wieku, przed 50, jak zwilnia go warunkowo to moze miec np 40… i on wyjdzie i bedzie chcial żyć normalnie, moze zalozyc rodzine, OKROPNE!!!
mamy w polsce zakład, w którym są "przechowywani" niebezpieczni przestepcy po odbyciu kary. A poza tym to duzo sie moze jeszcze zmienić - nie mamy w końcu pewności co do tego czy zrobił to sam, czy ktoś mu nie pomógł.
Awatar użytkownika
florella
RealDiamond

Post autor: florella »

NocPolarna pisze: śr paź 01, 2025 2:34 pm Jakim dzikim kraju? Grecja to dziki kraj? XD
A nie? Wszystkie te Turcje, Grecje, Bułgarie jeszcze są mentalnie w latach 90. Pieniądz rządzi.
an3tka111
Gacie z oceanu

Post autor: an3tka111 »

MichalScott pisze: śr paź 01, 2025 3:02 pm mamy w polsce zakład, w którym są "przechowywani" niebezpieczni przestepcy po odbyciu kary. A poza tym to duzo sie moze jeszcze zmienić - nie mamy w końcu pewności co do tego czy zrobił to sam, czy ktoś mu nie pomógł.
Mamy i nie mamy, bo jeśli chodzi Ci o Gostynin, to do 2040 roku mają go "wygasić". ale co to znaczy? nie do końca wiadomo.
Mam tylko nadzieję, że młody poniesie karę, chociaż póki co, na to się za bardzo nie zapowiada.
Awatar użytkownika
kvsiv17
Currently:Top

Post autor: kvsiv17 »

an3tka111 pisze: śr paź 01, 2025 4:15 pm Mamy i nie mamy, bo jeśli chodzi Ci o Gostynin, to do 2040 roku mają go "wygasić". ale co to znaczy? nie do końca wiadomo.
Mam tylko nadzieję, że młody poniesie karę, chociaż póki co, na to się za bardzo nie zapowiada.
Dodatkowo jest on przeplniony.
Awatar użytkownika
MichalScott
SushiRoll

Post autor: MichalScott »

an3tka111 pisze: śr paź 01, 2025 4:15 pm Mamy i nie mamy, bo jeśli chodzi Ci o Gostynin, to do 2040 roku mają go "wygasić". ale co to znaczy? nie do końca wiadomo.
tak i jest plan przeznaczenia do tych celów innego ośrodka, wiec zobaczymy jak bedzie wyglądał świat w momencie koncówki jego odbywania kary
malyslonik
WhiteParty

Post autor: malyslonik »

Obstawiam, że w jego przypadku będzie szło raczej w stronę dożywocia
Kasia98
Bransoletka50k

Post autor: Kasia98 »

malyslonik pisze: śr paź 01, 2025 6:06 pm Obstawiam, że w jego przypadku będzie szło raczej w stronę dożywocia
Nie może dostać dożywocia, maksymalny wymiar kary dla niego to 30 lat
malyslonik
WhiteParty

Kasia98 pisze: śr paź 01, 2025 6:48 pm Nie może dostać dożywocia, maksymalny wymiar kary dla niego to 30 lat
Myślisz, że będzie sądzony jako nieletni? Przy takiej skali przemocy?
Kasia98
Bransoletka50k

Post autor: Kasia98 »

malyslonik pisze: śr paź 01, 2025 8:11 pm Myślisz, że będzie sądzony jako nieletni? Przy takiej skali przemocy?
Tak, to już prokurator potwierdził, że ze względu na swój młody wiek maksymalny wymiar kary to 30 lat.
niten ka
Modna

Post autor: niten ka »

Kasia98 pisze: śr paź 01, 2025 8:22 pm Tak, to już prokurator potwierdził, że ze względu na swój młody wiek maksymalny wymiar kary to 30 lat.
Ze względu na brutalność popełnionego czynu i obwinianie ofiary powinien być sądzony jak dorosły. Tym bardziej, że już miał sprawy w sądzie i kuratora.
Katariiina
RoyalBaby

Post autor: Katariiina »

niten ka pisze: śr paź 01, 2025 8:40 pm Ze względu na brutalność popełnionego czynu i obwinianie ofiary powinien być sądzony jak dorosły. Tym bardziej, że już miał sprawy w sądzie i kuratora.
Z tego co pamiętam było mówione, że będzie odpowiadał jak dorosły, ale jego wyrok nie będzie mógł przekroczyć 30 lat ze względu na młody wiek i możliwość resocjalizacji.
Pif Paf
MiamiBicz

Post autor: Pif Paf »

Morał z tego taki,że jak zaraz po tym jak kogos zaciukasz,uciekniesz zagranice to możesz być sądzony w kraju ucieczki i możesz dostać niższy wyrok? Wystarczy,ze rodzina w Polsce bedzie utrudniac ekstradycje,wysyłac zażalenia,etc? Czy cos źle zrozumiałam?
Hankabezpudla
Gacie z oceanu

Post autor: Hankabezpudla »

Kasia98 pisze: ndz wrz 28, 2025 9:37 am Przecież on prosto z lotniska trafi do aresztu to o jakim niebezpieczeństwie tu mowa. To w Grecji próbował się powiesić, więc to tam był narażony na niebezpieczeństwo bo w Polsce to go będą pilnowac żeby mu się krzywda nie stała
Wiadomo, ale chodzi o wyczerpanie wszelkich procedur, żeby zamknąć matce furtkę do dalszego szaleństwa. W prawie to tak nie funkcjonuje, że nam się coś wydaje, są określone przepisy i skoro matka podnosi taki argument, to choćby był najbardziej niedorzeczny, sąd musi się nad tym pochylić, jakoś do tego odnieść, przeanalizować, żeby mieć ze swojej strony czystą sprawę.
Limonene
RealDiamond

Post autor: Limonene »

Pif Paf pisze: sob paź 04, 2025 12:19 pm Morał z tego taki,że jak zaraz po tym jak kogos zaciukasz,uciekniesz zagranice to możesz być sądzony w kraju ucieczki i możesz dostać niższy wyrok? Wystarczy,ze rodzina w Polsce bedzie utrudniac ekstradycje,wysyłac zażalenia,etc? Czy cos źle zrozumiałam?
Czemu niższy wyrok?
Pif Paf
MiamiBicz

Limonene pisze: ndz paź 05, 2025 7:20 pm Czemu niższy wyrok?
Ktos pisal ze w Grecji moze dostac 9 lat,albo cos zle przeczytalam
malyslonik
WhiteParty

Pif Paf pisze: ndz paź 05, 2025 7:28 pm Ktos pisal ze w Grecji moze dostac 9 lat,albo cos zle przeczytalam
Google Ai wyrzuca informacje o minimum 10 latach do dożywocia. Nie wydaje mi się też, żeby warunki więzienne były lepsze niż w Polsce.
Pif Paf
MiamiBicz

malyslonik pisze: ndz paź 05, 2025 7:34 pm Google Ai wyrzuca informacje o minimum 10 latach do dożywocia. Nie wydaje mi się też, żeby warunki więzienne były lepsze niż w Polsce.
Matka moze mysli,ze w Grecji da rade zaĺatwic mniejszy wyrok. Ciul ja wie
Limonene
RealDiamond

Post autor: Limonene »

Pif Paf pisze: ndz paź 05, 2025 7:28 pm Ktos pisal ze w Grecji moze dostac 9 lat,albo cos zle przeczytalam
Ale chyba nie ma opcji żeby go w Grecji sądzili, grecki rząd musiałby udowodnić ze w Polsce nie ma szans na sprawiedliwy proces. A nie wiem czemu mialoby im na tym zależeć xd
kulturalnyrozmowca
GreckieWakacje

Post autor: kulturalnyrozmowca »

W Grecji go sądzić nie będą, bo niby z jakiej paki?
pumba56
SushiRoll

Post autor: pumba56 »

Ja naprawdę za bardzo nie rozumiem problemu ze ściągnięciem go do Polski.

Pamiętacie sprawę Kajetana P. który zamordował lektorkę włoskiego i od razu uciekł za granicę? Tam był śledzony praktycznie od momentu popełnienia morderstwa i niemalże natychmiast ściągnięty z powrotem do Polski. Mało tego, jego matka jest bodajże sędzią i nawet to nie utrudniło sprawy.

No a tu nagle nic się nie da zrobić, bo Bartuś woli być na wakacjach...