Start
Mój profil

Patrycja i Łukasz Lwówek śląski

Moderator: verysweetcherry
unfaithfully
Samarka

Re: Patrycja i Łukasz Lwówek śląski

Post autor: unfaithfully »

Limonene pisze: śr wrz 24, 2025 10:09 am Pisałam wcześniej komentarz na ten temat, taka jest ustawa - rodzice biologiczni z automatu mają obowiązek płacenia, ale wystarczy jedno pismo w MOPSie albo PCPRze i opłata jest anulowana. Chyba żadna rodzina biologiczna w Polsce tego nie płaci. Ale oczywiście tu był kolejny temat żeby pokazać jacy to oni nie są poszkodowani, bo ktoś nie chciał załatwić za nich ich sprawy. A Litewka odegrał święte oburzenie, chociaż sam jako poseł głosował nad tą ustawą.

Aaa, ok. Dziekuje za wyjasnienie!

W takim razie to faktycznie Litewka powinien zweryfikowac komu pomaga, a nie kierowac sie tylko tym, co sami zainteresowani mu powiedza. Bo jesli faktycznie babcia miala zaoferowane wziecie dziecka pod opieke jako rodzina zastepcza i odmowila, a oni mieli syna w szpitalu obok przez kilka miesiecy i ani razu go nie odwiedzili, to to zmienia postac rzeczy i narracje jaka zostala przedstawiona.
Awatar użytkownika
berry blast
Kciuk

Post autor: berry blast »

unfaithfully pisze: śr wrz 24, 2025 9:43 am Zgadzam sie z tym co piszecie, ale jednoczesnie szkoda mi ich, bo nie wierze, ze nie dalo sie tej sprawy inaczej zalatwic niz zabierajac im dziecko do miejscowosci oddalonej o 500km, + tam byla tez sprawa tego, ze ktos chcial od nich pobierac pieniadze za pobyt dziecka w pieczy zastepczej, co jest wg. mnie absurdalne w tej sytuacji.
To nie jest absurdalne tylko to normalna procedura, wystarczy jedno pismo i nie trzeba płacić. Gość zrobił z tego gównoburzę, że znieczulica urzędów i powinni mieć umorzone z automatu. A niby dlaczego miałoby tak być? Skoro chcą wziąć na siebie odpowiedzialność jaką jest wychowanie dziecka to powinni umieć załatwiać proste sprawy urzędowe. Za chwilę jak sprawa przycichnie i przestanie się klikać to nie będzie chętnych aby im pomagać.
PrzemoKondratowicz
Dieta 600 kcal

Post autor: PrzemoKondratowicz »

Litewka dalej kolejne płaczliwe posty udostępnia
Treflik
Srebrna Kropeczka

Post autor: Treflik »

Obyśmy za jakiś czas nie musieli wracać w tym wątku do tej sprawy.....tylko wtedy już nie będzie można publicznie płakać "a gdzie były służby?"...
kinderkaa
BlondDoczep

Post autor: kinderkaa »

Krew mnie zalewa, jak widzę kolejne posty posła z masą manipulacji w tym temacie. Jego wyznawcy łykają wszystko bezrefleksyjnie, ręce opadają.

To dziecko nie powinno nawet na sekundę wrócić pod ich prawną opiekę, trzeba mieć oczy w du.pie żeby nie widzieć jak ta sytuacja naprawdę wygląda i jakie zagrożenia czekają na to bezbronne maleństwo :(

Szalenie się zawiodłam na pośle L. Już rozumiem, dlaczego tyle ludzi ma co do jego działań poważne wątpliwości.
Marti37
Milion subskrypcji

Post autor: Marti37 »

Jeśli chodzi o L moja koleżanka się przekonała że robi to pod publikę a w rzeczywistości wcale nie jest taki dobroduszny.
Była akcja szukania domów dla szczeniąt bo Suczka się oszczeniła, moja koleżanka działająca aktywnie na rzecz zwierzat napisała do niego czy suczka ma zaaranżowana kastracje. Litewka nieprzyjemnie jej odpowiedział że nie ma na co moja koleżanka odparła że przecież zaraz będzie w kolejnej ciąży i to mus na co on podniósł głos i takim podniesionym głosem powiedział "to niech pani przyjedzie i ją wyjastruje"!
lola!!!
Dieta 600 kcal

Post autor: lola!!! »

Moja znajoma jest z jego okolic Litewki, jak zalozyl fundacje chciala sie zgłosić do pomocy ,tak po prostu a dostała w zamian bloka na zwykle pytanie
😁
poza tym on jest tylko "dobry" w pisaniu tych łzawych postów, jak przychodzi mu do publicznych wsytapien to słabiutko
Black_Heart
MoetGlass

Post autor: Black_Heart »

Pamiętam jak ta sprawa wyszła, czytałam post pana L na ten temat i myślałam wtedy, że tragedia, normalna para czekała na dziecko a bezduszni urzędnicy odebrali. Potem w sumie się tym nie interesowałam, ale jak czytałam teraz o warunkach w jakich żyli, o schizofrenii, rzekomej przemocy, o tym, że przez 3 miesiące nie odwiedzali dziecka w szpitalu, to mnie zmroziło. Co więcej, dziecko spędziło bardzo dużo czasu w innym środowisku, z którego z dnia na dzień zostało wyrwane. Czy to nie jest tak, że jak dziecko wychodzi z rodziny zastępczej, to powinno to trwać jakoś dłużej, powinno być oswajane z tym, że jego życie się zmieni? Dla mnie to nieludzkie, tu nikt w ogóle nie myśli o tym dziecku, jego emocjach i uczuciach.
lola!!!
Dieta 600 kcal

Post autor: lola!!! »

a oni juz ten dom maja wyremontowany? bo byla tam akcja wymiahy czegoś, nie? Czy oddali im dziecko do takiego bajzlu poremontowego?
mormolyke
Szarlotta

Post autor: mormolyke »

Litewka nie robi tego z dobroci serca, a dlatego że sprawa jest medialna i może coś na tym ugrać. Ale ja nie o tym.

Moim zdaniem dobrze, że dziecko zostało umieszczone w pieczy zastępczej. Fakt, daleko, ale prawdopodobnie tam na tamten moment było tylko miejsce. Rodzicom biologicznym nie odebrano praw, a je ograniczono. Mieli odpowiednio dużo czasu na udowodnienie, że mogą sprawować opiekę. I nie wierzę, że dziecko umieszczono w RZ tylko dlatego, bo matka niepełnosprawna. Wbrew pozorom nie tak łatwo zabrać dziecko rodzicom. Musiały być ku temu grube powody.

Ludzie piszą, że wystarczy im pomóc. No ok, ale nikt za nich dziecka nie wychowa, a asystentka nie będzie siedzieć u nich 24/h 7 dni w tygodniu żeby rodzice mogli nic nie robić. Skoro zdecydowali się na dziecko i walczyli o jego powrót, to niech się nim zajmują przez 18 lat. Ciekawe czy jak zdarzy się tragedia to będą oskarżać wszystkich wokół tylko nie siebie. Bo że nie odpowiedzą za nic to jestem pewna, klepną niepoczytalność. Szkoda dziecka i tyle
Awatar użytkownika
joalla
Currently: planning drama

Post autor: joalla »

Black_Heart pisze: czw wrz 25, 2025 9:23 am Pamiętam jak ta sprawa wyszła, czytałam post pana L na ten temat i myślałam wtedy, że tragedia, normalna para czekała na dziecko a bezduszni urzędnicy odebrali. Potem w sumie się tym nie interesowałam, ale jak czytałam teraz o warunkach w jakich żyli, o schizofrenii, rzekomej przemocy, o tym, że przez 3 miesiące nie odwiedzali dziecka w szpitalu, to mnie zmroziło. Co więcej, dziecko spędziło bardzo dużo czasu w innym środowisku, z którego z dnia na dzień zostało wyrwane. Czy to nie jest tak, że jak dziecko wychodzi z rodziny zastępczej, to powinno to trwać jakoś dłużej, powinno być oswajane z tym, że jego życie się zmieni? Dla mnie to nieludzkie, tu nikt w ogóle nie myśli o tym dziecku, jego emocjach i uczuciach.
Tak, dziecko powinno mieć plan przejścia, podczas którego stopniowo będzie mieć coraz częstszy kontakt z nowym środowiskiem i coraz rzadszy ze starym. W tym wypadku zostało zabrane nagle z uwagi na wielki szum medialny. Oczywiście to jest dla dziecka traumatyczne i nie powinno przebiegać w taki sposób, ale sądzę, że presja mediów, ludzi i prawników strony na sąd była tak wielka, że po prostu brakło twardego kręgosłupa, który pozwoliłby na wydanie niepopularnej decyzji, mając na uwadze rzeczywiste dobro dziecka, a nie zachciankę nieudolnych wychowawczo rodziców. Umówmy się, jest wielu rodziców ZN, którzy radzą sobie świetnie, nierzadko lepiej niż zdrowi, często ich dzieci są bardziej empatyczne i rozwijają się tak, jak powinny, ale to są osoby względnie samodzielne, zazwyczaj pod stałą opieką lekarską, biorące regularnie leki i nie posiadające ubytków poznawczych. Pani Patrycja i Pan Łukasz niestety nie wyglądają na osoby wydolne wychowawczo i coś na rzeczy było już wcześniej, skoro znajdowali się pod opieką Ośrodka Pomocy Społecznej.
Medialna narracja “niepełnosprawnego biją” w tym przypadku jest kiepska przede wszystkim dla dziecka, które traci w tym momencie szansę na normalny rozwój. Przeglądając profile społecznościowe Patrycji i Łukasza można podejrzewać, że nie są to osoby przeciętne, że potrzebują pomocy do ogarniania samych sobie, co dopiero do dziecka.

Pojawia się tu duży problem etyczny: czy rodzicom można zabrać dziecko, jeśli jeszcze nic się nie stało i widać, że mają z tym dzieckiem więź? Ale z drugiej strony, jeśli by czekać, aż coś nastąpi, kusi się los i napędza wodę na młyn komentarzy “gdzie były służby? Jakim cudem do tego dopuściły?”.

W tej rodzinie jest jakiś problem z pokolenia na pokolenie. OZN jest wiele, duża część z nich zdaje sobie sprawę ze swoich możliwości i ograniczeń i nie pcha się z motyką na słońce. Tu wydaje mi się, że matka Patrycji nie poradziła sobie z wychowaniem córki i wytłumaczeniem jej stanu. Widać, że Patrycja jest jak dziecko, jej słowa, sposób wypowiedzi, reakcje, treści zamieszczane na socmediach (poza tematem dziecka), są dość specyficzne.

Moim zdaniem tu jak najbardziej zawiódł system, ale zawiódł u podstaw, przy wychowaniu pani Patrycji i reagowaniu na hospitalizacje pana Łukasza.
mormolyke
Szarlotta

Tu naprawdę nie chodzi o niepełnosprawność fizyczną matki, bo mnóstwo jest rodzin gdzie któreś z rodziców jest chore. Tu w grę wchodzi nieporadność obojga rodziców, niepełnosprawność intelektualną matki oraz chorobę psychiczną ojca, której stale nie leczy, a przez którą już były problemy i hospitalizacje. Teraz tylko trzeba liczyć na to żeby nie wydarzyła się tragedia, bo że dziecko nie będzie mieć normalnego dzieciństwa już wiadomo. Całe życie ma ich ktoś we wszystkim wyręczać? To niech idą na wolontariat ci, którzy tak ochoczo kibicowali żeby dziecko wróciło
Awatar użytkownika
kvsiv17
Currently:Top

Post autor: kvsiv17 »

mormolyke pisze: czw wrz 25, 2025 11:15 am Tu naprawdę nie chodzi o niepełnosprawność fizyczną matki, bo mnóstwo jest rodzin gdzie któreś z rodziców jest chore. Tu w grę wchodzi nieporadność obojga rodziców, niepełnosprawność intelektualną matki oraz chorobę psychiczną ojca, której stale nie leczy, a przez którą już były problemy i hospitalizacje. Teraz tylko trzeba liczyć na to żeby nie wydarzyła się tragedia, bo że dziecko nie będzie mieć normalnego dzieciństwa już wiadomo. Całe życie ma ich ktoś we wszystkim wyręczać? To niech idą na wolontariat ci, którzy tak ochoczo kibicowali żeby dziecko wróciło
KKE twierdzi ze matka jest bardzo inteligentna osoba, ladnie sie wypowiada. Z całym szacunkiem ale jak sluchalam jej w reportazu, zarowno jej jak i jego to nie mogla wytrzymac. Mozg mi sie meczyl sluchajac sposobu mowienia. I nie bylo to jej rozzalenie tylko sposob w jaki sie wypowiadaja juz swiadczy o u ytkach intelektualnych.
Awatar użytkownika
berry blast
Kciuk

Post autor: berry blast »

kvsiv17 pisze: czw wrz 25, 2025 12:24 pm KKE twierdzi ze matka jest bardzo inteligentna osoba, ladnie sie wypowiada. Z całym szacunkiem ale jak sluchalam jej w reportazu, zarowno jej jak i jego to nie mogla wytrzymac. Mozg mi sie meczyl sluchajac sposobu mowienia. I nie bylo to jej rozzalenie tylko sposob w jaki sie wypowiadaja juz swiadczy o u ytkach intelektualnych.
https://www.facebook.com/oficjalnezeroo ... 777028132/

bardzo ładnie się wypowiada. na tyle ładnie że są napisy pod jej wypowiedziami.
ja myślałam, że na KKE jacyś poważnie ludzie się udzielają, a teraz odnoszę wrażenie że to zwykłe trole. po prostu żarty robią sobie z chorej kobiety.
malyslonik
WhiteParty

Post autor: malyslonik »

U Litewki są komentarze, że ta pani ma źle dobrany wózek i może skorzystać z dofinansowania, żeby dostać nowszy, ale Litewka odpowiadał, że ona nie chce.
Pojawiają się też oczywiście głosy o zbiórce na wózek …

Skoro nie dopilnowali nawet czegoś takiego to chyba nie są zbyt samodzielni
Black_Heart
MoetGlass

Post autor: Black_Heart »

malyslonik pisze: czw wrz 25, 2025 3:24 pm U Litewki są komentarze, że ta pani ma źle dobrany wózek i może skorzystać z dofinansowania, żeby dostać nowszy, ale Litewka odpowiadał, że ona nie chce.
Pojawiają się też oczywiście głosy o zbiórce na wózek …

Skoro nie dopilnowali nawet czegoś takiego to chyba nie są zbyt samodzielni
Mnie też rozwalilo, jak Pan L. wstawił zdjęcie, jak dziecko jest karmione butelką i podpis: dadzą radę! No wow, udało jej się nakarmić dziecko (zapewne przy pomocy sztabu ludzi, wszak żeby odebrać małego wyruszył cały orszak). Pytanie co dalej, kiedy ci wszyscy ludzie sobie pójdą a światła reflektorów zgasną?
mormolyke
Szarlotta

Black_Heart pisze: czw wrz 25, 2025 5:06 pm Mnie też rozwalilo, jak Pan L. wstawił zdjęcie, jak dziecko jest karmione butelką i podpis: dadzą radę! No wow, udało jej się nakarmić dziecko (zapewne przy pomocy sztabu ludzi, wszak żeby odebrać małego wyruszył cały orszak). Pytanie co dalej, kiedy ci wszyscy ludzie sobie pójdą a światła reflektorów zgasną?
Właśnie. Co będzie jak dziecko zacznie chodzić, poznawać świat, wdrapywać się wszędzie, mieć kolki po nocach, wszelakie bunty. Nakarmienie to pikuś w porównaniu z tym co ich czeka.
Kasia98
Bransoletka50k

Post autor: Kasia98 »

mormolyke pisze: czw wrz 25, 2025 5:11 pm Właśnie. Co będzie jak dziecko zacznie chodzić, poznawać świat, wdrapywać się wszędzie, mieć kolki po nocach, wszelakie bunty. Nakarmienie to pikuś w porównaniu z tym co ich czeka.
Ja wczoraj trafiłam na tt na filmik młodej dziewczyny słuchającej z mamą piosenki i z podpisem że mama choruje na schizofrenię i to jej ulubiona piosenka. To co tam się działo w komentarzach to masakra, masa nastolatków opisująca swoje historie z rodzicami albo bliskimi chorującymi na tą chorobe że ciągły strach czy się nie zdenerwują, czy nie wyjdą z domu i zaginą i naprawdę czytając te komentarze to tym dzieciom tylko współczuć, a oni zrobili nagonkę na instytucje z niepełnosprawnych chorych osób zrobili celebrytów i skazali dziecko na takie życie o jakim pisali ci nastolatkowie.
PrzemoKondratowicz
Dieta 600 kcal

Kasia98 pisze: czw wrz 25, 2025 5:29 pm Ja wczoraj trafiłam na tt na filmik młodej dziewczyny słuchającej z mamą piosenki i z podpisem że mama choruje na schizofrenię i to jej ulubiona piosenka. To co tam się działo w komentarzach to masakra, masa nastolatków opisująca swoje historie z rodzicami albo bliskimi chorującymi na tą chorobe że ciągły strach czy się nie zdenerwują, czy nie wyjdą z domu i zaginą i naprawdę czytając te komentarze to tym dzieciom tylko współczuć, a oni zrobili nagonkę na instytucje z niepełnosprawnych chorych osób zrobili celebrytów i skazali dziecko na takie życie o jakim pisali ci nastolatkowie.
Też to widziałem. Przejrzałem jej inne tiktoki. Dziewczyna mieszkała z mamą chwilę ale potem tułała się po rodzinach zastępczych, trafiła do domu dziecka i po wyjściu znowu jest z mamą. No to chyba lepiej by było gdyby trafiła na stałą rodzinę zastępczą od razu…
Zmijqa27
SkrzydełkaZhooters

Post autor: Zmijqa27 »

O tej sprawie dowiedziałam się nie od Litewski, ale na Polsacie był o tym reportaż.

Nie pamiętam jego nazwy, ale skręciło mnie z żenady jak w studio były różne rzeczy dla dziecka i ten dziennikarz pokazywał im i mówił że to wszystko dla nich i dla dziecka.
Sasha
RoyalBaby

Post autor: Sasha »

Dlaczego ten wątek jest umieszczony w Sprawach kryminalnych ? 🙄
PrzemoKondratowicz
Dieta 600 kcal

Sasha pisze: wt wrz 30, 2025 3:34 pm Dlaczego ten wątek jest umieszczony w Sprawach kryminalnych ? 🙄
No raczej bliżej temu do sprawy kryminalnej niż do show-biznesu
judgowska
Ciastko

Post autor: judgowska »

Wszyscy ludzie, którzy piali o tym, że dziecko zabrano ze względu na niepełnosprawność niech pukną się w czoło. W mojej rodzinie małżeństwo dwójki niepełnosprawnych ludzi (po wypadkach - kobieta jeździ na wózku) wychowało samodzielnie trójkę dzieci - w dobrych warunkach. Te dzieci są teraz lekarzami i radzą sobie świetnie. Odwiedzając ich nigdy nie miałam wrażenia, że sobie nie radzą. Jasne, że musiało być im ciężko, ale to nie zmienia faktu, że się po prostu da. Takich rodzin w Polsce jest mnóstwo i NIKT nie zabiera dzieci, dopóki nie są grane kwestie chorób psychicznych/niezaradności albo co gorsza znęcania się czy niezaspokajania podstawowych potrzeb.
Awatar użytkownika
EmEm
RiczAsFak

Post autor: EmEm »

A czy ci rodzice mają jakieś sm? Wiadomo co tam sie teraz dzieje? Ktoś ich w ogóle kontroluje jak sie zajmuja tym dzieckiem?
Awatar użytkownika
kvsiv17
Currently:Top

Post autor: kvsiv17 »

judgowska pisze: czw paź 16, 2025 3:31 pm Wszyscy ludzie, którzy piali o tym, że dziecko zabrano ze względu na niepełnosprawność niech pukną się w czoło. W mojej rodzinie małżeństwo dwójki niepełnosprawnych ludzi (po wypadkach - kobieta jeździ na wózku) wychowało samodzielnie trójkę dzieci - w dobrych warunkach. Te dzieci są teraz lekarzami i radzą sobie świetnie. Odwiedzając ich nigdy nie miałam wrażenia, że sobie nie radzą. Jasne, że musiało być im ciężko, ale to nie zmienia faktu, że się po prostu da. Takich rodzin w Polsce jest mnóstwo i NIKT nie zabiera dzieci, dopóki nie są grane kwestie chorób psychicznych/niezaradności albo co gorsza znęcania się czy niezaspokajania podstawowych potrzeb.
Okej, wypadki rozumiem, a czy ktores z nich bylo niepelnosprawne ze wzgledu na chorobe psychiczna?