Start
Mój profil

Gry planszowe

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
Moniawogrodzie
RoyalBaby

Gry planszowe

Post autor: Moniawogrodzie »

Czy są tu jacyś fani gier planszowych/karcianych? Jakie są wasze ulubione?
Ja ostatnio bardzo polubiłam 7 cudów świata - pojedynek, ale lubię też grać w Catan, Wsiąść do pociągu i Stay low.
FlyingCandy
Ciastko

Post autor: FlyingCandy »

Moniawogrodzie pisze: pn wrz 29, 2025 1:12 pm Czy są tu jacyś fani gier planszowych/karcianych? Jakie są wasze ulubione?
Ja ostatnio bardzo polubiłam 7 cudów świata - pojedynek, ale lubię też grać w Catan, Wsiąść do pociągu i Stay low.
Hej, ja bardzo lubię grać w planszówki z moim chłopakiem. Z tych co wymieniłaś to Catan zdecydowanie faworyt, Pociągi fajne na rozgrzewkę my mieliśmy akurat wersje po Europie, 7 cudów grałam raz u znajomych - wciągająca pozycja. Tej ostatniej nie kojarze.
Jeśli chodzi o moje propozycje to zdecydowanie Everdell, graliśmy z chłopem z chyba 20 razy i nigdy nam sie nie nudzi, a nie mamy nawet dodatków. Niepożądani goście najlepsi na większe towarzystwo przez mniejsza ilość kart na gracza, kryminalna, 1000 scenariuszy ponad plus te z apki - no genialna. Z szybszych partyjek cenie sobie Sen, Wirus oraz Spór o Bór :)
urfavbrunette
RoyalBaby

Post autor: urfavbrunette »

ja bardzo lubię Sen <3 może zasady gry banalne, ale za każdym razem zachwycam się nad ilustracjami na kartach :he:
koparka_walec
RoyalBaby

Post autor: koparka_walec »

Osadnicy z Catanu - moja ulubiona.
7 cudów świata już mniej lubię - to już bardziej karcianka dla mnie niż planszówka.
Pociągi też są spoko.

Bardzo lubię też Pandemię, fajne jest to że wszyscy gramy w zespole i wszyscy wygrywamy albo wszyscy przegrywamy :)
Awatar użytkownika
Suplex
Channelka

Post autor: Suplex »

Kiedyś wmawiałem sobie że lubię planszówki bo wiecie,spotkanie ze znajomymi przy stole tak fajnie,jednak, zawsze mam problem ze zrozumieniem zasad,zanim zrozumiem to gra się kończy,trzeba zgrać ekipę, jest się uzależniony od innych,zawsze jest jakaś presja i chaos, jednak szczerze wolę siedzieć noc przy kompie/konsoli i wczuć się w grę samemu
Awatar użytkownika
FigGa
Te LazzurrA

Post autor: FigGa »

Mało gram w planszówki, ale kiedyś na wyjedzie graliśmy ze znajomymi w tajniaków. Matko ile my się na śmialiśmy przy tym 😅
Bo Wiśniewski to nie ja,
Bo to wszystko nie jest moje,
Bo to wszystko wielki pic,
A „Ich Troje” jest kradzione.
Awatar użytkownika
KagemaneNoJutsu
Bagietka z szarlott

Post autor: KagemaneNoJutsu »

Zgłaszam się 😎
Z planszówek najbardziej lubię starego poczciwego chińczyka, eurobiznes i scrabble.
Z karcianych natomiast tysiąca, kanastę, remika, 3-5-8, makao/uno, pudło aka gówno, CHistoryczny Upadek Japonii zwany też panem i "dupę biskupa" (jedyny minus to to, że jest dość głośna).
Lubię jeszcze grać w kości na kurniku.
Obrazek