Start
Mój profil

Morderstwo na UW

Moderator: verysweetcherry
Awatar użytkownika
Alexa2344
LouiBag

Re: Morderstwo na UW

Post autor: Alexa2344 »

Dreaxo pisze: ndz maja 18, 2025 8:58 am Wychodzi na to że jednak było więcej sygnałów, że coś może być nie tak.
Wiesz co,ja od długich lat jestem fanką horrorów,gore ,slasherów ,czytam namiętnie Detektywa,słucham kryminalnych podcastów do snu i co lepsze też jestem introwertyczka -i nie skrzywdziłabym muchy,psyche mam też normalna.
Nie sądzę aby same zainteresowania zwiastowały coś niedobrego ,mnostwo ludzi pasjonuje się nazwijmy to ciemna strona życia i morbid curiosity.
U chłopaka zapewne rozwijał się cały szereg objawów,były na tyle subtelne że niewidoczne dla ludzi z boku -moze gdyby miał dziewczynę,kogoś bliskiego na co dzień ,może gdyby rodzice coś zauważyli ,może ,może...
Najwyraźniej schizy w jego głowie spokojnie sobie rosły ,aż eskalowały do punktu kulminacyjnego czyli akcji z siekierą.
Dreaxo
Srebrna Kropeczka

Post autor: Dreaxo »

Alexa2344 pisze: ndz maja 18, 2025 10:41 am Wiesz co,ja od długich lat jestem fanką horrorów,gore ,slasherów ,czytam namiętnie Detektywa,słucham kryminalnych podcastów do snu i co lepsze też jestem introwertyczka -i nie skrzywdziłabym muchy,psyche mam też normalna.
Nie sądzę aby same zainteresowania zwiastowały coś niedobrego ,mnostwo ludzi pasjonuje się nazwijmy to ciemna strona życia i morbid curiosity.
U chłopaka zapewne rozwijał się cały szereg objawów,były na tyle subtelne że niewidoczne dla ludzi z boku -moze gdyby miał dziewczynę,kogoś bliskiego na co dzień ,może gdyby rodzice coś zauważyli ,może ,może...
Najwyraźniej schizy w jego głowie spokojnie sobie rosły ,aż eskalowały do punktu kulminacyjnego czyli akcji z siekierą.
Zgadzam się z tobą, że zainteresowania takie nie od razu znaczą to, ze ktoś jest przyszłym zabójcą. Sama jestem fanką podcastów kryminalnych, horrorów się boję akurat, ale to nie znaczy dla mnie ze każdy ich fan ma głębsze problemy.
Raczej te rzeczy które są w tym artykule zamieszczone akurat o Mieszku mogą świadczyć sporo. Jednak jest różnica w oglądaniu horrorów a oglądaniu dokonywanych egzekucji (co też nie jest trudne do znalezienia w internecie tak swoją drogą).
Nat56789
BlondDoczep

Post autor: Nat56789 »

Może nie do końca na temat, ale kilka dni temu został zatrzymany mężczyzna w Piasecznie, który od dłuższego czasu groził swoim sąsiadom, np. że "poucina in glowy i nakarmi zwierzęta".. policja w końcu się zainteresowała. Możliwe, że przez to co ostatnio się dzieje..
Na temat tego mezczyzny można się dowiedzieć więcej na tiktoku na profilu: zycie.ze.schizofrenikiem
Jego byĺa żona miała z nim problemy od wielu lat, ale żadne instytucje jej nie chciały pomóc..
plotki3030
Currently:Rio

Post autor: plotki3030 »

Dreaxo pisze: ndz maja 18, 2025 8:58 am Wychodzi na to że jednak było więcej sygnałów, że coś może być nie tak.
No nie wiem, podobnie jak osoby wyżej uważam że wcale nie musiało mieć to związku ze sprawą.
W sumie jak ktoś studiuje prawo to może się interesować zbrodniami tak ogólnie rzecz ujmując. Są takie zawody jak kryminolodzy, profilerzy albo nawet osoby które "zbieraja" ciała po wypadkach i to normalni ludzie. Ludzie lubią horrory, podkasty kriminalne też są dość popularne więc ktoś to ogląda ale jednocześnie nie stanowi zagrożenia dla innych.

On nawet nie dbał o to by go nie złapali, by zabić, zakopać i uniknąć kary, przeciwnie - zrobił to na oczach wielu ludzi, w publicznym miejscu w biały dzień, pod okiem kamer, tak by nie było watpliwosci co się wydarzyło i kto to zrobił. Do tego wykazał się szczególnym okrucieństwem wobec ofiary, która i tak nie miała szans. Jeśli na nic nie choruje, nic nie brał to pytanie dlaczego?
Awatar użytkownika
Alexa2344
LouiBag

fiodor pisze: ndz maja 18, 2025 8:23 pm W sumie to napisałaś to samo co ja także nie wiem co mam odpisać.
A to spoko xd
Dobrego wieczoru wyborczego
Dreaxo
Srebrna Kropeczka

Post autor: Dreaxo »

Trochę w temacie, a trochę nie, ale uważam że coś takiego nie powinno być potraktowane jako powód do orderu. Tragiczna sytuacja, kobieta straciła życie w bestialski sposób, była matką, żoną i pracownicą państwowej uczelnii ale takze była po prostu przypadkową ofiarą, którą spotkał jako pierwszą. Nie doszło do niczego co by uzasadniało nadanie orderu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Alexa2344
LouiBag

Dreaxo pisze: wt maja 20, 2025 2:38 pm Trochę w temacie, a trochę nie, ale uważam że coś takiego nie powinno być potraktowane jako powód do orderu. Tragiczna sytuacja, kobieta straciła życie w bestialski sposób, była matką, żoną i pracownicą państwowej uczelnii ale takze była po prostu przypadkową ofiarą, którą spotkał jako pierwszą. Nie doszło do niczego co by uzasadniało nadanie orderu.
no niby tak bo np czemu zasztyletowany ortopeda z Krakowa nie dostał takiego odznaczenia .
Z drugiej strony nie mnie osądzać ,za żadne medale i pieniądze świata nie chciałabym przechodzić koszmaru jaki stał się udziałem i jej i jej rodziny
Awatar użytkownika
Nefretete2321
ZdalnaFanka

Post autor: Nefretete2321 »

Alexa2344 pisze: wt maja 20, 2025 3:13 pm no niby tak bo np czemu zasztyletowany ortopeda z Krakowa nie dostał takiego odznaczenia .
Z drugiej strony nie mnie osądzać ,za żadne medale i pieniądze świata nie chciałabym przechodzić koszmaru jaki stał się udziałem i jej i jej rodziny
Otrzymał 3 odznaczenia.

Decyzją prezydenta Andrzeja Dudy został mu przyznany pośmiertnie Krzyż Kawalerski Orderu Odrodzenia Polski.

Otrzymał też odznakę przyznaną przez minister zdrowia Izabelę Leszczynę.

Z kolei prezydent Krakowa Aleksander Miszalski za szczególne zasługi dla miasta nadał pośmiertnie Tomaszowi Soleckiemu odznakę Honoris Gratia.
~Naród wspaniały, tylko ludzie k.rwy~

J. Piłsudski
Awatar użytkownika
Alexa2344
LouiBag

Nefretete2321 pisze: wt maja 20, 2025 4:34 pm Otrzymał 3 odznaczenia.

Decyzją prezydenta Andrzeja Dudy został mu przyznany pośmiertnie Krzyż Kawalerski Orderu Odrodzenia Polski.

Otrzymał też odznakę przyznaną przez minister zdrowia Izabelę Leszczynę.

Z kolei prezydent Krakowa Aleksander Miszalski za szczególne zasługi dla miasta nadał pośmiertnie Tomaszowi Soleckiemu odznakę Honoris Gratia.
A to przepraszam,nie zagłębiałam się aż tak w sprawę
gravomantuliksor
Currently:Vienna

Post autor: gravomantuliksor »

Napewno jest to jakieś pokrzepienie. Też powierzchownie patrząc tego nie rozumiem, ale wiem, że w pewnym sensie przyniesie spokój w sercu najbliższym.
florka06
Ciastko

Post autor: florka06 »

Dreaxo pisze: wt maja 20, 2025 2:38 pm Trochę w temacie, a trochę nie, ale uważam że coś takiego nie powinno być potraktowane jako powód do orderu. Tragiczna sytuacja, kobieta straciła życie w bestialski sposób, była matką, żoną i pracownicą państwowej uczelnii ale takze była po prostu przypadkową ofiarą, którą spotkał jako pierwszą. Nie doszło do niczego co by uzasadniało nadanie orderu.
Pewnie dlatego, że prawdopodobnie nie pozwoliła mu wejść do środka co zostało uznane za czyn bohaterski. Ocaliła inne istnienia, a przez to sama stała się ofiarą.
Awatar użytkownika
Grubababa
Willa z basenem

Post autor: Grubababa »

Dajcie spokój, a co te ordery zmienią...ludzie wyszli rano, jak co dzień, do pracy i podczas jej wykonywania stracili życie z rąk szaleńców. Jaki order to zmienia?
Jak się dobrze wczytasz to znajdziesz i Nietzschego i Gosie z żabki
plotki3030
Currently:Rio

Post autor: plotki3030 »

Tez uważam że ordery to przesada. Ordery powinny być przyznawane np. żołnierzom, dowódcom którzy np polegli na polu walki w obronie NASZEGO kraju. Ordery przyznawane np. powstańcom nikogo nie dziwią bo są uzasadnione, Ci ludzie realnie narażał życie w obronie kraju.

W tym przypadku to przesada moim zdaniem. Okrutna zbrodnia ale ta Pani była przypadkowa ofiarą, nie miała szczególnych zasług dla kraju (nic o tym nie pisza). i tak jak rozumiem przyznanie np. renty dzieciom tej Pani czy strażnikowi tak orderów już nie. Mogła być dobrym, szanowanym pracownikiem ale mimo wszystko to tylko administracja i okrutny ale jednak "przypadek losowy".
Awatar użytkownika
Alexa2344
LouiBag

plotki3030 pisze: śr maja 21, 2025 6:52 am Tez uważam że ordery to przesada. Ordery powinny być przyznawane np. żołnierzom, dowódcom którzy np polegli na polu walki w obronie NASZEGO kraju. Ordery przyznawane np. powstańcom nikogo nie dziwią bo są uzasadnione, Ci ludzie realnie narażał życie w obronie kraju.

W tym przypadku to przesada moim zdaniem. Okrutna zbrodnia ale ta Pani była przypadkowa ofiarą, nie miała szczególnych zasług dla kraju (nic o tym nie pisza). i tak jak rozumiem przyznanie np. renty dzieciom tej Pani czy strażnikowi tak orderów już nie. Mogła być dobrym, szanowanym pracownikiem ale mimo wszystko to tylko administracja i okrutny ale jednak "przypadek losowy".
tez prawda ,renta dla dzieci i wszelka pomoc jak najbardziej wskazana -ta orderomania jest dziwna no bo faktycznie -pani nie poległa w obronie ojczyzny tylko całkowitym przypadkiem stanęła na drodze szaleńca z siekierą -jesli juz to predzej medal dla tego straznika ,ktory probowal ja ratować (jesli on tez dostał to sorry xd)
W ten sposob dochodzi sie niejako do absurdu bo powinno sie honorowac orderem kazda ofiare brutalnego morderstwa a tych jest było i bedzie wiele -nie wiem moze tutaj zadziałała medialność obu tych spraw i jakieś oczekiwania społeczne w sensie zadoścuczynienia ofiarom ,nie mam pojecia .
ajmegerl
MoetGlass

Post autor: ajmegerl »

Dla mnie te wszystkie ordery to niestety czysty populizm przed wyborami
Awatar użytkownika
pieczonyziemniak.
Currently:revenge

Post autor: pieczonyziemniak. »

Lubię Kryminalne Historie na Spotify ale widać, że ostatnio nieźle odleciała skoro chwilę po całym zajściu ona już wrzuca odcinek.. i to jeszcze w dodatku jak jest tak mało informacji
Awatar użytkownika
Lokowka
RealDiamond

Post autor: Lokowka »

pieczonyziemniak. pisze: śr maja 21, 2025 9:55 am Lubię Kryminalne Historie na Spotify ale widać, że ostatnio nieźle odleciała skoro chwilę po całym zajściu ona już wrzuca odcinek.. i to jeszcze w dodatku jak jest tak mało informacji
Jakbyś przesłuchała przynajmniej kilka pierwszych minut, to wiedziałabyś że to jest odcinek o starej sprawie, w której student zabił wykładowcę. Dosłownie na samym początku podcastu jest wyjaśnione, że dużo osób chciało odcinek o sprawie z UW, ale sprawa jest zbyt świeża i w
najbliższym czasie taki odcinek na pewno nie powstanie.

Co do orderu, że nie ochroniła ojczyzny. Ok ojczyzny może nie, ale gdyby go wpuściła to życie prawdopodobnie straciłoby więcej osób, prawdopodobnie studentów.
Awatar użytkownika
mezalians_urodowy
GrzaneWino

Post autor: mezalians_urodowy »

Ale to odznaczenie dostają nie tylko żołnierze i powstancy którzy własną piersią bronili kraju, ale po prostu w jakiś sposób zasłużyli się dla kraju.
Wśród odznaczonych są różni artyści, naukowcy, nauczyciele, ekonomiści, architekci, lekarze, sportowcy, dziennikarze, policjanci... Nawet Jerzy Dudek ma taki order.
Awatar użytkownika
pieczonyziemniak.

Lokowka pisze: śr maja 21, 2025 10:45 am Jakbyś przesłuchała przynajmniej kilka pierwszych minut, to wiedziałabyś że to jest odcinek o starej sprawie, w której student zabił wykładowcę. Dosłownie na samym początku podcastu jest wyjaśnione, że dużo osób chciało odcinek o sprawie z UW, ale sprawa jest zbyt świeża i w

Co do orderu, że nie ochroniła ojczyzny. Ok ojczyzny może nie, ale gdyby go wpuściła to życie prawdopodobnie straciłoby więcej osób, prawdopodobnie studentów.
Nie mówię o tym podcaście z PG.
Teraz sprawdziłam - nie ma już tego.
Opisywała wszystko, że oblali mu farbą mieszkanie, że babeczka miała trójkę dzieci. Możliwe, że usunęła bo fala hejtu się na nią wylała. Ewentualnie pomyliłam kogoś ale na pewno słuchałam tego na Spotify
Awatar użytkownika
pieczonyziemniak.

Lokowka pisze: śr maja 21, 2025 10:45 am Jakbyś przesłuchała przynajmniej kilka pierwszych minut, to wiedziałabyś że to jest odcinek o starej sprawie, w której student zabił wykładowcę. Dosłownie na samym początku podcastu jest wyjaśnione, że dużo osób chciało odcinek o sprawie z UW, ale sprawa jest zbyt świeża i w

Sprawdziłam - pomyliłam twórców. Polskie Zbrodnie
Obrazek
Awatar użytkownika
Lokowka
RealDiamond

pieczonyziemniak. pisze: śr maja 21, 2025 11:34 am Sprawdziłam - pomyliłam twórców. Polskie Zbrodnie
Obrazek
OK. Bo Kryminalne wydała odcinek pod tytułem,,zbrodnia na kampusie PG: zaatakował siekierą,, i tak jak mówię to jest o starej sprawie.
Żadnego innego materiału na ten temat nie wydała i na przyszłość proszę lepiej sprawdzać co się wrzuca.
Awatar użytkownika
pieczonyziemniak.

Lokowka pisze: śr maja 21, 2025 11:43 am OK. Bo Kryminalne wydała odcinek pod tytułem,,zbrodnia na kampusie PG: zaatakował siekierą,, i tak jak mówię to jest o starej sprawie.
Żadnego innego materiału na ten temat nie wydała i na przyszłość proszę lepiej sprawdzać co się wrzuca.
Nigdy się nie pomyliłaś? ;)
Awatar użytkownika
Isanasa
Srebrna Kropeczka

Post autor: Isanasa »

dama_w_krakowie pisze: pt maja 09, 2025 11:40 am Kara pozbawienia wolności nie jest karą pozbawienia godności, a tym bardziej tortur.

A być powinna.
Awatar użytkownika
Lokowka
RealDiamond

pieczonyziemniak. pisze: śr maja 21, 2025 11:58 am Nigdy się nie pomyliłaś? ;)
Nie mówię, że nie pomyliłam, ale po moim poście powinnaś zweryfikować, a nie brnąć że było i usunęła. Skoro i tak sprawdziłaś chwilę później, że wrzucił to ktoś inny.
Sprawy takie jak te, tym bardziej takie świeże wzbudzają dużo emocji, ktoś mógł tu wpaść przypadkiem, przeczytać o tym, że Kryminalne opublikowała taki odcinek i puścić plotkę w eter.
Nie piszę tego złośliwie, tylko z perspektywy osoby, która została ,,pomylona,, w podobny sposób w swoim miejscu pracy.
AnalogowySmok
Tritonotti

Post autor: AnalogowySmok »

pieczonyziemniak. pisze: śr maja 21, 2025 11:34 am Sprawdziłam - pomyliłam twórców. Polskie Zbrodnie
Obrazek
Powinni zmienić nazwę na Polskie Brednie.