Start
Mój profil

Morderstwo na UW

Moderator: verysweetcherry
plotki3030
Currently:Rio

Re: Morderstwo na UW

Post autor: plotki3030 »

Rzeka.chaosu pisze: czw maja 15, 2025 3:47 pm Ja nie czepiałabym się samego nagrywania. Pewnie część osób nawet nie wiedziała, co dokładnie tam się dzieje. Tzn. nie od razu. Pewnie byli i tacy, co nagrali i usunęli po zorientowaniu się w sytuacji.

Natomiast nie rozumiem wrzucania tego do sieci. Niezależnie od tego, czy byli to studenci czy służby, takie zachowanie to dno dna.
Dokładnie, nagrać to jedno ale materiały przecież same magicznie nie dostały się do internetu i na popularne platformy. I to jest faktycznie dno. Dodatkowo latało to bez żadnej kontroli czy cenzury jakby to jakieś memy były. Straszne.
plotki3030

Dreaxo pisze: czw maja 15, 2025 12:17 pm W sumie teraz jest sezon że zaczynają się pierwsze zerówki na studiach, może jakieś ciężkie egzaminy. Tego dnia wrocil z Gdańska od rodziców to może oni się jakoś do tego przyczynili? Jakas sprzeczka, wywołanie presji, w końcu UW to nie jest raczej uczelnia że zapłaci się i zda.
Ciekawy wątek. Nie mówię że u nich tak było ale często w rodzinach lekarzy, prawników itp nakłada się presję na dzieci by ksztalcily się w podobnym kierunku i kontynuowały/przejęły rodzinne "tradycje" zawodowe. I dzieciom nie zawsze to odpowiada.

Nic nie wiemy o życiu rodzinnym podejrzanego ale co jeśli wcale nie chciał być prawnikiem i być może coś w domu o poranku przelało czarę goryczy i stwierdził, że odpali coś na maxa szokującego i pokazowego? I pokaże środkowy palec wszelkim oczekiwaniom wobec niego? A może to nie ma związku, w końcu uczył się dobrze, może egzaminy szły wzorowo? A może jakiś nie poszedł...

Najpierw zastanawiałam się czy on z tą siekiera nie szedł konkretnie na zajęcia, że może atak miał być na kolegow/wykładowcę ale z drugiej strony było podane że chciał zaatakować sprzedawcę ale odpuścił czyli nie szedł po nikogo konkretnego. Z drugiej strony mijał ludzi, innych studentów na kampusie a zaatakował dopiero portierke.

Nie wiem jak Wam ale mi się nic w tym kupy nie trzyma. Nie był pod wpływem, nie ustalono motywu, nic nie wiadomo poza tym jak brutalny był atak.
napitekwyskokowy
LouiBag

Post autor: napitekwyskokowy »

artdecooo pisze: czw maja 15, 2025 10:55 am Właśnie niby podobne, ale jednak Samuela spotkała pewna nieprzyjemna sytuacja i w ten sposób chciał ja odreagować. Oczywiście nie bronie go tutaj. W przypadku Mieszka wychodzi na to, że on nie miał ci odreagować tylko poprostu zabił beż żadnego impulsu. Dlatego ta sprawa aż tak szokuje.
Żadna "nieprzyjemność" nie usprawiedliwia takiego brutalnego czynu. I też uważam, że jeśli ktoś nosi ze sobą siekierę w miejsca, które tego sprzętu nie wymagają to już gdzieś w głowie kiełkują mordercze instynkty
plotki3030

napitekwyskokowy pisze: pt maja 16, 2025 1:20 am Żadna "nieprzyjemność" nie usprawiedliwia takiego brutalnego czynu. I też uważam, że jeśli ktoś nosi ze sobą siekierę w miejsca, które tego sprzętu nie wymagają to już gdzieś w głowie kiełkują mordercze instynkty
Nikt nie pisał że jakas przyczyna usprawiedliwia sprawcę, tylko tu przynajmniej jest jakiś motyw, ciąg przyczynowo skutkowy, skąd ta agresja. Gość poczuł się niesprawiedliwie traktowany i wyladował frustrację na przypadkowej dziewczynce. Straszne ale jakaś "logika " tu jest. A w sprawie UW, nic się nie klei, albo po prostu jeszcze nie zostało to ustalone i/lub przekazane opinii publicznej.
emiia98
RóżowePolo

Post autor: emiia98 »

Widziałyście jakiekolwiek nowe wątki w sprawie? Poza tym, że w poniedziałek jest pogrzeb ofiary - ogłosił to UW - , mówią coś o sprawie?
Kleox
Samarka

Post autor: Kleox »

emiia98 pisze: pt maja 16, 2025 1:04 pm Widziałyście jakiekolwiek nowe wątki w sprawie? Poza tym, że w poniedziałek jest pogrzeb ofiary - ogłosił to UW - , mówią coś o sprawie?

Jedynie jakiś artykuł, że strażnik w areszcie powiedział, że sprawca jest spokojny, cichy, wykonuję polecenia i patrzy zazwyczaj w jeden punkt
plotki3030

Ja też nic nowego nie słyszałam poza tym, że pogrzeb w poniedziałek i rodzina nie życzy sobie obecności reporterów. Trudno im się dziwić, widać że normalni ludzie którzy nie chcą sensacji żadnych. Mega im współczuję.

Myśle że mało informacji będzie w tej sprawie. My jako obserwatorzy pewnie dowiemy się tylko jaki będzie ostatecznie wyrok ale bez szczegółów postępowania.

Zastanawia mnie też co z tym podejrzanym zachowaniem, czy faktycznie nikt nic nie zauważył a siekiera była wyjęta tuż przed atakiem czy jednak UW chce trochę wybielić studentów którzy widzieli podejrzanego i tego nie zgłosili. Czytałam że to że wyjął siekierę tuż przed jest ustalone dzięki monitoringowi i nie ma wątpliwości ale czy to prawda?
Dreaxo
Srebrna Kropeczka

Post autor: Dreaxo »

Mam pytanie do znawców prawa, a właściwie to dlaczego on został przeniesiony do zakładu w Radomiu? W sensie czy w prawie nie ma czegoś takiego jak właściwość miejscowa? Sytuacja miała miejsce w Warszawie, zameldowany jest w Gdańsku lub w Warszawie, a osadzony w innej całkowicie miejscowości. Niemożliwe chyba żeby nie było odpowiednich oddziałów dla niego w żadnej z tamtych miejscowości. Podobnie Kajetan Poznański też odbywa karę w zupełnie innym miejscu niż mieszkał czy doszło do zabójstwa.
tuptajacyjez
Channelka

Post autor: tuptajacyjez »

Dreaxo pisze: pt maja 16, 2025 2:57 pm Mam pytanie do znawców prawa, a właściwie to dlaczego on został przeniesiony do zakładu w Radomiu? W sensie czy w prawie nie ma czegoś takiego jak właściwość miejscowa? Sytuacja miała miejsce w Warszawie, zameldowany jest w Gdańsku lub w Warszawie, a osadzony w innej całkowicie miejscowości. Niemożliwe chyba żeby nie było odpowiednich oddziałów dla niego w żadnej z tamtych miejscowości. Podobnie Kajetan Poznański też odbywa karę w zupełnie innym miejscu niż mieszkał czy doszło do zabójstwa.
To jest standardowa procedura. Przede wszystkim on obecnie nie jest w zwykłym areszcie a na oddziale psychiatrycznym, który działa w rabach aresztu w Radomiu. Takie umiejscowienie oskarżonego minimalizuje możliwość osadzenia go w zakładzie, gdzie mógłby mieć kogoś z rodziny bądź znajomych.
Nugatowa
BlondDoczep

Post autor: Nugatowa »

plotki3030 pisze: pt maja 16, 2025 2:26 pm Zastanawia mnie też co z tym podejrzanym zachowaniem, czy faktycznie nikt nic nie zauważył a siekiera była wyjęta tuż przed atakiem czy jednak UW chce trochę wybielić studentów którzy widzieli podejrzanego i tego nie zgłosili. Czytałam że to że wyjął siekierę tuż przed jest ustalone dzięki monitoringowi i nie ma wątpliwości ale czy to prawda?
Jakie wybielić? Prokurator jasno powiedział, że na nagraniu z monitoringu wyjął siekierę z torby tuż przed atakiem. Sugerowanie, że prokurator mówi, o co proszą go władze UW jest dosyć grube i wydaje mi się nierealne
Awatar użytkownika
lagun.drzewny
SweetsGallery

Post autor: lagun.drzewny »

Nugatowa pisze: pt maja 16, 2025 4:26 pm Jakie wybielić? Prokurator jasno powiedział, że na nagraniu z monitoringu wyjął siekierę z torby tuż przed atakiem. Sugerowanie, że prokurator mówi, o co proszą go władze UW jest dosyć grube i wydaje mi się nierealne
Ale na udostępniomym screenshocie z mesengera grupy studentów była informacja, żeby ci co jeszcze nie dotarli na zajęcia, pukali do sali, bo drzwi są zamknięte od środka na klucz, bo po UW kręci się typ z siekierą… przecież coś takiego się pojawiło?
– Mamy kręcić? – pytają reżysera operatorzy kamer.
– Nie, pokazujcie prawdę.

🦕🦹🧶🐽🐢🌴🍄🟫🌸🌪️☂️🥬🥨🥫🍭🛼🎪

Opowiedziałam dowcip chemiczny, ale nie było reakcji.

🦕🦹🧶🐽🐢🌴🍄🟫🌸🌪️☂️🥬🥨🥫🍭🛼🎪
artdecooo
RoyalBaby

Post autor: artdecooo »

lagun.drzewny pisze: pt maja 16, 2025 5:40 pm Ale na udostępniomym screenshocie z mesengera grupy studentów była informacja, żeby ci co jeszcze nie dotarli na zajęcia, pukali do sali, bo drzwi są zamknięte od środka na klucz, bo po UW kręci się typ z siekierą… przecież coś takiego się pojawiło?
A czy ta wiadomość nie pojawiła się już po morderstwie? Mogli nie znać szczegółów, że coś się stało i napisali żeby na siebie uważać.
Nugatowa
BlondDoczep

Post autor: Nugatowa »

lagun.drzewny pisze: pt maja 16, 2025 5:40 pm Ale na udostępniomym screenshocie z mesengera grupy studentów była informacja, żeby ci co jeszcze nie dotarli na zajęcia, pukali do sali, bo drzwi są zamknięte od środka na klucz, bo po UW kręci się typ z siekierą… przecież coś takiego się pojawiło?
Nie jest to potwierdzony screen, chyba nawet było, że dodano go po samym ataku, więc mało rzetelny dowód
Awatar użytkownika
mezalians_urodowy
GrzaneWino

Post autor: mezalians_urodowy »

Naprawdę jeśli masz więcej zaufania do losowego screenshota niż do słów prokuratury to może czas pomyśleć nad sobą
Wiczka1347
RoyalBaby

Post autor: Wiczka1347 »

Post dodany według screena 18:44 (był na 1 stronie wątku). Informację są takie że atak był o 18:40, więc mogli dostać informacje w trakcie zdarzenia.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
blackmolly
Administrator

Post autor: blackmolly »

Oświadczenie Samorządu studenckiego UW
Awatar użytkownika
blackmolly
Administrator

Post autor: blackmolly »

Cd
Dreaxo
Srebrna Kropeczka

blackmolly pisze: pt maja 16, 2025 8:57 pmCd
Ciekawe czy Matczak coś odpowie na to bo ostatnio jako jeden z pierwszych burzył się na bierność studentów
plotki3030

mezalians_urodowy pisze: pt maja 16, 2025 7:05 pm Naprawdę jeśli masz więcej zaufania do losowego screenshota niż do słów prokuratury to może czas pomyśleć nad sobą
A po co te personalne wycieczki?
Osoba wyżej normalnie zapytała. Też w pewnej chwili miałam wątpliwości jak to w końcu było. A jest spora krytyka studentów.
Awatar użytkownika
mezalians_urodowy
GrzaneWino

Post autor: mezalians_urodowy »

plotki3030 pisze: sob maja 17, 2025 8:29 am A po co te personalne wycieczki?
Osoba wyżej normalnie zapytała. Też w pewnej chwili miałam wątpliwości jak to w końcu było. A jest spora krytyka studentów.
To nie są personalne wycieczki. To, że ludzie ufają fake newsom, jakimś grafikom wygenerowanym przez AI, losowym screenom - to jest realny problem i naprawdę zamiast się obrażać, to trzeba się zastanowić, bo dzisiaj to jest screenshot a jutro będzie fejkowa strona zbierająca dane karty debetowej, albo filmy z żółtymi napisami na YouTube o tym że czosnek leczy raka.
plotki3030

mezalians_urodowy pisze: sob maja 17, 2025 9:55 am To nie są personalne wycieczki. To, że ludzie ufają fake newsom, jakimś grafikom wygenerowanym przez AI, losowym screenom - to jest realny problem i naprawdę zamiast się obrażać, to trzeba się zastanowić, bo dzisiaj to jest screenshot a jutro będzie fejkowa strona zbierająca dane karty debetowej, albo filmy z żółtymi napisami na YouTube o tym że czosnek leczy raka.
Są. Zamiast pisać żeby ktoś zastanowił się nad sobą, tylko dlatego że o coś zapytał równie dobrze możesz napisać, że np. informacja została zdementowana bo np. podano to na oficjalnej konferencji to czy tamto czy coś w tym stylu. Nie musisz się wywyższać w dyskusji. Nie każdy wszystko śledzi dokładnie, a dużo postów zostało usuniętych w tym wątku.
gravomantuliksor
Currently:Vienna

Post autor: gravomantuliksor »

mezalians_urodowy pisze: sob maja 17, 2025 9:55 am To nie są personalne wycieczki. To, że ludzie ufają fake newsom, jakimś grafikom wygenerowanym przez AI, losowym screenom - to jest realny problem i naprawdę zamiast się obrażać, to trzeba się zastanowić, bo dzisiaj to jest screenshot a jutro będzie fejkowa strona zbierająca dane karty debetowej, albo filmy z żółtymi napisami na YouTube o tym że czosnek leczy raka.
Póki co to jest prawdziwy skrin z grupy studentów, nie jakieś AI, fejki i inne takie, dziewczyna zadała normalne pytanie - skupmy się może na faktach dotyczących tej sprawy, a nie Twojej mrocznej wizji przyszłości i upadku człowieka XD
Kitku90690
Gacie z oceanu

Post autor: Kitku90690 »

Widzialam raport policyjny dot badania na obecnosc narkotykow, nie wiem czy kazde wyglada tak samo ale tam sa podstawowe substancje extasy, kokaina itd a co z nowoczesna chemia ktora teraz lata po rynku? Ktos napisal w komentarzu pod tym raportem, ze "m3f3droniarz wyjdzie z tego badania w aureoli". Jest szansa ze on byl pod wplywem jakichs srodkow ale to nie wyszło w badaniu? Az sie wierzyc nie chce ze mial taki obled i zrobil to na trzezwo
KrwawaMary
DamaZpowiśla

Post autor: KrwawaMary »

Czy ta grupa na której pojawiło się to info jest grupą moderowaną?
Dreaxo
Srebrna Kropeczka

Wychodzi na to że jednak było więcej sygnałów, że coś może być nie tak.