Start
Mój profil

Polskie sprawy kryminalne - te najbardziej creepy

Moderator: verysweetcherry
Awatar użytkownika
Kalunaa
SkrzydełkaZhooters

Re: Polskie sprawy kryminalne - te najbardziej creepy

Post autor: Kalunaa »

Ryba2 pisze: pn lis 18, 2024 11:13 pm Najbardziej creepy to chyba ta sprawa gdzie sąsiad dał dziecko świniom na pożarcie, a rodzice to ukrywają i matka dziecka chyba też… jest na YT dokument tytuł przyszedł człowiek i wziął.
Dziekuje za informacje o tej sprawie.

Jestem w totalnym szoku! Pierwszy raz slysze o niej, nie wiem jak udalo mi sie ta przeoczyc. Swietny dokument i wstrzasajacy obraz polskiej mentalnosci obszarow wiejskich (lata 2000-2010). Jeszcze raz dzieki.
Lenny

Post autor: Lenny »

Mishka0987 pisze: wt lis 26, 2024 7:01 pm Jak dla mnie najbardziej creepy jest zbrodnia połaniecka. Niby nie wszystko co mówi się o tej sprawie to prawda, bo niektórzy twierdzą np. że akcja z podpisywaniem się krwią i całowaniem krzyża to bujda wymyślona dla sensacji, ale jednak sposób morderstwa oraz cała otoczka PRL nadaje tej sprawie taki dziwny klimat. Przynajmniej według mnie.
Dla mnie też ta sprawa jest najbardziej creepy. Moja koleżanka poznała po latach osobę, która była w tym autobusie - i nie, te akcje rytualne z krzyżem to nie bujda wymyślona dla sensacji, tylko mniej więcej to tak wyglądało. Dla mnie szokiem jest w jaki sposób można było stworzyć zmowę milczenia poprzez strach.
Kunegunda93
BagietkaZszarlott

Post autor: Kunegunda93 »

https://www.fakt.pl/wydarzenia/polska/g ... la/l2yddvh
Straszna sprawa, pamiętam do dziś. Nigdzie nie ma info by sprawcę złapano.
tasiorekk
RóżowePolo

Post autor: tasiorekk »

Dla mnie oprócz już tutaj wymienianej zbrodni połanieckiej to jest kilka spraw mocno wyrytych w mojej pamięci.
Tomek Jaworski
Sprawa Olewnika
Sprawa w Starej Słupi (ukrzyżowanie)
Oczywiście to nie wszystkie, ale creepy to by wyglądała ta lista.
paulablch
Siatkarka

Post autor: paulablch »

Dla mnie najbardziej creepy są sprawy z moich okolic, czyli Dolnego Śląska.

Pierwsza, która mna tak mocno potrzepała, to zabójstwo 9-letniego chłopca, dokonanego przez jego trenera karate (sprawa z Boguszowa-Gorce koło Wałbrzycha). Facet wykopał mu grób, zgwałcił go, podciął gardło, na brzuchu chłopiec miał rany kłute. Straszne, pamiętam to jakby to było wczoraj, bo najpierw była informacja, że chłopiec zaginął, więc Rodzice tego chłopca pochodzą z mojej rodzinnej miejscowości, odwiedzając cmentarz nie sposób przejść obojętnie obok jego grobu. Kiedyś nawet gdzieś na yt znalazłam jakiś dokument o ich rodzinie, straszne. Rodzice przeżywali bardzo jego śmierć, ale mieli też jeszcze córkę. Widac było, jak mocno się to na niej odbija.

Kolejna, która do dziś mną wstrząsa, a o której bardzo miało wiadomo, to sprawa Edyty z Piławy Górnej (małe miasteczko koło Dzierżoniowa). Miała 19 lat, była w ciąży i zaginęła. Jej ówczesny partner był podejrzany o to, że zrobił jej krzywdę, że nie chciał tego dziecka. Jak się później okazało, finał był tragiczny. Facet miał ją udusić, jej ciało wrzucić do maszyny rolniczej do rozdrabniania paszy, a potem rozrzucić je po polu. Oczywiście nigdy się nie przyznał. To wszystko miało miejsce w 2002 roku. Facet dostał 25 lat. Ojciec Edyty i jej brat (obaj już nie żyją) do końca swojego życia musieli się z tym mierzyć.
Awatar użytkownika
makasha
RiczAsFak

Post autor: makasha »

Kristina pisze: śr lut 12, 2025 10:59 pm Dziwne dla mnie ze dostala wyrok 8 lat ..
Matka byla dla niej okropna ,ok ale miala 18 lat mogla wyprowadzic sie z domu studia /akademik
W tych podcastach taka stronniczosc ze niby w emocjach to zrobila…a pozniej ze sama przyznala ze od trzech lat juz planowala zabojstwo matki…pozatym z jaka precyzja dzialala …rozczlonkowala cialo,spakowala do walizki i spala pokoj obok (!) kolejnego dnia zaprosila chlopaka ,uprawiali s** gdy w pokoju obok w walizce byly zwloki matki (!)
Okropne dziewuszysko
Ale tak jak ktos napisal gdzies komentarz ,Ojciec ja uratowal ,gdyby byla corka robotnikow dostalaby 25 lat jak Nic
Pozatym skad tak naprawde wiadomo ze matka byla okropna dla niej ?bo corka tak mowila tlumaczac sie z tego co zrobila ?i jej ojciec po to by ratowac corke?
Ale jakie dowody Sa na to ?no wlasnie ..
Z nia tez ponoc byly problemy wagarowala ,kradla ,uprawiala s** z chlopakami ,nie zdala do kolejnej klasy
Matka pewnie probowala zapanowac nad nia zabraniajac czegos wiec pokazala co potrafi
Ale kto informacje o zbrodniach czerpie z podkastow? I to polskich, które są straszne🤣
Są świetne reportaże o zbrodniach z PRL
Hej-ho, let's go!
Penance
Milion subskrypcji
Instagram: youwouldliketoknow

Post autor: Penance »

makasha pisze: czw lut 27, 2025 3:55 pm Ale kto informacje o zbrodniach czerpie z podkastow? I to polskich, które są straszne🤣
Są świetne reportaże o zbrodniach z PRL
Fakt, większość podkastów to dno. Tylko 'ofiara myślała coś tam, albo była piękna i zadbana...'. ja lubię dokumenty i reportaże.
:fire:
JustKa
LouiBag

Post autor: JustKa »

Niedługo ma zapaść wyrok w sprawie małego Leona. Chłopiec wpadł do gorącej wody i miał rozległe poparzenia, w wyniku czego zmarł po około tygodniu. Nie umiem sobie poradzić z myślą jak to dziecko ogromnie cierpiało, pozostawione samo sobie.
Shahnameh
RóżowePolo

Post autor: Shahnameh »

Sprawa Iwony Wieczorek i wszystkie implikacje wokół niej, bo wygląda na to że całe Trójmiasto jest umoczone.

Sprawa Jaroszewiczów i cały historyczny kontekst, plus powiązane z nią dwa inne morderstwa. Usiłowałam coś wyszukać nt. zabójstwa Fonkowicza; poza ogólnikami nic się w sieci nie da znaleźć. Obstawiam że WSI prowadziło śledztwo i dlatego dziennikarze nie mają dostępu do żadnych dokumentów w tej sprawie.

Sprawa Edmunda Kolanowskiego. Chyba największe stężenie pojebanych parafilii w jednej osobie i wątki rodem z Milczenia Owiec.

Sprawa Ewy Tylman. Jestem z Poznania i w tym czasie moja praca polegała na załatwianiu różnych urzędowych spraw na terenie całego miasta. CAŁY Poznań i obrzeża były oklejone jej plakatami, plus jesteśmy z tego samego rocznika - pamiętam, jak mój ówczesny szef ostrzegał mnie żebym na siebie uważała. No i te wszystkie trupy i części ciała wyłowione przy okazji z Warty i okolicznych jezior.

No i ogólnie polityczne morderstwa w Polsce po 1990r., jak zabójstwo Papały.
meskalina88
ŚpioszkiKenzo

Post autor: meskalina88 »

paulablch pisze: czw lut 27, 2025 10:24 am Dla mnie najbardziej creepy są sprawy z moich okolic, czyli Dolnego Śląska.

Pierwsza, która mna tak mocno potrzepała, to zabójstwo 9-letniego chłopca, dokonanego przez jego trenera karate (sprawa z Boguszowa-Gorce koło Wałbrzycha). Facet wykopał mu grób, zgwałcił go, podciął gardło, na brzuchu chłopiec miał rany kłute. Straszne, pamiętam to jakby to było wczoraj, bo najpierw była informacja, że chłopiec zaginął, więc Rodzice tego chłopca pochodzą z mojej rodzinnej miejscowości, odwiedzając cmentarz nie sposób przejść obojętnie obok jego grobu. Kiedyś nawet gdzieś na yt znalazłam jakiś dokument o ich rodzinie, straszne. Rodzice przeżywali bardzo jego śmierć, ale mieli też jeszcze córkę. Widac było, jak mocno się to na niej odbija.

Kolejna, która do dziś mną wstrząsa, a o której bardzo miało wiadomo, to sprawa Edyty z Piławy Górnej (małe miasteczko koło Dzierżoniowa). Miała 19 lat, była w ciąży i zaginęła. Jej ówczesny partner był podejrzany o to, że zrobił jej krzywdę, że nie chciał tego dziecka. Jak się później okazało, finał był tragiczny. Facet miał ją udusić, jej ciało wrzucić do maszyny rolniczej do rozdrabniania paszy, a potem rozrzucić je po polu. Oczywiście nigdy się nie przyznał. To wszystko miało miejsce w 2002 roku. Facet dostał 25 lat. Ojciec Edyty i jej brat (obaj już nie żyją) do końca swojego życia musieli się z tym mierzyć.
Sprawa Edyty szczególnie zapadła mi w pamięć! Tyle razy tamtędy przejeżdżałam - masakra! Biedna dziewczyna.
Kasiakowalska1
BlondDoczep

Post autor: Kasiakowalska1 »

Shahnameh pisze: ndz sie 17, 2025 5:26 am Sprawa Iwony Wieczorek i wszystkie implikacje wokół niej, bo wygląda na to że całe Trójmiasto jest umoczone.

Sprawa Jaroszewiczów i cały historyczny kontekst, plus powiązane z nią dwa inne morderstwa. Usiłowałam coś wyszukać nt. zabójstwa Fonkowicza; poza ogólnikami nic się w sieci nie da znaleźć. Obstawiam że WSI prowadziło śledztwo i dlatego dziennikarze nie mają dostępu do żadnych dokumentów w tej sprawie.

Sprawa Edmunda Kolanowskiego. Chyba największe stężenie pojebanych parafilii w jednej osobie i wątki rodem z Milczenia Owiec.

Sprawa Ewy Tylman. Jestem z Poznania i w tym czasie moja praca polegała na załatwianiu różnych urzędowych spraw na terenie całego miasta. CAŁY Poznań i obrzeża były oklejone jej plakatami, plus jesteśmy z tego samego rocznika - pamiętam, jak mój ówczesny szef ostrzegał mnie żebym na siebie uważała. No i te wszystkie trupy i części ciała wyłowione przy okazji z Warty i okolicznych jezior.

No i ogólnie polityczne morderstwa w Polsce po 1990r., jak zabójstwo Papały.
Zgadzam się co do Ewy Tylman, byłam tego samego weekendu kiedy zaginęła w Poznaniu, też chodziłam tego wieczora nad Wartą w podobnych miejscach tylko kilka godzin wcześniej, to już była jesień czy zima więc pamiętam że było ciemno, ale jeszcze nie wieczór. Sprawa finał miała banalny ale przez długi czas myślałam że serio jakiś psychol ją załatwił, coś a la Iwona Wieczorek. I byłam przerażona i to we mnie takie creepy uczucie wywołało, że długo myślałam że to mogło paść właściwie na każdego kto wtedy tam był (no okazało się że jednak nie, bo jej śmierć była no cóż, jej, wypadkowa sytuacji w której akurat ona się znalazła) ale ciary pozostawały przez długi czas jak szukano odpowiedzi na pytanie co się z nią stało.
Dla mnie też zbrodnia Polaniecka jest dość creepy sprawa, też przez zimową PRLową otoczkę w stylu filmu Dom zły. To przysięganie na Maryję itd dodatkowego sekciarskiego smaczku dodaje, ale jak potem gdzieś czytałam że tak robiła włoska mafia w USA więc klimacik minął jak sobie uświadomiłam że nasi „mafiozi” po prostu małpują z zachodu jak wszystko ówcześnie, a są.. no cóż, jakimiś mirkami z Pcimia dolnego którym się zamarzyło terroryzowanie całej wsi żeby pokazać innym kto jest najważniejszy i zastraszyć ludzi. Jednak mimo to otoczka i sama zbrodnia jest wystarczająco szokujaca i bez tego elementu.
I jeszcze jedna creepy morderstwo to dla mnie tez morderstwo Katarzyny Zowady. Lata 90te, zamglony zasmogowany Kraków, łyse drzewa na plantach, kibice ganiający się po całym mieście, czas transformacji, bieda, galicyjska dulszczyzna i nagle z Wisły wyławiają fragment skóry jak z Milczenia owiec. Robi niezłe ciary do teraz jak o tym myślę.
Kasiakowalska1
BlondDoczep

A no i z transformacyjnych czasów i tego do czego doprowadza czucie się lepszym, totalny brak empatii i bieda jednocześnie (czyli coś jak w zbrodni polanieckiej wspomnianej wyżej, ktoś też wcześniej pisał że ta sprawa to taka soczewka skupiająca w sobie polskie butne podejście z prowincji i ja się z tym totalnie zgadzam!) to jeszcze oczywiście sprawa łowców skór. Też śledziłam to na żywo, pamiętam jak ta afera wyszła. Do dziś jak o tym myślę to mam ciary, skur… żeby ktoś kto miał życie ratować zabijał dla flaszki wódki bo taka początkowo była zapłata za „skórę”. I zero wyrzutów sumienia, zabijanie w białych rękawiczkach dla korzyści, bez żadnej refleksji, tak po prostu, bo można. Co za chorzy ludzie w tym brali udział.
Lucyloo
RoyalBaby

Post autor: Lucyloo »

Kasiakowalska1 pisze: pt wrz 19, 2025 1:41 pm Dla mnie też zbrodnia Polaniecka jest dość creepy sprawa, też przez zimową PRLową otoczkę w stylu filmu Dom zły. To przysięganie na Maryję itd dodatkowego sekciarskiego smaczku dodaje, ale jak potem gdzieś czytałam że tak robiła włoska mafia w USA więc klimacik minął jak sobie uświadomiłam że nasi „mafiozi” po prostu małpują z zachodu jak wszystko ówcześnie, a są.. no cóż, jakimiś mirkami z Pcimia dolnego którym się zamarzyło terroryzowanie całej wsi żeby pokazać innym kto jest najważniejszy i zastraszyć ludzi. Jednak mimo to otoczka i sama zbrodnia jest wystarczająco szokujaca i bez tego elementu.
Powstaje właśnie serial na ten temat, HBO. Też przeraża mnie ta zbrodnia mimo, że dystansuję się zwykle od true crime. Może dlatego, że to Polska i, że ludzie wciąż żyją, przerażające :'( i wywiad ze Zdzisławą Kalitą :'(
Artykuł płatny, ale można przeczytać jak się usunie bramkę: https://archive.is/20240426132852/https ... chali.html
Straszne...
dejwor
Srebrna Kropeczka

Post autor: dejwor »

Kasiakowalska1 pisze: pt wrz 19, 2025 1:41 pm Zgadzam się co do Ewy Tylman, byłam tego samego weekendu kiedy zaginęła w Poznaniu, też chodziłam tego wieczora nad Wartą w podobnych miejscach tylko kilka godzin wcześniej, to już była jesień czy zima więc pamiętam że było ciemno, ale jeszcze nie wieczór. Sprawa finał miała banalny ale przez długi czas myślałam że serio jakiś psychol ją załatwił, coś a la Iwona Wieczorek. I byłam przerażona i to we mnie takie creepy uczucie wywołało, że długo myślałam że to mogło paść właściwie na każdego kto wtedy tam był (no okazało się że jednak nie, bo jej śmierć była no cóż, jej, wypadkowa sytuacji w której akurat ona się znalazła) ale ciary pozostawały przez długi czas jak szukano odpowiedzi na pytanie co się z nią stało.
Dla mnie też zbrodnia Polaniecka jest dość creepy sprawa, też przez zimową PRLową otoczkę w stylu filmu Dom zły. To przysięganie na Maryję itd dodatkowego sekciarskiego smaczku dodaje, ale jak potem gdzieś czytałam że tak robiła włoska mafia w USA więc klimacik minął jak sobie uświadomiłam że nasi „mafiozi” po prostu małpują z zachodu jak wszystko ówcześnie, a są.. no cóż, jakimiś mirkami z Pcimia dolnego którym się zamarzyło terroryzowanie całej wsi żeby pokazać innym kto jest najważniejszy i zastraszyć ludzi. Jednak mimo to otoczka i sama zbrodnia jest wystarczająco szokujaca i bez tego elementu.
I jeszcze jedna creepy morderstwo to dla mnie tez morderstwo Katarzyny Zowady. Lata 90te, zamglony zasmogowany Kraków, łyse drzewa na plantach, kibice ganiający się po całym mieście, czas transformacji, bieda, galicyjska dulszczyzna i nagle z Wisły wyławiają fragment skóry jak z Milczenia owiec. Robi niezłe ciary do teraz jak o tym myślę.
Na czym polegala banalnosc finalu ewy tylman? Nie sledzilem bo bylem maly pewnie
Kasiakowalska1
BlondDoczep

dejwor pisze: sob wrz 20, 2025 2:16 am Na czym polegala banalnosc finalu ewy tylman? Nie sledzilem bo bylem maly pewnie
Od konca nie wiadomo ale prawdopodobnie to był wypadek, byli pijani i wpadła do wody, chłopak który z nią był też był pijany i jej nie ratował, bał się przyznać bo myślał że go oskarża o to że ją zabił czy coś w tym stylu. Zresztą słusznie xD ale dowodów brak, nie skazano go też za nieudzielenie pomocy i generalnie sąd uznał za niewinnego 3 razy. No po prostu pech (choć fakt że mógł ją być może uratować, ale może też i sam zginąć - za mądre to nie było no ale celowe też nie - tak przynajmniej orzekł sąd). A ja sralam po gaciach że jakiś psychol zwyrol ją zabił i jesli mógł też ją to mogl też mnie lub kogoś innego xD
ZilberSchlag
Srebrna Kropeczka

Post autor: ZilberSchlag »

Lucyloo pisze: pt wrz 19, 2025 8:24 pm Powstaje właśnie serial na ten temat, HBO. Też przeraża mnie ta zbrodnia mimo, że dystansuję się zwykle od true crime. Może dlatego, że to Polska i, że ludzie wciąż żyją, przerażające :'( i wywiad ze Zdzisławą Kalitą :'(
Artykuł płatny, ale można przeczytać jak się usunie bramkę: https://archive.is/20240426132852/https ... chali.html
Straszne...
Jest też stary polski film o zbrodni połanieckiej: "Zmowa" z 1988 reżyserii Janusza Petelskiego.
Sevennox
BlondDoczep

Post autor: Sevennox »

Wszystkie sprawy o których piszecie są przerażające natomiast moim numerem jeden jest sprawa o której z jakiegoś powodu jest dość cicho a prowadzi nas do naprawde przerażającej króliczej nory - dosłownie. Chodzi o reportaż zam0rdowanej - przepraszam ale nie, nie wierze w wersje o samob0jstwie - dziennikarki Ewy Żarskiej. Ewa była dziennikarką wybitną, poruszająca sprawy których inni dziennikarze się bali a były to często afery z udziałem bardzo wysoko postawionych postaci - polecam ten film na jej temat : https://www.youtube.com/watch?v=F8dmjNfnyDA

Reportaż ten pokazuje sprawę p3dofila, Polaka, który pomimo dobitnych, mocnych dowodów nigdy nie został skazany. Nazywa się "Mała prosiła, żeby jej nie zabijać". Nie chce wdawać się w szczegóły bo jest to tak mocny, ciężki i przerażający reportaż, że nie zapomnę go nigdy. Jeśli jesteście wrażliwi na tematy związane z przemocą względem dzieci to nie oglądajcie.

Zamieszczam link: https://www.youtube.com/watch?v=s1kAlkHmDmQ

A imię i nazwisko mężczyzny znajdziecie w komentarzach.
Awatar użytkownika
berry blast
Kciuk

Post autor: berry blast »

Sevennox pisze: sob wrz 20, 2025 1:46 pm Wszystkie sprawy o których piszecie są przerażające natomiast moim numerem jeden jest sprawa o której z jakiegoś powodu jest dość cicho a prowadzi nas do naprawde przerażającej króliczej nory - dosłownie. Chodzi o reportaż zam0rdowanej - przepraszam ale nie, nie wierze w wersje o samob0jstwie - dziennikarki Ewy Żarskiej. Ewa była dziennikarką wybitną, poruszająca sprawy których inni dziennikarze się bali a były to często afery z udziałem bardzo wysoko postawionych postaci - polecam ten film na jej temat : https://www.youtube.com/watch?v=F8dmjNfnyDA

Reportaż ten pokazuje sprawę p3dofila, Polaka, który pomimo dobitnych, mocnych dowodów nigdy nie został skazany. Nazywa się "Mała prosiła, żeby jej nie zabijać". Nie chce wdawać się w szczegóły bo jest to tak mocny, ciężki i przerażający reportaż, że nie zapomnę go nigdy. Jeśli jesteście wrażliwi na tematy związane z przemocą względem dzieci to nie oglądajcie.

tutaj ma swój temat viewtopic.php?t=9265
Awatar użytkownika
Alexa2344
LouiBag

Post autor: Alexa2344 »

Sevennox pisze: sob wrz 20, 2025 1:46 pm Wszystkie sprawy o których piszecie są przerażające natomiast moim numerem jeden jest sprawa o której z jakiegoś powodu jest dość cicho a prowadzi nas do naprawde przerażającej króliczej nory - dosłownie. Chodzi o reportaż zam0rdowanej - przepraszam ale nie, nie wierze w wersje o samob0jstwie - dziennikarki Ewy Żarskiej. Ewa była dziennikarką wybitną, poruszająca sprawy których inni dziennikarze się bali a były to często afery z udziałem bardzo wysoko postawionych postaci - polecam ten film na jej temat : https://www.youtube.com/watch?v=F8dmjNfnyDA

zalozylam o niej temat-link w komentarzu ponizej.

tez nie wierze w zadne s..o absolutnie-uwazam ze ktos ja odwiedzil tego dnia i "dopomógł" podobnie jak Lepperowi .
Weszla na bardzo grząski grunt i zapewne zaczela grzebac wsrod zbyt wysoko ustawionych ludzi ,ktorzy niekoniecznie chca zeby brzydkie rzeczy,ktore robia ujrzaly swiatlo dzienne -a ona ,byla osoba bezkompromisowa i jak widac skuteczną.zbyt skuteczną.
Gigus1337
ŚpioszkiKenzo

Post autor: Gigus1337 »

Amnesty pisze: czw lut 27, 2025 4:01 pm Fakt, większość podkastów to dno. Tylko 'ofiara myślała coś tam, albo była piękna i zadbana...'. ja lubię dokumenty i reportaże.
To przestań słuchać Śledziowej i innych celebrytek TC ;) Polskie podcasty kryminalne są na mega wysokim poziomie. Porownaj sobie np. z podcastami z USA czy innych krajów ;)
Penance
Milion subskrypcji

Gigus1337 pisze: pn wrz 22, 2025 12:21 pm To przestań słuchać Śledziowej i innych celebrytek TC ;) Polskie podcasty kryminalne są na mega wysokim poziomie. Porownaj sobie np. z podcastami z USA czy innych krajów ;)
Ja nie słucham ani śledzia, ani tej laski od przykazań, ani myszki, itp.✌🏻 raz czy dwa próbowałam, ale niestety tego się nie da słuchać jak szuka się czegoś wartościowego. Wydaje mi się że już to pisałam w tym wątku 🙃

Ja mam kilka ulubionych podcastów anglojęzycznych i nie zgodzę się, że one nie są na wysokim poziomie. Polskie podcasty, głównie Arpiwum X, Kryminalny Patrol, czy Michał Larek są super i trzymają poziom, ale giną za tymi słabymi jak śledź i jej podobni.
Awatar użytkownika
Arzena
Dieta 600 kcal

Post autor: Arzena »

Amnesty pisze: pn wrz 22, 2025 6:50 pm Ja nie słucham ani śledzia, ani tej laski od przykazań, ani myszki, itp.✌🏻 raz czy dwa próbowałam, ale niestety tego się nie da słuchać jak szuka się czegoś wartościowego. Wydaje mi się że już to pisałam w tym wątku 🙃

Ja mam kilka ulubionych podcastów anglojęzycznych i nie zgodzę się, że one nie są na wysokim poziomie. Polskie podcasty, głównie Arpiwum X, Kryminalny Patrol, czy Michał Larek są super i trzymają poziom, ale giną za tymi słabymi jak śledź i jej podobni.
Dla mnie śledziowa, myszka i Mazur to dramat... a jakich zagranicznych słuchasz? Co polecasz?
Penance
Milion subskrypcji

Arzena pisze: pn wrz 22, 2025 8:00 pm Dla mnie śledziowa, myszka i Mazur to dramat... a jakich zagranicznych słuchasz? Co polecasz?
Persons Unknown, the Vanishing Hour, Scotland Yard Confidential, Dark Histories, i mój naj naj the Trail Went Cold.

Jak ktoś ma jakieś inne do polecenia to przyjmę 🤗

Ps. Jak przeglądałam podcasty to znalazłam kilka o których chyba tutaj nie wspominałam, a są bardzo dobre, Nagle Ostatniej Nocy, Mystery Cabin, Kryminalne Czechy i Słowacja, Kryminalna Skandynawia i KrimiLand (ostatnie 2 chyba już nie nagrywają, ale są warte uwagi).
Penance
Milion subskrypcji

Amnesty pisze: pn wrz 22, 2025 8:13 pm Persons Unknown, the Vanishing Hour, Scotland Yard Confidential, Dark Histories, i mój naj naj the Trail Went Cold.

Jak ktoś ma jakieś inne do polecenia to przyjmę 🤗

Ps. Jak przeglądałam podcasty to znalazłam kilka o których chyba tutaj nie wspominałam, a są bardzo dobre, Nagle Ostatniej Nocy, Mystery Cabin, Kryminalne Czechy i Słowacja, Kryminalna Skandynawia i KrimiLand (ostatnie 2 chyba już nie nagrywają, ale są warte uwagi).
I jeszcze Mr Ballen Podcast, miałam od niego przerwę ale jednak lubię tego słuchać.
Wikjami93
Koczkodan

Post autor: Wikjami93 »

Kiedyś natrafiłam na ten artykuł. https://plus.gazetakrakowska.pl/adam-s- ... ar/9751538

W skrócie syn zamordował matkę, a następnie rozdrobnił jej zwłoki na ponad 850 kawałków, próbował schować resztki pod schodami, zamurowując przestrzeń.
Wyszedł z więzienia po 10 latach, szybko jednak znów trafił za kratki za rozbój pod Bramą Floriańską, chodziło o kubek kawy za 8 zł.