Start
Mój profil

Miejskie legendy

Moderator: verysweetcherry
Limonene
RealDiamond

Re: Miejskie legendy

Post autor: Limonene »

kawaleczek pisze: ndz cze 15, 2025 7:50 pm A to o wężu rozciągającym się wzdłuż właściciela w czasie kiedy on spał, żeby sprawdzić, czy da rady go zmieścić po zjedzeniu znacie? 😄
Tak, było już na pierwszej stronie xd
baj0jaj0
Channelka

Post autor: baj0jaj0 »

Ale mi wspomnienia odblokowałyście :')
Z takich legemd, które chyba duzo ludzi słyszało niezależnie od regionu to: dilerzy, którzy mieli dawać dzieciom "pierwszą działkę za darmo" - no pokażcie mi takiego biznesmena xd i sataniści, ale bardziej pad kątem zaciągania do sekty, bo w latach 90. i wczesnych 00 to sekciarstwo było na topie.
Z lokalnych to było u mnie straszenie autostopami, że porywają ludzi na narządy albo do burdeli. Ta legenda akurat miała swoje źródłowy tym, że w w latach 80. zaginęła młoda kobieta z mojej mieściny, która codziennie dojeżdżała do większego miasta autostopem i do dzisiaj nie znaleziono nawet ciała. Jeszcze ludzie mieli dziwną fazę na wisielców. Dziwną, bo dopóki tam mieszkałam nigdy nie było żadnej akcji, że ktoś się powiesił w miejscu publicznym, mimo to dzieciaki i nawet dorośli się nakręcali na dwie miejscówki, że to "aleje wisielców" i że tam straszą ich duchy. Oczywiście mieszkałam bardzo blisko tych lokalizacji xd, jedna była trochę bez sensu, bo to było takie polne przedłużenie asfaltowej drogi, gdzie rosły drzewa i i niby tam ludzie się wieszali, ale zawsze było tam pełno spacerowiczów i nie było tego "klimatu grozy". Ale to drugie miejsce, no to było całkiem creepy, kawałek bardzo gęstego lasu z jedną wydeptaną drogą. Codziennie przechodziłam obok tego lasku i miałam ciary :') nawet jak już byłam dorosłą babą z obstawą 2 psów to nigdy nie weszłam tam głębiej niż na 3 kroki, bo mi te historyjki z dzieciństwa tak zryty banie xd
Psotkaplotka
TrampekLV

Post autor: Psotkaplotka »

Arzena pisze: ndz cze 15, 2025 9:26 pm Ja ostatnio słyszałam i od razu zaleciało bzdura, o tym,ze zona z mężem jechali autem nocą,maz poszedł sie wysikać no a jakze- do lasu! Nie wracał,nie wracał, ona zadzwoniła po policję,oni kazali jej zostać w aucie na tylnym siedzeniu, ktoś zapukał do auta,ona myslala,ze to policja, wyszła,a okazało sie,ze to jakiś świr,który miał w dloni głowę jej męża. Czy ktoś to już słyszał wcześniej?
Jest jeszcze wariacja o tym, że ktoś (najczęściej kobieta) wychodzi przesunąć gałęź z drogi a w tym czasie ktoś wchodzi do tyłu do auta, w domyśle morderca. Chyba już to nawet padło w tym wątku, jeszcze z dodatkiem w postaci tego, że widział to kierowca TIRa i całą drogę jechał za tą biedną kobietą
Awatar użytkownika
Arzena
Dieta 600 kcal

Post autor: Arzena »

Psotkaplotka pisze: wt cze 17, 2025 6:51 am Jest jeszcze wariacja o tym, że ktoś (najczęściej kobieta) wychodzi przesunąć gałęź z drogi a w tym czasie ktoś wchodzi do tyłu do auta, w domyśle morderca. Chyba już to nawet padło w tym wątku, jeszcze z dodatkiem w postaci tego, że widział to kierowca TIRa i całą drogę jechał za tą biedną kobietą
Tak było tu i u mnie sie tez o tym opowiadało:)
Go.fully
RoyalBaby

Post autor: Go.fully »

baj0jaj0 pisze: pn cze 16, 2025 4:13 am Ale mi wspomnienia odblokowałyście :')
Z takich legemd, które chyba duzo ludzi słyszało niezależnie od regionu to: dilerzy, którzy mieli dawać dzieciom "pierwszą działkę za darmo" - no pokażcie mi takiego biznesmena xd i sataniści, ale bardziej pad kątem zaciągania do sekty, bo w latach 90. i wczesnych 00 to sekciarstwo było na topie.
Z lokalnych to było u mnie straszenie autostopami, że porywają ludzi na narządy albo do burdeli. Ta legenda akurat miała swoje źródłowy tym, że w w latach 80. zaginęła młoda kobieta z mojej mieściny, która codziennie dojeżdżała do większego miasta autostopem i do dzisiaj nie znaleziono nawet ciała. Jeszcze ludzie mieli dziwną fazę na wisielców. Dziwną, bo dopóki tam mieszkałam nigdy nie było żadnej akcji, że ktoś się powiesił w miejscu publicznym, mimo to dzieciaki i nawet dorośli się nakręcali na dwie miejscówki, że to "aleje wisielców" i że tam straszą ich duchy. Oczywiście mieszkałam bardzo blisko tych lokalizacji xd, jedna była trochę bez sensu, bo to było takie polne przedłużenie asfaltowej drogi, gdzie rosły drzewa i i niby tam ludzie się wieszali, ale zawsze było tam pełno spacerowiczów i nie było tego "klimatu grozy". Ale to drugie miejsce, no to było całkiem creepy, kawałek bardzo gęstego lasu z jedną wydeptaną drogą. Codziennie przechodziłam obok tego lasku i miałam ciary :') nawet jak już byłam dorosłą babą z obstawą 2 psów to nigdy nie weszłam tam głębiej niż na 3 kroki, bo mi te historyjki z dzieciństwa tak zryty banie xd

Z tymi pierwszymi działkami za darmo to nie taki absurd… pracuje w domu dziecka (POW) i niedawno zmagaliśmy się z dzieckiem, które właśnie było takim użytkownikiem za free lewego towaru. Dilerzy sobie robili testy na małolatach kusząc ich właśnie narko i dopa za darmo
lipiec2024

Post autor: lipiec2024 »

W dzieciństwie słyszałam historię jak kobieta na wsi wyszła na dwór ze swoimi dziećmi w tym jedno małe w wózku. Zostawiła wózek z dzieckiem koło domu a sama po coś poszła do domu bądź coś zrobić a dziecko spało na świeżym powietrzu. Blisko domu była zagroda z maciorą i prosiakami i ta świnia staranowała zagródkę i chodziła wolno po podwórku. Matka jak wróciła to wózek był wywrócony a dziecka w nim brak. Nie mogli nigdzie znaleźć tego dziecka i ktoś z domowników wezwał rzeźnika bo ta świnia nie dawała mu spokoju. Rzeźnik przybył na miejsce, zabił maciorę i po "otworzeniu" jej okazało, się że w żołądku znajduje się to dziecko oczywiście w kawałkach gdyż zostało przez nią zjedzone. Argumentem miało być to, że to była maciora z małymi a płaczące dziecko w wózku zwierzę miało odebrać jako zagrożenie dla jej stadka dlatego je zjadła 😅
Awatar użytkownika
Arzena
Dieta 600 kcal

Post autor: Arzena »

lipiec2024 pisze: wt lip 08, 2025 8:50 am W dzieciństwie słyszałam historię jak kobieta na wsi wyszła na dwór ze swoimi dziećmi w tym jedno małe w wózku. Zostawiła wózek z dzieckiem koło domu a sama po coś poszła do domu bądź coś zrobić a dziecko spało na świeżym powietrzu. Blisko domu była zagroda z maciorą i prosiakami i ta świnia staranowała zagródkę i chodziła wolno po podwórku. Matka jak wróciła to wózek był wywrócony a dziecka w nim brak. Nie mogli nigdzie znaleźć tego dziecka i ktoś z domowników wezwał rzeźnika bo ta świnia nie dawała mu spokoju. Rzeźnik przybył na miejsce, zabił maciorę i po "otworzeniu" jej okazało, się że w żołądku znajduje się to dziecko oczywiście w kawałkach gdyż zostało przez nią zjedzone. Argumentem miało być to, że to była maciora z małymi a płaczące dziecko w wózku zwierzę miało odebrać jako zagrożenie dla jej stadka dlatego je zjadła 😅
Mocneee
agap
Channelka

Post autor: agap »

Drama0912 pisze: czw kwie 03, 2025 9:53 pm Ja słyszałam historię że jakaś laska całowała się z chłopakiem na dyskotece, po paru dniach zaczęło jej się coś robić na ustach, poszła do lekarza i on stwierdził że to reakcja na jad trupi, policja prowadziła śledztwo i znaleźli tego chłopaka z imprezy, okazało się że miał w domu zwłoki i dlatego zaraził ta dziewczynę 🤣
Uwielbiam tę historię :D Opowiadała mi ją przejęta szwagierka, a ja parsknęłam śmiechem, ale była obraza :')

Parę lat temu krążyła legenda o grze niebieski wieloryb - to jakaś gra internetowa dla wtajemniczonych, dostawało się ileś zadań do wykonania, a ostatnie zadanie to było popełnić samob*. Też tak daleko to zaszło, że pisały o tym media, policja ostrzegała itp. Niby zaczęło się to w Rosji.
Limonene
RealDiamond

agap pisze: wt lip 08, 2025 12:12 pm Uwielbiam tę historię :D Opowiadała mi ją przejęta szwagierka, a ja parsknęłam śmiechem, ale była obraza :')

Parę lat temu krążyła legenda o grze niebieski wieloryb - to jakaś gra internetowa dla wtajemniczonych, dostawało się ileś zadań do wykonania, a ostatnie zadanie to było popełnić samob*. Też tak daleko to zaszło, że pisały o tym media, policja ostrzegała itp. Niby zaczęło się to w Rosji.
Oo był niebieski wieloryb, nawet Jaśmin ze Stanowo nagrała film żeby ostrzec xd
Rzeka.chaosu
Currently:Vienna

Post autor: Rzeka.chaosu »

lipiec2024 pisze: wt lip 08, 2025 8:50 am W dzieciństwie słyszałam historię jak kobieta na wsi wyszła na dwór ze swoimi dziećmi w tym jedno małe w wózku. Zostawiła wózek z dzieckiem koło domu a sama po coś poszła do domu bądź coś zrobić a dziecko spało na świeżym powietrzu. Blisko domu była zagroda z maciorą i prosiakami i ta świnia staranowała zagródkę i chodziła wolno po podwórku. Matka jak wróciła to wózek był wywrócony a dziecka w nim brak. Nie mogli nigdzie znaleźć tego dziecka i ktoś z domowników wezwał rzeźnika bo ta świnia nie dawała mu spokoju. Rzeźnik przybył na miejsce, zabił maciorę i po "otworzeniu" jej okazało, się że w żołądku znajduje się to dziecko oczywiście w kawałkach gdyż zostało przez nią zjedzone. Argumentem miało być to, że to była maciora z małymi a płaczące dziecko w wózku zwierzę miało odebrać jako zagrożenie dla jej stadka dlatego je zjadła 😅
To niestety prawda, że świnia może zjeść człowieka. Niestety niechcący widziałam te nieszczęsne filmy z Ukrainy, kiedy świnie jadły ruskich. W sieci krążą filmy z sarnami lub jeleniami jedzącymi mięso / padlinę.
PEONIA
Licówka

Post autor: PEONIA »

Rzeka.chaosu pisze: wt lip 08, 2025 12:38 pm To niestety prawda, że świnia może zjeść człowieka. Niestety niechcący widziałam te nieszczęsne filmy z Ukrainy, kiedy świnie jadły ruskich. W sieci krążą filmy z sarnami lub jeleniami jedzącymi mięso / padlinę.
To był też sposób na bolesne tortury i śmierć u włoskiej Ndranghety- wrzucali człowieka do wygłodzonych świń
lipiec2024

Rzeka.chaosu pisze: wt lip 08, 2025 12:38 pm To niestety prawda, że świnia może zjeść człowieka. Niestety niechcący widziałam te nieszczęsne filmy z Ukrainy, kiedy świnie jadły ruskich. W sieci krążą filmy z sarnami lub jeleniami jedzącymi mięso / padlinę.
Wiem, wiem dlatego do dziś czuję nutkę niepewności czy to był taki straszak na dzieci czy autentyczna historia. Opowiadana często na wsi podczas świniobicia 🙈
lipiec2024

PEONIA pisze: wt lip 08, 2025 12:43 pm To był też sposób na bolesne tortury i śmierć u włoskiej Ndranghety- wrzucali człowieka do wygłodzonych świń
O to nawet w jednej piosence słyszałam nawiązanie nie konkretnie do tego ale odniesienie do rzucania na pożarcie człowieka tym zwierzętom.
Awatar użytkownika
AliceWintercraft
LouiBag

Post autor: AliceWintercraft »

agap pisze: wt lip 08, 2025 12:12 pm Uwielbiam tę historię :D Opowiadała mi ją przejęta szwagierka, a ja parsknęłam śmiechem, ale była obraza :')

No i jeszcze słynna gra w słoneczko na dyskotekach w gimnazjum. Kiedyś nawet mama mojej koleżanki mi powiedziała, że nigdy by nie posłała dziecka do gimnazjum nr….. (nie wiedziała że ja do niego chodziłam), bo tam gra w słoneczko była na porządku dziennym 😂
Awatar użytkownika
ZoHaHa
Bransoletka50k

Post autor: ZoHaHa »

AliceWintercraft pisze: czw lip 24, 2025 8:07 pm No i jeszcze słynna gra w słoneczko na dyskotekach w gimnazjum. Kiedyś nawet mama mojej koleżanki mi powiedziała, że nigdy by nie posłała dziecka do gimnazjum nr….. (nie wiedziała że ja do niego chodziłam), bo tam gra w słoneczko była na porządku dziennym 😂
Czy kiedykolwiek gdziekolwiek naprawdę miała miejsce ta gra? Bo ja mam wrażenie że wtedy się ciągle o tym mówiło a w rzeczywistości nikt nigdy w to nie grał XXDDD
Awatar użytkownika
mezalians_urodowy
GrzaneWino

Post autor: mezalians_urodowy »

ZoHaHa pisze: pt lip 25, 2025 10:19 am Czy kiedykolwiek gdziekolwiek naprawdę miała miejsce ta gra? Bo ja mam wrażenie że wtedy się ciągle o tym mówiło a w rzeczywistości nikt nigdy w to nie grał XXDDD
Szczerze to myślę że jeśli gdzieś miała miejsce to prędzej w jakimś sanatorium niż w gimnazjum XD
Awatar użytkownika
FigGa
Licówka

Post autor: FigGa »

Możliwe, że zdarzyło się gdzieś raz, i poszła fama, robiła się miejską legendą. Jeszcze był odpowiednik słoneczka gra w kamień czy jakoś tak.
Bo Wiśniewski to nie ja,
Bo to wszystko nie jest moje,
Bo to wszystko wielki pic,
A „Ich Troje” jest kradzione.
Awatar użytkownika
gunernialne
Szpilson

Post autor: gunernialne »

Nie jest to miejska legenda największego kalibru, ale nietoperze vs włosy. Swego czasu, przynajmniej w moich rejonach niemal każdy "znał" kogoś komu we włosach miał zaplątać się nietoperz. Opowieści zazwyczaj przedstawiały szaleńczy bieg do domu z tym nietoperzem wkręconym we włosy a następnie ich obcięcie xd
Awatar użytkownika
FigGa
Licówka

Post autor: FigGa »

gunernialne pisze: pt lip 25, 2025 11:44 pm Nie jest to miejska legenda największego kalibru, ale nietoperze vs włosy. Swego czasu, przynajmniej w moich rejonach niemal każdy "znał" kogoś komu we włosach miał zaplątać się nietoperz. Opowieści zazwyczaj przedstawiały szaleńczy bieg do domu z tym nietoperzem wkręconym we włosy a następnie ich obcięcie xd
Mi kiedyś wleciał nietoperz do domu i bałam się, że właśnie tak będzie 🙈
Bo Wiśniewski to nie ja,
Bo to wszystko nie jest moje,
Bo to wszystko wielki pic,
A „Ich Troje” jest kradzione.
Rzeka.chaosu
Currently:Vienna

Post autor: Rzeka.chaosu »

ZoHaHa pisze: pt lip 25, 2025 10:19 am Czy kiedykolwiek gdziekolwiek naprawdę miała miejsce ta gra? Bo ja mam wrażenie że wtedy się ciągle o tym mówiło a w rzeczywistości nikt nigdy w to nie grał XXDDD
Kojarzę karciane gry z zadaniami. Lodowało się imię osoby i kartę z zadaniem. Były różne poziomy. Ostatni hardcorowy. Ja kojarzę, że na wyjazdach szkolnych ktoś miał takie karty, ale chyba :) grali na tym lajtowym poziomie. Tam były zadania typu prawda-wyzwanie. Pamiętam, że dziewczyna weszła z chłopakiem do jakiegoś schowka, żeby dobie coś tam pokazać (zgodnie z zadaniem) i zatrzasnęli się tam.
MoniMal
Mokra Włoszka

Post autor: MoniMal »

Też pamiętam te karty, one były dodawane do bravo albo popcornu
Limonene
RealDiamond

Rzeka.chaosu pisze: sob sie 02, 2025 10:05 pm Kojarzę karciane gry z zadaniami. Lodowało się imię osoby i kartę z zadaniem. Były różne poziomy. Ostatni hardcorowy. Ja kojarzę, że na wyjazdach szkolnych ktoś miał takie karty, ale chyba :) grali na tym lajtowym poziomie. Tam były zadania typu prawda-wyzwanie. Pamiętam, że dziewczyna weszła z chłopakiem do jakiegoś schowka, żeby dobie coś tam pokazać (zgodnie z zadaniem) i zatrzasnęli się tam.
No ale gra we flirt towarzyski który był w każdym bravo to jednak kilka poziomów niżej niż gra w słoneczko xD
jakptaszek
Skarpeta Rakieta

Post autor: jakptaszek »

Przeczytałam cały wątek i wiem, że o czarnej wołdze było na początku, ale ja znam wersję, że to Niemcy jeździli po wsiach, porywali dzieci i spuszczali z nich krew. Jak dziś słyszę w głowie głos mojej mamy, że jak będę niegrzeczna, to przyjedzie Wołga i ‘zabierze ci całą krewke’ :o
Pejczyk Pandory
ZdalnaFanka

Post autor: Pejczyk Pandory »

71skwsny pisze: pn mar 31, 2025 9:44 pm Współczesnych nie znam.
Dzieci porywane w supermarketach na organy. Odnajdowane w toaletach ogolone na łyso.

Brokat na Bożenie, niby pomyłka żelu do mycia z brokatem, podczas szykowania się na wizytę do ginekologa.

Tak, ten brokat to był hit !! A najlepsze jest to, że opowiadały mi to ze 4 osoby i każda z nich zapewniała, że to chodzi o ich bliską znajomą.
Pejczyk Pandory
ZdalnaFanka

Post autor: Pejczyk Pandory »

młody chłopak schlał się jak świnia w czasie grilla ze znajomymi. W pewnej chwili poczuł ostre parcie na dwójkę i ledwo stojąc na nogach udał się w pobliskie krzaki w celu defekacji. Nagle z krzaków zaczął przeraźliwie wrzeszczeć do znajomych, żeby dzwonili po karetkę, bo wyszło mu całe jelito na zewnątrz. Okazało się, że to nie jelito a tasiemiec postanowił spierdolić przez dupę, bo miał dosyć już tego chlania 😂😂😂😂