Start
Mój profil

Kolagen

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
Pola86
MiamiBicz

Kolagen

Post autor: Pola86 »

Hej używacie jakiegoś kolagenu? Np. Probiotic? Choć tutaj tyle celebrytki go reklamuje, że raczej nie zdecyduje się no i jest dość drogi. A może znacie coś dobrego i tańszego?
Hiszpanska
RoyalBaby

Post autor: Hiszpanska »

Pola86 pisze: wt kwie 29, 2025 6:16 pm Hej używacie jakiegoś kolagenu? Np. Probiotic? Choć tutaj tyle celebrytki go reklamuje, że raczej nie zdecyduje się no i jest dość drogi. A może znacie coś dobrego i tańszego?
Używam z Doppel Herz . Mam zaufanie do tej firmy bo istnieją na rynku wiele lat plus jest niemiecka. Oni mają fiska na temat jakości swoich produktów, co czuć w tych suplementach.
Testtesttest111
Koczkodan

Post autor: Testtesttest111 »

Ja się dopiero co wkręciłam, jakiś czas myślałam o zakupie słynnego kolagenu Avalon, ale cena skutecznie mnie zniechęca. Znalazłam za to sporo pozytywnych opinii o Verisol - ponoć przebadany (ale były to badania sponsorowane przez firmę produkującą), skuteczny, do tego dużo dużo tańszy. Zamówiłam sobie kapsułki z Medverita z kolagenem F - za kilka tygodni mogę zrobić update 😊

https://wybieramykolagen.pl/wszystko-o- ... ch-Verisol
Pola86
MiamiBicz

Post autor: Pola86 »

Testtesttest111 pisze: śr kwie 30, 2025 7:13 am Ja się dopiero co wkręciłam, jakiś czas myślałam o zakupie słynnego kolagenu Avalon, ale cena skutecznie mnie zniechęca. Znalazłam za to sporo pozytywnych opinii o Verisol - ponoć przebadany (ale były to badania sponsorowane przez firmę produkującą), skuteczny, do tego dużo dużo tańszy. Zamówiłam sobie kapsułki z Medverita z kolagenem F - za kilka tygodni mogę zrobić update 😊

https://wybieramykolagen.pl/wszystko-o- ... ch-Verisol
Jakbyś mogła daj znać za jakiś czas jak CI się sprawdza ten kolagen.
Venusss
RóżowePolo

Post autor: Venusss »

Ja używam Lucovitaal Super Collagen 2000 mg. Kupiłam na promocji 2 w cenie 1 za granicą. Ma w 1 tabletce hydrolizowany kolagen typu 1 i 3(2000mg), dodatkowo witaminę C(80mg)i odrobinę kwasu hialuronowego(40mg). Samego kolagenu jest dużo, tych dodatków już znacznie mniej ale i tak dobrze, że są. Przyjmuje 2 razy dziennie, rano i wieczorem żeby rozłożyć działanie na wiele godzin. Nie jest to jakiś super produkt ale skład wydaje się przyzwoity a cena dobra. Co do działania jeszcze za wcześnie żeby coś stwierdzić ale skóra jest ogólnie w dobrym stanie. Wiem, że lepsze działanie czy tam przyswajalnosc ma kolagen do picia czy w proszku dodawany do posiłków ale dla mnie o niebo wygodniejsze są tabletki. Zastanawiam się nad dodaniem extra kwasu hialuronowego ale waham się czy on faktycznie działa. Ktoś ma jakieś doświadczenia?
Testtesttest111
Koczkodan

Pola86 pisze: śr kwie 30, 2025 7:32 am Jakbyś mogła daj znać za jakiś czas jak CI się sprawdza ten kolagen.
Chwilę brałam Medveritę ale potem chyba znalazłam swojego Świętego Graala, który ma 7,5g kolagenu Verisol w dawce dziennej + kwas hialuronowy. Drogie to, bo zapłaciłam 200 PLN (kolagen Ysto) ale daaamn, efekty przyszły szybko - miałam "luźne uda" (😆) z cellulitem i po jednym opakowaniu widzę, że skóra jest jakby grubsza, bardziej ściągnięta, elastyczna i cellulit widać dopiero po złapaniu skóry między palce. Przy czym to łapanie skóry między palce nie jest już takie proste, tak się uelastyczniła że się wyślizguje. Ciało też wydaje się być bardziej nawilżone mimo niestosowania balsamów. Na zmarszczkach póki co efektu nie widzę, ale jestem dobrej myśli. I nie wiem co dało efekt aż tak szybko, bo nie sądzę żeby kolagen już się odpalił, może to ten dodatek kwasu hialuronowego? Ciężko powiedzieć.
Testtesttest111
Koczkodan

Venusss pisze: pt maja 02, 2025 12:50 pm Ja używam Lucovitaal Super Collagen 2000 mg. Kupiłam na promocji 2 w cenie 1 za granicą. Ma w 1 tabletce hydrolizowany kolagen typu 1 i 3(2000mg), dodatkowo witaminę C(80mg)i odrobinę kwasu hialuronowego(40mg). Samego kolagenu jest dużo, tych dodatków już znacznie mniej ale i tak dobrze, że są. Przyjmuje 2 razy dziennie, rano i wieczorem żeby rozłożyć działanie na wiele godzin. Nie jest to jakiś super produkt ale skład wydaje się przyzwoity a cena dobra. Co do działania jeszcze za wcześnie żeby coś stwierdzić ale skóra jest ogólnie w dobrym stanie. Wiem, że lepsze działanie czy tam przyswajalnosc ma kolagen do picia czy w proszku dodawany do posiłków ale dla mnie o niebo wygodniejsze są tabletki. Zastanawiam się nad dodaniem extra kwasu hialuronowego ale waham się czy on faktycznie działa. Ktoś ma jakieś doświadczenia?
Patrząc na moje aktualne doświadczenia, to ja bym się nie wahała nad dodaniem kwasu hialuronowego 😊
Rli128
Szarlotta

Post autor: Rli128 »

Venusss pisze: pt maja 02, 2025 12:50 pm Ja używam Lucovitaal Super Collagen 2000 mg. Kupiłam na promocji 2 w cenie 1 za granicą. Ma w 1 tabletce hydrolizowany kolagen typu 1 i 3(2000mg), dodatkowo witaminę C(80mg)i odrobinę kwasu hialuronowego(40mg). Samego kolagenu jest dużo, tych dodatków już znacznie mniej ale i tak dobrze, że są. Przyjmuje 2 razy dziennie, rano i wieczorem żeby rozłożyć działanie na wiele godzin. Nie jest to jakiś super produkt ale skład wydaje się przyzwoity a cena dobra. Co do działania jeszcze za wcześnie żeby coś stwierdzić ale skóra jest ogólnie w dobrym stanie. Wiem, że lepsze działanie czy tam przyswajalnosc ma kolagen do picia czy w proszku dodawany do posiłków ale dla mnie o niebo wygodniejsze są tabletki. Zastanawiam się nad dodaniem extra kwasu hialuronowego ale waham się czy on faktycznie działa. Ktoś ma jakieś doświadczenia?
2000 mg to jest znikoma ilość , min 10 000mg a najlepiej 15 000 - tani o dobru jest z ostrovit do picia , chociaż też 9 000 mg ale tani
Venusss
RóżowePolo

Post autor: Venusss »

Nie wiedziałam że taka ilość jest niewystarczająca. Biorę 2 razy dziennie czyli podwójna dawkę i naprawdę zauważyłam różnicę w jakości skóry. Może to być też efekt kumulacyjny całości przyjmowanych suplementów. Na te chwilę jestem zadowolona i pozostanę przy tej dawce. Pewnie w przyszłości wraz z wiekiem nie będzie ona wystarczająca ale póki co zadowala mnie w pełni.
Testtesttest111
Koczkodan

Rli128 pisze: ndz lip 27, 2025 12:11 pm 2000 mg to jest znikoma ilość , min 10 000mg a najlepiej 15 000 - tani o dobru jest z ostrovit do picia , chociaż też 9 000 mg ale tani
Skąd dane, że trzeba zażywać min.10g kolagenu?
Według badań skuteczne jest już 2,5g dziennie.
Rli128
Szarlotta

Testtesttest111 pisze: czw lip 31, 2025 9:53 pm Skąd dane, że trzeba zażywać min.10g kolagenu?
Według badań skuteczne jest już 2,5g dziennie.
Skonsultuj z dietetykiem , nie z internetem , to znikoma dawka 👀
Testtesttest111
Koczkodan

Rli128 pisze: czw lip 31, 2025 10:27 pm Skonsultuj z dietetykiem , nie z internetem , to znikoma dawka 👀
Nie muszę.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29949889/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31096622/

Jest tego więcej.
Rli128
Szarlotta

Żeby wejść w polemikę , trzeba mieć mocne argumenty albo czytać ze zrozumieniem, mam nadzieję, że czytając te dwa badania zważyłaś na fakt, że zarówno jedno jak i drugie jest
sponsorowane przez firmę Nitta Gelatin, która produkuje kolagen i drugie sponsorowane przez firmę Gelita (duży producent kolagenu) co można wywnioskować ma potwierdzać działanie ich kolagenu , a większa dawka może mieć po prostu szersze działanie (również na stawy, kości, regenerację mięśni 🤝
Testtesttest111
Koczkodan

Rli128 pisze: pt sie 01, 2025 8:32 pm Żeby wejść w polemikę , trzeba mieć mocne argumenty albo czytać ze zrozumieniem, mam nadzieję, że czytając te dwa badania zważyłaś na fakt, że zarówno jedno jak i drugie jest
sponsorowane przez firmę Nitta Gelatin, która produkuje kolagen i drugie sponsorowane przez firmę Gelita (duży producent kolagenu) co można wywnioskować ma potwierdzać działanie ich kolagenu , a większa dawka może mieć po prostu szersze działanie (również na stawy, kości, regenerację mięśni 🤝
Jesteśmy na podforum dotyczącym (głównie) skóry i włosów, skoro masz dobre intencje i chciałaś zadbać o nasze kości to warto było to wskazać w pierwszym komentarzu 😊
Annakonda
RoyalBaby

Post autor: Annakonda »

Hej a co sądzicie o kolagenie Health Lab Glow me. Zainteresował mnie w sumie dlatego że został przebadany przez fundację badamy suplementy i dość dobre otrzymał wyniki, ale wiem czy 5000 to nie za mało?
Kiedyś brałam Avalon ale jednak biorąc pod uwagę że produkcja odbywa się poza terenem UE i te wszystkie restrykcje nie są tak przestrzegane jak UE to się boje, choć muszę przyznać że kiedyś brałam i mniej się martwiłam. Jednak z wiekiem człowiek sprawdza co do organizmu wrzuca
ShellyCooper
Skarpeta Rakieta

Post autor: ShellyCooper »

Pola86 pisze: wt kwie 29, 2025 6:16 pm Hej używacie jakiegoś kolagenu? Np. Probiotic? Choć tutaj tyle celebrytki go reklamuje, że raczej nie zdecyduje się no i jest dość drogi. A może znacie coś dobrego i tańszego?
Używam od jakiegoś czasu z przerwami primabiotic,mąż też. Ale ja zaczęłam brać ze względu na ból stawów w dłoni i łokciu. Po 2 miesiącach przeszło. "Skutkiem ubocznym " była poprawa kondycji włosów, paznokci i cery. Wiec koniec końców cieszę się,ze się skusiłam na tak mocno reklamowany produkt. No i jeszcze jedna rzecz,istotna dla mnie to smak produktu. Nie wszystko jestem w stanie wypić a ten tradycyjny w smaku mi bardzo podchodzi. Te limitowane edycje niekoniecznie.
karoxpaw
Channelka

Post autor: karoxpaw »

Mam pytanie, jak myślicie, czy po dwóch tygodniach picia kolagenu mogą być już pierwsze efekty w wyglądzie włosów albo cery? Bo nie wiem, czy wierzyć w to co mówią influ
ShellyCooper
Skarpeta Rakieta

karoxpaw pisze: ndz sie 24, 2025 5:43 pm Mam pytanie, jak myślicie, czy po dwóch tygodniach picia kolagenu mogą być już pierwsze efekty w wyglądzie włosów albo cery? Bo nie wiem, czy wierzyć w to co mówią influ
Myślę że pierwsze efekty mogą być widoczne. Patrząc z medycznego punktu widzenia to kolagen ma wpływ na skórę głowy czy cerę. Dostarczenie kolagenu nawilża, usuwa wolne rodniki itd. Ja kolagen przyjmuje z mniejszymi lub dłuższymi przerwami od ok 2 lat. Ale po systematycznym stosowaniu przez 3 miesiące widocznie poprawiła sie skóra i twarzy i głowy. Nie mam suszonego siana na głowie a twarz jest bardziej napięta i wygląda zdrowo(oczywiście to nie zastąpi zabiegów medycyny estetycznej,nie oszukujmy sie). Co do włosów to po kolagenie mam taką ilość baby hair ze aż dziwnie i np widzę ze rosną mi włosy na "zakolach" przez co mam niższe czoło bo zawsze miałam takie jak parking pod biedrą. Ja zaczęłam brać ze względu na ból stawów a pomogło dodatkowo na inne rzeczy. I przez okres brania kolagenu człowiek tego nie widzi, ma sie wrażenie ze w sumie nic sie nie zmieniło ale jak odstawiłam i miala 2 miesiące przerwy to załapałam w czym mi pomogło. Ale na te 2 tyg obiecywane przez influ to patrzyłabym jednak z przymrużeniem oka.
karoxpaw
Channelka

Post autor: karoxpaw »

ShellyCooper pisze: ndz sie 24, 2025 6:20 pm Myślę że pierwsze efekty mogą być widoczne. Patrząc z medycznego punktu widzenia to kolagen ma wpływ na skórę głowy czy cerę. Dostarczenie kolagenu nawilża, usuwa wolne rodniki itd. Ja kolagen przyjmuje z mniejszymi lub dłuższymi przerwami od ok 2 lat. Ale po systematycznym stosowaniu przez 3 miesiące widocznie poprawiła sie skóra i twarzy i głowy. Nie mam suszonego siana na głowie a twarz jest bardziej napięta i wygląda zdrowo(oczywiście to nie zastąpi zabiegów medycyny estetycznej,nie oszukujmy sie). Co do włosów to po kolagenie mam taką ilość baby hair ze aż dziwnie i np widzę ze rosną mi włosy na "zakolach" przez co mam niższe czoło bo zawsze miałam takie jak parking pod biedrą. Ja zaczęłam brać ze względu na ból stawów a pomogło dodatkowo na inne rzeczy. I przez okres brania kolagenu człowiek tego nie widzi, ma sie wrażenie ze w sumie nic sie nie zmieniło ale jak odstawiłam i miala 2 miesiące przerwy to załapałam w czym mi pomogło. Ale na te 2 tyg obiecywane przez influ to patrzyłabym jednak z przymrużeniem oka.
Dziękuję za tak wyczerpującą odpowiedź ❤️ właśnie coś mi tu nie gra z tymi szalonymi efektami po dwóch tygodniach jak brak wypadania włosów albo że stały się lśniące…
ShellyCooper
Skarpeta Rakieta

karoxpaw pisze: ndz sie 24, 2025 6:28 pm Dziękuję za tak wyczerpującą odpowiedź ❤️ właśnie coś mi tu nie gra z tymi szalonymi efektami po dwóch tygodniach jak brak wypadania włosów albo że stały się lśniące…
Nawilżenie a co za tym lśnienie włosów może być już powoli widoczne,ale to tez nie bedzie od razu spektakularny efekt jak z reklamy. Wypadanie? Niekoniecznie,na odbudowę mieszków włosowych i ich wzmocnienie potrzeba czasu. Nie można też zapominać ze życie włosa sklada sie z 3 etapów: anagen kiedy włos rośnie, katagen kiedy włos po prostu jest i telogen kiedy włos zaczyna obumierać i wypadać. Złudnym moze być ze włosy nagle przestały wypadać a one po prostu weszły w stan anagenu:)