Start
Mój profil

Kuchnie świata

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
TerraBicicletta
Modna

Kuchnie świata

Post autor: TerraBicicletta »

Hejka!
Jaka kuchnia na świecie jest wasza ulubiona? Włoska/francuska/meksykańska/japońska?

A za jakimi nie przepadacie? Ja np. Nie przepadam za indyjską i daniami typu tikka masala. Te dania są dla mnie zbyt aromatyczne i zbyt intensywne w smaku i zapachu.

Może macie jakieś szczególne polecajki warte przygotowania i spróbowania? 😊
rockshoot
RoseGold

Post autor: rockshoot »

Tajska i włoska 😩
anicz
MiamiBicz

Post autor: anicz »

Włoska, polska. Co tu dużo mówić, lubię kluski 😂
Co chciałam wam jeszcze powiedzieć
Rzeka.chaosu
Currently:Vienna

Post autor: Rzeka.chaosu »

Lubię różne. Z włoskiej raczej te niemakaronowe dania. Lubię w krajach śródziemnomorskich dania warzywne i sałatki. Mam wrażenie, że warzywa tam są słodsze. Lubię też sposoby przyrządzania mięs - jeszcze nie trafiłam na twarde jak podeszwy. Zupy typu minestrone, zupa z ciecierzycy. Mnie one sycą. No i włoskie lody. Z azjatyckich dobre sushi i kimchi. Tu duzo zależy od jakości składników. Na szczęście blisko mam przyzwoite knajpki. W krajach pochodzenia jeszcze nie jadłam. Nie lubię twz. chińczyków typu ryż smażony z kurczakiem. Bardzo rzadko trafia się dobrze zrobiony i niezamulający mnie. Lubię dania orentalne, ostro przyprawione mięsa, zupy. Warunek: muszą być też warzywka. Smakowały mi dania jedzone na Litwie, nie pamiętam nazwy. Kuchnia bliska naszej.

Rozczarowanie: UK. Żeby zjeść coś naprawdę dobrze zrobionego trzeba iść do droższej restauracji. Brytyjskie śniadanie lepiej smakuje w Polsce niż UK. I tak będąc w Londynie wolałam sama robić jedzenie, bo naprawdę chyba ani razu nie trafiłam na smaczne i nie za milion monet. Nawet Trip advisor nie pomógł.

Drugie rozczarowanie to amerykańskie i japońskie słodycze. Dostawałam od rodziny hity (must try) przywiezione z podróży do tych krajów. Polskie lepsze. :) Czasem chodzę na targi japońskie i o ile dania wytawne są super, to słodycze mnie odrzucają.

Z popularnych europejskich: baklawy - dla mnie za słodkie. Nawet do kawy nie za bardzo. Kuszą wizualnie, ale niestety nie mój smak.
Emily Agnes
GreckieWakacje

Post autor: Emily Agnes »

Włoska, meksykańska, grecka - moim zdaniem mocno niedoceniana
TerraBicicletta
Modna

Post autor: TerraBicicletta »

Emily Agnes pisze: pn sie 04, 2025 2:32 pm Włoska, meksykańska, grecka - moim zdaniem mocno niedoceniana
A czemu? Co w greckiej jest takiego niesamowitego twoim zdaniem?
karuzella
Channelka

Post autor: karuzella »

Taki TOP to chyba włoska, kuchnia krajów bałkańskich, tajska, owoce morza.
Wszystko z mięsem i bez orzechów.