Start
Mój profil

Nieakceptowane imię dziecka

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
KATNAP!
Srebrna Kropeczka

Nieakceptowane imię dziecka

Post autor: KATNAP! »

Hej dziewczyny,mam taki problem i już nie wiem jak sobie radzić mój syn Henio ma już 6 lat,a rodzina męża dalej nie jest w stanie zaakceptować jego imienia.Ustalilismy ze na pierwsze damy mu Henio bo mi się bardzo podobało to imię a mężowi Jakub więc poszliśmy na kompromis i jest Henryk Jakub.No i tu się zaczynają schody mi się strasznie ten Jakub nie podoba ale mówię to tylko drugie imię nie będzie używane i się myliłam😬😬meza rodzina ciągle mówi do niego kuba,Kubuś,Henio-Kubuś,ciągle wbijają mu do głowy tego Kubusia a mnie krew zalewa,do tej pory nie reagowałam ale oni dobrze wiedzą że mnie to denerwuje i chyba robią mi na złość,jak byście zareagowały?
Niu90
BlondDoczep

Post autor: Niu90 »

A Twój mąż reaguje? Powinien powiedzieć swojej rodzinie, żeby skończyli tę dziecinade. Jeżeli tego nie zrobią to ja bym im wymyśliła jakies imiona lub też zwracała się do nich ich drugim imieniem dopóki nie przestaną.
KATNAP!
Srebrna Kropeczka

Post autor: KATNAP! »

Niu90 pisze: czw cze 05, 2025 12:56 pm A Twój mąż reaguje? Powinien powiedzieć swojej rodzinie, żeby skończyli tę dziecinade. Jeżeli tego nie zrobią to ja bym im wymyśliła jakies imiona lub też zwracała się do nich ich drugim imieniem dopóki nie przestaną.
Tak mówił im że mnie to wkurza i oni jakby na złość mi robili nie wiem jak to odbierać🤷‍♀️nie dociera do nich.
Niu90
BlondDoczep

Post autor: Niu90 »

Powiedzieć, że albo szanują Twoje zdanie i się spotykacie albo ograniczyc kontakt do minimum. Ewentualnie zwracaj się do nich np. Konsoleta albo Hilaria xD Serio, to zupełny brak szacunku do was jako rodziców i jest to czysta złośliwość. Jeżeli dziecko nie ma problemu ze swoim imieniem to inni też nie powinni go mieć.
kaarolinkaaxp
SushiRoll

Post autor: kaarolinkaaxp »

Ja bym za każdym razem mówiła: „słyszysz Heniu znowu ciocia Balbina(oczywiście imię wymyślić tak żeby było trochę prześmiewczo dla danej osoby)/wujek Adolf zapomniał jak masz na imię”. Albo nawet darować sobie te dogryzki z wymyślaniem imienia dla nich tylko mówić „Henio ciocia znowu zapomniała jak masz na imię, powiedz jej że ty Henio jesteś”.
To zależy jaki masz charakter ale ja bym poszła w tym kierunku