Start
Mój profil

Morderstwo na UW

Moderator: verysweetcherry
Awatar użytkownika
joalla
Currently: planning drama

Re: Morderstwo na UW

Post autor: joalla »

plotki3030 pisze: czw wrz 04, 2025 11:37 am A ja serio zastanawiam się czy on serio jest niepoczytalny (w co wątpię biorąc pod uwagę logiczny ciąg zdarzeń ) czy ma jakies refleksje po czasie? Czy doszło do niego że w okropny sposób zmarnował życie nie tylko rodzinie ofiary ale i sobie? I że już tego się nie odkręci
Wydaje mi się, że nie jest niepoczytalny przez 100% czasu, ale tu rozchodzi się o to, czy był poczytalny w chwili popełnienia czynu. Podejrzewam, że jednak zostanie uznany za niepoczytalnego w tamtej chwili. Z jednej strony sprawa jest bardzo medialna, z drugiej jego ojciec ma znajomości, to nie rozwiąże się w sekundę. Ojciec pewnie zrobi wszystko, żeby syn został uznany za niepoczytalnego.

Podejrzewam, że ma refleksje i rozumie, co zrobił oraz jakie są tego konsekwencje. Gdy o nim czytałam, był opisywany raczej jako dość inteligentny, a nie tak często zdarza się całkowite i stałe popadnięcie w obłęd.
Awatar użytkownika
Alexa2344
LouiBag

Post autor: Alexa2344 »

joalla pisze: czw wrz 04, 2025 12:21 pm Wydaje mi się, że nie jest niepoczytalny przez 100% czasu, ale tu rozchodzi się o to, czy był poczytalny w chwili popełnienia czynu. Podejrzewam, że jednak zostanie uznany za niepoczytalnego w tamtej chwili. Z jednej strony sprawa jest bardzo medialna, z drugiej jego ojciec ma znajomości, to nie rozwiąże się w sekundę. Ojciec pewnie zrobi wszystko, żeby syn został uznany za niepoczytalnego.

Podejrzewam, że ma refleksje i rozumie, co zrobił oraz jakie są tego konsekwencje. Gdy o nim czytałam, był opisywany raczej jako dość inteligentny, a nie tak często zdarza się całkowite i stałe popadnięcie w obłęd.
moim zdaniem swiadomosc popelnienia takiego czynu jest piekłem samym w sobie-jesli byl niepoczytalny w momencie morderstwa a pozniej to do niego doszlo to szczerze nie zazdroszcze.
meowymeowss
Ciastko
Instagram: Mandy

Post autor: meowymeowss »

plotki3030 pisze: czw wrz 04, 2025 11:37 am A ja serio zastanawiam się czy on serio jest niepoczytalny (w co wątpię biorąc pod uwagę logiczny ciąg zdarzeń ) czy ma jakies refleksje po czasie? Czy doszło do niego że w okropny sposób zmarnował życie nie tylko rodzinie ofiary ale i sobie? I że już tego się nie odkręci
Ja też myślę, że okaże się niepoczytalny w chwili popełnienia tego czynu. Niby faktycznie jest trochę okoliczności które wskazują na logiczny ciąg zdarzeń (jak np. posiadanie noża i bagnetu w plecaku i tej książki „dialogi Konfucjusza”, czy usunięcie rodziny ze znajomych przed zabójstwem), ale to jego tłumaczenie powziętych motywów, że myślał że ludzie dzielą się na drapieżników i ofiary i musi zabić, by znaleźć się w tej pierwszej grupie, sugerują srogi obłęd. Tak samo to wykrzykiwanie zaraz po zatrzymaniu że jest predatorem i wilkiem, a także spokój i opanowanie, z jakim miał złożyć wyjaśnienia przed sądem (jego prawnik mówił, że po minach sędziów widział, że są przerażeni, z jakim spokojem on o tym opowiadał, zero emocji). Zresztą nie wiem czy widziałyście jego zdjęcia zaraz po zatrzymaniu, oczywiście specjalistką nie jestem, ale on miał przecież twarz wykrzywioną i powykręcana w tak nienaturalny sposób, to był taki szaleńczy grymas z uśmiechem, to było przerażające i wyglądał na totalnie chorą osobę.

A co do refleksji, to chyba nawet zaraz po zatrzymaniu powiedział, że są takie chwile, że czuje wyrzuty, a czasem nie czuje ich wcale. Jestem ciekawa czy coś się zmieniło w tym zakresie i faktycznie więcej do niego dotarło. W każdym razie pewnie wie, że najprawdopodobniej resztę życia spędzi w zamknięciu. Btw. oglądałam ostatnio jakiś materiał, w którym wspomniano, że ten ośrodek, w którym odbywa się jego obserwacja psychiatryczna, ponoć nie cieszy się najlepszą renomą pod kątem jakości opinii 😅
Awatar użytkownika
smiechuwarteok
Migocząca Świeczka

Post autor: smiechuwarteok »

Jakby został uznany za niepoczytalnego, to i tak nigdy nie zazna wolności. Ten człowiek cieszy się taką sławą jak Trynkiewicz, a przecież jak zbliżał się czas, gdy Trynkiewicz mógłby wyjść na wolność to szybko zmieniano przepisy, by go zatrzymać w zamknięciu.
FikolMikol

Post autor: FikolMikol »

Jeśli zrobił to bez świadomości czynu, z powodu choroby psychicznej, która „kierowała” jego działaniem - bardzo mu współczuję.
cdn345
Srebrna Kropeczka

Post autor: cdn345 »

Mądry Polak po szkodzie... Teraz UW wielce wprowadza system ochrony. Potrzeba było tragedii, żeby nauczyli się, że pisanie górnolotnych haseł kredą po chodniku nie powstrzyma napastnika 🙈
NocPolarna
Mokra Włoszka

Post autor: NocPolarna »

cdn345 pisze: wt wrz 30, 2025 9:25 am Mądry Polak po szkodzie... Teraz UW wielce wprowadza system ochrony. Potrzeba było tragedii, żeby nauczyli się, że pisanie górnolotnych haseł kredą po chodniku nie powstrzyma napastnika 🙈
Gdyby człowiek wiedział, że się przewróci, to by usiadł.
Nie rozumiem czepiania się w tym wypadku. Co mieli zrobić wcześniej? Kto zakłada, że przychodząc dziś do pracy, zostanie bestialsko zamordowany przez jakiegoś wariata?
Wg mnie dobrze, że postanowiono wszcząć jakieś nowe procedury. Jeśli miałoby to w przyszłości pomóc (oby nie), to nie widzę przeciwskazań.
Lukrecja Skrecz
Srebrna Kropeczka

Post autor: Lukrecja Skrecz »

cdn345 pisze: wt wrz 30, 2025 9:25 am Mądry Polak po szkodzie... Teraz UW wielce wprowadza system ochrony. Potrzeba było tragedii, żeby nauczyli się, że pisanie górnolotnych haseł kredą po chodniku nie powstrzyma napastnika 🙈
A co zrobił UW?
Awatar użytkownika
berry blast
Kciuk

Post autor: berry blast »

Jeśli wiedziałaś przed szkodą to mogłaś uprzedzić UW, nie doszłoby do tragedii. Nie wiedziałaś? Ano właśnie, nikt nie wiedział.
Zawsze tak jest że dopiero wypadki generują nowe zabezpieczenia, systemy, tworzą nowe zapisy w BHP. Nie wszystko można przewidzieć.
Awatar użytkownika
Alexa2344
LouiBag

berry blast pisze: wt wrz 30, 2025 11:26 am Jeśli wiedziałaś przed szkodą to mogłaś uprzedzić UW, nie doszłoby do tragedii. Nie wiedziałaś? Ano właśnie, nikt nie wiedział.
Zawsze tak jest że dopiero wypadki generują nowe zabezpieczenia, systemy, tworzą nowe zapisy w BHP. Nie wszystko można przewidzieć.
tez prawda ,przeciez myslac w taki sposob tzreba by bylo postawic ochroniarzy w tramwajach i autobusach-ktos moze ci podciac gardlo vide kejs Iryny Zarutskiej ,na ulicach -bo wariat moze podbiec i zabic cie siekiera -kejs dziewczynki zabitej w Kamiennej Gorze ,przedszkolaka na spacerze etc.

Cale codzienne funkcjonowanie opiera sie na jakims tam zaufaniu spolecznym,nie oczekujesz,ze kazda osoba ktora cie mija jest walnieta (a teoretycznie chodza wsrod nas niezdiagnozowani albo tacy,ktorzy sie nie lecza ) -wiec w jaki sposob mozna bylo przewidziec atak Mieszka?
Zreszta nieraz nawet to ze rodzina widzi ze cos nie halo nie pomaga-znow kejs zabitego lekarza w Krakowie gdzie rodzina widziala ze z typem cos nie halo -po prostu caly myk w tym zeby nie znalezc sie w zlym czasie i miejscu
Awatar użytkownika
adziuuulkax3
TrampekLV

Post autor: adziuuulkax3 »

czy jesteś w stanie przewidzieć że w randomowy dzien maja koleś pójdzie z siekierą na uczelnie i z*bij* kobiete i napadnie również na ochroniarza?
UW robi bardzo dobrze, lepiej, że robią coś teraz aniżeli nie robiliby nic.
łiiłaaałiii
cdn345
Srebrna Kropeczka

Post autor: cdn345 »

Stały patrol ochrony na kampusie powinien być od dawna standardem. Już 10 lat temu funkcjonował chociażby w SGGW. Sorry, ale w tym kontekście UW jest daleko w tyle.
like
Channelka

Post autor: like »

Isanasa pisze: wt wrz 02, 2025 12:49 pm Miejsce morderców jest w więzieniu
A chorych w szpitalu
Lukrecja Skrecz
Srebrna Kropeczka

like pisze: wt wrz 30, 2025 3:17 pm A chorych w szpitalu
Przy czym spędzenie całego życia w szpitalu psychiatrycznym, a przecież jest prawdopodobne, że taki będzie wyrok, jest tak samo marną perspektywą.
A w sumie jeszcze gorszą.
KrwawaMary
DamaZpowiśla

Post autor: KrwawaMary »

Lukrecja Skrecz pisze: wt wrz 30, 2025 6:56 pm Przy czym spędzenie całego życia w szpitalu psychiatrycznym, a przecież jest prawdopodobne, że taki będzie wyrok, jest tak samo marną perspektywą.
A w sumie jeszcze gorszą.
Czemu gorszą?
Olaolall
RóżowePolo

Post autor: Olaolall »

KrwawaMary pisze: wt wrz 30, 2025 8:33 pm Czemu gorszą?
Między innymi dlatego, że przy karze pozbawienia wolności, nawet dożywotniego, jest cień szansy na warunkowe przedterminowe zwolnienie, nikły, bo nikły, ale jakiś cień perspektywy, nadziei można mieć. Umieszczenie w zakładzie psychiatrycznym jest natomiast środkiem zabezpieczającym, którego czasu stosowania nie określa się z góry, stosuje się go dopóty, dopóki trwają przyczyny jego zastosowania, w praktyce więc będzie to przedłużane i przedłużane bez jakiejkolwiek perspektywy na wyjście na wolność, bo na przesłanki dające podstawę zastosowania takiego środka osoba chora nie ma wpływu
KrwawaMary
DamaZpowiśla

Ale czy w szpitalu nie będzie miał lepszych warunków niż w więzieniu? Większej swobody, przywilejów?
BlueLace
LouiBag

Post autor: BlueLace »

KrwawaMary pisze: śr paź 01, 2025 9:42 pm Ale czy w szpitalu nie będzie miał lepszych warunków niż w więzieniu? Większej swobody, przywilejów?
Wątpię. Miałam praktyki na zwykłym oddziale psychiatrycznym i nie było tam żadnych przywilejów ani swobody. A co jest w specjalnym ośrodku psychiatrycznym dla przestępców, to nie widziałam, ale oczywiste jest, że tam jest jeszcze większa kontrola. Naprawdę, to martwienie się, czy przypadkiem nie będzie miał tam jakiegoś Eldorado jest dziwne. To są okropne miejsca.
KrwawaMary
DamaZpowiśla

Nie wiem jakie warunki są w szpitalu psychiatrycznym, czy oddziale. Trudno mi sobie to wyobrazić.
Lukrecja Skrecz
Srebrna Kropeczka

KrwawaMary pisze: śr paź 01, 2025 9:42 pm Ale czy w szpitalu nie będzie miał lepszych warunków niż w więzieniu? Większej swobody, przywilejów?
Nie w psychiatrycznym.
Awatar użytkownika
Alexa2344
LouiBag

no w takich szpitalach raczej sie nie pindolą z pacjentami,nie sadze zeby mial lepiej niz w wiezieniu-oczywiscie ,ze oba miejsca sa straszne ale swoboda i przywileje w psychiatryku raczej nie ida mi w parze -psychotropy,terapie to bedzie jego codziennosc
3lata
Channelka

Post autor: 3lata »

Obrazek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
BeluLelu
ŚpioszkiKenzo

Post autor: BeluLelu »

3lata pisze: czw paź 23, 2025 2:49 pmObrazek
A co się będzie z nim działo po obserwacji? Zostaje w szpitalu czy trafia do aresztu? Bo w sumie nie wiem jakie są procedury
3lata
Channelka

Post autor: 3lata »

Zakończyła się obserwacja i wrócił do aresztu w Radomiu, czekamy na opinie teraz
FikolMikol

Post autor: FikolMikol »

Myślę sobie: a co jeśli on to zrobił w jakiejś psychozie? Wyłączyło mu się myślenie, włączyła opcja na zabijanie, a teraz chłopak nie ma pojęcia co i jak się stało…
Straszne to musi być uczucie, że przez defekt mózgu dokonało się zbrodni.