Kolagen
Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry-
Hiszpanska
- RoyalBaby
Używam z Doppel Herz . Mam zaufanie do tej firmy bo istnieją na rynku wiele lat plus jest niemiecka. Oni mają fiska na temat jakości swoich produktów, co czuć w tych suplementach.
-
Testtesttest111
- Koczkodan
Ja się dopiero co wkręciłam, jakiś czas myślałam o zakupie słynnego kolagenu Avalon, ale cena skutecznie mnie zniechęca. Znalazłam za to sporo pozytywnych opinii o Verisol - ponoć przebadany (ale były to badania sponsorowane przez firmę produkującą), skuteczny, do tego dużo dużo tańszy. Zamówiłam sobie kapsułki z Medverita z kolagenem F - za kilka tygodni mogę zrobić update 
https://wybieramykolagen.pl/wszystko-o- ... ch-Verisol
Jakbyś mogła daj znać za jakiś czas jak CI się sprawdza ten kolagen.Testtesttest111 pisze: ↑śr kwie 30, 2025 7:13 am Ja się dopiero co wkręciłam, jakiś czas myślałam o zakupie słynnego kolagenu Avalon, ale cena skutecznie mnie zniechęca. Znalazłam za to sporo pozytywnych opinii o Verisol - ponoć przebadany (ale były to badania sponsorowane przez firmę produkującą), skuteczny, do tego dużo dużo tańszy. Zamówiłam sobie kapsułki z Medverita z kolagenem F - za kilka tygodni mogę zrobić update
Ja używam Lucovitaal Super Collagen 2000 mg. Kupiłam na promocji 2 w cenie 1 za granicą. Ma w 1 tabletce hydrolizowany kolagen typu 1 i 3(2000mg), dodatkowo witaminę C(80mg)i odrobinę kwasu hialuronowego(40mg). Samego kolagenu jest dużo, tych dodatków już znacznie mniej ale i tak dobrze, że są. Przyjmuje 2 razy dziennie, rano i wieczorem żeby rozłożyć działanie na wiele godzin. Nie jest to jakiś super produkt ale skład wydaje się przyzwoity a cena dobra. Co do działania jeszcze za wcześnie żeby coś stwierdzić ale skóra jest ogólnie w dobrym stanie. Wiem, że lepsze działanie czy tam przyswajalnosc ma kolagen do picia czy w proszku dodawany do posiłków ale dla mnie o niebo wygodniejsze są tabletki. Zastanawiam się nad dodaniem extra kwasu hialuronowego ale waham się czy on faktycznie działa. Ktoś ma jakieś doświadczenia?
-
Testtesttest111
- Koczkodan
Chwilę brałam Medveritę ale potem chyba znalazłam swojego Świętego Graala, który ma 7,5g kolagenu Verisol w dawce dziennej + kwas hialuronowy. Drogie to, bo zapłaciłam 200 PLN (kolagen Ysto) ale daaamn, efekty przyszły szybko - miałam "luźne uda" (
-
Testtesttest111
- Koczkodan
Patrząc na moje aktualne doświadczenia, to ja bym się nie wahała nad dodaniem kwasu hialuronowegoVenusss pisze: ↑pt maja 02, 2025 12:50 pm Ja używam Lucovitaal Super Collagen 2000 mg. Kupiłam na promocji 2 w cenie 1 za granicą. Ma w 1 tabletce hydrolizowany kolagen typu 1 i 3(2000mg), dodatkowo witaminę C(80mg)i odrobinę kwasu hialuronowego(40mg). Samego kolagenu jest dużo, tych dodatków już znacznie mniej ale i tak dobrze, że są. Przyjmuje 2 razy dziennie, rano i wieczorem żeby rozłożyć działanie na wiele godzin. Nie jest to jakiś super produkt ale skład wydaje się przyzwoity a cena dobra. Co do działania jeszcze za wcześnie żeby coś stwierdzić ale skóra jest ogólnie w dobrym stanie. Wiem, że lepsze działanie czy tam przyswajalnosc ma kolagen do picia czy w proszku dodawany do posiłków ale dla mnie o niebo wygodniejsze są tabletki. Zastanawiam się nad dodaniem extra kwasu hialuronowego ale waham się czy on faktycznie działa. Ktoś ma jakieś doświadczenia?
2000 mg to jest znikoma ilość , min 10 000mg a najlepiej 15 000 - tani o dobru jest z ostrovit do picia , chociaż też 9 000 mg ale taniVenusss pisze: ↑pt maja 02, 2025 12:50 pm Ja używam Lucovitaal Super Collagen 2000 mg. Kupiłam na promocji 2 w cenie 1 za granicą. Ma w 1 tabletce hydrolizowany kolagen typu 1 i 3(2000mg), dodatkowo witaminę C(80mg)i odrobinę kwasu hialuronowego(40mg). Samego kolagenu jest dużo, tych dodatków już znacznie mniej ale i tak dobrze, że są. Przyjmuje 2 razy dziennie, rano i wieczorem żeby rozłożyć działanie na wiele godzin. Nie jest to jakiś super produkt ale skład wydaje się przyzwoity a cena dobra. Co do działania jeszcze za wcześnie żeby coś stwierdzić ale skóra jest ogólnie w dobrym stanie. Wiem, że lepsze działanie czy tam przyswajalnosc ma kolagen do picia czy w proszku dodawany do posiłków ale dla mnie o niebo wygodniejsze są tabletki. Zastanawiam się nad dodaniem extra kwasu hialuronowego ale waham się czy on faktycznie działa. Ktoś ma jakieś doświadczenia?
Nie wiedziałam że taka ilość jest niewystarczająca. Biorę 2 razy dziennie czyli podwójna dawkę i naprawdę zauważyłam różnicę w jakości skóry. Może to być też efekt kumulacyjny całości przyjmowanych suplementów. Na te chwilę jestem zadowolona i pozostanę przy tej dawce. Pewnie w przyszłości wraz z wiekiem nie będzie ona wystarczająca ale póki co zadowala mnie w pełni.
-
Testtesttest111
- Koczkodan
Skonsultuj z dietetykiem , nie z internetem , to znikoma dawkaTesttesttest111 pisze: ↑czw lip 31, 2025 9:53 pm Skąd dane, że trzeba zażywać min.10g kolagenu?
Według badań skuteczne jest już 2,5g dziennie.
-
Testtesttest111
- Koczkodan
Nie muszę.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29949889/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31096622/
Jest tego więcej.
Żeby wejść w polemikę , trzeba mieć mocne argumenty albo czytać ze zrozumieniem, mam nadzieję, że czytając te dwa badania zważyłaś na fakt, że zarówno jedno jak i drugie jestTesttesttest111 pisze: ↑pt sie 01, 2025 8:03 am Nie muszę.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29949889/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31096622/
Jest tego więcej.
sponsorowane przez firmę Nitta Gelatin, która produkuje kolagen i drugie sponsorowane przez firmę Gelita (duży producent kolagenu) co można wywnioskować ma potwierdzać działanie ich kolagenu , a większa dawka może mieć po prostu szersze działanie (również na stawy, kości, regenerację mięśni
-
Testtesttest111
- Koczkodan
Jesteśmy na podforum dotyczącym (głównie) skóry i włosów, skoro masz dobre intencje i chciałaś zadbać o nasze kości to warto było to wskazać w pierwszym komentarzuRli128 pisze: ↑pt sie 01, 2025 8:32 pm Żeby wejść w polemikę , trzeba mieć mocne argumenty albo czytać ze zrozumieniem, mam nadzieję, że czytając te dwa badania zważyłaś na fakt, że zarówno jedno jak i drugie jest
sponsorowane przez firmę Nitta Gelatin, która produkuje kolagen i drugie sponsorowane przez firmę Gelita (duży producent kolagenu) co można wywnioskować ma potwierdzać działanie ich kolagenu , a większa dawka może mieć po prostu szersze działanie (również na stawy, kości, regenerację mięśni![]()
Hej a co sądzicie o kolagenie Health Lab Glow me. Zainteresował mnie w sumie dlatego że został przebadany przez fundację badamy suplementy i dość dobre otrzymał wyniki, ale wiem czy 5000 to nie za mało?
Kiedyś brałam Avalon ale jednak biorąc pod uwagę że produkcja odbywa się poza terenem UE i te wszystkie restrykcje nie są tak przestrzegane jak UE to się boje, choć muszę przyznać że kiedyś brałam i mniej się martwiłam. Jednak z wiekiem człowiek sprawdza co do organizmu wrzuca
Kiedyś brałam Avalon ale jednak biorąc pod uwagę że produkcja odbywa się poza terenem UE i te wszystkie restrykcje nie są tak przestrzegane jak UE to się boje, choć muszę przyznać że kiedyś brałam i mniej się martwiłam. Jednak z wiekiem człowiek sprawdza co do organizmu wrzuca
-
ShellyCooper
- Skarpeta Rakieta
Używam od jakiegoś czasu z przerwami primabiotic,mąż też. Ale ja zaczęłam brać ze względu na ból stawów w dłoni i łokciu. Po 2 miesiącach przeszło. "Skutkiem ubocznym " była poprawa kondycji włosów, paznokci i cery. Wiec koniec końców cieszę się,ze się skusiłam na tak mocno reklamowany produkt. No i jeszcze jedna rzecz,istotna dla mnie to smak produktu. Nie wszystko jestem w stanie wypić a ten tradycyjny w smaku mi bardzo podchodzi. Te limitowane edycje niekoniecznie.
-
ShellyCooper
- Skarpeta Rakieta
Myślę że pierwsze efekty mogą być widoczne. Patrząc z medycznego punktu widzenia to kolagen ma wpływ na skórę głowy czy cerę. Dostarczenie kolagenu nawilża, usuwa wolne rodniki itd. Ja kolagen przyjmuje z mniejszymi lub dłuższymi przerwami od ok 2 lat. Ale po systematycznym stosowaniu przez 3 miesiące widocznie poprawiła sie skóra i twarzy i głowy. Nie mam suszonego siana na głowie a twarz jest bardziej napięta i wygląda zdrowo(oczywiście to nie zastąpi zabiegów medycyny estetycznej,nie oszukujmy sie). Co do włosów to po kolagenie mam taką ilość baby hair ze aż dziwnie i np widzę ze rosną mi włosy na "zakolach" przez co mam niższe czoło bo zawsze miałam takie jak parking pod biedrą. Ja zaczęłam brać ze względu na ból stawów a pomogło dodatkowo na inne rzeczy. I przez okres brania kolagenu człowiek tego nie widzi, ma sie wrażenie ze w sumie nic sie nie zmieniło ale jak odstawiłam i miala 2 miesiące przerwy to załapałam w czym mi pomogło. Ale na te 2 tyg obiecywane przez influ to patrzyłabym jednak z przymrużeniem oka.
Dziękuję za tak wyczerpującą odpowiedźShellyCooper pisze: ↑ndz sie 24, 2025 6:20 pm Myślę że pierwsze efekty mogą być widoczne. Patrząc z medycznego punktu widzenia to kolagen ma wpływ na skórę głowy czy cerę. Dostarczenie kolagenu nawilża, usuwa wolne rodniki itd. Ja kolagen przyjmuje z mniejszymi lub dłuższymi przerwami od ok 2 lat. Ale po systematycznym stosowaniu przez 3 miesiące widocznie poprawiła sie skóra i twarzy i głowy. Nie mam suszonego siana na głowie a twarz jest bardziej napięta i wygląda zdrowo(oczywiście to nie zastąpi zabiegów medycyny estetycznej,nie oszukujmy sie). Co do włosów to po kolagenie mam taką ilość baby hair ze aż dziwnie i np widzę ze rosną mi włosy na "zakolach" przez co mam niższe czoło bo zawsze miałam takie jak parking pod biedrą. Ja zaczęłam brać ze względu na ból stawów a pomogło dodatkowo na inne rzeczy. I przez okres brania kolagenu człowiek tego nie widzi, ma sie wrażenie ze w sumie nic sie nie zmieniło ale jak odstawiłam i miala 2 miesiące przerwy to załapałam w czym mi pomogło. Ale na te 2 tyg obiecywane przez influ to patrzyłabym jednak z przymrużeniem oka.
-
ShellyCooper
- Skarpeta Rakieta
Nawilżenie a co za tym lśnienie włosów może być już powoli widoczne,ale to tez nie bedzie od razu spektakularny efekt jak z reklamy. Wypadanie? Niekoniecznie,na odbudowę mieszków włosowych i ich wzmocnienie potrzeba czasu. Nie można też zapominać ze życie włosa sklada sie z 3 etapów: anagen kiedy włos rośnie, katagen kiedy włos po prostu jest i telogen kiedy włos zaczyna obumierać i wypadać. Złudnym moze być ze włosy nagle przestały wypadać a one po prostu weszły w stan anagenu:)