Lek na cukrzycę, który często stosuje się off-label w leczeniu otyłości. Podobno pełno możliwych skutków ubocznych.
Co sądzicie? Moja koleżanka schudła na tym 25 kg, ale lekarka jej zapowiedziała, że ma brać do końca życia.
lek i jego zamienniki
Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherryTrochę zagłębiłam ostatnio temat. Podsumowałabym to tak, że jeśli są faktyczne wskazania, lek zalecony przez lekarza a nie załatwiony na lewo to skutki uboczne są o wiele mniej gorsze niż skutki uboczne i powikłania otyłości.
Jeśli podczas kuracji zmienimy nawyki żywieniowe oraz aktywność fizyczna to nie ma potrzeby brać ich do końca życia. Minimalna kuracja wynosi rok. Jeśli jest krótsza tym więcej powikłań i powrotu do stanu początkowego.
Także uważam, że jeśli ktoś ma wskazania, na prawdę już ma otyłość a nie kilka kg za dużo i podejmował niejednokrotnie próby na własną rękę redukcji wagi to jest to coś co na prawdę może pomóc i odmienić życie i jego komfort. Tylko musi iśc to w parze ze zmianą stylu życia.
Polecam podcasty na spotify
-
LauraBacha3
- BlondDoczep
Dokładnie, nadal obowiązuje dieta i ćwiczenia i budowanie nawyków a leki bardzo ułatwiają szczególnie przy zespole metabolicznym.anes99 pisze: ↑pn sie 11, 2025 10:57 am Trochę zagłębiłam ostatnio temat. Podsumowałabym to tak, że jeśli są faktyczne wskazania, lek zalecony przez lekarza a nie załatwiony na lewo to skutki uboczne są o wiele mniej gorsze niż skutki uboczne i powikłania otyłości.
Jeśli podczas kuracji zmienimy nawyki żywieniowe oraz aktywność fizyczna to nie ma potrzeby brać ich do końca życia. Minimalna kuracja wynosi rok. Jeśli jest krótsza tym więcej powikłań i powrotu do stanu początkowego.
Także uważam, że jeśli ktoś ma wskazania, na prawdę już ma otyłość a nie kilka kg za dużo i podejmował niejednokrotnie próby na własną rękę redukcji wagi to jest to coś co na prawdę może pomóc i odmienić życie i jego komfort. Tylko musi iśc to w parze ze zmianą stylu życia.
Polecam podcasty na spotify![]()
Jak słucham, że to pójście na łatwiznę to nóż się w kieszeni otwiera, bo musisz jeść, pić i ćwiczyć tak samo jak kazdy inny kto się odchudza