Rozumiem, że rodzice Oli mylą Kevinów? Ten z IG ma drugie imię na A. i jest rocznik 1991, tamten od oskarżeń s.xualnych miał 35 lat w 2017 roku - dobrze rozumiem, że to tylko zbieżność imienia i nazwiska? Czy ten drugi też jest powiązany ze sprawą?Karolinkaaa87 pisze: ↑wt lip 22, 2025 2:08 pm https://www.justice.gov/usao-ndal/pr/fo ... H7FnXJk-vQ
Ola Łęczycka - śmierć w podróży poślubnej
Moderator: verysweetcherry-
Zachodniwschod
- Channelka
Re: Ola Łęczycka - śmierć w podróży poślubnej
-
Karolinkaaa87
- Mokra Włoszka
Zachodniwschod pisze: ↑wt lip 22, 2025 2:13 pm Rozumiem, że rodzice Oli mylą Kevinów? Ten z IG ma drugie imię na A. i jest rocznik 1991, tamten od oskarżeń s.xualnych miał 35 lat w 2017 roku - dobrze rozumiem, że to tylko zbieżność imienia i nazwiska? Czy ten drugi też jest powiązany ze sprawą?
Myśle, że oni mylą Kevinów, ale ojciec upiera się że ma takie dane od FBI
-
Zachodniwschod
- Channelka
Na to wygląda a jeśli tak to jest właśnie kolejne niedopatrzenie i brak weryfikacji danych przez makreleKarolinkaaa87 pisze: ↑wt lip 22, 2025 2:14 pm Myśle, że oni mylą Kevinów, ale ojciec upiera się że ma takie dane od FBI![]()
![]()
Ten naszyjnik wygląda podobnie do tego:
https://www.kulta-center.com/fi/police- ... jgn2008812
https://www.amazon.pl/Wisiorek-M%C4%99s ... B0C3VRZ9KQ
-
malinatruskawka
- Migocząca Świeczka
ten Kevin popełnił te przestępstwa w Alabamie a w artykule jest podane że później mieszkał w Karolinie Północnej, więc to raczej nie ten sam co w Miami...Karolinkaaa87 pisze: ↑wt lip 22, 2025 2:08 pm https://www.justice.gov/usao-ndal/pr/fo ... H7FnXJk-vQ
- berry blast
- Kciuk
Ale bałagan
zaraz Kevin co kradnie telefony też będzie mógł ich pozwać o zniesławienie 
-
Karolinkaaa87
- Mokra Włoszka
malinatruskawka pisze: ↑wt lip 22, 2025 2:45 pm ten Kevin popełnił te przestępstwa w Alabamie a w artykule jest podane że później mieszkał w Karolinie Północnej, więc to raczej nie ten sam co w Miami...
Ja wiem, przecież nigdzie nie napisałam, że to ten sam. Jednak zbieżność imienia i naziwska wkręciła rodziców w to, że to ten sam, a miał inne przestępstwo niż ten z ig
Ten, którego zdjęciami Pani mama machała przed kamerą to Kevin Alfredo Maldonadoberry blast pisze: ↑wt lip 22, 2025 2:53 pm Ale bałaganzaraz Kevin co kradnie telefony też będzie mógł ich pozwać o zniesławienie
![]()
-
Zachodniwschod
- Channelka
-
Karolinkaaa87
- Mokra Włoszka
dokładnie, ten który obserwuje profil Oli a profil Oli jego. Cholernie dziwaczne jest to zachowanie rodziców i męża a niekompetencja śledziowej to totalna kompromitacja
Dobry kierunek, to jest ta marka sądząc po nietypowej, "podwójnej" zawieszce. Więc okazuje się, że internet błędnie osądził...Manka2 pisze: ↑wt lip 22, 2025 2:34 pm Ten naszyjnik wygląda podobnie do tego:
-
pani_amnezja
- RealDiamond
Kurde aż muszę pogratulować, bo sama szukałam kopałam i nijak nie mogłam znaleźć, a to serio wygląda tak samo tylko inny stop (czy jak się to mowi). Dobra robota!Manka2 pisze: ↑wt lip 22, 2025 2:34 pm Ten naszyjnik wygląda podobnie do tego:
Zgadzam się, też szukałam długo tej zawieszki i nic.pani_amnezja pisze: ↑wt lip 22, 2025 4:31 pm Kurde aż muszę pogratulować, bo sama szukałam kopałam i nijak nie mogłam znaleźć, a to serio wygląda tak samo tylko inny stop (czy jak się to mowi). Dobra robota!
Ja znalazłam wersję srebrną -> https://www.ebay.co.uk/itm/396846901288 ... 50QAvD_BwE
Moim zdaniem ten sam producent. Jak widać są to zwykłe naszyjniki.
-
prokuratordziurawd
- Ciastko
nawet Jaśmin to delikatnie zasugerowała na swojej grupie... myślę, że inni podcasterzy również widzą, że to nie jest taka sprawa, na jaką próbują ją przedstawić rodzice Oli
-
PluszowaKaczuszka
- Siatkarka
Nie wiem, czy ktoś już o tym pisał (jesli tak, to przepraszam), ale o tej sprawie jest też krótka wzmianka w nowym wydaniu Magazynu Kryminalnego Newsweeka, którego redaktor merytoryczną jest Justyna Mazur (Piąte Nie Zabijaj). Piszą tam, że wg relacji znajomych pary nowożeńcy mieli chwalić się zażywaniem kokainy na Bahamach. Sprawa jest tam ogólnie opisana krótko i bez wielkich szczegółów, raczej skłaniając sie w stronę nieszczęśliwego wypadku i zażycia zanieczyszczonych narkotyków, jedynie jest wspomniane, że rodzina nie skłania sie ku tej wersji wydarzeń i walczy o "prawdę".
Komentarz Jaśmin odnośnie sprawy
Dobra, posluchalam, poszperalam i troche wiecej jest w mediach amerykanskich. Z tego wychdozi ze kikla godzin przed zaginieciem dziewczyna nagrala snapa, wiec przeczy to o teriii o porwaniu. Jest tam wiecej niejasnosci, szczegolnei z perperkywy czlowieka co kolo Miami mieszkal, ale nie ujmuej tu podkastowi, ale albo jest to kwestia gdzies tam z tluamczeniem na jakims etapie albo roznych raportow.
1. Cialo bylo w Naples. To wbrew pozorom nie jest takie nielogiczne. Nie wiem jakie uklady finansowe ma policja w Miami ale moze maja umowe podpisana z Naples wlasnie, a nie z West Pam chociazby na dodatkowe sytuacje. Trzeba tez pamietac ze byl srodek sezonu huraganowego, nie pamietam co i gdzie walilo w 2022 roku, ale moglo byc tak ze przerzucili cialo tam, gdzie mieli pewnosc ze bedzie prad.
2. NIe radze lazic po Miami po nocy. W ogole. Nigdy. W odcinku mowa jest o Ocean Drive, to jest od tego hotelu spacerkiem godzina. To jest kawal drogi w ogole. Zakladam ze mieli wynajety samochod, samochody maja kamery, to bym sprawdzila
3. Dostepu do Appla moga nie dostac bo apple szyfruje i odmawia podania danych niezaleznie od tego kto o to prosi. FBi jest w tym momencie w posiadaniu setek telefonow zbrodniarzy, ktorych apple nie chce odszyfrowac.
4. Rodzina musi uruchomic kontakty prawne, sami nic nie zrobia, musza miec prawnika w USA, ktroy bedzie sie kontaktowal ze sluzbami. Mozna poztwac zaklad pogrzebowy o brak zgody na balsamowanie, hotel i nawet posterunek policji. bez tego sie nie obejdzie a nie wiem czy rodzina ma prawnika w USA. Sa polscy prawnicy, ktrozy maja uprawieninia w USA i moga prowadzic komunikacje, reprezentujac rodzine. Nie slyszalam, zbey taki prawnik byl wlaczony. Ambasada zrobi tylko tyle co moze, a ambasady w MIAMI NIE MA. Ani nawet konsulatu.
5. Tajemniczy libanczyk nie bardzo mi tutaj w tej historii lezy, raczej jezlei cos ma sile przebicia to kartele. Kartele nie zabieraja sie raczej za turystki tak o.
6. Media amerykanskie pisza o reakcji alergicznej. Ciezko cokowleik powiedziec bez toskykologii na jakim etapie i keidy zostaly przyjete dane substancje. Dalej mogli przyjac sami nie wiedzac co przyjmuja, bo Miami to jest cpalnia straszna, jak sie klubing uprawia. Mogli myslec ze to cos nieszkodliwego zupelnie.
7. Policja moze to miec w dupie bo po porstu maja takich spraw setki, wiec wrzucaja do statystyk i tyle. Nie rusza sie bez starszaka prawnego. Pisma to sobie mozna wysylac do konca swiata i jeden dzien dluzej.
8. Policja zadnych ciuchow nie odda o ile sledzctwo jest w toku. Jeszcze sie nie przedwnilo. Nie wiem czy jest jakakolwiek szansa na badanie DNA bo do tego ciuchy musza byc rpzechowywane w odpowiednich warunkach.
9. Te Bachamy mi zupelnie nie leza bo ja do konca nie skumalam kiedy oni mieli na tych Bachamach byc i jaka muszla. Jak zabrali musze musiala byc czysta i bez organizmow zupelnie.
10. Kamer ci u nas dostatek i sa na kazdym rogu, ale czesto gesto trzeba miec prawnika, zeby sie do nich dobrac. Tasmy moga byc jednak nadpisywane albo moga zaierac infromacje tajne i nie mozna ich pokazac osobom postronnym. bez prawnika ani rusz tutaj.
11. Porawanie, bo sobie ja ktos upatrzyl brzmi starsznie, ale z perpsektywy sledczych malo prawdopodobnie. Jest human trafficking, ale prawda jest taka, ze raczej porywa sie dziewczyny, ktore a) sa mlode b) kotrych nikt nie bedzie szukal. Statystycznie oczywiscie.
12. Czy ma ktos informacje GDZIE oni dokaldnie zostali znalezieni?
Omowiona sytaucja moze byc jedna z kilku mozliwosci, ale zastanawia mnie czemu dziewczyna w ogole zt ym Kevinem miala kontakt. Nie obwiniam jej, ale pytanie jest skad i jak w ogole (i kiedy) zlapali kontakt. Tajne kluby na haslo? Na haslo to moga byc loze VIP ale kluby?
https://nypost.com/2024/12/01/us-news/c ... i-streets/
https://www.the-express.com/news/us-new ... y-drug-use
Dobra, posluchalam, poszperalam i troche wiecej jest w mediach amerykanskich. Z tego wychdozi ze kikla godzin przed zaginieciem dziewczyna nagrala snapa, wiec przeczy to o teriii o porwaniu. Jest tam wiecej niejasnosci, szczegolnei z perperkywy czlowieka co kolo Miami mieszkal, ale nie ujmuej tu podkastowi, ale albo jest to kwestia gdzies tam z tluamczeniem na jakims etapie albo roznych raportow.
1. Cialo bylo w Naples. To wbrew pozorom nie jest takie nielogiczne. Nie wiem jakie uklady finansowe ma policja w Miami ale moze maja umowe podpisana z Naples wlasnie, a nie z West Pam chociazby na dodatkowe sytuacje. Trzeba tez pamietac ze byl srodek sezonu huraganowego, nie pamietam co i gdzie walilo w 2022 roku, ale moglo byc tak ze przerzucili cialo tam, gdzie mieli pewnosc ze bedzie prad.
2. NIe radze lazic po Miami po nocy. W ogole. Nigdy. W odcinku mowa jest o Ocean Drive, to jest od tego hotelu spacerkiem godzina. To jest kawal drogi w ogole. Zakladam ze mieli wynajety samochod, samochody maja kamery, to bym sprawdzila
3. Dostepu do Appla moga nie dostac bo apple szyfruje i odmawia podania danych niezaleznie od tego kto o to prosi. FBi jest w tym momencie w posiadaniu setek telefonow zbrodniarzy, ktorych apple nie chce odszyfrowac.
4. Rodzina musi uruchomic kontakty prawne, sami nic nie zrobia, musza miec prawnika w USA, ktroy bedzie sie kontaktowal ze sluzbami. Mozna poztwac zaklad pogrzebowy o brak zgody na balsamowanie, hotel i nawet posterunek policji. bez tego sie nie obejdzie a nie wiem czy rodzina ma prawnika w USA. Sa polscy prawnicy, ktrozy maja uprawieninia w USA i moga prowadzic komunikacje, reprezentujac rodzine. Nie slyszalam, zbey taki prawnik byl wlaczony. Ambasada zrobi tylko tyle co moze, a ambasady w MIAMI NIE MA. Ani nawet konsulatu.
5. Tajemniczy libanczyk nie bardzo mi tutaj w tej historii lezy, raczej jezlei cos ma sile przebicia to kartele. Kartele nie zabieraja sie raczej za turystki tak o.
6. Media amerykanskie pisza o reakcji alergicznej. Ciezko cokowleik powiedziec bez toskykologii na jakim etapie i keidy zostaly przyjete dane substancje. Dalej mogli przyjac sami nie wiedzac co przyjmuja, bo Miami to jest cpalnia straszna, jak sie klubing uprawia. Mogli myslec ze to cos nieszkodliwego zupelnie.
7. Policja moze to miec w dupie bo po porstu maja takich spraw setki, wiec wrzucaja do statystyk i tyle. Nie rusza sie bez starszaka prawnego. Pisma to sobie mozna wysylac do konca swiata i jeden dzien dluzej.
8. Policja zadnych ciuchow nie odda o ile sledzctwo jest w toku. Jeszcze sie nie przedwnilo. Nie wiem czy jest jakakolwiek szansa na badanie DNA bo do tego ciuchy musza byc rpzechowywane w odpowiednich warunkach.
9. Te Bachamy mi zupelnie nie leza bo ja do konca nie skumalam kiedy oni mieli na tych Bachamach byc i jaka muszla. Jak zabrali musze musiala byc czysta i bez organizmow zupelnie.
10. Kamer ci u nas dostatek i sa na kazdym rogu, ale czesto gesto trzeba miec prawnika, zeby sie do nich dobrac. Tasmy moga byc jednak nadpisywane albo moga zaierac infromacje tajne i nie mozna ich pokazac osobom postronnym. bez prawnika ani rusz tutaj.
11. Porawanie, bo sobie ja ktos upatrzyl brzmi starsznie, ale z perpsektywy sledczych malo prawdopodobnie. Jest human trafficking, ale prawda jest taka, ze raczej porywa sie dziewczyny, ktore a) sa mlode b) kotrych nikt nie bedzie szukal. Statystycznie oczywiscie.
12. Czy ma ktos informacje GDZIE oni dokaldnie zostali znalezieni?
Omowiona sytaucja moze byc jedna z kilku mozliwosci, ale zastanawia mnie czemu dziewczyna w ogole zt ym Kevinem miala kontakt. Nie obwiniam jej, ale pytanie jest skad i jak w ogole (i kiedy) zlapali kontakt. Tajne kluby na haslo? Na haslo to moga byc loze VIP ale kluby?
https://nypost.com/2024/12/01/us-news/c ... i-streets/
https://www.the-express.com/news/us-new ... y-drug-use
Tak sobie myślę po przesłuchaniu materiału w Śladach że czasem ojciec zna całą prawdę od Dawida i znając mniej więcej jak działa środowisko policji powiedział by by Dawid udawał że nie pamięta co się wydarzyło, matka natomiast _yje w przekonaniu że Ola jest krystaliczna i kto wie czy teoria z jachtem bardziej nie jest powiedziana jej przez Dawida...
Musiałby nie mieć serca, by pozwolić żonie myśleć o porwaniu, walce, brutalnym g.ałcie i kłuciu na oślep.ewelinaeb pisze: ↑śr lip 23, 2025 1:54 am Tak sobie myślę po przesłuchaniu materiału w Śladach że czasem ojciec zna całą prawdę od Dawida i znając mniej więcej jak działa środowisko policji powiedział by by Dawid udawał że nie pamięta co się wydarzyło, matka natomiast _yje w przekonaniu że Ola jest krystaliczna i kto wie czy teoria z jachtem bardziej nie jest powiedziana jej przez Dawida...
Tak sobie jeszcze myślę, że jeśli Alsina wyczyścił Dawidowi telefon
ze zdjęć i lokalizacji, to może jeszcze coś tam zostało? Ludzie często mają jakieś apki do liczenia kroków chociażby. To mogłoby dać jakąś wskazówkę czy gdzieś chodzili. Jak dużo chodzili itd.
Telefon raz dziennie robi backup,z którego można go przywrócić-czy sprawdzano czy to też mu ,,skasowali"?
-
unfaithfully
- Samarka
tym bardziej, ze historie lokalizacji google moze wylaczyc rowniez raczej sam zainteresowany po zalogowaniu do swojego konta google, nikt inny...
A poza tym, apropo telefonu Oli... Czy ktos pomyslal, zeby pod face ID podstawic jej zdjecie? moze by sie odblokowal? Z tego co wiem, to byl to iPhone 13, a te iPhony juz maja face ID.
Z ciekawości sprawdziłam czy były przypadki dostania się służb do zablokowanego iPhone
I owszem FBI się udalo- to była sprawa ataktu terrorystycznego gdzie pozyskali iPhone sprawcy i chcieli się do niego dostać. Wzięli apple do sądu aby zmusić ich do utworzenia tzn back door ale apple się sprzeciwiło i wygrało sprawę (swoją drogą szokujące- że ważniejsza prywatności użytkowników niż bezpieczeństwo publiczne).
FBI udało się w końcu uzyskać dostęp bez pomocy Apple
Czyli jest to możliwe tylko... bardzo drogie
I owszem FBI się udalo- to była sprawa ataktu terrorystycznego gdzie pozyskali iPhone sprawcy i chcieli się do niego dostać. Wzięli apple do sądu aby zmusić ich do utworzenia tzn back door ale apple się sprzeciwiło i wygrało sprawę (swoją drogą szokujące- że ważniejsza prywatności użytkowników niż bezpieczeństwo publiczne).
FBI udało się w końcu uzyskać dostęp bez pomocy Apple
Czyli jest to możliwe tylko... bardzo drogie
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Zachodniwschod
- Channelka
A czy ten telefon w ogóle fizycznie jest? Ma on ten telefon czy nie? Bo było że coś tam ruscy niby zabrali, potem pielęgniarki w szpitalu w USA dawały mu swój. Krótka piłka - jest ten telefon czy go nie ma - to mnie zastanawia.