Start
Mój profil

Krajowy Ośrodek Zapobiegania Zachowaniom Dyssocjalnym - “ustawa o bestiach”

Moderator: verysweetcherry
Kala35
Mokra Włoszka

Re: Krajowy Ośrodek Zapobiegania Zachowaniom Dyssocjalnym - “ustawa o bestiach”

Post autor: Kala35 »

Chętnie się wypowiem w sprawie tego ośrodka. Miałam zajęcia na studiach z osobą, która pracuje w tym miejscu, ponieważ jest tam zatrudnionych kilku psychiatrów i psychologów.
Dodam, że mimo wszystko info o strajku i tym, że te osoby protestują ze mają złe warunki budzi we mnie pusty śmiech, bo jednak w dużej mierze to przestępcy, którzy kiedyś po prostu dostaliby karę śmierci.

Niestety sensownych zasad jak ma działać ośrodek, co z ludźmi którzy dalej wykazują szansę na powtórzenie zachowań karalnych, mają tam żyć 40-50 lat? Tego nikt nie przewidział. Z ośrodka wychodzi się rzadko, uwaga kiedy cały zespół lekarski uzna, że ryzyko popełnia czynów zabronionych nie jest już bardzo wysokie a wysokie. 🤡
Taki osobnik ma potem obowiązek kontynuowania terapii i zgłaszania się na policję, w praktyce mało kto to weryfikuje.
Potrzebne jest takie miejsce, tylko pewnie trzeba by zmienić trochę przepisy, sposób działania tylko fajnie by było pamiętać, że tak siedzą brutalni mordercy, gwałciciele…
Karlajn
Modna

Post autor: Karlajn »

Świetnie, niech popadają z głodu. Jako sponsor ich żywota, ucieszę się jeśli pieniądze przeznaczane na ich utrzymanie zostaną spożytkowane lepiej.
Awatar użytkownika
gunernialne
Szpilson

Post autor: gunernialne »

Mam nadzieję, że nigdy nikomu z nas nie przydarzy się case Komendy bo jak widać społeczeństwo chyba niczego się nie nauczyło. Ludzie. Dosłownie życzycie drugiemu człowiekowi śmierci. Czym w takim wypadku różnicie się od tych bestii? Nie planuje bronić ich zbrodni, ale prawa człowieka nie są po nic. Już samo to, że przetrzymuje się tam osoby, które odbyły swoje kary jest przedziwnym konstruktem
PrzemoKondratowicz
Dieta 600 kcal

Post autor: PrzemoKondratowicz »

gunernialne pisze: pt sie 08, 2025 3:35 pm Mam nadzieję, że nigdy nikomu z nas nie przydarzy się case Komendy bo jak widać społeczeństwo chyba niczego się nie nauczyło. Ludzie. Dosłownie życzycie drugiemu człowiekowi śmierci. Czym w takim wypadku różnicie się od tych bestii? Nie planuje bronić ich zbrodni, ale prawa człowieka nie są po nic. Już samo to, że przetrzymuje się tam osoby, które odbyły swoje kary jest przedziwnym konstruktem
Też się zgadzam, nie uważam że powinni ich wypuścić ale trzymanie ich w klatce jak zwierzęta w krajach trzeciego świata nikomu nie pomaga i nie sprawia że ludzie będą chcieli pracować w tym ośrodku. To powinien być klimat szpitalny bardziej z izolatkami i faktycznym leczeniem w większości bardzo zaburzonych ludzi. A nie zamykanie 20 zwyrodnialców w pokoju na łóżkach po 3 piętra.
Nini1
MiamiBicz

Post autor: Nini1 »

Ja pracuję w psychiatryku, również z pacjentami na detencji i jak myślicie, że trzymanie ich w warunkach szpitalnych i 50ty rok ustawiania leczenia i terapii coś da, jak część z nich dalej deklaruje, że jak wyjdzie to zrobi to samo przęstepstwo, to jesteście naprawdę naiwni.
Niestety, niektórym chorym internistycznie nie da się pomóc (ale tutaj nigdy do tego nie ma zastrzeżeń) i tak samo jest z różnymi chorobami i zaburzeniami psychicznymi. Ja wiem, że teraz jest wszechobecna moda na terapeutyzowanie KAŻDEGO, wszędzie po internecie wiją się slogany kont o tematyce psychologicznej, że tak tak przyjdź do mnie, moja terapia Ci na pewno pomoże, ale no niestety tak to nie wygląda w praktyce. Uważam, że powinno być stworzonych więcej takich ośrodków. Oni muszą być odizolowani.
Jeśli ktoś twierdzi, że nie to należy się zastanowić czy chciałoby się mieć takiego sąsiada/kolegę z pracy/opiekuna dla dziecka. Bo na tym polega socjalizacja - że żyją na równi z nami.
PrzemoKondratowicz
Dieta 600 kcal

Nini1 pisze: pt sie 08, 2025 5:07 pm Ja pracuję w psychiatryku, również z pacjentami na detencji i jak myślicie, że trzymanie ich w warunkach szpitalnych i 50ty rok ustawiania leczenia i terapii coś da, jak część z nich dalej deklaruje, że jak wyjdzie to zrobi to samo przęstepstwo, to jesteście naprawdę naiwni.
Niestety, niektórym chorym internistycznie nie da się pomóc (ale tutaj nigdy do tego nie ma zastrzeżeń) i tak samo jest z różnymi chorobami i zaburzeniami psychicznymi. Ja wiem, że teraz jest wszechobecna moda na terapeutyzowanie KAŻDEGO, wszędzie po internecie wiją się slogany kont o tematyce psychologicznej, że tak tak przyjdź do mnie, moja terapia Ci na pewno pomoże, ale no niestety tak to nie wygląda w praktyce. Uważam, że powinno być stworzonych więcej takich ośrodków. Oni muszą być odizolowani.
Jeśli ktoś twierdzi, że nie to należy się zastanowić czy chciałoby się mieć takiego sąsiada/kolegę z pracy/opiekuna dla dziecka. Bo na tym polega socjalizacja - że żyją na równi z nami.
Dziwne że pracujesz w szpitalu psychiatrycznym gdzie wymagany jest spokój i empatia a pierwsze co robisz to rzucasz się na ludzi mówiąc że są naiwni bo niedopowiedzenia w temacie interpretujesz w sposób sprzyjający swoim tezom. Nigdy nie powiedziałem że należy ich leczyć.

Ich należy izolować od społeczeństwa w warunkach szpitalnych a nie więziennych. Chociażby ze względu na dobro personelu i ze względu na to że w więzieniu stanowiliby zagrożenie dla siebie i dla innych więźniów. Nikt nie każe ich wyleczyć i nikt nie oczekuje że ktokolwiek ich wyleczy. Ich należy izolować w warunkach bezpiecznych dla nich samych i dla ludzi w koło w warunkach w których będzie można poddawać ich leczeniu farmakologicznemu i obserwacji tak żeby nie stanowili zagrożenia podczas zamknięcia. Nie oczekuję socjalizacji i tego że będą wychodzić na spacerek do biedronki w ramach terapii. Oczekuję że będą odizolowani w sposób nieurągający człowiekowi, w sposób który zezwoli na poddawanie ich farmakoterapii kluczowej dla ich stabilności psychicznej, w sposób który nie będzie stanowił zagrożenia dla osób które są zmuszone z nimi pracować. Ich się nie da wyleczyć i chyba wszyscy to wiemy. Możemy jedynie doczekać ich później starości i zniedołężnienia które jako jedyne sprawia że będą niegroźni. Poza tym to możemy ich izolować w bezpiecznych warunkach ale aktualne warunki nie są bezpieczne dla nich a przede wszystkim dla personelu.

Poza tym odlatujesz z jakimiś terapiami i moda na terapię. A ja używam słowa leczenie - bo chodzi mi głównie o leczenie farmakologiczne. Często lekami podawanymi domięśniowo, przeciwpsychotycznymi. W więzieniu naprawdę ciężko o dobre warunki żeby mieć takie przypadki pod ścisłą kontrolą.
PrzemoKondratowicz
Dieta 600 kcal

Pomyślcie tym - zdarzy się głupota, spowodujesz wypadek i trafisz do więzienia. Chciałybyście z kimś takim siedzieć w celi? Nikt z nimi nie chce siedzieć i się nie dziwię. Pomijając to co zrobili to często są ludzie absolutnie niestabilni. Więc tak, trzymanie ich po 20 osób w jednym pomieszczeniu nie pomaga ani im ani nikomu w koło. Powinny być takie ośrodki ale w totalnie ludzkich warunkach a nie w obecnej formie. Wyobraźcie sobie nocną zmianę w takim ośrodku. Nie ma atandy jak w pierdlu, strażników. Jest może lekarz może kilku sanitariuszy. W przypadku jakiegoś większego buntu przewaga liczebna tych „pacjentów” jest miażdżąca. Serio nie wiem jak ci ludzie tam pracują. Nie ma tam nawet mechanizmów większych jeśli chodzi o obronę, systemów. Podziwiam serio. I oni głównie przeciwko temu protestują, przede wszystkim przeciwko przeludnieniu i przeciwko temu że ich pobyt jest nieregulowany, a te warunki naprawdę są straszne. I jak dojdzie do tragedii i ataku na personel to wszyscy będą dopiero mądrzy po fakcie że może jednak trzeba było coś zrobić.
Awatar użytkownika
gunernialne
Szpilson

Nini1 pisze: pt sie 08, 2025 5:07 pm Ja pracuję w psychiatryku, również z pacjentami na detencji i jak myślicie, że trzymanie ich w warunkach szpitalnych i 50ty rok ustawiania leczenia i terapii coś da, jak część z nich dalej deklaruje, że jak wyjdzie to zrobi to samo przęstepstwo, to jesteście naprawdę naiwni.
Faktycznie. Zamiast usiąść i w końcu zastanowić się na poważnie co robić z takimi ludźmi z poszanowaniem ich podstawowych praw jako jednostki twórzmy więcej patologicznych tworów jak ten ośrodek.

Macie jakiś poważny problem logiczny z oddzieleniem swoich emocji od sytuacji prawnej. Mówienie o życiu na równi z nami. Naturalnie. Popełnili zbrodnie, ponieśli określoną za nią dolegliwość, wypełnili warunki kary. Efekt? Przykro mi sprowadzać Was na ziemię, ale zgodnie z prawem powinni być wolnymi ludźmi.

Państwo nie jest gotowe na wolność tych ludzi. Tworzy jakieś absurdalne z punktu widzenia prawa twory a Wy jesteście zadowoleni bo nie widzicie problemu. Bo nie macie ich za sąsiadów, kolegów z pracy czy opiekunów do dzieci (już mocniej na emocjach się grać nie dało xD szanuje). Przecież to absurd. Po odbyciu swojej kary oni są na równi z nami w obliczu prawa (to pewne uproszczenie, chociażby z punktu widzenia instytucji recydywy).

Nie wiem dlaczego dajecie sobie prawo do tego, aby decydować z taką łatwością o życiu, wolności, uwięzieniu i prawach innych jednostek.

Podsumowując. Czas odłożyć na bok jakieś osobiste poglądy na "bestie", "wampiry" czy inne podobne i skupić się na poważnym problemie bez zamiatania go pod dywan w postaci tworzenia kolejnych ośrodków, będących w istocie przedłużeniem więzienia po karze.
Shivalith
Drama Maker

Post autor: Shivalith »

Zamiast Gostynina powinni wybudować więzienie o bardzo zaostrzonym rygorze, pojedyncze cele, w celi umywalka i łóżko i tyle. Zero kontaktu z kimkolwiek.
~dwa razy duże frytki i jakiegoś burgera tam panu weźmiesz~
PrzemoKondratowicz
Dieta 600 kcal

Shivalith pisze: pt sie 08, 2025 5:55 pm Zamiast Gostynina powinni wybudować więzienie o bardzo zaostrzonym rygorze, pojedyncze cele, w celi umywalka i łóżko i tyle. Zero kontaktu z kimkolwiek.
Ale przeczytaj post gunernialne - oni JUŻ SĄ WOLNI. oni nie są skazani na karę więzienia. Ci ludzie ODBYLI karę. To już jest za nimi. Nie ma takiego prawa na świecie żeby kogoś skazać na karę więzienia drugi raz za to samo za co już odsiedział wyrok. Tam są też ludzie co dostali 10 lat za g….t i wyszli z więzienia. Jak ty to widzisz? Dać ich na dożywocie bez procesu? Mimo że za g…t nie grozi dożywocie? I nie ma sadu który by taki wyrok wydał? To muszą być warunki szpitalnej izolacji a nie więzienie.
Shivalith
Drama Maker

Sorry, że nie jestem za tym żeby trzymać w ludzkich warunkach ludzi, którzy bez wahania zgwałciliby Ci i zabili dziecko. Jaki problem taki ośrodek nazwać szpitalem zamiast więzieniem? Gdyby każdy był odizolowany w osobnej celi i pilnowaliby ich strażnicy, to nie zrobiliby krzywdy ani sobie ani personelowi. Moim zdaniem obecne prawo wymaga dużych zmian i nie powinno być żadnej litości dla takich zwyrodnialców.
PrzemoKondratowicz
Dieta 600 kcal

Shivalith pisze: pt sie 08, 2025 6:18 pm Sorry, że nie jestem za tym żeby trzymać w ludzkich warunkach ludzi, którzy bez wahania zgwałciliby Ci i zabili dziecko. Jaki problem taki ośrodek nazwać szpitalem zamiast więzieniem? Gdyby każdy był odizolowany w osobnej celi i pilnowaliby ich strażnicy, to nie zrobiliby krzywdy ani sobie ani personelowi. Moim zdaniem obecne prawo wymaga dużych zmian i nie powinno być żadnej litości dla takich zwyrodnialców.
No szpital musi spełniać pewne standardy i podlega pod ministerstwo zdrowia więc różnica zasadnicza
Awatar użytkownika
Nemiszon
Skarpeta Rakieta

Post autor: Nemiszon »

PrzemoKondratowicz pisze: pt sie 08, 2025 3:44 pm Też się zgadzam, nie uważam że powinni ich wypuścić ale trzymanie ich w klatce jak zwierzęta w krajach trzeciego świata nikomu nie pomaga i nie sprawia że ludzie będą chcieli pracować w tym ośrodku. To powinien być klimat szpitalny bardziej z izolatkami i faktycznym leczeniem w większości bardzo zaburzonych ludzi. A nie zamykanie 20 zwyrodnialców w pokoju na łóżkach po 3 piętra.
Pomaga potencjalnym ofiarom.
Awatar użytkownika
gunernialne
Szpilson

Nemiszon pisze: pt sie 08, 2025 9:56 pm Pomaga potencjalnym ofiarom.
Potencjalnym ofiarom. Hit. Instytucja pomaga więc komuś kogo w rzeczywistości nawet nie ma, ale wymyślamy sobie, że może być. Istotna przesłanka xD
Potencjalnie możesz być jeszcze groźniejsza niż oni wszyscy tam razem wzięci. Co to za stanowiska w ogóle. Gdzie jest jakiś poziom tej dyskusji? xD
Shivalith
Drama Maker

PrzemoKondratowicz pisze: pt sie 08, 2025 6:29 pm No szpital musi spełniać pewne standardy i podlega pod ministerstwo zdrowia więc różnica zasadnicza
O tym właśnie piszę - o stworzeniu „szpitala” na wzór więzienia. Dla morderców i najbardziej niebezpiecznych przestępców w kraju.
PrzemoKondratowicz
Dieta 600 kcal

Shivalith pisze: sob sie 09, 2025 12:30 pm O tym właśnie piszę - o stworzeniu „szpitala” na wzór więzienia. Dla morderców i najbardziej niebezpiecznych przestępców w kraju.
Morderca mordercy nierówny, ale tak, szpital w którym przypadki zagrażające sobie i innym mogłyby być pod kontrolą i leczeniem farmakologicznym w warunkach szpitalno izolacyjnych
Kala35
Mokra Włoszka

Post autor: Kala35 »

PrzemoKondratowicz pisze: pt maja 09, 2025 8:00 pm Też sam nie rozumiem do końca jak to działa. Bo najczęściej osoby chore psychicznie skazane na karę więzienia odbywają karę więzienia w więzieniu z oddziałem szpitalnym psychiatrycznym albo na oddziale dla chorych psychicznie i upośledzonych. A sądowe leczenie odbywa się chyba na zwykłych oddziałach szpitali… w każdym razie, takie ośrodki jak Gostynin są potrzebne - co jak ludzie skazani na 25 lat wyjdą z więzienia jako starzy chorzy psychiczni ludzie? Do DPS? No chyba nie… do szpitala psychiatrycznego? Sam nie wiem. Tacy których nie da się wyleczyć i trzeba ich izolować w warunkach dobrych dla nich i dla środowiska. Jakiś ośrodek powinien istnieć. Ale w innej formie niż Gostynin.
Ale w Gostyninie nie są ludzie chorzy psychicznie. To są ludzie, wobec których jest wysokie prawdopodobieństwo ponownego popełnienia czynów zabronionych a że to mordercy, brutalni gwałciciele to mimo odbycia wyroku muszą być w zamknięciu. Znam psycholog, która tam pracuje i mówiła, że tam niektórzy są bardzo inteligentni, to psychopaci ale nie chorzy psychicznie. Nie ma co zrobić z nimi.
PrzemoKondratowicz
Dieta 600 kcal

Kala35 pisze: pt sie 15, 2025 3:21 pm Ale w Gostyninie nie są ludzie chorzy psychicznie. To są ludzie, wobec których jest wysokie prawdopodobieństwo ponownego popełnienia czynów zabronionych a że to mordercy, brutalni gwałciciele to mimo odbycia wyroku muszą być w zamknięciu. Znam psycholog, która tam pracuje i mówiła, że tam niektórzy są bardzo inteligentni, to psychopaci ale nie chorzy psychicznie. Nie ma co zrobić z nimi.
No ale jednak teraz to walnęłaś głupotę. Są ludzie chorzy psychicznie. To że nie wszyscy nie oznacza że tam 100% ludzi jest zdrowych. Przeczytaj o przykładzie chorej psychicznie kobiety która tam skierowali. Są tam takie przypadki.