Komentarz Jaśmin odnośnie sprawy
Dobra, posluchalam, poszperalam i troche wiecej jest w mediach amerykanskich. Z tego wychdozi ze kikla godzin przed zaginieciem dziewczyna nagrala snapa, wiec przeczy to o teriii o porwaniu. Jest tam wiecej niejasnosci, szczegolnei z perperkywy czlowieka co kolo Miami mieszkal, ale nie ujmuej tu podkastowi, ale albo jest to kwestia gdzies tam z tluamczeniem na jakims etapie albo roznych raportow.
1. Cialo bylo w Naples. To wbrew pozorom nie jest takie nielogiczne. Nie wiem jakie uklady finansowe ma policja w Miami ale moze maja umowe podpisana z Naples wlasnie, a nie z West Pam chociazby na dodatkowe sytuacje. Trzeba tez pamietac ze byl srodek sezonu huraganowego, nie pamietam co i gdzie walilo w 2022 roku, ale moglo byc tak ze przerzucili cialo tam, gdzie mieli pewnosc ze bedzie prad.
2. NIe radze lazic po Miami po nocy. W ogole. Nigdy. W odcinku mowa jest o Ocean Drive, to jest od tego hotelu spacerkiem godzina. To jest kawal drogi w ogole. Zakladam ze mieli wynajety samochod, samochody maja kamery, to bym sprawdzila
3. Dostepu do Appla moga nie dostac bo apple szyfruje i odmawia podania danych niezaleznie od tego kto o to prosi. FBi jest w tym momencie w posiadaniu setek telefonow zbrodniarzy, ktorych apple nie chce odszyfrowac.
4. Rodzina musi uruchomic kontakty prawne, sami nic nie zrobia, musza miec prawnika w USA, ktroy bedzie sie kontaktowal ze sluzbami. Mozna poztwac zaklad pogrzebowy o brak zgody na balsamowanie, hotel i nawet posterunek policji. bez tego sie nie obejdzie a nie wiem czy rodzina ma prawnika w USA. Sa polscy prawnicy, ktrozy maja uprawieninia w USA i moga prowadzic komunikacje, reprezentujac rodzine. Nie slyszalam, zbey taki prawnik byl wlaczony. Ambasada zrobi tylko tyle co moze, a ambasady w MIAMI NIE MA. Ani nawet konsulatu.
5. Tajemniczy libanczyk nie bardzo mi tutaj w tej historii lezy, raczej jezlei cos ma sile przebicia to kartele. Kartele nie zabieraja sie raczej za turystki tak o.
6. Media amerykanskie pisza o reakcji alergicznej. Ciezko cokowleik powiedziec bez toskykologii na jakim etapie i keidy zostaly przyjete dane substancje. Dalej mogli przyjac sami nie wiedzac co przyjmuja, bo Miami to jest cpalnia straszna, jak sie klubing uprawia. Mogli myslec ze to cos nieszkodliwego zupelnie.
7. Policja moze to miec w dupie bo po porstu maja takich spraw setki, wiec wrzucaja do statystyk i tyle. Nie rusza sie bez starszaka prawnego. Pisma to sobie mozna wysylac do konca swiata i jeden dzien dluzej.
8. Policja zadnych ciuchow nie odda o ile sledzctwo jest w toku. Jeszcze sie nie przedwnilo. Nie wiem czy jest jakakolwiek szansa na badanie DNA bo do tego ciuchy musza byc rpzechowywane w odpowiednich warunkach.
9. Te Bachamy mi zupelnie nie leza bo ja do konca nie skumalam kiedy oni mieli na tych Bachamach byc i jaka muszla. Jak zabrali musze musiala byc czysta i bez organizmow zupelnie.
10. Kamer ci u nas dostatek i sa na kazdym rogu, ale czesto gesto trzeba miec prawnika, zeby sie do nich dobrac. Tasmy moga byc jednak nadpisywane albo moga zaierac infromacje tajne i nie mozna ich pokazac osobom postronnym. bez prawnika ani rusz tutaj.
11. Porawanie, bo sobie ja ktos upatrzyl brzmi starsznie, ale z perpsektywy sledczych malo prawdopodobnie. Jest human trafficking, ale prawda jest taka, ze raczej porywa sie dziewczyny, ktore a) sa mlode b) kotrych nikt nie bedzie szukal. Statystycznie oczywiscie.
12. Czy ma ktos informacje GDZIE oni dokaldnie zostali znalezieni?
Omowiona sytaucja moze byc jedna z kilku mozliwosci, ale zastanawia mnie czemu dziewczyna w ogole zt ym Kevinem miala kontakt. Nie obwiniam jej, ale pytanie jest skad i jak w ogole (i kiedy) zlapali kontakt. Tajne kluby na haslo? Na haslo to moga byc loze VIP ale kluby?
https://nypost.com/2024/12/01/us-news/c ... i-streets/
https://www.the-express.com/news/us-new ... y-drug-use