Start
Mój profil

Iryna Zarutska

Moderator: verysweetcherry
Marti37
Milion subskrypcji

Re: Iryna Zarutska

Post autor: Marti37 »

berry blast pisze: sob wrz 13, 2025 11:43 pm leczenie psychiatryczne w usa jest bardzo drogie, więc skoro on jest bezdomny to leczenie jego było niewystarczające bo nie ma kasy, adresu ani polisy. takich jak on szpital potrafi nawet wywalić na mróz skoro jest niewypłacalny. tam jest po prostu chory system.
Teoretycznie jest chyba ta Obama care dla najbiedniejszych?
A system jest chory to fakt, USA jest obecnie okropnym miejscem do życia. Płatna opieka medyczna, strzelalniny w szkołach, macierzyński trwa 7 czy 8 tygodni, chorobowe nie istnieje w takim zakresie jak chociażby w Polsce i do tego problem narkomanii i zombiaki na uliczch brr.. nigdy nie chciałabym tam mieszkać
Ilonawrona
Szarlotta

Post autor: Ilonawrona »

Marti37 pisze: sob wrz 13, 2025 10:29 pm Mnie też to strasznie uderzyło-w momencie gdy ten psychopata wyszedł z przedziału ludzie zauważyli ze kąpie mu krew jak idzie a dziewczyna się osunęła na siedzeniu. Ja w tym samym momencie byłabym przy tej dziewczynie, próbowała zastosować ucisk na ranie żeby spowolnić krwotok i usilowalabym ją pocieszyć mówiąc że pomoc już jedzie, nie zamykaj oczu, jesteś silna dasz radę! Tymczasem oni ją olali i biedna umarła z przerażeniem w oczach sama na brudnej podłodze 💔
Nie mogę dojść do siebie odkąd to zobaczyłam

I pewnie zaraz przeczytam że łatwo ci mówić że byś podeszła a trudniej zareagować jak się jest na miejscu więc odpowiem z góry że wiem na pewno że bym zareagowała bo kilka razy w miejscu publicznym spotkałam się z sytuacjami że ludzie potrzebowali pomocy i pomagałam za każdym razem. Raz we mnie bezdomny rzucił bułką innym razem koleś był pijany i spał na zimnie i mnie wyzwał bo zapytałam czy nie potrzebuje pomocy 💀ale mimo to warto reagować i nie być obojętnym
Znieczulica tych ludzi w pociągu mnie załamała, mam nadzieję że morderca dostanie dożywocie i nie interesuje mnie ze ma schizofrenie- odmawiał przyjmowania leków więc jest winny tego że był w takim stanie. Poza tym nie do końca wierzę że nie wiedział co robi. Iryna była jedyna białą w całym przedziale i była zarazem najmniejsza i najdrobniejsza. Dziwnym trafem wybral ją na ofiarę a nie dużego czarnoskórego mężczyznę/kobietę którzy też tam było a on wiedział że z nimi nie pójdzie mu tak łatwo jak z Iryna i się powstrzymał od ataku.
Myślę, że jednak dużo łatwiej i bezpieczniej pomóc bezdomnemu czy pijanemu niż pomóc dziewczynie zaatakowanej brutalnie nożem, gdzie obok jeszcze chwilę stał jej morderca i mógł zaatakować kolejne osoby. Ale oczywiście ty na pewno byś sie rzuciła na pomóc, choćby kosztem własnego życia :)
b4b
Skarpeta Rakieta

Post autor: b4b »

tigerrr pisze: ndz wrz 14, 2025 12:18 am Nie wiem dlaczego ale myślę że powodów mogło być conajmniej kilkadziesiąt. Sama pracowałam do późnych godzin w galerii jak studiowałam wiele lat temu i mój chłopak nie zawsze mógł mnie odbierać, chociaż zazwyczaj się starał.. Bo np. sam był w pracy, był poza miastem etc.
Nie no, przecież gdyby jej chłopak tam był to na pewno zdążyłby zasłonić całym sobą szyję Iryny! Nie piję tu do Ciebie, tylko do pewnej poprzedniczki, ale niesamowite jest to, że niektórzy uważają, że trzeba swojego partnera wszędzie ciągnąć ze sobą, bo może w tej jednej na tysiąc podróży trafi się ktoś ze schizofrenią.
Marti37
Milion subskrypcji

Post autor: Marti37 »

Ilonawrona pisze: ndz wrz 14, 2025 10:45 am Myślę, że jednak dużo łatwiej i bezpieczniej pomóc bezdomnemu czy pijanemu niż pomóc dziewczynie zaatakowanej brutalnie nożem, gdzie obok jeszcze chwilę stał jej morderca i mógł zaatakować kolejne osoby. Ale oczywiście ty na pewno byś sie rzuciła na pomóc, choćby kosztem własnego życia :)
Koleś wyszedł z przedziału.
Nie rzuciłabym się gdy ją atakował nożem to oczywiste. Jednak po tym jak wyszedł podbieglabym do niej.
Ilonawrona
Szarlotta

Post autor: Ilonawrona »

Marti37 pisze: ndz wrz 14, 2025 7:14 pm Koleś wyszedł z przedziału.
Nie rzuciłabym się gdy ją atakował nożem to oczywiste. Jednak po tym jak wyszedł podbieglabym do niej.
Zanim wyszedł z przedziału, zanim była pewność że za chwilę tu nie wróci, to trochę minęło, i przecież ostatecznie ludzie do niej podeszli.
Awatar użytkownika
pieczonyziemniak.
Currently:revenge

Post autor: pieczonyziemniak. »

Tak łatwo jest klepać wiadomości przez internet a 90% z nas nie ma pewności jakby się zachowało nawet jak pisze, że na pewno, na 100%! by podbiegło.
EwaKasia
SushiRoll

Post autor: EwaKasia »

Od momentu w którym zsunęła się z fotela do tego aż jakiś mężczyzna zaczął ja ratować minęło 1min20sek, a krew bylo widać na siedzeniu i na podłodze. Obok stali ludzie i patrzyli. Ta babka w czerwonej bluzce na pewno bo jej pazury widac na kamerze. Chyba też zaraz sie ulotniła z pociągu.
Nie wiadomo z czego to wynika, ludzie sie boją chyba że pogorszą sytuację albo że będą ich ciągać po policji jako świadków.
lui21
ŚpięWRezydencji

Post autor: lui21 »

Alexa2344 pisze: sob wrz 13, 2025 10:47 pm tak,na reddicie et cetera panuje narracja,ze kazdy madry znad komputera-ale na litosc,ich tam bylo kilka osob ,mogli jakos zareagowac -a juz fakt,ze ta biedulinka patrzy przerazona wokol jakby szukajac pomocy i nie ma NIKOGO kto by ja pocieszyl jest po prostu demoniczny i ohydny,swiat pustych zombie ,odczłowieczonych -dlatego chociaz bym mogla,nie zamieszkam w Stanach i mocno sie zastanowie nim w ogole odwiedze ten kraj-choc mialam w planach -ale tam sie dzieje cos cholernie złego .
Trump ponoc oczekuje wobec tego swira orzeczenia kary smierci-i tak powinno byc-co kogo obchodzi jego schizo-mogl sie leczyc,brac leki ale wybral droge przemocy i pewnie ćpania wiec sorry ale oko za oko.
Piszecie jakby ona tam 2 godziny konała, a inni jej nie pomagali bo byli zajęci przeglądaniem telefonu. Przecież to nagranie trwa kilka minut, gdy ją zaatakował to odszedł tylko kilka metrów i coś jeszcze wykrzykiwał.. Już widzę jak rzucacie się na pomoc obcej kobiecie, gdy obok stoi wzburzony szaleniec. O jakim pocieszaniu piszesz? Nie minęła nawet minuta jak osunęła się na ziemie i wtedy pojawił się facet, ale nie mógł nic zrobić.
Awatar użytkownika
Alexa2344
LouiBag

Post autor: Alexa2344 »

berry blast pisze: sob wrz 13, 2025 11:26 pm pogadane xD
wobec takich argumentów nie mam nic do dodania :)
ale to sa argumenty na twoim poziomie ,przeczytaj moze najpierw swoja pierwsza pasywnie agresywna wypowiedz a potem zbieraj serduszka xdd
poziom wypowiedzi ZAWSZE dostosowuje do mozliwosci poznawczych i intelektualnych interlokutora także zastanow sie nad soba....
Awatar użytkownika
Alexa2344
LouiBag

tigerrr pisze: ndz wrz 14, 2025 12:18 am Nie wiem dlaczego ale myślę że powodów mogło być conajmniej kilkadziesiąt. Sama pracowałam do późnych godzin w galerii jak studiowałam wiele lat temu i mój chłopak nie zawsze mógł mnie odbierać, chociaż zazwyczaj się starał.. Bo np. sam był w pracy, był poza miastem etc.
nie neguje tego,ze czasem nie ma warunkow do tego zeby kogos odbierac ,bo chyba malo kto zrozumial xd
tutaj skonczylo sie tragicznie bo jakby ktos przyjechal po nia autem albo gdyby wracala z chlopakiem mozna przyjac ,ze do dzisiaj by żyła takze ryzyk fizyk ,raz sie uda a raz nie-samotnie wracajace kobiety sa i napadane i gwalcone i zabijane i trzeba to wziac pod uwage - i tak wiem ,ze w srodku dnia tez zdarzaja sie napady ale jednak srodek nocy czy pozny wieczor bardziej sprzyjaja takim okolicznosciom.
w tym przypadku dziewczyna nie byla Amerykanką ,nie znała realiow (sorry ale bede sie upierac ze transport publiczny w Stanach to nie jest to samo co w Europie i wiem co mowie ),byla mloda i ladna (dodatkowe czynniki ryzyka)-ja bym sie po prostu bala ale nie zabraniam nikomu myslec inaczej,nie ja przeciez w razie w poniose konsekwencje.
Agatka321
Currently:Dubaj

Post autor: Agatka321 »

Alexa2344 pisze: pn wrz 15, 2025 10:12 pm nie neguje tego,ze czasem nie ma warunkow do tego zeby kogos odbierac ,bo chyba malo kto zrozumial xd
tutaj skonczylo sie tragicznie bo jakby ktos przyjechal po nia autem albo gdyby wracala z chlopakiem mozna przyjac ,ze do dzisiaj by żyła takze ryzyk fizyk ,raz sie uda a raz nie-samotnie wracajace kobiety sa i napadane i gwalcone i zabijane i trzeba to wziac pod uwage - i tak wiem ,ze w srodku dnia tez zdarzaja sie napady ale jednak srodek nocy czy pozny wieczor bardziej sprzyjaja takim okolicznosciom.
w tym przypadku dziewczyna nie byla Amerykanką ,nie znała realiow (sorry ale bede sie upierac ze transport publiczny w Stanach to nie jest to samo co w Europie i wiem co mowie ),byla mloda i ladna (dodatkowe czynniki ryzyka)-ja bym sie po prostu bala ale nie zabraniam nikomu myslec inaczej,nie ja przeciez w razie w poniose konsekwencje.
Konsekwencje swoich czynów mogą być jak po pijaku wsiadasz w samochód i zabijesz człowieka, trochę dziwnie to brzmi w stosunku do dziewczyny która nie zrobiła nic złego, tego nie można nawet nazwać nieodpowiedzialnym zachowaniem, wracała po prostu z pracy.
Awatar użytkownika
berry blast
Kciuk

Post autor: berry blast »

Agatka321 pisze: wt wrz 16, 2025 12:14 am Konsekwencje swoich czynów mogą być jak po pijaku wsiadasz w samochód i zabijesz człowieka, trochę dziwnie to brzmi w stosunku do dziewczyny która nie zrobiła nic złego, tego nie można nawet nazwać nieodpowiedzialnym zachowaniem, wracała po prostu z pracy.
dokładnie, dziewczyna wsiadła do metra tak jak codziennie miliony ludzi wsiadają do metra, autobusu czy tramwaju. i ona niby za coś ponosi konsekwencje?
Kitku90690
Gacie z oceanu

Post autor: Kitku90690 »

Wstrzasnelo mna to nagranie 😰 w komentarzach mi sie przewinelo ze pasazerowie nie wiedzieli ze ja dzgnal bo wygladalo jakby ja poprostu bil 😓 nie dziwi mnie brak reakcji bo ja sama szczerze przyznaje stanelabym jak zamrozona
Cebula Po Polsku
Samarka

Post autor: Cebula Po Polsku »

dlaczego nie ma tym razem akcji White/alAll Lives Matter?
to jest skaldal co sie wyprawia
neri10
Skarpeta Rakieta

Post autor: neri10 »

uwielbiam kiedy prawactwo w takich sytuacjach nagle udaje że obchodzi ich bezpieczeństwo kobiet ale spróbuj tylko coś powiedzieć o przemocy wszystkich mężczyzn w stronę kobiet to nagle "not all men" <3
sabalka
PsychoFanka

Post autor: sabalka »

Podziwiam gościa, który zaczął jej pomagać. Swoimi rękoma brodził we krwi.
Wiecie jaka jest sytuacja z opieką zdrowotną w USA. My byśmy poszli do szpitala zakaźnego, żeby dostać odpowiednie środki po możliwej ekspozycji na wirusy, a tam to nie jest takie oczywiste. Do większości procedur medycznych muszą dopłacać lub jeśli nie mają ubezpieczenia, płacić na własną rękę setki dolarów.
Myślę, że sprawa jest psychologicznie i społecznie bardziej złożona.
Do tego ludzie w niektórych stanach i dzielnicach są bardziej naładowani strachem przez powszechny dostęp do broni palnej i nieleczone choroby psychiczne i narkomanię społeczeństwa. Tam każdy dzień to niewiadoma.
Cieszę sie, że mieszkam w Polsce, gdzie nie ma znieczulicy i są inne odruchy społeczeństwa, żyjemy w innych warunkach.
Kunia
Channelka

Post autor: Kunia »

Ta dziewczyna była w ciąży? 😭
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
liliona12
LouiBag

Post autor: liliona12 »

Dziwicie się, że psychol chodził po ulicy, a u nas wcale nie jest lepiej. Zgłaszałam sprawę na policję po tym, jak chory koleś łazi za mną i porysował mi samochód. Co powiedział mi policjant?

1. „Nikt inny się na niego nie skarżył” (nieprawda, za sprawą zgłoszeń sąsiadów ma odcięty gaz w domu, bo stwarzał zagrożenie)
2. „Przecież nie zmusza go do leczenia” (nieprawda, ustawa pozwala na zmuszenie do leczenia osoby zagrażającej sobie lub innym)
3. „I tak nie ma z czego pani oddać za samochód”
4. „Niech pani to zostawi, bo się będzie mścił”

Także, mam chyba czekać aż dźgnie mnie nożem :)

Uważajcie na siebie, bo widzę coraz więcej dziwnych typow i typiar
Rzeka.chaosu
Currently:Vienna

Post autor: Rzeka.chaosu »

liliona12 pisze: pt wrz 19, 2025 8:43 am Dziwicie się, że psychol chodził po ulicy, a u nas wcale nie jest lepiej. Zgłaszałam sprawę na policję po tym, jak chory koleś łazi za mną i porysował mi samochód. Co powiedział mi policjant?

1. „Nikt inny się na niego nie skarżył” (nieprawda, za sprawą zgłoszeń sąsiadów ma odcięty gaz w domu, bo stwarzał zagrożenie)
2. „Przecież nie zmusza go do leczenia” (nieprawda, ustawa pozwala na zmuszenie do leczenia osoby zagrażającej sobie lub innym)

Podobnie było z tym facetem, który zabił przedszkolaka. :( U nas tych akcji z nożem się nie nagłaśnia. Ostatnio były m.in. dwie wspomniane w mediach w Warszawie.
Awatar użytkownika
pieczonyziemniak.
Currently:revenge

Post autor: pieczonyziemniak. »

liliona12 pisze: pt wrz 19, 2025 8:43 am Dziwicie się, że psychol chodził po ulicy, a u nas wcale nie jest lepiej. Zgłaszałam sprawę na policję po tym, jak chory koleś łazi za mną i porysował mi samochód. Co powiedział mi policjant?

Ja znam typiare, która wręcz prześladowała swojego byłego bo coś tam było, że ją zdradził a ona zrobiła o nim live na tik toku, pokazywała jego prywatne zdjęcia i przyznała się, że go śledziła przez lokalizację i podsłuchiwała przez słuchawki więc chłop wygrał nawet jeśli ją zdradził (chociaz w to wierzę tak 50/50 bo ona ciągle się myliła w liczbie kochanek)bo się uwolnił od takiej psycholki
Awatar użytkownika
berry blast
Kciuk

https://www.youtube.com/watch?v=N-zhKRaXcSA

Skok w Mrok o Irynie (oczywiście 5 minut prywaty xD do przewinięcia jak coś)
agave
GreckieWakacje

Post autor: agave »

tigerrr pisze: czw wrz 11, 2025 9:56 pm Nie ma wątku o tej sprawie? Ja wpadłam w algorytm i non stop widzę filmiki z tego zabójstwa, coś strasznego 💔💔💔
Szkoda, że akurat Stany wybrała na Azyl. Za darmo bym tam nie wyjechała. Strach wyjść na ulicę. Tym bardziej wieczorem.
Awatar użytkownika
Alexa2344
LouiBag

agave pisze: ndz wrz 21, 2025 12:26 pm Szkoda, że akurat Stany wybrała na Azyl. Za darmo bym tam nie wyjechała. Strach wyjść na ulicę. Tym bardziej wieczorem.
Dla wielu osób Stany to mityczny american dream zwłaszcza dla ludzi z biedniejszych krajów,a umówmy się Ukraina jest krajem biednym i w dodatku ogarniętym wojna.
Dziewczyna pewnie myślała ,że złapała pana Boga za nogi natomiast totalnie nie ogarniała jak widać realiów -wystarczy poczytać jak ludzie piszą,że nigdy by nie usiedli tak żeby mieć kogoś za plecami (a zwłaszcza Afro sorry) albo nie zakładali by słuchawek tylko zachowali czujność -a ona nieświadomie wystawiła się na cel.
Btw jej chłopak też jest Ukraińcem ,to sporo tłumaczy ,nie ogarniał zagrożeń o realiów Ameryki , tak jak ona -myslalam na początku że ona była z jakimś Amerykaninem stąd też moje zdziwienie.
Awatar użytkownika
berry blast
Kciuk

agave pisze: ndz wrz 21, 2025 12:26 pm Szkoda, że akurat Stany wybrała na Azyl. Za darmo bym tam nie wyjechała. Strach wyjść na ulicę. Tym bardziej wieczorem.
miała tam wujka, dołączyła do niego wraz z mamą, siostrą i bratem. wiadomo że łatwiej jest emigrować do kogoś kogo się zna niż gdzieś w ciemno.
Awatar użytkownika
Alexa2344
LouiBag

berry blast pisze: ndz wrz 21, 2025 2:07 pm miała tam wujka, dołączyła do niego wraz z mamą, siostrą i bratem. wiadomo że łatwiej jest emigrować do kogoś kogo się zna niż gdzieś w ciemno.
A ukraiński wujek skąd się wziął w Stanach ? Patrz moja wypowiedź powyżej ,tylko potwierdzająca tezę.