Start
Mój profil

Imię dla dziecka

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
Rozbrat
ŚpioszkiKenzo

Re: Imię dla dziecka

Post autor: Rozbrat »

Lubię duże imiona z R w środku. Lubię, jak się zdrabniają na wiele sposobów. I lubię imiona, których nie doświadczyłam w otoczeniu jako dziecko.
Dla córek miałam przygotowane Krystyna i Irena, ale postanowili się urodzić synowie.
Tarliśmy się o to z mężem, chciałam Kazimierza, Józefa, Jerzego, Bronisława. Jedno z nich wygrało.
Drugi syn dostał totalnie popularne imię, bo przygotowany Leszek zupełnie do niego nie pasował po porodzie i na szybko szukaliśmy zamiennika.

Pracuję z dziećmi, poznaję setki niemowlaków rocznie. rozczulają mnie małe Mie, Zoje, Lile, ale to nie mój klimat. Doceniam oryginalne imiona, fajnie poznać dzidziusiowych Beniów i małe Lucyny.

Moje dzieci mają dużo znajomych, zarówno Hanie i Antków, jak i Mietków i Franki. Żadnego imię nie jest przez nie odbierane jako dziwne lub krzywdzące, przyjmują je jako oczywistość. Mam taką refleksję, że to my, dorośli, bardziej spinamy się o "śmieszność" brzmienia lub znaczenia.
Awatar użytkownika
Juliaturczyniak
PoranneKapuczino

Post autor: Juliaturczyniak »

Marta55555 pisze: czw sie 04, 2022 6:40 pm Jakie imiona są wg Was najpiękniejsze i nazwałybyście tak córkę/syna albo same chciałybyście mieć tak na imię?
Syn - Amadeusz, chociaż trochę mi przeszło po poznaniu jednego i się boje, że będzie mi się z nim kojarzyć, jest to bliski kolega mojego chłopaka. A dla dziewczyny myślałam nad Zosia albo Klara. Swojego czasu jeszcze dla chłopaka podobało mi się Franek, Janek albo Antoni. Ale teraz może jakieś Mateusz. Nie lubię też jakiś mocno basicowych imion, chyba uraza po moim 😂
Awatar użytkownika
Juliaturczyniak
PoranneKapuczino

Post autor: Juliaturczyniak »

Rozbrat pisze: ndz gru 08, 2024 1:54 am Lubię duże imiona z R w środku. Lubię, jak się zdrabniają na wiele sposobów. I lubię imiona, których nie doświadczyłam w otoczeniu jako dziecko.
Dla córek miałam przygotowane Krystyna i Irena, ale postanowili się urodzić synowie.
Tarliśmy się o to z mężem, chciałam Kazimierza, Józefa, Jerzego, Bronisława. Jedno z nich wygrało.
Drugi syn dostał totalnie popularne imię, bo przygotowany Leszek zupełnie do niego nie pasował po porodzie i na szybko szukaliśmy zamiennika.

Pracuję z dziećmi, poznaję setki niemowlaków rocznie. rozczulają mnie małe Mie, Zoje, Lile, ale to nie mój klimat. Doceniam oryginalne imiona, fajnie poznać dzidziusiowych Beniów i małe Lucyny.

Moje dzieci mają dużo znajomych, zarówno Hanie i Antków, jak i Mietków i Franki. Żadnego imię nie jest przez nie odbierane jako dziwne lub krzywdzące, przyjmują je jako oczywistość. Mam taką refleksję, że to my, dorośli, bardziej spinamy się o "śmieszność" brzmienia lub znaczenia.

Bo dzieci naśladują często dorosłych, jeśli coś oceniają pozytywnie bądź negatywnie to jest to efekt tego co biorą z domu. Dla przykładu jak ktoś w domu się śmiał z imienia Brajan albo Dżesika na każdym kroku to potem będzie powtarzało to dziecko. U mnie np w rodzinie mówili często słynne Kajtek bez majtek gdy byłam młodsza i mimo, że dla mnie imię samo w sobie jest bardzo ładne i nawet poważne to czasem się zaśmieje jak mi się przypomni, albo jak usłyszę formę Kajtek. 🤔
Awatar użytkownika
Nemeton420
Srebrna Kropeczka

Post autor: Nemeton420 »

Nie lubię modnych i pospolitych imion, sama miałam takie i zmieniłam w urzędzie na niezwykle rzadkie, bo tylko i aż 4 nadania w rejestrze pesel. Mam 2 synów, nie mają aż tak rzadkich imion, ale też nietypowe i nie są przypałowe. Młodszy syn ma germańskie imię, starszy pochodzące z greki, ludzie nas pytają o pochodzenie i czemu młodszy nie ma greckiego, jak brat i rodzice, a on ma po prostu po postaci z anime xD
lainey
Zdalna_mama_nowe

Post autor: lainey »

Nemeton420 pisze: wt lut 11, 2025 9:57 am Nie lubię modnych i pospolitych imion, sama miałam takie i zmieniłam w urzędzie na niezwykle rzadkie, bo tylko i aż 4 nadania w rejestrze pesel. Mam 2 synów, nie mają aż tak rzadkich imion, ale też nietypowe i nie są przypałowe. Młodszy syn ma germańskie imię, starszy pochodzące z greki, ludzie nas pytają o pochodzenie i czemu młodszy nie ma greckiego, jak brat i rodzice, a on ma po prostu po postaci z anime xD
Zdradzisz jak młodszy ma na imię?
Awatar użytkownika
Nemeton420
Srebrna Kropeczka

Post autor: Nemeton420 »

lainey pisze: wt lut 11, 2025 9:25 pm Zdradzisz jak młodszy ma na imię?
Armin, czasem mówimy do niego Arnold i jak postronne osoby to słyszą, to się dziwnie patrzą, że taki malutki dzidziuś i Arnold xD
Gdymniesenzmorzy
FejkTiffany

Post autor: Gdymniesenzmorzy »

avinlou pisze: sob sie 03, 2024 10:06 pm To nie urban legend, takie sytuacje mają miejsce, potwierdzam. W podstawówce miałam w klasie dwóch Christianów i Kevina, a w gimnazjum Olivię i wszyscy byli rodowitymi Polakami. Zagraniczna pisownia imion była dla nich sporym utrudnieniem w szkole, bo ciężko było wyjaśnić nauczycielom, że np. Christian i Krystian to dwa różne imiona. Ale inne dzieci nie wyśmiewały ich z tego powodu.
Widocznie USC w moim mieście był wyjątkowo liberalny w okolicach 1997 roku.
Znam DŻESIKĘ z nazwiskiem typu Śledz 😉Jestem rocznik '96. Nie jest Jessicą,bo Pani urzędnik w naszym małym mieście powiatowym uznała,że to nie po polsku. Miała przechlapane,ciągle się tłumaczyła z tej pisowni.Samo imię nie budziło jakiegoś zdziwienia,bo już pojawiały się w moim roczniku Nicole i Vanessy. Więc nie jest to miejska legenda 😀
Mooniaa
FlafLover

Post autor: Mooniaa »

Ze względu że pracuje z dziećmi każde imię już mi się z kimś kojarzy 😅
A uwielbiam imiona,które są unikatowe, rzadko spotykane.
Od dawna dla dziewczynki podoba mi się Jaśmina 🥰🌸 ale gdzieś też widziałam na instagramie przypadkowa dziewczynkę, nie znam o imieniu Aurora, też mi się spodobało 🌹
Dla chłopców już problem, żadne nie podbiło jeszcze mojego serca.
Podoba mi się Ignacy, zdrobnienie Igi czy Iguś, ale to dosyć popularne już imię.
Awatar użytkownika
geviedsalie
RiczAsFak

Post autor: geviedsalie »

Mogę wymienić z tysiąc imion których na pewno nie użyje biorąc pod uwagę jak często są nadawane 😜 więc gdybym miała mieć kiedyś dzieci to serio niewielki wybór pozostaje
Awatar użytkownika
akaczmarex
Siatkarka

Post autor: akaczmarex »

Dla dziewczynki Alicja (po babci) lub Ulka;)
Jednak czekamy na synka więc zdecydowaliśmy się na Adasia,braliśmy pod uwagę Michała,Roberta ;) jeszcze na 100% nie wiadomo. Partner mówi, że musi spojrzeć na dziecko jak się urodzi ;)
Bubulrk
Gacie z oceanu

Post autor: Bubulrk »

Z ciekawości, czy wybierając imię dla dziecka, starałyście się wybrać takie żeby pasowało do nazwiska ?
Magdaxyz
Ciastko

Post autor: Magdaxyz »

Bubulrk pisze: pn mar 31, 2025 7:02 pm Z ciekawości, czy wybierając imię dla dziecka, starałyście się wybrać takie żeby pasowało do nazwiska ?
Tak! Mamy popularne nazwisko, a podobało mi się imię Anna, no ale Anna Nowak to już za dużo 😬

Panieńskie miałam długie i wkurzało mnie długie imię i nazwisko, jeszcze imię mam podwójne, więc nie chciałam tego robić dzieciom. Znajomi starają się nawet żeby imiona rodzeństwa do siebie pasowały :)
Lilipi
SushiRoll

Post autor: Lilipi »

Bubulrk pisze: pn mar 31, 2025 7:02 pm Z ciekawości, czy wybierając imię dla dziecka, starałyście się wybrać takie żeby pasowało do nazwiska ?
Tak mamy długie nazwisko więc imię wybraliśmy krótkie i żeby ładnie się z nim komponowało 😉
Rzeka.chaosu
Currently:Vienna

Post autor: Rzeka.chaosu »

Tak. Żeby nie było łamańca językowego. Ja akurat lubię tradycyjne imiona. Może nie tyle pospolite, co zakorzenione. Nie lubię męskich końcówek -usz. Nie umiem wyjaśnić (nieprzyjemny dźwięk?). Z dziewczęcych nie lubię "ż" "sz" "cz" w imieniu. Też pewnie chodzi o brzmienie. Utożsamiam się z kulturą polską, europejską. Także wolę takie imiona niż np. hebrajskie czy "amerykańskie".

Moje imię jest z tradycyjnych, ale rzadko nadawanych i zazdrościłam zawsze koleżankim zwykłych imion. Baśka Wilków - imiona wszystkich koleżanek są, a o mnie nikt nie śpiewa. :D
tlen
PsychoFanka

Post autor: tlen »

Od 12 roku życia prowadzę taka listę z imionami, które mi się podobają i nadal się narazie nie zapowiada, że je wykorzystam ale wrzucę :D Oczywiście regularnie coś wykreślam, bo wiadomo, że w międzyczasie gust mi się zmieniał 😆 albo imiona robiły się nieznośnie popularne tak jak Mia, Liliana czy Leon i Ignacy.

Moje faworyty dla dziewczynek aktualnie:
Felicja
Luiza
Łucja
Eliza

Dla chłopców:
Zachary
Florian
Feliks
Maurycy
tlen
PsychoFanka

Post autor: tlen »

lainey pisze: wt lip 30, 2024 9:29 am Dla mnie to trochę urban legend, nigdy nie spotkałam żadnego dziecka które miałoby rodziców Polaków, wychowywałoby się w Polsce i miałoby tak na imię. Dodatkowo w USC urzędnik nie powinien wyrazić zgody na nadanie imienia które nie jest zgodne z polską pisownia więc jak dla mnie wymyślona g*burza o nic, marginalne przypadki
Ja sama mam rzadkie, zagraniczne imię i jestem z typowo polskiej rodziny. Jest zbliżone imię w języku polskim ale mamie się nie podobało. Ogólnie to tak: nikt nigdy się nie naśmiewał, raczej większości ludzi się bardzo podoba. Czasem jest problem żeby zapisać gdzieś, to od razu z automatu dyktuję literka po literce. Imię jest krótkie, więc nie zajmuje to długo. 95% Nauczycieli nie miało problemu z czytaniem. Jedynie na zastępstwach czasem za pierwszym razem musiałam wyjaśnić i tyle. Miałam też jednego nauczyciela, który złośliwie próbował je cały czas czytać z błędem, ale nie byłam jedynym takim przypadkiem więc olewam to kompletnie 😆 Imię większości kojarzy się ze znanymi osobami, więc szybko łapią. Ogólnie nie jest to taki problem jak niektórzy przedstawiają. Btw - imię nie kończy się na A.
Ayama
Gacie z oceanu

Post autor: Ayama »

Mam małego Leosia (Leo), gdyby następna była dziewczynka to Rose (Róża) albo Rosalia i Amaya, jak chłopiec to piękne są dla mnie Milo, Zachary, ale definitywnie wygrywa Asher! 🥰

W związku z kontrowersjami, które może to budzić...zwłaszcza, że mam polskie nazwisko i które słyszałam wielokrotnie, kiedy mówiłam o tym ludziom nadmienie tylko, że mieszkamy za granicą 😅
Awatar użytkownika
amarenka
Migocząca Świeczka

Post autor: amarenka »

Urodziłam prawie 5 miesięcy temu i mielismy dylemat między Maurycym a Leonem, więc ostatecznie jest Leonard ☺️
prawda, mamusiu? :angel:
Lillak
MoetGlass

Post autor: Lillak »

antyrefleks100 pisze: czw maja 15, 2025 1:21 pm Co myślicie o imieniu Waleria? Bardzo chciałam tak nazwać córkę, ale każdy mi mówi, że to ukraińskie imię - nie mam nic do Ukraińców, ale córka będzie 100% Polką i nie chciałabym żeby ktoś miał wątpliwości 😁
Waleria to imię łacińskie, a nie ukraińskie. Raz na jakiś spotykam dziewczynkę o tym imieniu. Według mnie bardzo ładne.
lainey
Zdalna_mama_nowe

Post autor: lainey »

Moim zdaniem bardziej ukraińskie jest Anastazja (tak wiem, że brzmi inaczej, ale to popularne imię w Ukrainie i bardzo mi się kojarzy z tamtym rejonem) a też zyskuje na popularności i jakoś nikt się nie czepia.
Awatar użytkownika
amarenka
Migocząca Świeczka

Post autor: amarenka »

lainey pisze: czw maja 15, 2025 4:53 pm Moim zdaniem bardziej ukraińskie jest Anastazja (tak wiem, że brzmi inaczej, ale to popularne imię w Ukrainie i bardzo mi się kojarzy z tamtym rejonem) a też zyskuje na popularności i jakoś nikt się nie czepia.
Zarówno mi jak i partnerowi się baaardzo podobało i było top 1, ale też zaczęłam mieć skojarzenia z Ukrainkami
prawda, mamusiu? :angel:
Lillak
MoetGlass

Post autor: Lillak »

Mnie Anastazja kojarzy się tak czy siak z animacją Disneya. Jako dziecko bardzo lubiłam to imię.
Niu90
BlondDoczep

Post autor: Niu90 »

antyrefleks100 pisze: czw maja 15, 2025 1:21 pm Co myślicie o imieniu Waleria? Bardzo chciałam tak nazwać córkę, ale każdy mi mówi, że to ukraińskie imię - nie mam nic do Ukraińców, ale córka będzie 100% Polką i nie chciałabym żeby ktoś miał wątpliwości 😁
U mnie w rodzinie to imię występowało, nie mamy ukraińskich korzeni. Ja bardzo je lubię.
kaarolinkaaxp
SushiRoll

Post autor: kaarolinkaaxp »

A co myślicie o Faustynie? Niedawno przypomniałam sobie o tym imieniu i zastanawiam się czy to będzie dobra opcja dla przyszłego dziecka
jaskana
LouiBag

Post autor: jaskana »

kaarolinkaaxp pisze: pn maja 26, 2025 10:48 pm A co myślicie o Faustynie? Niedawno przypomniałam sobie o tym imieniu i zastanawiam się czy to będzie dobra opcja dla przyszłego dziecka
piękne imię!