Dokładnie, nagrać to jedno ale materiały przecież same magicznie nie dostały się do internetu i na popularne platformy. I to jest faktycznie dno. Dodatkowo latało to bez żadnej kontroli czy cenzury jakby to jakieś memy były. Straszne.Rzeka.chaosu pisze: ↑czw maja 15, 2025 3:47 pm Ja nie czepiałabym się samego nagrywania. Pewnie część osób nawet nie wiedziała, co dokładnie tam się dzieje. Tzn. nie od razu. Pewnie byli i tacy, co nagrali i usunęli po zorientowaniu się w sytuacji.
Natomiast nie rozumiem wrzucania tego do sieci. Niezależnie od tego, czy byli to studenci czy służby, takie zachowanie to dno dna.
Morderstwo na UW
Moderator: verysweetcherry-
plotki3030
- Currently:Rio
Re: Morderstwo na UW
-
plotki3030
Ciekawy wątek. Nie mówię że u nich tak było ale często w rodzinach lekarzy, prawników itp nakłada się presję na dzieci by ksztalcily się w podobnym kierunku i kontynuowały/przejęły rodzinne "tradycje" zawodowe. I dzieciom nie zawsze to odpowiada.Dreaxo pisze: ↑czw maja 15, 2025 12:17 pm W sumie teraz jest sezon że zaczynają się pierwsze zerówki na studiach, może jakieś ciężkie egzaminy. Tego dnia wrocil z Gdańska od rodziców to może oni się jakoś do tego przyczynili? Jakas sprzeczka, wywołanie presji, w końcu UW to nie jest raczej uczelnia że zapłaci się i zda.
Nic nie wiemy o życiu rodzinnym podejrzanego ale co jeśli wcale nie chciał być prawnikiem i być może coś w domu o poranku przelało czarę goryczy i stwierdził, że odpali coś na maxa szokującego i pokazowego? I pokaże środkowy palec wszelkim oczekiwaniom wobec niego? A może to nie ma związku, w końcu uczył się dobrze, może egzaminy szły wzorowo? A może jakiś nie poszedł...
Najpierw zastanawiałam się czy on z tą siekiera nie szedł konkretnie na zajęcia, że może atak miał być na kolegow/wykładowcę ale z drugiej strony było podane że chciał zaatakować sprzedawcę ale odpuścił czyli nie szedł po nikogo konkretnego. Z drugiej strony mijał ludzi, innych studentów na kampusie a zaatakował dopiero portierke.
Nie wiem jak Wam ale mi się nic w tym kupy nie trzyma. Nie był pod wpływem, nie ustalono motywu, nic nie wiadomo poza tym jak brutalny był atak.
-
napitekwyskokowy
- LouiBag
Żadna "nieprzyjemność" nie usprawiedliwia takiego brutalnego czynu. I też uważam, że jeśli ktoś nosi ze sobą siekierę w miejsca, które tego sprzętu nie wymagają to już gdzieś w głowie kiełkują mordercze instynktyartdecooo pisze: ↑czw maja 15, 2025 10:55 am Właśnie niby podobne, ale jednak Samuela spotkała pewna nieprzyjemna sytuacja i w ten sposób chciał ja odreagować. Oczywiście nie bronie go tutaj. W przypadku Mieszka wychodzi na to, że on nie miał ci odreagować tylko poprostu zabił beż żadnego impulsu. Dlatego ta sprawa aż tak szokuje.
-
plotki3030
Nikt nie pisał że jakas przyczyna usprawiedliwia sprawcę, tylko tu przynajmniej jest jakiś motyw, ciąg przyczynowo skutkowy, skąd ta agresja. Gość poczuł się niesprawiedliwie traktowany i wyladował frustrację na przypadkowej dziewczynce. Straszne ale jakaś "logika " tu jest. A w sprawie UW, nic się nie klei, albo po prostu jeszcze nie zostało to ustalone i/lub przekazane opinii publicznej.napitekwyskokowy pisze: ↑pt maja 16, 2025 1:20 am Żadna "nieprzyjemność" nie usprawiedliwia takiego brutalnego czynu. I też uważam, że jeśli ktoś nosi ze sobą siekierę w miejsca, które tego sprzętu nie wymagają to już gdzieś w głowie kiełkują mordercze instynkty
Jedynie jakiś artykuł, że strażnik w areszcie powiedział, że sprawca jest spokojny, cichy, wykonuję polecenia i patrzy zazwyczaj w jeden punkt
-
plotki3030
Ja też nic nowego nie słyszałam poza tym, że pogrzeb w poniedziałek i rodzina nie życzy sobie obecności reporterów. Trudno im się dziwić, widać że normalni ludzie którzy nie chcą sensacji żadnych. Mega im współczuję.
Myśle że mało informacji będzie w tej sprawie. My jako obserwatorzy pewnie dowiemy się tylko jaki będzie ostatecznie wyrok ale bez szczegółów postępowania.
Zastanawia mnie też co z tym podejrzanym zachowaniem, czy faktycznie nikt nic nie zauważył a siekiera była wyjęta tuż przed atakiem czy jednak UW chce trochę wybielić studentów którzy widzieli podejrzanego i tego nie zgłosili. Czytałam że to że wyjął siekierę tuż przed jest ustalone dzięki monitoringowi i nie ma wątpliwości ale czy to prawda?
Myśle że mało informacji będzie w tej sprawie. My jako obserwatorzy pewnie dowiemy się tylko jaki będzie ostatecznie wyrok ale bez szczegółów postępowania.
Zastanawia mnie też co z tym podejrzanym zachowaniem, czy faktycznie nikt nic nie zauważył a siekiera była wyjęta tuż przed atakiem czy jednak UW chce trochę wybielić studentów którzy widzieli podejrzanego i tego nie zgłosili. Czytałam że to że wyjął siekierę tuż przed jest ustalone dzięki monitoringowi i nie ma wątpliwości ale czy to prawda?
Mam pytanie do znawców prawa, a właściwie to dlaczego on został przeniesiony do zakładu w Radomiu? W sensie czy w prawie nie ma czegoś takiego jak właściwość miejscowa? Sytuacja miała miejsce w Warszawie, zameldowany jest w Gdańsku lub w Warszawie, a osadzony w innej całkowicie miejscowości. Niemożliwe chyba żeby nie było odpowiednich oddziałów dla niego w żadnej z tamtych miejscowości. Podobnie Kajetan Poznański też odbywa karę w zupełnie innym miejscu niż mieszkał czy doszło do zabójstwa.
-
tuptajacyjez
- Channelka
To jest standardowa procedura. Przede wszystkim on obecnie nie jest w zwykłym areszcie a na oddziale psychiatrycznym, który działa w rabach aresztu w Radomiu. Takie umiejscowienie oskarżonego minimalizuje możliwość osadzenia go w zakładzie, gdzie mógłby mieć kogoś z rodziny bądź znajomych.Dreaxo pisze: ↑pt maja 16, 2025 2:57 pm Mam pytanie do znawców prawa, a właściwie to dlaczego on został przeniesiony do zakładu w Radomiu? W sensie czy w prawie nie ma czegoś takiego jak właściwość miejscowa? Sytuacja miała miejsce w Warszawie, zameldowany jest w Gdańsku lub w Warszawie, a osadzony w innej całkowicie miejscowości. Niemożliwe chyba żeby nie było odpowiednich oddziałów dla niego w żadnej z tamtych miejscowości. Podobnie Kajetan Poznański też odbywa karę w zupełnie innym miejscu niż mieszkał czy doszło do zabójstwa.
Jakie wybielić? Prokurator jasno powiedział, że na nagraniu z monitoringu wyjął siekierę z torby tuż przed atakiem. Sugerowanie, że prokurator mówi, o co proszą go władze UW jest dosyć grube i wydaje mi się nierealneplotki3030 pisze: ↑pt maja 16, 2025 2:26 pm Zastanawia mnie też co z tym podejrzanym zachowaniem, czy faktycznie nikt nic nie zauważył a siekiera była wyjęta tuż przed atakiem czy jednak UW chce trochę wybielić studentów którzy widzieli podejrzanego i tego nie zgłosili. Czytałam że to że wyjął siekierę tuż przed jest ustalone dzięki monitoringowi i nie ma wątpliwości ale czy to prawda?
- lagun.drzewny
- SweetsGallery
Ale na udostępniomym screenshocie z mesengera grupy studentów była informacja, żeby ci co jeszcze nie dotarli na zajęcia, pukali do sali, bo drzwi są zamknięte od środka na klucz, bo po UW kręci się typ z siekierą… przecież coś takiego się pojawiło?
– Mamy kręcić? – pytają reżysera operatorzy kamer.
– Nie, pokazujcie prawdę.

Opowiedziałam dowcip chemiczny, ale nie było reakcji.

– Nie, pokazujcie prawdę.
Opowiedziałam dowcip chemiczny, ale nie było reakcji.
A czy ta wiadomość nie pojawiła się już po morderstwie? Mogli nie znać szczegółów, że coś się stało i napisali żeby na siebie uważać.lagun.drzewny pisze: ↑pt maja 16, 2025 5:40 pm Ale na udostępniomym screenshocie z mesengera grupy studentów była informacja, żeby ci co jeszcze nie dotarli na zajęcia, pukali do sali, bo drzwi są zamknięte od środka na klucz, bo po UW kręci się typ z siekierą… przecież coś takiego się pojawiło?
Nie jest to potwierdzony screen, chyba nawet było, że dodano go po samym ataku, więc mało rzetelny dowódlagun.drzewny pisze: ↑pt maja 16, 2025 5:40 pm Ale na udostępniomym screenshocie z mesengera grupy studentów była informacja, żeby ci co jeszcze nie dotarli na zajęcia, pukali do sali, bo drzwi są zamknięte od środka na klucz, bo po UW kręci się typ z siekierą… przecież coś takiego się pojawiło?
- mezalians_urodowy
- GrzaneWino
Naprawdę jeśli masz więcej zaufania do losowego screenshota niż do słów prokuratury to może czas pomyśleć nad sobąlagun.drzewny pisze: ↑pt maja 16, 2025 5:40 pm Ale na udostępniomym screenshocie z mesengera grupy studentów była informacja, żeby ci co jeszcze nie dotarli na zajęcia, pukali do sali, bo drzwi są zamknięte od środka na klucz, bo po UW kręci się typ z siekierą… przecież coś takiego się pojawiło?
-
Wiczka1347
- RoyalBaby
Post dodany według screena 18:44 (był na 1 stronie wątku). Informację są takie że atak był o 18:40, więc mogli dostać informacje w trakcie zdarzenia.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- blackmolly
- Administrator
Oświadczenie Samorządu studenckiego UW
- blackmolly
- Administrator
Cd
Ciekawe czy Matczak coś odpowie na to bo ostatnio jako jeden z pierwszych burzył się na bierność studentów
-
plotki3030
A po co te personalne wycieczki?mezalians_urodowy pisze: ↑pt maja 16, 2025 7:05 pm Naprawdę jeśli masz więcej zaufania do losowego screenshota niż do słów prokuratury to może czas pomyśleć nad sobą
Osoba wyżej normalnie zapytała. Też w pewnej chwili miałam wątpliwości jak to w końcu było. A jest spora krytyka studentów.
- mezalians_urodowy
- GrzaneWino
To nie są personalne wycieczki. To, że ludzie ufają fake newsom, jakimś grafikom wygenerowanym przez AI, losowym screenom - to jest realny problem i naprawdę zamiast się obrażać, to trzeba się zastanowić, bo dzisiaj to jest screenshot a jutro będzie fejkowa strona zbierająca dane karty debetowej, albo filmy z żółtymi napisami na YouTube o tym że czosnek leczy raka.plotki3030 pisze: ↑sob maja 17, 2025 8:29 am A po co te personalne wycieczki?
Osoba wyżej normalnie zapytała. Też w pewnej chwili miałam wątpliwości jak to w końcu było. A jest spora krytyka studentów.
-
plotki3030
Są. Zamiast pisać żeby ktoś zastanowił się nad sobą, tylko dlatego że o coś zapytał równie dobrze możesz napisać, że np. informacja została zdementowana bo np. podano to na oficjalnej konferencji to czy tamto czy coś w tym stylu. Nie musisz się wywyższać w dyskusji. Nie każdy wszystko śledzi dokładnie, a dużo postów zostało usuniętych w tym wątku.mezalians_urodowy pisze: ↑sob maja 17, 2025 9:55 am To nie są personalne wycieczki. To, że ludzie ufają fake newsom, jakimś grafikom wygenerowanym przez AI, losowym screenom - to jest realny problem i naprawdę zamiast się obrażać, to trzeba się zastanowić, bo dzisiaj to jest screenshot a jutro będzie fejkowa strona zbierająca dane karty debetowej, albo filmy z żółtymi napisami na YouTube o tym że czosnek leczy raka.
-
gravomantuliksor
- Currently:Vienna
Póki co to jest prawdziwy skrin z grupy studentów, nie jakieś AI, fejki i inne takie, dziewczyna zadała normalne pytanie - skupmy się może na faktach dotyczących tej sprawy, a nie Twojej mrocznej wizji przyszłości i upadku człowiekamezalians_urodowy pisze: ↑sob maja 17, 2025 9:55 am To nie są personalne wycieczki. To, że ludzie ufają fake newsom, jakimś grafikom wygenerowanym przez AI, losowym screenom - to jest realny problem i naprawdę zamiast się obrażać, to trzeba się zastanowić, bo dzisiaj to jest screenshot a jutro będzie fejkowa strona zbierająca dane karty debetowej, albo filmy z żółtymi napisami na YouTube o tym że czosnek leczy raka.
-
Kitku90690
- Gacie z oceanu
Widzialam raport policyjny dot badania na obecnosc narkotykow, nie wiem czy kazde wyglada tak samo ale tam sa podstawowe substancje extasy, kokaina itd a co z nowoczesna chemia ktora teraz lata po rynku? Ktos napisal w komentarzu pod tym raportem, ze "m3f3droniarz wyjdzie z tego badania w aureoli". Jest szansa ze on byl pod wplywem jakichs srodkow ale to nie wyszło w badaniu? Az sie wierzyc nie chce ze mial taki obled i zrobil to na trzezwo
-
KrwawaMary
- DamaZpowiśla
Czy ta grupa na której pojawiło się to info jest grupą moderowaną?