Start
Mój profil

Justyna 5 przez 10

Moderator: verysweetcherry
Banszi
Mokra Włoszka

Re: Justyna 5 przez 10

Post autor: Banszi »

sweetdoughbaguette pisze: pt wrz 26, 2025 10:48 am Czyli już nie tylko dzwonienie do wojskowego Departamentu Obrony, ale wręcz konsultacje jak równy z równym, mimo, że dla niej to tylko hobby. Możliwe, że ona współpracuje też z CIA, FBI, NSA, DEA, DARPA, YMCA i USSTRATCOM. Oczyma wyobraźni widzę jak ci agenci i wojskowi na baczność przy telefonie raportują Jaśmin swoje znaleziska, żeby mogła o nich opowiedzieć w swoim polskojęzycznym podcaście.

Ależ ja chcę tylko i wyłącznie żeby oni nie kłamali jak ciężko pracują, bo potem wynikają z tego takie kwiatki, że ludzie wierzą w te mityczne własne śledztwa podcasterów (czego przykład mamy właśnie tu).

Ojej, aż do rangi nauki to urosło. Ciekawe. Świat naukowy działa jednak troszkę inaczej - najpiew są BADANIA, które muszą być rygorystycznie przeprowadzaone i udokumentowane, a dopiero potem na bazie tych danych, ktoś może ewentualnie napisać krytyczną pracę w której prezentuje błędy poprzednika i przestawia swoje, lepsze wnioski. Co potem jest poddane dalszej krytyce i tak dalej.
Odpowiadanie na drwinki i hiperobolizacje sobie daruję, bo to nie na temat. Używaj argumentów a nie prób wyśmiewania, bo to przeciwskuteczne.

Co do nauki - zależy od dziedziny. W psychologii na przykład często pisanie prac mgr opiera się na polemice ze zdaniem poprzedników, przytaczaniem wniosków i analizie. Historia to przecież dziedzina właściwie tylko oparta na źródłach. Literaturoznawstwo tak samo. Wnioskowanie w obu ostatnich czesto jest poparte zdaniem poprzedników, rozwijaniem ich myśli itd. O filozofii nie wspomnę.

To może napisz co Twoim zdaniem powinien robić podcaster, żebyś zaakceptował(a) jego pracę jako coś co jest ok. Skoro praca ze źródłami jest zła, skoro akta sprawy nie wystarczą? Może rzeczywiście przydałaby się rozmowa ze skazanym - tak jak robił to Ławnicki. Tylko że tu już wchodzimy w sfery, które dostępne są dla akredytowanych dziennikarzy śledczych.

Widzę że masz do tego stosunek emocjonalny (cały akapit wyśmiewania pracy Jaśmin). Ona akurat nie narzeka ile pracy w coś wkłada. Yt pełen jest popularno-naukowych treści, których twórcy też przecież pobieżnie przejeżdzają się po jakimś zagadnieniu.
Co do Justyny, to faktycznie czasem wyolbrzymia swoją pracę, zwłaszcza że ma pomoc w postaci montażysty i researcherki - czyli ktoś odwala za nią najgorszą ponoć robotę.

Jednak nawet ona więcej od siebie daje niż ta przytoczona przede mną influ od paczek z Temu czy pokazywania porannej rutyny. I ok - skoro ludzie to oglądają to dobrze. Ale imo jest to nie fair i jeżeli nie widzisz nawet drobnej różnicy w pracy, jaką trzeba włożyć w content - nawet takiej Justyny - a np. Wersow czy Szusz, to ja nie mam pytań.
Krzysiek90
Koczkodan

Post autor: Krzysiek90 »

gravity pisze: czw wrz 25, 2025 11:17 pm Czy Justyna naprawdę była na początku taka świetna czy była jedną z pierwszych i stąd jej ogromna popularność, bo po prostu nie było do kogo porównać? Tak się teraz zastanawiam, bo od bardzo dawna już jej nie słucham. Pojawiło się kilku świetnych twórców tc, więc słuchanie 5NZ to byłaby jednak strata czasu. Tym bardziej, że widziałam kilka jej odcinków tworzonych z Krzysiem 🙄, no i znajomymi na gruncie prywatnym to na pewno byśmy nie zostali.
ja to pamietam tak, ze kilka lat temu sluchalem Myszki i to on byl takim TOP1 w true crime. Potem jednak zaczalem szukac kogos innego, bo Myszka stawal sie juz powoli celebrytą i czesto opowiadal o sprawach zagranicznych, a ja wolalem sluchac o polskim "podworku".

Justyna wtedy juz byla na pewnej fali i zaczynala zdobywac popularnosc i tak na nią trafilem. Te poczatkowe materialy byly imho naprawde bardzo dobre i takie klimatyczne. Przyciagajace intro, jej glos, solidny research - to wszystko skladalo sie w fajną calosc, a Justyna dosc szybko zaczela byc okreslana mianem Krolowej True Crime.

Inna sprawa, ze wtedy az tak wielu podcasterow/podcasterek nie bylo i chyba popularnosc Myszki oraz jej sprawila, ze teraz mamy duzo wiekszy wybor. No ale poczatkowo byla naprawde dobra, a teraz im dalej w las, tym gorzej - niestety

Z tego co pamietam, to poczatkowo Justyna skupiala sie po prostu na przedstawianiu sprawy i poruszala ją wielowatkowo. A ostatnio to coraz wiecej jest jej wnioskow/opinii itd. i duzo gorszy research
rockshoot
RoseGold

Post autor: rockshoot »

A znacie jakieś TC ale z polskimi sprawami? Bo Justyny słuchać się nie da. Lecę teraz Hulaj Dusze i ma do nadrobienia aż też lata(czaicie, że Julka wrzuca 2, czasem podcasty tygodniowo? Porównajcie sobie to do Justyny 😏) ale brakuje mi polskich spraw
Parowki
LouiBag

Post autor: Parowki »

rockshoot pisze: pt wrz 26, 2025 6:10 pm A znacie jakieś TC ale z polskimi sprawami? Bo Justyny słuchać się nie da. Lecę teraz Hulaj Dusze i ma do nadrobienia aż też lata(czaicie, że Julka wrzuca 2, czasem podcasty tygodniowo? Porównajcie sobie to do Justyny 😏) ale brakuje mi polskich spraw
Ja lubię piekło jest tu i szkic kryminalny, ale nie wiem czy Ci się spodobają.
gravity
SushiRoll

Post autor: gravity »

rockshoot pisze: pt wrz 26, 2025 6:10 pm A znacie jakieś TC ale z polskimi sprawami? Bo Justyny słuchać się nie da. Lecę teraz Hulaj Dusze i ma do nadrobienia aż też lata(czaicie, że Julka wrzuca 2, czasem podcasty tygodniowo? Porównajcie sobie to do Justyny 😏) ale brakuje mi polskich spraw
Zdecydowanie wcześniejsze odcinki Szkicu Kryminalnego. Teraz autorka zmieniła kontent i wyszła poza Polskę. Jak dla mnie niekoniecznie na plus, bo wolę polskie sprawy, ale ona ciekawie opowiada, więc słucham.
PrzemoKondratowicz
Dieta 600 kcal

Post autor: PrzemoKondratowicz »

gravity pisze: pt wrz 26, 2025 8:01 pm Zdecydowanie wcześniejsze odcinki Szkicu Kryminalnego. Teraz autorka zmieniła kontent i wyszła poza Polskę. Jak dla mnie niekoniecznie na plus, bo wolę polskie sprawy, ale ona ciekawie opowiada, więc słucham.
Najgorsze że kłóci się ze wszystkimi w komentarzach kto napisze jej faktycznie swoje zdanie. Mi się też ostatnio nie podoba, bo coraz bardziej medialne sprawy plus coraz bardziej spoza Polski. A ta ostatnia to jakaś porażka. Plus właśnie ferment w komentarzach.
Banszi
Mokra Włoszka

Polska na faktach - nie wszystko jest true crime, ale jakość wysoka. Plus Zbrodnie zapomniane, ale to są sprawy bardzo stare, sprzed wojny.
bambimarty
Channelka

Post autor: bambimarty »

Ja bardzo lubię zbrodnie prowincjonalne
PlotkaraGossipp
Ciastko

Post autor: PlotkaraGossipp »

Ostatni odcinek to piekło dla osób nadwrażliwych na dźwięki. Ilość wzdychania, przełykania, mlaskania jest przytłaczająca
gravity
SushiRoll

Banszi pisze: pt wrz 26, 2025 8:22 pm Polska na faktach - nie wszystko jest true crime, ale jakość wysoka. Plus Zbrodnie zapomniane, ale to są sprawy bardzo stare, sprzed wojny.
Tyle, że Polska na faktach już nie nagrywa. Ale stare odcinki jak najbardziej ok.
gravity
SushiRoll

PrzemoKondratowicz pisze: pt wrz 26, 2025 8:16 pm Najgorsze że kłóci się ze wszystkimi w komentarzach kto napisze jej faktycznie swoje zdanie. Mi się też ostatnio nie podoba, bo coraz bardziej medialne sprawy plus coraz bardziej spoza Polski. A ta ostatnia to jakaś porażka. Plus właśnie ferment w komentarzach.
Nigdy nie widziałam żadnej kłótni pod filmem. Może dlatego, że rzadko wchodzę w komentarze 😉.
Wczoraj wypuściła nowy odcinek, z Polski, i poziom jak zawsze wysoki.
PrzemoKondratowicz
Dieta 600 kcal

Post autor: PrzemoKondratowicz »

gravity pisze: sob wrz 27, 2025 10:45 am Nigdy nie widziałam żadnej kłótni pod filmem. Może dlatego, że rzadko wchodzę w komentarze 😉.
Wczoraj wypuściła nowy odcinek, z Polski, i poziom jak zawsze wysoki.
Super! Chętnie odsłucham! Nadal to moja topka
martvuga
Siatkarka

Post autor: martvuga »

Mi ostatnio spodobał się kanał Daria Hedo na YouTube
Mimcia
Currently:revenge

Post autor: Mimcia »

martvuga pisze: sob wrz 27, 2025 2:42 pm Mi ostatnio spodobał się kanał Daria Hedo na YouTube
O tak!!!! Jest super!
jagvetinte
SkrzydełkaZhooters

Post autor: jagvetinte »

PlotkaraGossipp pisze: sob wrz 27, 2025 9:51 am Ostatni odcinek to piekło dla osób nadwrażliwych na dźwięki. Ilość wzdychania, przełykania, mlaskania jest przytłaczająca
Hahha tak nawet zsczelam podejrzewać, ze ona cos podjada w trakcie. 🤣
Banszi
Mokra Włoszka

martvuga pisze: sob wrz 27, 2025 2:42 pm Mi ostatnio spodobał się kanał Daria Hedo na YouTube
Na początku byłam oczarowana, ale w miarę jak słuchałam kolejnych odcinków zaczęła mnie drażnić. Nadmiernie wyszukany, przeładowany ozdobnikami styl mówienia (albo ładnego czytania), nadmiar metafor i powtórzenia (tak, wiem już że bohaterka była inteligentna i ambitna, słyszę o tym już piąty raz - tylko trochę innymi słowami) i ten zaangażowany, często wręcz entuzjastyczny i zachwycony ton mnie rażą. To znaczy wszystkie te elementy są ok (może oprócz powtarzania w kółko jaką to taką Ivana Trump ambitną osobą była), ale u Darii jest tego po prostu za dużo.
To sprawia, że na dłuższą metę słucha mi się tego źle. To tak jakby w filmie non stop grała złowroga muzyka - nawet kiedy bohater idzie po bułki do sklepu. Gdyby tych ozdobników było mniej, zachwyty w odpowiednich miejscach itd. słuchałoby mi się tego zdecydowanie lepiej.
No i kwiklam gdy słuchałam o Ivanie. Ja rozumiem że to była cwana, mądra babka, ale opowiedziano to tak, jakby bohaterka była postać co najmniej formatu Marii Skłodowskiej.
Moze podpadnę, ale o wiele lepiej słucha mi się Justyny. Jest naturalniejsza, swobodniejsza i w ocenach jednak bardziej powściągliwa.
Testtesttest111
Koczkodan

Post autor: Testtesttest111 »

Justyna była moją ulubioną podcasterką aż do sprawy Iwony Cygan - w tamtych odcinkach uderzyło mnie to, że padło wiele jej osobistych opinii. A ja nie lubię słuchać opinii osób robiących podcasty, bo równie dobrze mogę sobie zagadać do koleżanki która przesłuchała setki godzin true crime i też ma wyrobione zdanie na wiele tematów. Poza tym to dalej jestem zdania, że na najbardziej przyjemny głos i najfajniejsze muzyczne wstawki. Intro jest tak nostalgiczne, tak gra mi w duszy że za każdym razem gdy je słyszę to wpadam w jakiś rodzaj transu. No ale sama treść to już "nie to". Kiedyś fajnie mi się słuchało Kryminalnych Historii, ale po sprawie z Izą Michalewicz mój entuzjazm nieco opadł.
Agasc
Koczkodan

Post autor: Agasc »

Testtesttest111 pisze: sob wrz 27, 2025 10:09 pm Justyna była moją ulubioną podcasterką aż do sprawy Iwony Cygan - w tamtych odcinkach uderzyło mnie to, że padło wiele jej osobistych opinii. A ja nie lubię słuchać opinii osób robiących podcasty, bo równie dobrze mogę sobie zagadać do koleżanki która przesłuchała setki godzin true crime i też ma wyrobione zdanie na wiele tematów. Poza tym to dalej jestem zdania, że na najbardziej przyjemny głos i najfajniejsze muzyczne wstawki. Intro jest tak nostalgiczne, tak gra mi w duszy że za każdym razem gdy je słyszę to wpadam w jakiś rodzaj transu. No ale sama treść to już "nie to". Kiedyś fajnie mi się słuchało Kryminalnych Historii, ale po sprawie z Izą Michalewicz mój entuzjazm nieco opadł.
Oj ja też już nie słucham kryminalnych historii po sprawie z Iza Michalewicz. Nie wiem jak to się zakończyło ale podcast poszedł w odstawkę.
Napolinka
RoyalBaby

Post autor: Napolinka »

Agasc pisze: sob wrz 27, 2025 10:24 pm Oj ja też już nie słucham kryminalnych historii po sprawie z Iza Michalewicz. Nie wiem jak to się zakończyło ale podcast poszedł w odstawkę.
Nie śledzę kryminalnych historii, co to była za sprawa z Izą Michalewicz?
Agasc
Koczkodan

Post autor: Agasc »

Napolinka pisze: sob wrz 27, 2025 10:27 pm Nie śledzę kryminalnych historii, co to była za sprawa z Izą Michalewicz?
Sprawa Martyniki z Wrocławia. Iza Michalewicz napisała o niej książkę. A Monika z kryminalnych historii ją splagiatowała i zrobiła o tym podcast. Faktycznie były tam fragmenty słowo w słowo z książki. Iza się wkurzyła i sprawa o plagiat chyba finalnie trafiła do sądu.
sweetdoughbaguette
Migocząca Świeczka

Post autor: sweetdoughbaguette »

Jak chcecie doświadczyć Justyna Mazur Overload to sobie przesłuchajcie jej podcastu z niejakim Przemkiem Corso. To osobliwe doświadczenie wygląda jakby Justyna rozmawiała z męską wersją siebie. Tylko dla koneserów.
Testtesttest111
Koczkodan

Post autor: Testtesttest111 »

Napolinka pisze: sob wrz 27, 2025 10:27 pm Nie śledzę kryminalnych historii, co to była za sprawa z Izą Michalewicz?
Iza Michalewicz oskarżyła twórczynię Kryminalnych Historii o plagiat swojej ksiazki. Tutaj porównała treść podcastu do treści "Kryminalnego Wrocławia": https://patronite.pl/post/70875/reportaz-kontra-podcast

A tutaj w komentarzach można znaleźć dyskusję między Paniami:
https://www.facebook.com/share/16vxfWrKQX/

Edit: a przynajmniej kiedyś były komentarze, pamiętam że śledziłam te wpisy. Teraz nie widać wypowiedzi Pani Moniki 🧐
Tellmewhy
Szarlotta

Post autor: Tellmewhy »

Banszi pisze: sob wrz 27, 2025 8:40 pm Na początku byłam oczarowana, ale w miarę jak słuchałam kolejnych odcinków zaczęła mnie drażnić. Nadmiernie wyszukany, przeładowany ozdobnikami styl mówienia (albo ładnego czytania), nadmiar metafor i powtórzenia (tak, wiem już że bohaterka była inteligentna i ambitna, słyszę o tym już piąty raz - tylko trochę innymi słowami) i ten zaangażowany, często wręcz entuzjastyczny i zachwycony ton mnie rażą. To znaczy wszystkie te elementy są ok (może oprócz powtarzania w kółko jaką to taką Ivana Trump ambitną osobą była), ale u Darii jest tego po prostu za dużo.
To sprawia, że na dłuższą metę słucha mi się tego źle. To tak jakby w filmie non stop grała złowroga muzyka - nawet kiedy bohater idzie po bułki do sklepu. Gdyby tych ozdobników było mniej, zachwyty w odpowiednich miejscach itd. słuchałoby mi się tego zdecydowanie lepiej.
No i kwiklam gdy słuchałam o Ivanie. Ja rozumiem że to była cwana, mądra babka, ale opowiedziano to tak, jakby bohaterka była postać co najmniej formatu Marii Skłodowskiej.
Moze podpadnę, ale o wiele lepiej słucha mi się Justyny. Jest naturalniejsza, swobodniejsza i w ocenach jednak bardziej powściągliwa.
Tak, te ciagle powtorzenia czegos w troszke innych slowach. Czasem troche zbyt “natchniony” ton. Ale jest nowa na YouTube- moze sie poprawi.
sweetdoughbaguette
Migocząca Świeczka

Post autor: sweetdoughbaguette »

Tellmewhy pisze: sob wrz 27, 2025 11:36 pm Tak, te ciagle powtorzenia czegos w troszke innych slowach. Czasem troche zbyt “natchniony” ton. Ale jest nowa na YouTube- moze sie poprawi.
Może nawiąże współpracę z Pentagonem.
Tellmewhy
Szarlotta

Post autor: Tellmewhy »

sweetdoughbaguette pisze: sob wrz 27, 2025 11:51 pm Może nawiąże współpracę z Pentagonem.
?