Start
Mój profil

lek i jego zamienniki

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
Sunniva
Channelka

lek i jego zamienniki

Post autor: Sunniva »

Lek na cukrzycę, który często stosuje się off-label w leczeniu otyłości. Podobno pełno możliwych skutków ubocznych.

Co sądzicie? Moja koleżanka schudła na tym 25 kg, ale lekarka jej zapowiedziała, że ma brać do końca życia.
anes99
Channelka

Post autor: anes99 »

Sunniva pisze: pt sie 08, 2025 10:08 pm Lek na cukrzycę, który często stosuje się off-label w leczeniu otyłości. Podobno pełno możliwych skutków ubocznych.

Co sądzicie? Moja koleżanka schudła na tym 25 kg, ale lekarka jej zapowiedziała, że ma brać do końca życia.
Trochę zagłębiłam ostatnio temat. Podsumowałabym to tak, że jeśli są faktyczne wskazania, lek zalecony przez lekarza a nie załatwiony na lewo to skutki uboczne są o wiele mniej gorsze niż skutki uboczne i powikłania otyłości.
Jeśli podczas kuracji zmienimy nawyki żywieniowe oraz aktywność fizyczna to nie ma potrzeby brać ich do końca życia. Minimalna kuracja wynosi rok. Jeśli jest krótsza tym więcej powikłań i powrotu do stanu początkowego.

Także uważam, że jeśli ktoś ma wskazania, na prawdę już ma otyłość a nie kilka kg za dużo i podejmował niejednokrotnie próby na własną rękę redukcji wagi to jest to coś co na prawdę może pomóc i odmienić życie i jego komfort. Tylko musi iśc to w parze ze zmianą stylu życia.

Polecam podcasty na spotify :)
LauraBacha3
BlondDoczep

Post autor: LauraBacha3 »

anes99 pisze: pn sie 11, 2025 10:57 am Trochę zagłębiłam ostatnio temat. Podsumowałabym to tak, że jeśli są faktyczne wskazania, lek zalecony przez lekarza a nie załatwiony na lewo to skutki uboczne są o wiele mniej gorsze niż skutki uboczne i powikłania otyłości.
Jeśli podczas kuracji zmienimy nawyki żywieniowe oraz aktywność fizyczna to nie ma potrzeby brać ich do końca życia. Minimalna kuracja wynosi rok. Jeśli jest krótsza tym więcej powikłań i powrotu do stanu początkowego.

Także uważam, że jeśli ktoś ma wskazania, na prawdę już ma otyłość a nie kilka kg za dużo i podejmował niejednokrotnie próby na własną rękę redukcji wagi to jest to coś co na prawdę może pomóc i odmienić życie i jego komfort. Tylko musi iśc to w parze ze zmianą stylu życia.

Polecam podcasty na spotify :)
Dokładnie, nadal obowiązuje dieta i ćwiczenia i budowanie nawyków a leki bardzo ułatwiają szczególnie przy zespole metabolicznym.
Jak słucham, że to pójście na łatwiznę to nóż się w kieszeni otwiera, bo musisz jeść, pić i ćwiczyć tak samo jak kazdy inny kto się odchudza