Start
Mój profil

Bogdańscy

Moderator: verysweetcherry
Awatar użytkownika
FigGa
Licówka

Re: Bogdańscy

Post autor: FigGa »

Faktycznie. A a jak zobaczyłam to sobie pomyślałam, że taka podobna twarz do kogoś, ale nie wiedziałam, w którym kościele dzwoni 🙈
Bo Wiśniewski to nie ja,
Bo to wszystko nie jest moje,
Bo to wszystko wielki pic,
A „Ich Troje” jest kradzione.
Awatar użytkownika
berry blast
Kciuk

Post autor: berry blast »

znalazłyśmy młodego Bogdańskiego xD

(tyle warte policyjne wiekowe progresje)
teodora55
LouiBag

Post autor: teodora55 »

Bogdanski oddał swój samochód sąsiadowi tak? To miało być pod zastaw jakichś pożyczek. Oddał samochód z opóźnieniem i to jeszcze uszkodzony. Chyba u śledziowej w podcaście tak było
zzz
Szarlotta

Post autor: zzz »

dejwor pisze: śr lip 23, 2025 12:54 am Hmm to by aie kupy nie trzymalo, masz rodzinie kogos kogo masz w dupie i nagle jego nakazujesz zajmowanie sie domem? Jezeli jest osoba ktora masz w dupie/gdziea to musi byc ta osoba mieszkajaca dalej od cieibs, bo jak blisko to trudno bo no stycznosc mavie duzo wiec chyba to by sie wyklucxalo ze obojetnej osobie by dali caly dom no wlasnie jak do tego doszlo ze ktos tam urzeduje w tym domu?
Być może było tak, że ogólnie nie byli blisko z rodziną i nie mieli wielkiego wyboru. A chcieli, żeby ktoś opiekował się domem. Albo zrobili tak w celu pozostawienia owoców swojej ciężkiej pracy po prostu pod jakąś opieką (ludzie z jakichś powodów piszą testamenty), albo rozważali (lub facet rozważał) powrót po przedawnieniu długów.
Limonene
RealDiamond

Post autor: Limonene »

teodora55 pisze: czw lip 24, 2025 10:21 pm Bogdanski oddał swój samochód sąsiadowi tak? To miało być pod zastaw jakichś pożyczek. Oddał samochód z opóźnieniem i to jeszcze uszkodzony. Chyba u śledziowej w podcaście tak było
Nie oddał sąsiadowi, tylko był umówiony ze znajomym mechanikiem że mu to auto da zamiast oddawać gotówkę, którą pożyczył. W dzień w którym miał oddać przyjechał do niego i poprosił o jeszcze kilka dni a później faktycznie oddał z jakimś uszkodzeniem
overlooklady
MiamiBicz

Post autor: overlooklady »

Trochę taki off top, jednak ta sprawa fascynuje mnie jak żadna inna. Jestem szalenie ciekawa tego, co tak naprawdę się tam wydarzyło od A do Z, jedjnak chyba nigdy nie będzie nam dane zaznać tej wiedzy.
Awatar użytkownika
Emma Rozalia
Currently:Vienna

Post autor: Emma Rozalia »

overlooklady pisze: sob sie 09, 2025 1:26 pm Trochę taki off top, jednak ta sprawa fascynuje mnie jak żadna inna. Jestem szalenie ciekawa tego, co tak naprawdę się tam wydarzyło od A do Z, jedjnak chyba nigdy nie będzie nam dane zaznać tej wiedzy.
Jest takie powiedzenie: nigdy nie mów nigdy.
Są sprawy kryminalne, które zostały rozwiązane po 30, 40 czy 50 latach.
Tutaj jednak mają wyjątkową motywację, żeby siedzieć cicho - ukradli dużą kwotę pieniędzy. To się chyba nie przedawnia? Nie wiem, może ktoś ma wiedzę.
overlooklady
MiamiBicz

Post autor: overlooklady »

Emma Rozalia pisze: sob sie 09, 2025 2:18 pm Jest takie powiedzenie: nigdy nie mów nigdy.
Są sprawy kryminalne, które zostały rozwiązane po 30, 40 czy 50 latach.
Tutaj jednak mają wyjątkową motywację, żeby siedzieć cicho - ukradli dużą kwotę pieniędzy. To się chyba nie przedawnia? Nie wiem, może ktoś ma wiedzę.
Właśnie - a ja bardziej niż kary za kradzież bałabym się ludzi, od których te pieniądze zostały pożyczone.
dejwor
Srebrna Kropeczka

Post autor: dejwor »

Dopoki osoby dbajace o dom nie zaczna mowic to sie nie dowiemy, bo nie ma skad
valentajn4
ŚpięWRezydencji

Post autor: valentajn4 »

Jaki interes mają osoby dbające o dom w tym, że to robią? Kto przez 22 lata inwestowałby własne środki na utrzymanie nieruchomości, która nigdy nie będzie jego?
Bo chyba nie liczą na zajęcie domu przez zasiedzenie…
Cysiacysia
RoyalBaby

Post autor: Cysiacysia »

valentajn4 pisze: pn sie 11, 2025 3:09 am Jaki interes mają osoby dbające o dom w tym, że to robią? Kto przez 22 lata inwestowałby własne środki na utrzymanie nieruchomości, która nigdy nie będzie jego?
No ja się właśnie zastanawiam. Chyba, że liczą, że jakimś cudem dom zostanie w rodzinie? Jeszcze bym zrozumiała gdyby ktoś tam zamieszkał, ale on po prostu stoi i ktoś opłaca podatek czy jakieś tam podstawowe opłaty chociażby za liczniki? No dziwne strasznie. Bardziej podejrzewam, że oni po prostu przesylaja jakieś pieniądze na utrzymanie domu.
malyslonik
WhiteParty

Post autor: malyslonik »

valentajn4 pisze: pn sie 11, 2025 3:09 am Jaki interes mają osoby dbające o dom w tym, że to robią? Kto przez 22 lata inwestowałby własne środki na utrzymanie nieruchomości, która nigdy nie będzie jego?
A tym domem nie zajmuje się mama Bożeny? Tak w jakimś podcaście słyszałam. Jeżeli tak to może wynikać z tęsknoty za córką.
Awatar użytkownika
jupiterka
Currently:Italy

Post autor: jupiterka »

malyslonik pisze: pn sie 11, 2025 11:13 pm A tym domem nie zajmuje się mama Bożeny? Tak w jakimś podcaście słyszałam. Jeżeli tak to może wynikać z tęsknoty za córką.
i z tesknoty do corki i wnukow nie prowadzi poszukiwan na szeroka skale xD
Awatar użytkownika
Emma Rozalia

jupiterka pisze: wt sie 12, 2025 9:03 am i z tesknoty do corki i wnukow nie prowadzi poszukiwan na szeroka skale xD
Oraz udostępnia tylko po jedynym zdjęciu każdej osoby z rodziny.
Andrzejek208
Siatkarka

Post autor: Andrzejek208 »

Gdzie udostępnia?
ELLI3
ŚpięWRezydencji

Post autor: ELLI3 »

jupiterka pisze: wt sie 12, 2025 9:03 am i z tesknoty do corki i wnukow nie prowadzi poszukiwan na szeroka skale xD
W tym wypadku raczej nie ma zbyt wielu opcji do wyboru, bo albo rodzina ma to gdzieś bo dobrze wiedzą gdzie są i co jakiś czas się kontaktują, albo im nie zależy żeby się znaleźli bo byli skłóceni. Ktoś by mógł zapytać dlaczego zajmują się domem, ale to może być ten sam powód co spotykanie się na święta z rodziną której się nie lubi, mają w głowie że tak trzeba i tyle. Muszą odrzucać dziennikarzy którzy chcą zadawać pytania bo wątpię że żadna gazeta się ta sprawą nie interesuje
ELLI3
ŚpięWRezydencji

Cysiacysia pisze: pn sie 11, 2025 9:35 pm No ja się właśnie zastanawiam. Chyba, że liczą, że jakimś cudem dom zostanie w rodzinie? Jeszcze bym zrozumiała gdyby ktoś tam zamieszkał, ale on po prostu stoi i ktoś opłaca podatek czy jakieś tam podstawowe opłaty chociażby za liczniki? No dziwne strasznie. Bardziej podejrzewam, że oni po prostu przesylaja jakieś pieniądze na utrzymanie domu.
Opłaty za liczniki to grosze jeśli nie ma zużycia. Ale jest większy koszt - ogrzewanie. Po tylu latach gdyby ktoś tego nie robił wilgoć by wszystko pochłonęła, ściany by się sypały a rury by potrzaskały zimą w drobny mak. Czyli ktoś inwestuje w węgiel/gaz czy jakie tam mieli ogrzewanie
Awatar użytkownika
EmEm
RiczAsFak

Post autor: EmEm »

ELLI3 pisze: wt sie 12, 2025 12:42 pm Opłaty za liczniki to grosze jeśli nie ma zużycia. Ale jest większy koszt - ogrzewanie. Po tylu latach gdyby ktoś tego nie robił wilgoć by wszystko pochłonęła, ściany by się sypały a rury by potrzaskały zimą w drobny mak. Czyli ktoś inwestuje w węgiel/gaz czy jakie tam mieli ogrzewanie
Kiedys oplata za prad byla ok 70zl na miesiac plus zuzycie, niby niedużo ale przez tyle lat troche sie uzbiera,no i to ogrzewanie. Na moje przysylaja kase rodzince albo zostawili im jakies pieniądze zanim wyjechali
Awatar użytkownika
Emma Rozalia

Andrzejek208 pisze: wt sie 12, 2025 10:29 am Gdzie udostępnia?
🤦🏻‍♀️ Policji prowadzącej poszukiwania.
PEONIA
Licówka

Post autor: PEONIA »

Tyle, że dla mnie to jest trochę bez sensu dbanie o ten dom a już Bogdański na pewno nie zlecił tego rodzinie. Po co miałby utrzymywać dom skoro komornik położy na nim łapę tak czy siak...

Chyba, ze jakaś rodzina tam sobie mieszka...
ELLI3
ŚpięWRezydencji

PEONIA pisze: wt sie 12, 2025 2:02 pm Tyle, że dla mnie to jest trochę bez sensu dbanie o ten dom a już Bogdański na pewno nie zlecił tego rodzinie. Po co miałby utrzymywać dom skoro komornik położy na nim łapę tak czy siak...

W tamtych czasach nie było zbyt dużej wiedzy na temat długów, równie dobrze mogli liczyć na to że sprawa się przedawni i wrócą sobie za kilkanaście lat jak gdyby nigdy nic. A teraz już "po ptakach". Rodzina może też dbać o ten dom ze strachu przed długami, w sensie że jak bogdańskich znajdą martwych to te ich długi przejdą na nich i nie chcą by komornik policzył za dom jak za ruinę, dlatego dbają żeby wyglądał jak najlepiej i miał największą wartość. Ale to tylko gdybanie, prawde zna tylko rodzina i tylko oni mogą odpowiedzieć na "dlaczego"
Cysiacysia
RoyalBaby

Post autor: Cysiacysia »

ELLI3 pisze: wt sie 12, 2025 4:53 pm [quote=PEONIA post_id=2023492 time=<a href="tel:1755000139">1755000139</a> user_id=4022]
Tyle, że dla mnie to jest trochę bez sensu dbanie o ten dom a już Bogdański na pewno nie zlecił tego rodzinie. Po co miałby utrzymywać dom skoro komornik położy na nim łapę tak czy siak...

W tamtych czasach nie było zbyt dużej wiedzy na temat długów, równie dobrze mogli liczyć na to że sprawa się przedawni i wrócą sobie za kilkanaście lat jak gdyby nigdy nic. A teraz już "po ptakach". Rodzina może też dbać o ten dom ze strachu przed długami, w sensie że jak bogdańskich znajdą martwych to te ich długi przejdą na nich i nie chcą by komornik policzył za dom jak za ruinę, dlatego dbają żeby wyglądał jak najlepiej i miał największą wartość. Ale to tylko gdybanie, prawde zna tylko rodzina i tylko oni mogą odpowiedzieć na "dlaczego"
[/quote]

Jakby znaleźli ich martwych to w tej sytuacji po prostu reszta rodziny musiałaby się zrzec spadku żeby nie dziedziczyć długów i w ten sposób pozbędą się i długów i domu. Przy tych długach które oni mieli przed zniknięciem to opłaty za dom to chyba pikuś 😅
Wg mnie oni im wysyłają kasę.
Czy takie długi się przedawniają? W sensie czy mogliby np po 20/30 latach uznać ich za zmarłych i wtedy te długi się anulują?
Awatar użytkownika
FigGa
Licówka

Ale jeśli uznają ich za zmarłych to dalej nie będą tam mogli wrócić. I razczej dzieci tych dziecko (jeśli by były), też nie. Bo jak wytłumaczą komuś skąd się wziął dodatkowy członek rodziny?
Chyba, że będą udawać, że wynajmują dom komuś obcemu.

Takie to dziwne, bo tak jak pisał ktoś wcześniej, wystarczy się zrzec spadku z dobrodziejstwem inwentarza.
Bo Wiśniewski to nie ja,
marta.marta
MoetGlass

Post autor: marta.marta »

Jeśliby Bogdańscy wysyłali pieniądze na utrzymanie domu to policja dawno by ustaliła, że przychodzą przelewy z zagranicy.
Awatar użytkownika
FigGa
Licówka

marta.marta pisze: wt sie 12, 2025 9:01 pm Jeśliby Bogdańscy wysyłali pieniądze na utrzymanie domu to policja dawno by ustaliła, że przychodzą przelewy z zagranicy.
O to też swoją drogą. Chyba, że mają jeszcze jakaś rodzinę za granicą, że to niby oni. Ale moim zdaniem to nie możliwe. Za dużo kombinowania 🤷🏼‍♀️
Bo Wiśniewski to nie ja,