Start
Mój profil

Bogdańscy

Moderator: verysweetcherry
Maximus1111
GreckieWakacje

Re: Bogdańscy

Post autor: Maximus1111 »

pumba56 pisze: ndz sie 24, 2025 7:22 am Na Street View jest też z 2011. I w ten sposób widac, że ktoś ewidentnie się tym zajmuje - drzewo wycięte, drzewo posadzone, posadzone kwiaty, wyrwane chwasty. No nie tak wyglądają opuszczone, zapomniane domy.
Jej rodzice o to dbają.
A skoro nie został zlicytowany tzn, ze nie mieli takiego prawa i tyle. Moze dom nie byl ich własnością? Nie byl na nich przepisany itd
Limonene
RealDiamond

Post autor: Limonene »

Maximus1111 pisze: ndz sie 24, 2025 8:57 am Jej rodzice o to dbają.
A skoro nie został zlicytowany tzn, ze nie mieli takiego prawa i tyle. Moze dom nie byl ich własnością? Nie byl na nich przepisany itd
Dom był ich, powód braku zlicytowania jest bardzo prosty: dom jest zadłużony hipoteką w kilku bankach, długi przewyższają jego wartość. Żaden bank nie chce ustąpić, więc nie mogą go zlicytować
imwssa
Koczkodan

Post autor: imwssa »

pumba56 pisze: ndz sie 24, 2025 7:22 am Na Street View jest też z 2011. I w ten sposób widac, że ktoś ewidentnie się tym zajmuje - drzewo wycięte, drzewo posadzone, posadzone kwiaty, wyrwane chwasty. No nie tak wyglądają opuszczone, zapomniane domy.
Ale widać że elewacja zaczyna gnić a balkony porastać meszkiem. To że wycinają chwasty i odkurzają w środku nie znaczy że jest w świetnym stanie, ewidentnie w konstrukcji zaczyna coś się sypać, kwestia czasu kiedy zacznie wyglądać jeszcze horzej.
malyslonik
WhiteParty

Post autor: malyslonik »

imwssa pisze: ndz sie 24, 2025 3:04 pm Ale widać że elewacja zaczyna gnić a balkony porastać meszkiem. To że wycinają chwasty i odkurzają w środku nie znaczy że jest w świetnym stanie, ewidentnie w konstrukcji zaczyna coś się sypać, kwestia czasu kiedy zacznie wyglądać jeszcze horzej.
W podcaście, którego słuchałam była mowa, że ogród był oczkiem w głowie Bożeny, więc może dlatego jej mama o niego dba
marta.marta
MoetGlass

Post autor: marta.marta »

malyslonik pisze: ndz sie 24, 2025 6:04 pm W podcaście, którego słuchałam była mowa, że ogród był oczkiem w głowie Bożeny, więc może dlatego jej mama o niego dba
Tata Bożeny od kilku lat już chyba nie żyje. A mama jest mocno starsza więc już po prostu może nie mieć siły na dbanie.
overlooklady
MiamiBicz

Post autor: overlooklady »

Dokładnie, pojawia się jeszcze kwestia ogrzewania a nie jedynie dogrzewania przez tyle lat, odpowiedniego docieplenia budynku, szczelności okien, stan dachu - sama kupiłam podobny dom, bardzo zadbany, ale i tak jest non stop coś do zrobienia. Na dom to trzeba mieć oko non stop. W każdym razie bardzo ładny jest ich dom, nawet z dzisiejszej perspektywy.
asiaan
Mokra Włoszka

Post autor: asiaan »

madeleine1 pisze: ndz sie 24, 2025 2:23 am Oczywiście, że można. Kurator dla nieznanego z miejsca pobytu w postępowaniu egzekucyjnym, art. 802 kpc. Sąd dla celów przeprowadzenia egzekucji ustanawia na wniosek wierzyciela kuratora, który ma na celu odszukać dłużnika ale też zabezpieczać jego prawa w toczącym się postępowaniu. To tak w uproszczeniu. Wyrok sądowy też można uzyskać, nawet jak kogoś nie ma i nie wiadomo gdzie jest. Teraz od jakiegoś czasu jest trochę trudniej, bo są doręczenia komornicze jak pozwany nie odbiera pisma (niemniej i tak można później ustanowić kuratora i z jego udziałem prowadzić postępowanie i dostać wyrok), ale kiedyś to była w tym zakresie zupełna bajka dla wierzycieli - podwójne awizo, skutek doręczenia, elektroniczne postępowanie upominawcze. To nie jest tak, że wystarczy sobie gdzieś wyjechać, zniknąć, nie odbierać korespondencji i cyk, już można długów nie spłacać, bo nic z tym wierzyciele nie mogą zrobić. Mogą, mogą. I ta machina mieli może powoli, ale mieli i kto jak kto ale banki, firmy pożyczkowe, a już z całą pewnością ZUS,US i wszelkie inne takie instytucje odzyskujące długi publicznoprawne poradziłyby sobie z odzyskaniem kasy, o ile jest z czego ją ściągać. Najczęstszy problem dotyczący dłużników to brak majątku (jego ukrycie) i liczne ograniczenia egzekucji. Nie ma jak ściągnąć pieniędzy z alimenciarzy, z osób zarabiających najniższą krajową, bezrobotnych itp. Ale realny majątek w postaci nieruchomości, gdzie jest KW założona - to inny temat. Na pewno wierzyciele by tego tematu nie olali przez tyle lat. Więc uważam, że musi być tu drugie dno. Może ten dom faktycznie nie jest na nich i dlatego też teraz ktoś na niego łoży? A może jeszcze coś innego? Trudno powiedzieć.
Czytałam kiedyś o tym, że oni tak kręcili ( brali kilka kredytów pod jedną nieruchomość, dzisiaj by to już nie przeszło, a na pewno nie w takim kształcie) i nie wiadomo który bank miałby wziąć tę nieruchomość. Z drugiej strony - przecież można go było zlicytować i podzielić jakoś pieniądze. Dziwne to wszystko.
ELLI3
ŚpięWRezydencji

Post autor: ELLI3 »

asiaan pisze: ndz sie 24, 2025 11:23 pm Czytałam kiedyś o tym, że oni tak kręcili ( brali kilka kredytów pod jedną nieruchomość, dzisiaj by to już nie przeszło, a na pewno nie w takim kształcie) i nie wiadomo który bank miałby wziąć tę nieruchomość. Z drugiej strony - przecież można go było zlicytować i podzielić jakoś pieniądze. Dziwne to wszystko.
Myślę że to chodzi o kwotę, wzięli kredyty o kilkukrotnie większej wartości niż wartość domu, gdyby banki miały się jeszcze dodatkowo dzielić to pewnie suma nie byłaby zadowalająca i dlatego jest taki problem. Dom na pewno po latach też upadł na wartości. Rodzina tam remontów nie robi. To tak jakbyś Ty pożyczyła komuś 1000zł, a ktoś by powiedział "ok dostaniesz 100zł ale do podziału na 5 osób". No średnio Cie to urządza
Awatar użytkownika
jupiterka
Currently:Italy

Post autor: jupiterka »

no i chciwe banki traca na takim czyms, bo i tak tego nie odzyskaja xD nawet jak bogdanscy zostana uznani za zmarlych to kazdy jeden bedzie sie zrzekal po nich majatku, a dom bedzie w coraz gorszym stanie, wiec brawo za logike wierzycieli
Limonene
RealDiamond

jupiterka pisze: pn sie 25, 2025 1:42 am no i chciwe banki traca na takim czyms, bo i tak tego nie odzyskaja xD nawet jak bogdanscy zostana uznani za zmarlych to kazdy jeden bedzie sie zrzekal po nich majatku, a dom bedzie w coraz gorszym stanie, wiec brawo za logike wierzycieli
Ja wiem czy to chciwość i strata? xD może po prostu im się nie opłaca nawet uruchamiać procedur. Jeżeli dali kredyt np. 500 tysięcy a mają z tego odzyskać 30 to przecież dla nich są nic nieznaczące pestki, a jeszcze by musieli współpracować z jakimiś innymi bankami. Podniosą sobie opłatę za kartę o złotówkę i więcej i szybciej zarobią na klientach, którzy nie zaginęli
ELLI3
ŚpięWRezydencji

Limonene pisze: pn sie 25, 2025 11:01 am Ja wiem czy to chciwość i strata? xD może po prostu im się nie opłaca nawet uruchamiać procedur. Jeżeli dali kredyt np. 500 tysięcy a mają z tego odzyskać 30 to przecież dla nich są nic nieznaczące pestki, a jeszcze by musieli współpracować z jakimiś innymi bankami. Podniosą sobie opłatę za kartę o złotówkę i więcej i szybciej zarobią na klientach, którzy nie zaginęli
Dokładnie, dlatego wyżej podałam bardzo przyziemny przykład dostępny dla normalnego człowieka, bo nie ma co nawet dyskutować o kwotach jakimi dysponują banki. Zresztą to nie jest też tak że Bogdanscy po prostu listów od windykacji nie odbierają, ale są uznani za zaginionych. Pewnie są w tym przypadku całkiem inne procedury i to też sporo blokuje
marta.marta
MoetGlass

Post autor: marta.marta »

A w tym czasie Bogdanscy czytają nasze forum i drą łacha z naszych teorii 😉
ELLI3
ŚpięWRezydencji

marta.marta pisze: pn sie 25, 2025 1:37 pm A w tym czasie Bogdanscy czytają nasze forum i drą łacha z naszych teorii 😉
Skoro jaworek, poszukiwany morderca, sobie na Facebooku siedział, i remonty robił u cioci kręcąc z tego vlogi to ja bym się wcale nie zdziwiła ;P
Może córkę Krzysztofa obserwuję na tiktoku i nie wiem że to ona 🤷‍♀️
Hunde
SushiRoll

Post autor: Hunde »

ELLI3 pisze: pn sie 25, 2025 2:02 pm Skoro jaworek, poszukiwany morderca, sobie na Facebooku siedział, i remonty robił u cioci kręcąc z tego vlogi to ja bym się wcale nie zdziwiła ;P
Sorry za offtop, ale mam pytanie. Słyszałam, że JJ przeglądał Tiktoki, FB. Jest podejrzenie, że on sam robił memy o sobie i czytał newsy. Ale vlogi z temontu? Naprawdę? To jest udowodnione?
Limonene
RealDiamond

Hunde pisze: pn sie 25, 2025 5:56 pm Sorry za offtop, ale mam pytanie. Słyszałam, że JJ przeglądał Tiktoki, FB. Jest podejrzenie, że on sam robił memy o sobie i czytał newsy. Ale vlogi z temontu? Naprawdę? To jest udowodnione?
Jak zwykle wyolbrzymienie, nie robił żadnych vlogów tylko po prostu nagrał swoim telefonem jak maluje ściany
ELLI3
ŚpięWRezydencji

Hunde pisze: pn sie 25, 2025 5:56 pm Sorry za offtop, ale mam pytanie. Słyszałam, że JJ przeglądał Tiktoki, FB. Jest podejrzenie, że on sam robił memy o sobie i czytał newsy. Ale vlogi z temontu? Naprawdę? To jest udowodnione?
Policja znalazła smartfona z którego korzystał u ciotki i nagrał tam filmy ze swoją twarzą gdzie sie przedstawia nazwiskiem, ale nie ma do tego dostępu dla szarych ludzi więc nie wiadomo do końca co tam jest. Wiadomo tylko że nagrywał
Xlxxxa
Koczkodan

Post autor: Xlxxxa »

ELLI3 pisze: pn sie 25, 2025 2:02 pm Skoro jaworek, poszukiwany morderca, sobie na Facebooku siedział, i remonty robił u cioci kręcąc z tego vlogi to ja bym się wcale nie zdziwiła ;P
Właśnie, ludzie się śmiali, że Jaworek ogląda memy o sobie, a ja okazało się, że to prawda. Nie zdziwiłabym się jakby wyszło, że jedno z tych kont piszących „i tak mnie nie znajdziecie” to naprawdę był on
Awatar użytkownika
odpalskreta
ZdalnaFanka

Post autor: odpalskreta »

Katrin200 pisze: wt sie 27, 2024 9:55 pm Moim zdaniem ta rodzina, ktora opiekuje sie ich domem, wie gdzie oni sa. Przeciez po 10 latach mozna wniesc sprawe do sadu o uznanie zaginionych za zmarlych. Wtedy dom moglby byc sprzedany. Nikt takiej sprawy nie wniosl. Dziwne tez troche, ze Bogdanscy nabrali kredytow w banku i dom nie zostal skonfiskowany.
Czytam aktualnie książkę o zaginięciach i jest tam wątek właśnie o tej rodzinie. Było to wyjaśnione że ojciec, matka, i matka tego chłopa, oni wszyscy pobrali kredyty pod hipotekę na dom. W czasie kiedy to się działo nie było krajowego rejestru długów a więc żadnego sposobu na to by mieć wgląd w takie rzeczy. Po tym czasie aktualnie na dom łasi się stado komorników ale nic nie mogą zrobić właśnie dlatego że właściciele domu nie są uznani za zmarłych tylko za zaginionych, a rodzina dba cały czas o ten dom bo głupio i naiwnie wierzą że oni tam wrócą.
Hunde
SushiRoll

Post autor: Hunde »

odpalskreta pisze: śr sie 27, 2025 11:21 am Czytam aktualnie książkę o zaginięciach i jest tam wątek właśnie o tej rodzinie. Było to wyjaśnione że ojciec, matka, i matka tego chłopa, oni wszyscy pobrali kredyty pod hipotekę na dom. W czasie kiedy to się działo nie było krajowego rejestru długów a więc żadnego sposobu na to by mieć wgląd w takie rzeczy. Po tym czasie aktualnie na dom łasi się stado komorników ale nic nie mogą zrobić właśnie dlatego że właściciele domu nie są uznani za zmarłych tylko za zaginionych, a rodzina dba cały czas o ten dom bo głupio i naiwnie wierzą że oni tam wrócą.
Jaka to książka? Sprawa Bogdańskich bardzo mnie interesuje.
Awatar użytkownika
odpalskreta
ZdalnaFanka

Anja415 pisze: śr paź 16, 2024 2:06 pm Moim zdaniem uciekli, gdyby stary miał 💀 wszystkich to ciężko byłoby mu ukryć tyle ciał i po co miałby to robić bardzo dokładnie kiedy sam wyjeżdża
Nie wiem czy dobrze kojarzę ale policjanci brali to pod uwagę i chyba u nich przekopali cały ogródek i nie znaleźli nic
Awatar użytkownika
odpalskreta
ZdalnaFanka

Hunde pisze: śr sie 27, 2025 11:25 am Jaka to książka? Sprawa Bogdańskich bardzo mnie interesuje.
Anna gronczewska zaginieni
Kasiakowalska1
BlondDoczep

Post autor: Kasiakowalska1 »

Nigdy nie słyszałam o tej sprawie, że aż sama się zgadzam że większość ludzi w Polsce pewnie by ich nie rozpoznała dziś a co dopiero za granicą. Czy ktoś poleci jakiś fajny podcast czy artykuł, reportaż na ten temat? Ale coś naprawdę godnego polecenia, z wymienieniem informacji które mogłyby świadczyć o tym że zniknęli?
Awatar użytkownika
adziuuulkax3
TrampekLV

Post autor: adziuuulkax3 »

Kasiakowalska1 pisze: ndz wrz 28, 2025 11:55 am Nigdy nie słyszałam o tej sprawie, że aż sama się zgadzam że większość ludzi w Polsce pewnie by ich nie rozpoznała dziś a co dopiero za granicą. Czy ktoś poleci jakiś fajny podcast czy artykuł, reportaż na ten temat? Ale coś naprawdę godnego polecenia, z wymienieniem informacji które mogłyby świadczyć o tym że zniknęli?
Pokój zbrodni albo Olga Herring
łiiłaaałiii
Kasiakowalska1
BlondDoczep

Post autor: Kasiakowalska1 »

adziuuulkax3 pisze: pn wrz 29, 2025 11:36 am Pokój zbrodni albo Olga Herring
Dziękuję:)
Awatar użytkownika
Panna Marianna
Channelka

Post autor: Panna Marianna »

odpalskreta pisze: śr sie 27, 2025 11:32 am Anna gronczewska zaginieni
Tez czytalam te ksiazke. Autorka powolujac sie na policje twierdzi, ze tropy prowadza do Izraela.

Ja, tak jak wiekszosc z Was tutaj uwazam, ze uciekli. Perfekcyjnie przygotowana ucieczka. Rodzina moze niekoniecznie ma z nimi kontakt, ale raczej glupi nie sa i potrafia polaczyc kropki, dlatego nie chca ich szukac.