Imię dla dziecka
Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherryRe: Imię dla dziecka
Lubię duże imiona z R w środku. Lubię, jak się zdrabniają na wiele sposobów. I lubię imiona, których nie doświadczyłam w otoczeniu jako dziecko.
Dla córek miałam przygotowane Krystyna i Irena, ale postanowili się urodzić synowie.
Tarliśmy się o to z mężem, chciałam Kazimierza, Józefa, Jerzego, Bronisława. Jedno z nich wygrało.
Drugi syn dostał totalnie popularne imię, bo przygotowany Leszek zupełnie do niego nie pasował po porodzie i na szybko szukaliśmy zamiennika.
Pracuję z dziećmi, poznaję setki niemowlaków rocznie. rozczulają mnie małe Mie, Zoje, Lile, ale to nie mój klimat. Doceniam oryginalne imiona, fajnie poznać dzidziusiowych Beniów i małe Lucyny.
Moje dzieci mają dużo znajomych, zarówno Hanie i Antków, jak i Mietków i Franki. Żadnego imię nie jest przez nie odbierane jako dziwne lub krzywdzące, przyjmują je jako oczywistość. Mam taką refleksję, że to my, dorośli, bardziej spinamy się o "śmieszność" brzmienia lub znaczenia.
Dla córek miałam przygotowane Krystyna i Irena, ale postanowili się urodzić synowie.
Tarliśmy się o to z mężem, chciałam Kazimierza, Józefa, Jerzego, Bronisława. Jedno z nich wygrało.
Drugi syn dostał totalnie popularne imię, bo przygotowany Leszek zupełnie do niego nie pasował po porodzie i na szybko szukaliśmy zamiennika.
Pracuję z dziećmi, poznaję setki niemowlaków rocznie. rozczulają mnie małe Mie, Zoje, Lile, ale to nie mój klimat. Doceniam oryginalne imiona, fajnie poznać dzidziusiowych Beniów i małe Lucyny.
Moje dzieci mają dużo znajomych, zarówno Hanie i Antków, jak i Mietków i Franki. Żadnego imię nie jest przez nie odbierane jako dziwne lub krzywdzące, przyjmują je jako oczywistość. Mam taką refleksję, że to my, dorośli, bardziej spinamy się o "śmieszność" brzmienia lub znaczenia.
- Juliaturczyniak
- PoranneKapuczino
Syn - Amadeusz, chociaż trochę mi przeszło po poznaniu jednego i się boje, że będzie mi się z nim kojarzyć, jest to bliski kolega mojego chłopaka. A dla dziewczyny myślałam nad Zosia albo Klara. Swojego czasu jeszcze dla chłopaka podobało mi się Franek, Janek albo Antoni. Ale teraz może jakieś Mateusz. Nie lubię też jakiś mocno basicowych imion, chyba uraza po moimMarta55555 pisze: ↑czw sie 04, 2022 6:40 pm Jakie imiona są wg Was najpiękniejsze i nazwałybyście tak córkę/syna albo same chciałybyście mieć tak na imię?
- Juliaturczyniak
- PoranneKapuczino
Rozbrat pisze: ↑ndz gru 08, 2024 1:54 am Lubię duże imiona z R w środku. Lubię, jak się zdrabniają na wiele sposobów. I lubię imiona, których nie doświadczyłam w otoczeniu jako dziecko.
Bo dzieci naśladują często dorosłych, jeśli coś oceniają pozytywnie bądź negatywnie to jest to efekt tego co biorą z domu. Dla przykładu jak ktoś w domu się śmiał z imienia Brajan albo Dżesika na każdym kroku to potem będzie powtarzało to dziecko. U mnie np w rodzinie mówili często słynne Kajtek bez majtek gdy byłam młodsza i mimo, że dla mnie imię samo w sobie jest bardzo ładne i nawet poważne to czasem się zaśmieje jak mi się przypomni, albo jak usłyszę formę Kajtek.
- Nemeton420
- Srebrna Kropeczka
Nie lubię modnych i pospolitych imion, sama miałam takie i zmieniłam w urzędzie na niezwykle rzadkie, bo tylko i aż 4 nadania w rejestrze pesel. Mam 2 synów, nie mają aż tak rzadkich imion, ale też nietypowe i nie są przypałowe. Młodszy syn ma germańskie imię, starszy pochodzące z greki, ludzie nas pytają o pochodzenie i czemu młodszy nie ma greckiego, jak brat i rodzice, a on ma po prostu po postaci z anime xD
Zdradzisz jak młodszy ma na imię?Nemeton420 pisze: ↑wt lut 11, 2025 9:57 am Nie lubię modnych i pospolitych imion, sama miałam takie i zmieniłam w urzędzie na niezwykle rzadkie, bo tylko i aż 4 nadania w rejestrze pesel. Mam 2 synów, nie mają aż tak rzadkich imion, ale też nietypowe i nie są przypałowe. Młodszy syn ma germańskie imię, starszy pochodzące z greki, ludzie nas pytają o pochodzenie i czemu młodszy nie ma greckiego, jak brat i rodzice, a on ma po prostu po postaci z anime xD
- Nemeton420
- Srebrna Kropeczka
-
Gdymniesenzmorzy
- FejkTiffany
Znam DŻESIKĘ z nazwiskiem typu Śledzavinlou pisze: ↑sob sie 03, 2024 10:06 pm To nie urban legend, takie sytuacje mają miejsce, potwierdzam. W podstawówce miałam w klasie dwóch Christianów i Kevina, a w gimnazjum Olivię i wszyscy byli rodowitymi Polakami. Zagraniczna pisownia imion była dla nich sporym utrudnieniem w szkole, bo ciężko było wyjaśnić nauczycielom, że np. Christian i Krystian to dwa różne imiona. Ale inne dzieci nie wyśmiewały ich z tego powodu.
Widocznie USC w moim mieście był wyjątkowo liberalny w okolicach 1997 roku.
Ze względu że pracuje z dziećmi każde imię już mi się z kimś kojarzy 
A uwielbiam imiona,które są unikatowe, rzadko spotykane.
Od dawna dla dziewczynki podoba mi się Jaśmina
ale gdzieś też widziałam na instagramie przypadkowa dziewczynkę, nie znam o imieniu Aurora, też mi się spodobało 
Dla chłopców już problem, żadne nie podbiło jeszcze mojego serca.
Podoba mi się Ignacy, zdrobnienie Igi czy Iguś, ale to dosyć popularne już imię.
A uwielbiam imiona,które są unikatowe, rzadko spotykane.
Od dawna dla dziewczynki podoba mi się Jaśmina
Dla chłopców już problem, żadne nie podbiło jeszcze mojego serca.
Podoba mi się Ignacy, zdrobnienie Igi czy Iguś, ale to dosyć popularne już imię.
- geviedsalie
- RealDiamond
Mogę wymienić z tysiąc imion których na pewno nie użyje biorąc pod uwagę jak często są nadawane
więc gdybym miała mieć kiedyś dzieci to serio niewielki wybór pozostaje
- akaczmarex
- Siatkarka
Dla dziewczynki Alicja (po babci) lub Ulka;)
Jednak czekamy na synka więc zdecydowaliśmy się na Adasia,braliśmy pod uwagę Michała,Roberta ;) jeszcze na 100% nie wiadomo. Partner mówi, że musi spojrzeć na dziecko jak się urodzi ;)
Jednak czekamy na synka więc zdecydowaliśmy się na Adasia,braliśmy pod uwagę Michała,Roberta ;) jeszcze na 100% nie wiadomo. Partner mówi, że musi spojrzeć na dziecko jak się urodzi ;)
Tak! Mamy popularne nazwisko, a podobało mi się imię Anna, no ale Anna Nowak to już za dużo
Panieńskie miałam długie i wkurzało mnie długie imię i nazwisko, jeszcze imię mam podwójne, więc nie chciałam tego robić dzieciom. Znajomi starają się nawet żeby imiona rodzeństwa do siebie pasowały
-
Rzeka.chaosu
- Currently:Vienna
Tak. Żeby nie było łamańca językowego. Ja akurat lubię tradycyjne imiona. Może nie tyle pospolite, co zakorzenione. Nie lubię męskich końcówek -usz. Nie umiem wyjaśnić (nieprzyjemny dźwięk?). Z dziewczęcych nie lubię "ż" "sz" "cz" w imieniu. Też pewnie chodzi o brzmienie. Utożsamiam się z kulturą polską, europejską. Także wolę takie imiona niż np. hebrajskie czy "amerykańskie".
Moje imię jest z tradycyjnych, ale rzadko nadawanych i zazdrościłam zawsze koleżankim zwykłych imion. Baśka Wilków - imiona wszystkich koleżanek są, a o mnie nikt nie śpiewa. :D
Od 12 roku życia prowadzę taka listę z imionami, które mi się podobają i nadal się narazie nie zapowiada, że je wykorzystam ale wrzucę :D Oczywiście regularnie coś wykreślam, bo wiadomo, że w międzyczasie gust mi się zmieniał
albo imiona robiły się nieznośnie popularne tak jak Mia, Liliana czy Leon i Ignacy.
Moje faworyty dla dziewczynek aktualnie:
Felicja
Luiza
Łucja
Eliza
Dla chłopców:
Zachary
Florian
Feliks
Maurycy
Moje faworyty dla dziewczynek aktualnie:
Felicja
Luiza
Łucja
Eliza
Dla chłopców:
Zachary
Florian
Feliks
Maurycy
Ja sama mam rzadkie, zagraniczne imię i jestem z typowo polskiej rodziny. Jest zbliżone imię w języku polskim ale mamie się nie podobało. Ogólnie to tak: nikt nigdy się nie naśmiewał, raczej większości ludzi się bardzo podoba. Czasem jest problem żeby zapisać gdzieś, to od razu z automatu dyktuję literka po literce. Imię jest krótkie, więc nie zajmuje to długo. 95% Nauczycieli nie miało problemu z czytaniem. Jedynie na zastępstwach czasem za pierwszym razem musiałam wyjaśnić i tyle. Miałam też jednego nauczyciela, który złośliwie próbował je cały czas czytać z błędem, ale nie byłam jedynym takim przypadkiem więc olewam to kompletnielainey pisze: ↑wt lip 30, 2024 9:29 am Dla mnie to trochę urban legend, nigdy nie spotkałam żadnego dziecka które miałoby rodziców Polaków, wychowywałoby się w Polsce i miałoby tak na imię. Dodatkowo w USC urzędnik nie powinien wyrazić zgody na nadanie imienia które nie jest zgodne z polską pisownia więc jak dla mnie wymyślona g*burza o nic, marginalne przypadki
Mam małego Leosia (Leo), gdyby następna była dziewczynka to Rose (Róża) albo Rosalia i Amaya, jak chłopiec to piękne są dla mnie Milo, Zachary, ale definitywnie wygrywa Asher!
W związku z kontrowersjami, które może to budzić...zwłaszcza, że mam polskie nazwisko i które słyszałam wielokrotnie, kiedy mówiłam o tym ludziom nadmienie tylko, że mieszkamy za granicą
W związku z kontrowersjami, które może to budzić...zwłaszcza, że mam polskie nazwisko i które słyszałam wielokrotnie, kiedy mówiłam o tym ludziom nadmienie tylko, że mieszkamy za granicą
Waleria to imię łacińskie, a nie ukraińskie. Raz na jakiś spotykam dziewczynkę o tym imieniu. Według mnie bardzo ładne.antyrefleks100 pisze: ↑czw maja 15, 2025 1:21 pm Co myślicie o imieniu Waleria? Bardzo chciałam tak nazwać córkę, ale każdy mi mówi, że to ukraińskie imię - nie mam nic do Ukraińców, ale córka będzie 100% Polką i nie chciałabym żeby ktoś miał wątpliwości![]()
Zarówno mi jak i partnerowi się baaardzo podobało i było top 1, ale też zaczęłam mieć skojarzenia z Ukrainkami
prawda, mamusiu? 
U mnie w rodzinie to imię występowało, nie mamy ukraińskich korzeni. Ja bardzo je lubię.antyrefleks100 pisze: ↑czw maja 15, 2025 1:21 pm Co myślicie o imieniu Waleria? Bardzo chciałam tak nazwać córkę, ale każdy mi mówi, że to ukraińskie imię - nie mam nic do Ukraińców, ale córka będzie 100% Polką i nie chciałabym żeby ktoś miał wątpliwości![]()
-
kaarolinkaaxp
- SushiRoll
A co myślicie o Faustynie? Niedawno przypomniałam sobie o tym imieniu i zastanawiam się czy to będzie dobra opcja dla przyszłego dziecka
piękne imię!kaarolinkaaxp pisze: ↑pn maja 26, 2025 10:48 pm A co myślicie o Faustynie? Niedawno przypomniałam sobie o tym imieniu i zastanawiam się czy to będzie dobra opcja dla przyszłego dziecka