Start
Mój profil

Bolesne karmienie

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
Nikax94
RoyalBaby

Bolesne karmienie

Post autor: Nikax94 »

Dziewczyny czy znacie jakieś maści na bolesne brodawki przy karmieniu? Ale nie lanolina, bo nie chodzi o podrażnienia, tylko typowo ból :( nie chcę łykać ciągle tabletek przeciwbólowych…
Karmię już prawie 5 tygodni i od początku jest coś nie tak - na początku wiadomo, dziecko uczy się łapania, brodawki poranione. Potem wyszło, że mam bardzo wrażliwe brodawki, skórę (pod wpływem hormonów), bo już od końcówki ciąży miałam bardzo drażliwe brodawki, wysypki na skórze, różne dziwne rzeczy związane z hormonami ciążowymi. Położna powiedziała, że z czasem to minie. Zaczynało już być ok i nowy problem się pojawił - synek ma prawdopodobnie skrócone wędzidełko :( mamy już umówioną wizytę u neurologopedy, ale to za kilka dni. Potem jeśli potrzebny będzie zabieg, też minie trochę, a ja już oszaleję z bólu :( brodawki bolą nawet między karmieniami
Stosowałam chwilę nakładki, ale pooozna powiedziała, że logopeda i tak zaleci zejście z nich gdy będzie praca nad językiem, więc zeszłam już
Pejooook
ŚpioszkiKenzo

Post autor: Pejooook »

Nikax94 pisze: sob maja 10, 2025 11:17 am Dziewczyny czy znacie jakieś maści na bolesne brodawki przy karmieniu? Ale nie lanolina, bo nie chodzi o podrażnienia, tylko typowo ból :( nie chcę łykać ciągle tabletek przeciwbólowych…
Karmię już prawie 5 tygodni i od początku jest coś nie tak - na początku wiadomo, dziecko uczy się łapania, brodawki poranione. Potem wyszło, że mam bardzo wrażliwe brodawki, skórę (pod wpływem hormonów), bo już od końcówki ciąży miałam bardzo drażliwe brodawki, wysypki na skórze, różne dziwne rzeczy związane z hormonami ciążowymi. Położna powiedziała, że z czasem to minie. Zaczynało już być ok i nowy problem się pojawił - synek ma prawdopodobnie skrócone wędzidełko :( mamy już umówioną wizytę u neurologopedy, ale to za kilka dni. Potem jeśli potrzebny będzie zabieg, też minie trochę, a ja już oszaleję z bólu :( brodawki bolą nawet między karmieniami
Stosowałam chwilę nakładki, ale pooozna powiedziała, że logopeda i tak zaleci zejście z nich gdy będzie praca nad językiem, więc zeszłam już
Maść MALTAN. Ta maść chłodzi i hartuje tylko musisz nakładać grubą warstwę i najlepiej przykryć brodawki kompresem. Uratowała moje kp. Miałam bardzo podobną sytuację. U nas okazało się, że młody ma do podcięcia wędzidełko gdy miał dwa miesiące. Nie potrafił złapać brodawki i pogryzł mnie aż do krwi.
Nikax94
RoyalBaby

Post autor: Nikax94 »

Pejooook pisze: śr maja 21, 2025 2:11 pm Maść MALTAN. Ta maść chłodzi i hartuje tylko musisz nakładać grubą warstwę i najlepiej przykryć brodawki kompresem. Uratowała moje kp. Miałam bardzo podobną sytuację. U nas okazało się, że młody ma do podcięcia wędzidełko gdy miał dwa miesiące. Nie potrafił złapać brodawki i pogryzł mnie aż do krwi.
Dziękuję, wypróbuję :)
My już po wizycie u neurologopedy - niby na razie nie trzeba podcinać, tylko masaż buźki, żuchwy, ale jak to nie pomoże to jeszcze poszukam innego neuro
Ayama
Gacie z oceanu

Post autor: Ayama »

Hej! Spróbuj kapturki do karmienia na ten czas. Znajdź innego neurologopede albo idź do stomatologa/laryngologa! Mi powiedzieli już w szpitalu, że podcięcie jest niepotrzebne i żeby to zrobić jak dziecko będzie miało rok i zacznie mieć problemy z wymową, bo inaczej to sam pewnie z tego wyrośnie.

Chlustał mlekiem po karmieniu, cmokał podczas jedzenia i miał bardzo duże bóle brzuszka przez 3 tygodnie, aż nie umówiłam stomatologa, który najpierw powiedział, że podcinanie nie musi być konieczne, ale jak zobaczył, że syn ma problem ruszyć językiem nawet, nie mówiąc nawet o wyciągnięciu go poza usta...to ciachnął i się nie zastanawiał. Od tego momentu skończyły się wszystkie problemy....

Dziś właśnie mamy o 12:30 poprawkę logopedyczną, bo nie warto czekać aż dziecko będzie miało problemy, z reakcją.

Dlatego idź po drugą opinie albo szybki znanylekarz i prywatnie za 2/3 stówki masz z głowy!

Aktualnie jest trend na podcinanie, więc lekarze są sceptyczni, ale nie ma co się męczyć, bo ktoś sobie tak wymyślił.
kaarolinkaaxp
SushiRoll

Post autor: kaarolinkaaxp »

Nikax94 pisze: sob maja 10, 2025 11:17 am Dziewczyny czy znacie jakieś maści na bolesne brodawki przy karmieniu? Ale nie lanolina, bo nie chodzi o podrażnienia, tylko typowo ból :( nie chcę łykać ciągle tabletek przeciwbólowych…
A z nakładkami jest lepiej? Jeśli tak to spróbuj co drugie karmienie z, zawsze jakaś ulga dla Ciebie. Poszukaj również certyfikowanej doradczyni laktacyjnej w okolicy, może ona wskaże w czym jest problem. Niestety nie wszystkie położne aktualizują wiedzę na bieżąco 😞
dwabambosze
500ksubów

Post autor: dwabambosze »

Kompresy multimam to złoto, mi i koleżankom mega pomogły