Drogie Mamy,
Czy gdybyście stanęły jeszcze raz przed wyborem - zdecydowałybyście się na drugie dziecko? Sama stoję przed tym dylematem, ogrom myśli kłębi mi się w głowie.
Drugie dziecko
Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry-
Hsgdhduwjs
- BlondDoczep
Tak
Nazwa przypadkowa 

Nikt nie zna twojej sytuacji tak jak ty, więc to od ciebie i twojego partnera zależy.
Sama nie mam dzieci, więc wypowiem się tylko za moją rodzinę i znajomych. Moi rodzice mają dwójkę dzieci, zawsze tak chcieli, ale po drugim pojawił się pomysł trzeciego, ale ze względu na zły stan w trakcie ciąży i po niej u mojej mamy (prawdopodobnie depresja poporodowa) nigdy nie zdecydowali się na trzecie dziecko. Według mnie była to dobra decyzja dla wszystkich.
Moi znajomi mają jedno dziecko, rodzina często pytała i nadal pyta o drugie, aby miało rodzeństwo itp. Oni sami są zdecydowani, że nie chcą kolejnego, dobrze im we trójkę.
Sama nie mam dzieci, więc wypowiem się tylko za moją rodzinę i znajomych. Moi rodzice mają dwójkę dzieci, zawsze tak chcieli, ale po drugim pojawił się pomysł trzeciego, ale ze względu na zły stan w trakcie ciąży i po niej u mojej mamy (prawdopodobnie depresja poporodowa) nigdy nie zdecydowali się na trzecie dziecko. Według mnie była to dobra decyzja dla wszystkich.
Moi znajomi mają jedno dziecko, rodzina często pytała i nadal pyta o drugie, aby miało rodzeństwo itp. Oni sami są zdecydowani, że nie chcą kolejnego, dobrze im we trójkę.
-
Rzeka.chaosu
- Currently:Vienna
Trzeba dostosować decyzję do siebie. Każdy będzie miał inaczej. Ja przy pierwszym zdałam się na przypadek, drugie z przypadku też bym przyjęła. Co innego tak nagle podjąć decyzję. Niestety pierwsze dało mi w kość i nie wiem czy akurat dla mnie jest świadoma decyzja o zarwanych kolejnych nockach. :D
O kurczę, los potrafi być przewrotny!Hsgdhduwjs pisze: ↑wt lip 01, 2025 12:26 pm Takmiędzy moimi dziećmi jest 8 lat różnicy. Fakt że prawie rok było starań o drugą ciążę, natomiast różnica wieku większą była planowana. Żeby było mi z dwójką łatwiej , a urodziłam z drugiej ciąży bliźniaki
paradoks ...
Ale gdybym mogła cofnąć czas to również bym się na drugą ciążę zdecydowała. Bo planowaliśmy z mężem dwoje dzieci, jest 3
Ba. Gdybym z drugiej ciąży nie miała bliźniaków, to myślę że zdecydowałabym się na trzecią ciążę. Teraz tak myślę, być może dlatego że akurat nadeszła taka "fala" i otaczają mnie same ciąże i porody
ale tak u mnie ta decyzja o drugiej ciąży też dojrzewała bo przez pierwsze bodajże 3-4 lata życia pierwszego dziecka nie chciałam nawet słyszeć o tym żeby miał rodzeństwo
![]()
-
Hsgdhduwjs
- BlondDoczep
Dokładnie
Nazwa przypadkowa 

Tak! tzn ja od zawsze chciałam mieć dzieci, ale założyłam sobie, że różnica między moimi dziećmi to może być max, 8 lat, bo sama mam różnice wieku 12 lat i moi rodzice wykorzystywali mnie w opiece nad rodzeństwem także nie chciałam tego dla moich córek(mimo złych wspomnień bałam się że ulegnę i też zacznę wykorzystywać córki) Teraz na pokładzie 6 letnia Nina, 4 letnia Iga i czekamy na 3 królewnę, na tym koniec.