Start
Mój profil

Drugie dziecko

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
hejk4
RoyalBaby

Drugie dziecko

Post autor: hejk4 »

Drogie Mamy,
Czy gdybyście stanęły jeszcze raz przed wyborem - zdecydowałybyście się na drugie dziecko? Sama stoję przed tym dylematem, ogrom myśli kłębi mi się w głowie.
Hsgdhduwjs
BlondDoczep

Post autor: Hsgdhduwjs »

hejk4 pisze: śr cze 25, 2025 2:37 pm Drogie Mamy,
Czy gdybyście stanęły jeszcze raz przed wyborem - zdecydowałybyście się na drugie dziecko? Sama stoję przed tym dylematem, ogrom myśli kłębi mi się w głowie.
Tak :) między moimi dziećmi jest 8 lat różnicy. Fakt że prawie rok było starań o drugą ciążę, natomiast różnica wieku większą była planowana. Żeby było mi z dwójką łatwiej , a urodziłam z drugiej ciąży bliźniaki 🤣 paradoks ...😅 Ale gdybym mogła cofnąć czas to również bym się na drugą ciążę zdecydowała. Bo planowaliśmy z mężem dwoje dzieci, jest 3 🤣 Ba. Gdybym z drugiej ciąży nie miała bliźniaków, to myślę że zdecydowałabym się na trzecią ciążę. Teraz tak myślę, być może dlatego że akurat nadeszła taka "fala" i otaczają mnie same ciąże i porody 🤣 ale tak u mnie ta decyzja o drugiej ciąży też dojrzewała bo przez pierwsze bodajże 3-4 lata życia pierwszego dziecka nie chciałam nawet słyszeć o tym żeby miał rodzeństwo 😅
Nazwa przypadkowa 🤭🤭🤭🤭
Lillak
MoetGlass

Post autor: Lillak »

Nikt nie zna twojej sytuacji tak jak ty, więc to od ciebie i twojego partnera zależy.

Sama nie mam dzieci, więc wypowiem się tylko za moją rodzinę i znajomych. Moi rodzice mają dwójkę dzieci, zawsze tak chcieli, ale po drugim pojawił się pomysł trzeciego, ale ze względu na zły stan w trakcie ciąży i po niej u mojej mamy (prawdopodobnie depresja poporodowa) nigdy nie zdecydowali się na trzecie dziecko. Według mnie była to dobra decyzja dla wszystkich.

Moi znajomi mają jedno dziecko, rodzina często pytała i nadal pyta o drugie, aby miało rodzeństwo itp. Oni sami są zdecydowani, że nie chcą kolejnego, dobrze im we trójkę.
Rzeka.chaosu
Currently:Vienna

Post autor: Rzeka.chaosu »

Trzeba dostosować decyzję do siebie. Każdy będzie miał inaczej. Ja przy pierwszym zdałam się na przypadek, drugie z przypadku też bym przyjęła. Co innego tak nagle podjąć decyzję. Niestety pierwsze dało mi w kość i nie wiem czy akurat dla mnie jest świadoma decyzja o zarwanych kolejnych nockach. :D
hejk4
RoyalBaby

Post autor: hejk4 »

Hsgdhduwjs pisze: wt lip 01, 2025 12:26 pm Tak :) między moimi dziećmi jest 8 lat różnicy. Fakt że prawie rok było starań o drugą ciążę, natomiast różnica wieku większą była planowana. Żeby było mi z dwójką łatwiej , a urodziłam z drugiej ciąży bliźniaki 🤣 paradoks ...😅 Ale gdybym mogła cofnąć czas to również bym się na drugą ciążę zdecydowała. Bo planowaliśmy z mężem dwoje dzieci, jest 3 🤣 Ba. Gdybym z drugiej ciąży nie miała bliźniaków, to myślę że zdecydowałabym się na trzecią ciążę. Teraz tak myślę, być może dlatego że akurat nadeszła taka "fala" i otaczają mnie same ciąże i porody 🤣 ale tak u mnie ta decyzja o drugiej ciąży też dojrzewała bo przez pierwsze bodajże 3-4 lata życia pierwszego dziecka nie chciałam nawet słyszeć o tym żeby miał rodzeństwo 😅
O kurczę, los potrafi być przewrotny! :he: <3
Hsgdhduwjs
BlondDoczep

Post autor: Hsgdhduwjs »

hejk4 pisze: śr lip 02, 2025 10:41 am O kurczę, los potrafi być przewrotny! :he: <3
Dokładnie 🙈 a najlepsze że dzień przed wizytą u ginekologa, zazartowalam do męża że hehehe żeby bliźniaków nie było 🤣 (podstaw nie było do tego żeby podejrzewać na serio bliźniaki 🤣). No i następnego dnia dotarło do mnie że już nigdy nie będę z niczego żartować 🤣
Nazwa przypadkowa 🤭🤭🤭🤭
Niu90
BlondDoczep

Post autor: Niu90 »

Tak, z perspektywy czasu żałuję, że tak późno się zdecydowałam na drugie.
Mqadga
RoyalBaby

Post autor: Mqadga »

Tak! tzn ja od zawsze chciałam mieć dzieci, ale założyłam sobie, że różnica między moimi dziećmi to może być max, 8 lat, bo sama mam różnice wieku 12 lat i moi rodzice wykorzystywali mnie w opiece nad rodzeństwem także nie chciałam tego dla moich córek(mimo złych wspomnień bałam się że ulegnę i też zacznę wykorzystywać córki) Teraz na pokładzie 6 letnia Nina, 4 letnia Iga i czekamy na 3 królewnę, na tym koniec.