Start
Mój profil

Morderstwo na UW

Moderator: verysweetcherry
artdecooo
RoyalBaby

Re: Morderstwo na UW

Post autor: artdecooo »

pieczonyziemniak. pisze: śr maja 21, 2025 11:32 am Nie mówię o tym podcaście z PG.
Teraz sprawdziłam - nie ma już tego.
Opisywała wszystko, że oblali mu farbą mieszkanie, że babeczka miała trójkę dzieci. Możliwe, że usunęła bo fala hejtu się na nią wylała. Ewentualnie pomyliłam kogoś ale na pewno słuchałam tego na Spotify
Mieszkanie mu oblali?
Awatar użytkownika
Alexa2344
LouiBag

Post autor: Alexa2344 »

artdecooo pisze: śr maja 21, 2025 8:22 pm Mieszkanie mu oblali?
Skrót myślowy zapewne.
Oblali drzwi do mieszkania żeby zaznaczyć że tu mieszkał morderca oraz w ramach dezaprobaty jak myślę.
agataku

Post autor: agataku »

Rzeka.chaosu pisze: czw maja 15, 2025 3:47 pm Ja nie czepiałabym się samego nagrywania. Pewnie część osób nawet nie wiedziała, co dokładnie tam się dzieje. Tzn. nie od razu. Pewnie byli i tacy, co nagrali i usunęli po zorientowaniu się w sytuacji.

Natomiast nie rozumiem wrzucania tego do sieci. Niezależnie od tego, czy byli to studenci czy służby, takie zachowanie to dno dna.
Takie nagrania świadków są pomocne dla policji, nierzadko stanowią kluczowe dowody potrzebne do ujęcia sprawcy. Jeśli ma się możliwość nagrać zbrodnie, to uważam. że warto to zrobić (oczywiście, w pierwszej kolejności dzwonisz po policję, udzielasz pomocy itd.)
Ale zgadzam się, wrzucanie tych nagrań do internetu w takiej sytuacji nic nie robi dla sprawy.
artdecooo
RoyalBaby

Post autor: artdecooo »

Alexa2344 pisze: śr maja 21, 2025 9:49 pm Skrót myślowy zapewne.
Oblali drzwi do mieszkania żeby zaznaczyć że tu mieszkał morderca oraz w ramach dezaprobaty jak myślę.
Zrozumiałam, że drzwi, ale nie wiedziałam, że doszło do czegoś takiego.
Awatar użytkownika
joalla
Currently: planning drama

Post autor: joalla »

artdecooo pisze: czw maja 22, 2025 11:07 am Zrozumiałam, że drzwi, ale nie wiedziałam, że doszło do czegoś takiego.
Widziałam zdjęcie, na którym obok drzwi widniał czerwony napis „tu mieszka morderca”, ale żadnego oblania już nie. Inna sprawa, że to pewnie mieszkanie z wynajmu i teraz właściciel z własnej kieszeni będzie musiał naprawiać szkody, do których się nie przyczynił, więc współczuję i uważam tę akcję za durną.
PurrUnicorn
Koczkodan

Post autor: PurrUnicorn »

joalla pisze: czw maja 22, 2025 12:39 pm Widziałam zdjęcie, na którym obok drzwi widniał czerwony napis „tu mieszka morderca”, ale żadnego oblania już nie. Inna sprawa, że to pewnie mieszkanie z wynajmu i teraz właściciel z własnej kieszeni będzie musiał naprawiać szkody, do których się nie przyczynił, więc współczuję i uważam tę akcję za durną.
To mogło być też mieszkanie kupione przez rodziców, pewnie ich stać. W każdym razie i tak nie ma sensu niszczyć mienia, nieważne czyje. Jakbym mieszkała obok to chyba wolałabym nie wiedzieć...
Dreaxo
Srebrna Kropeczka

Post autor: Dreaxo »

PurrUnicorn pisze: czw maja 22, 2025 1:17 pm To mogło być też mieszkanie kupione przez rodziców, pewnie ich stać. W każdym razie i tak nie ma sensu niszczyć mienia, nieważne czyje. Jakbym mieszkała obok to chyba wolałabym nie wiedzieć...
Gdzieś słyszałam na tiktoku że to mieszkanie od rodziców przed studiami dostał. Jakoś chyba na Rembertowie.
emiia98
RóżowePolo

Post autor: emiia98 »

joalla pisze: czw maja 22, 2025 12:39 pm Widziałam zdjęcie, na którym obok drzwi widniał czerwony napis „tu mieszka morderca”, ale żadnego oblania już nie. Inna sprawa, że to pewnie mieszkanie z wynajmu i teraz właściciel z własnej kieszeni będzie musiał naprawiać szkody, do których się nie przyczynił, więc współczuję i uważam tę akcję za durną.
To jest potwierdzone, że jest to mieszkanie w okolicach 2 milionów na nowym osiedlu, które rodzice kupili mu na rozpoczęcie studiów, żeby miał dobry dojazd na uczelnię - blisko dworca centralnego
Dreaxo
Srebrna Kropeczka

Post autor: Dreaxo »

emiia98 pisze: czw maja 22, 2025 4:13 pm To jest potwierdzone, że jest to mieszkanie w okolicach 2 milionów na nowym osiedlu, które rodzice kupili mu na rozpoczęcie studiów, żeby miał dobry dojazd na uczelnię - blisko dworca centralnego
Mieć taki start w życie, którego czasami 3 pokolenia by nie miały i albo tak zaniedbać zdrowie psychiczne albo po prostu tak to zaprzepaścić spełniając takie swoje chore pragnienie
PrzemoKondratowicz
Dieta 600 kcal

Post autor: PrzemoKondratowicz »

Dreaxo pisze: czw maja 22, 2025 4:37 pm Mieć taki start w życie, którego czasami 3 pokolenia by nie miały i albo tak zaniedbać zdrowie psychiczne albo po prostu tak to zaprzepaścić spełniając takie swoje chore pragnienie
Prędzej się ze*ram niz takie mieszkanie kiedykolwiek będę mieć, bo jakbym miał zdolność kredytową dwa miliony to musiałbym raczej kupić coś większego w mniej fancy miejscu żeby całą rodzinę pomieścić więc tak start w życiu którego za trzy pokolenia w mojej rodzinie się nikt nie dorobi mimo uczciwej pracy i wyższego wykształcenia
Awatar użytkownika
Alexa2344
LouiBag

Mieszkanie kupili mu rodzice.
Koilara
Koczkodan

Post autor: Koilara »

emiia98 pisze: czw maja 22, 2025 4:13 pm To jest potwierdzone, że jest to mieszkanie w okolicach 2 milionów na nowym osiedlu, które rodzice kupili mu na rozpoczęcie studiów, żeby miał dobry dojazd na uczelnię - blisko dworca centralnego
A nie na rembertowie?
Klaudia1737

Post autor: Klaudia1737 »

plotki3030 pisze: śr maja 21, 2025 6:52 am Tez uważam że ordery to przesada. Ordery powinny być przyznawane np. żołnierzom, dowódcom którzy np polegli na polu walki w obronie NASZEGO kraju. Ordery przyznawane np. powstańcom nikogo nie dziwią bo są uzasadnione, Ci ludzie realnie narażał życie w obronie kraju.

W tym przypadku to przesada moim zdaniem. Okrutna zbrodnia ale ta Pani była przypadkowa ofiarą, nie miała szczególnych zasług dla kraju (nic o tym nie pisza). i tak jak rozumiem przyznanie np. renty dzieciom tej Pani czy strażnikowi tak orderów już nie. Mogła być dobrym, szanowanym pracownikiem ale mimo wszystko to tylko administracja i okrutny ale jednak "przypadek losowy".
Spójrz z drugiej strony. A co jeśli by go wpuściła i zrobiłby tam rzeźnie ?
No jakby nie patrzeć przyczyniła sie do tego zeby on tam nie wszedł. Moim zdaniem zasłużyła na ten order
Lukrecja Skrecz
Srebrna Kropeczka

Post autor: Lukrecja Skrecz »

Nie umiem wkleić linka.

Na yt jest rozmowa Krzysztofa Ziemca z adwokatem Mieszka R.
Właśnie zaczęłam oglądać.
marley71
ToTylkoHermes

Post autor: marley71 »

Lukrecja Skrecz pisze: pt maja 23, 2025 12:42 am Nie umiem wkleić linka.

Na yt jest rozmowa Krzysztofa Ziemca z adwokatem Mieszka R.
Właśnie zaczęłam oglądać.
Po prostu skopiuj link do filmu ;)
plotki3030
Currently:Rio

Post autor: plotki3030 »

Dreaxo pisze: czw maja 22, 2025 4:37 pm Mieć taki start w życie, którego czasami 3 pokolenia by nie miały i albo tak zaniedbać zdrowie psychiczne albo po prostu tak to zaprzepaścić spełniając takie swoje chore pragnienie
O tym samy pomyślałam, mieć taki start i to zaprzepaścić. 22 lata i własne mieszkanie, w dobrym miejscu w Warszawie, bez lokatorów, bez absurdalnych cen wynajmu. Zresztą, sam mogl je wynająć jakby nie chciał tu mieszkac.
Mnie tymbardziej szokujące ta zbrodnia, chłop ustawiony a tak odwalił i zniszczył sobie (i nie tylko) zycie
plotki3030

Klaudia1737 pisze: pt maja 23, 2025 12:25 am Spójrz z drugiej strony. A co jeśli by go wpuściła i zrobiłby tam rzeźnie ?
No jakby nie patrzeć przyczyniła sie do tego zeby on tam nie wszedł. Moim zdaniem zasłużyła na ten order
A czy to jest gdzieś potwierdzone, że przed nim zamykała te drzwi?

Czytałam, że ona już kończyła pracę a on wyjął ta siekierę dopiero chwilę przed atakiem. Czyli czemu miałaby go nie wpuscic skoro wcale nie było wiadomo że ta siekierę ma? Czy są jakieś nowe ustalenia co do przebiegu zbrodni?

Swoją droga, moja kilka tyg i temat wygasa, myślę że zostanie wyciszony, lub zastąpiony innymi i kara nie będzie adekwatna do czynu.
Awatar użytkownika
mezalians_urodowy
GrzaneWino

Post autor: mezalians_urodowy »

Z tego co czytałam, to to nie były drzwi dla studentów, tylko jakieś wejście służbowe/techniczne. Dlatego go nie chciała wpuścić.
Awatar użytkownika
Alexa2344
LouiBag

plotki3030 pisze: pt maja 23, 2025 7:08 am A czy to jest gdzieś potwierdzone, że przed nim zamykała te drzwi?

Czytałam, że ona już kończyła pracę a on wyjął ta siekierę dopiero chwilę przed atakiem. Czyli czemu miałaby go nie wpuscic skoro wcale nie było wiadomo że ta siekierę ma? Czy są jakieś nowe ustalenia co do przebiegu zbrodni?

Swoją droga, moja kilka tyg i temat wygasa, myślę że zostanie wyciszony, lub zastąpiony innymi i kara nie będzie adekwatna do czynu.
Gdzieś widziałam zapis z monitoringu.
Kazała mu wyjść ,on się zgodził,puścił ja przodem w drzwiach i zaatakował od tyłu-raczej nie miała żadnych szans,od razu upadła nieprzytomna .
Awatar użytkownika
oliixii
Collagen z chlorellą

Post autor: oliixii »

Alexa2344 pisze: pt maja 23, 2025 5:56 pm Gdzieś widziałam zapis z monitoringu.
Kazała mu wyjść ,on się zgodził,puścił ja przodem w drzwiach i zaatakował od tyłu-raczej nie miała żadnych szans,od razu upadła nieprzytomna .
To dowodzi też temu, że nie była przeszkolona :(
Awatar użytkownika
Nefretete2321
ZdalnaFanka

Post autor: Nefretete2321 »

oliixii pisze: sob maja 24, 2025 12:26 pm To dowodzi też temu, że nie była przeszkolona :(
Przeszkolona na co? Na wypadek ataku szaleńca z siekierą?
~Naród wspaniały, tylko ludzie k.rwy~

J. Piłsudski
Awatar użytkownika
oliixii
Collagen z chlorellą

Post autor: oliixii »

Nefretete2321 pisze: sob maja 24, 2025 12:31 pm Przeszkolona na co? Na wypadek ataku szaleńca z siekierą?
Wydaje mi się, że zasada: nigdy nie puszczaj za sobą osoby, którą wyprowadzasz, to taka absolutna podstawa bezpieczeństwa. Nie musiał mieć maczety, mógł mieć nóż, sznur, gaz pieprzowy, cokolwiek, albo zwyczajnie uderzyć ją ręką, kopnąć.
Widać, że osoby na takich stanowiskach nie mają szkoleń i tu jest wina systemu.
niten ka
Modna

Post autor: niten ka »

Ciekawy wywiad na temat Mieszka z dr Jerzym Pobochą https://youtu.be/cVjwhhQ5WSs?si=ekSj_RjckZW8Uu4U
plotki3030

Alexa2344 pisze: pt maja 23, 2025 5:56 pm Gdzieś widziałam zapis z monitoringu.
No właśnie ja do szukam się tylko tego, że ona zamykała drzwi i on nagle wyjął siekierę i zaatakował.
Ale dlaczego kazała mu wyjść? Czy tamtędy studenci mogą wchodzić?
plotki3030

oliixii pisze: sob maja 24, 2025 12:46 pm Wydaje mi się, że zasada: nigdy nie puszczaj za sobą osoby, którą wyprowadzasz, to taka absolutna podstawa bezpieczeństwa. Nie musiał mieć maczety, mógł mieć nóż, sznur, gaz pieprzowy, cokolwiek, albo zwyczajnie uderzyć ją ręką, kopnąć.
Widać, że osoby na takich stanowiskach nie mają szkoleń i tu jest wina systemu.
To prawda co piszesz, ale do czasu tej tragedii na UW chyba nikt by nie podejrzewał że coś takiego może się stać, w biały dzień, pod monitoringiem i że sprawca będzie zwykły (w sensie nie wyróżniający sie) student.
Przy jakimś bezdomnym, czy podpitym menelu pewnie by się nie odwracała a przy studencie z tego wydziału? Nic dziwnego, że nie czuła zagrożenia. Dla niej pewnie to był dzieciak, gowniak, którego nie musiała się bać przecież.
Ciekawi mnie czy przed atakiem była jakaś dyskusja między nimi co spowodowało, że zaatakował ja.