Oczywiscie, ze pieniadze nigdy nie zwroca zycia danej osobie, ale wbrew pozorom bardzo pomagaja. Chociazby przetrwac ten trudny czas, gdy jeden z dochodow rodziny ot tak dostaje zabrany. Na rozwoj dzieci, na wychowanie, na normalne zycie. Nadal z trauma i bólem ale chociaz o jeden z miliona aspektow nie trzeba wtedy sie martwic.joalla pisze: ↑czw lip 17, 2025 9:18 am Cóż, ma odpowiednich rodziców.
Inna sprawa, że w takiej sytuacji badanie poczytalności to standardowa procedura, a zamknięty oddział szpitala psychiatrycznego to też nie będzie bułka z masłem, a szczerze wątpię, by udało mu się tego uniknąć, więc odizolowany od społeczeństwa będzie.
Mam nadzieję, że rodzina Zmarłej będzie walczyć o odpowiednią wysokość nawiązki (chociaż to i tak nie porywa, ani niczego rzecz jasna nie naprawia).
Morderstwo na UW
Moderator: verysweetcherryRe: Morderstwo na UW
Widziałam go dziś na ulicy pod prokuraturą Praga Północ. Był w marynarce i eleganckich spodniach a na nogach klapki i gołe stopy. Na głowie ten jego kask a la Hannibal Lecter. I oczywiście obstawa 4 policjantów w cywilu. Akurat byłam na spacerze z psem i miałam nadzieję, że go chociaż obsika po tych gołych stopach
Czytałam ostatnio, że od września ma ponownie przechodzić badania psychiatryczne… strasznie długo się to ciągnie.
Nawet jeśli chce się kogoś zniszczyć, zdeprecjonować, można mnożyć figury obrzydliwości, ale to dochodzi do ściany, zwłaszcza gdy na przeszkodzie stają ortografia i składnia. (Dorota Masłowska).
Wcale nie ciągnie się to długo… badanie psychiatryczne trwają kilka miesięcy.Leoncino pisze: ↑sob lip 19, 2025 1:37 pm Widziałam go dziś na ulicy pod prokuraturą Praga Północ. Był w marynarce i eleganckich spodniach a na nogach klapki i gołe stopy. Na głowie ten jego kask a la Hannibal Lecter. I oczywiście obstawa 4 policjantów w cywilu. Akurat byłam na spacerze z psem i miałam nadzieję, że go chociaż obsika po tych gołych stopachCzytałam ostatnio, że od września ma ponownie przechodzić badania psychiatryczne… strasznie długo się to ciągnie.
Jasne, rozumiem. Bardziej chodzi mi o to, że niestety ponownie muszą go badać, bo nie jest pewne, czy był poczytalny w momencie popełniania zbrodni. I to nam wydluża sprawę.
Nawet jeśli chce się kogoś zniszczyć, zdeprecjonować, można mnożyć figury obrzydliwości, ale to dochodzi do ściany, zwłaszcza gdy na przeszkodzie stają ortografia i składnia. (Dorota Masłowska).
To chyba nie tak łatwo wytłumaczyć choroby psychiczne, takie jak schizofrenia. Ciężko też oczekiwać odpowiedzialności od kogoś kompletnie niepoczytalnego, jak niektórzy schizofrenicy. To trochę tak, jakby spotkać na swojej drodze dzikie zwierzę i oczekiwać, że cię nie zaatakuje.PatkaKFC pisze: ↑sob cze 28, 2025 11:28 am Dlatego mówię, że zaburzenia nie są twoją winą, bo na pewno ich nie chciałaś, ale ich konsekwencje - tak, są twoją odpowiedzialnością, bo realnie wpływają na innych. To, czy wybrałaś nieprzyjmowanie leków, czy po prostu nie zdawałaś sobie sprawy, że będziesz ich potrzebować, a wokół ciebie nie było nikogo, żeby popchnął cię we właściwym kierunku, nie ma żadnego znaczenia. Dalej jesteś odpowiedzialna za swoje czyny, nawet jeśli nie jesteś ich świadoma. Dlatego też jedni trafiają do zwykłych więzień, a drudzy do zamkniętych zakładów psychiatrycznych, gdzie oprócz "uwięzienia" są poddawani leczeniu.
-
Kardiognoza
- Gacie z oceanu
Ale że kogo widziałaś?Leoncino pisze: ↑sob lip 19, 2025 1:37 pm Widziałam go dziś na ulicy pod prokuraturą Praga Północ. Był w marynarce i eleganckich spodniach a na nogach klapki i gołe stopy. Na głowie ten jego kask a la Hannibal Lecter. I oczywiście obstawa 4 policjantów w cywilu. Akurat byłam na spacerze z psem i miałam nadzieję, że go chociaż obsika po tych gołych stopachCzytałam ostatnio, że od września ma ponownie przechodzić badania psychiatryczne… strasznie długo się to ciągnie.
Niech zgadnę,Grincha
- gunernialne
- Szpilson
Jak gołe stopy to pewnie Cejrowskiego. Nowy sezon jego programu w miejskiej dżungli zwanej Warszawą
- berry blast
- Kciuk
sąd przedłużył o 6 miesięcy areszt ale Mieszka R.
-
Minimonimini123
- Jesa
Ale to chyba Mieszko siedzi w Radomiu. O Kajetanie byla mowa że siedzi w Łodzi.
Akurat szkodliwość tego czynu jest wybitnie mniejsza niż tego, który popełnił Mieszko R. Więcej luzu.
- AliceWintercraft
- LouiBag
Miejsce morderców jest w więzieniu
-
Lukrecja Skrecz
- Srebrna Kropeczka
Ktoś tu kiedyś pisał, że w psychiatryku na takim oddziale z więźniami jest jeszcze gorzej niż w więzieniu. I że z tego nie ma w ogóle wyjścia do normalnego świata. Nawet jak się skończy kara, to ląduje w Gostyninie w ośrodku dla niebezpiecznych...
Lukrecja Skrecz pisze: ↑śr wrz 03, 2025 10:52 am Ktoś tu kiedyś pisał, że w psychiatryku na takim oddziale z więźniami jest jeszcze gorzej niż w więzieniu. I że z tego nie ma w ogóle wyjścia do normalnego świata. Nawet jak się skończy kara, to ląduje w Gostyninie w ośrodku dla niebezpiecznych...
Gostynin będzie zamknięty do 2040r
-
plotki3030
- Currently:Rio
A ja serio zastanawiam się czy on serio jest niepoczytalny (w co wątpię biorąc pod uwagę logiczny ciąg zdarzeń ) czy ma jakies refleksje po czasie? Czy doszło do niego że w okropny sposób zmarnował życie nie tylko rodzinie ofiary ale i sobie? I że już tego się nie odkręci