Start
Mój profil

Morderstwo na UW

Moderator: verysweetcherry
Miotlaaa
GreckieWakacje

Re: Morderstwo na UW

Post autor: Miotlaaa »

Jabba pisze: sob maja 10, 2025 8:25 pm Skąd ta histeria w Twoich wypowiedziach ? Na jej rodzinę zebrano już 280k a pieniądze dalej spływają. Nikt na tym forum nie broni Mieszka, wszyscy szczerze współczujemy rodzinie portierki ale również zaznaczamy że nie podoba nam się ostracyzm społeczny w stosunku do niewinnych ludzi. Dżizas
Ok bardzo fajnie, że obce, postronne osoby okazują serce i wsparcie dla rodziny ofiary.

Pytanie do osób ogarniających prawo. Czy jeśli stwierdzą że on był niepoczytalny i zamiast do więzienia trafi do szpitala psychiatrycznego, to będzie funkcjonował jako osoba karana/ z wyrokiem?
PrzemoKondratowicz
Dieta 600 kcal

Post autor: PrzemoKondratowicz »

dafne123 pisze: sob maja 10, 2025 7:35 pm Chłopak dostanie dożywocie w ośrodku w Gostyninie.
Nie wyjdzie na wolność
Niestety weszły zmiany i żadna osoba skazana po 2015 ma nie trafić do Gostynina bo podjęli decyzję o wygaszaniu ośrodka do 2040
PrzemoKondratowicz
Dieta 600 kcal

Kathy21 pisze: sob maja 10, 2025 8:14 pm Łatwo wam tu oceniac. Ja mam w rodzinie chłopaka który zawsze był dziwakiem ale takim bardzo spokojnym, ułożonym i nikomu nie robił krzywdy. Kiedyś wieczorem zaatakował matkę, gdyby nie ojciec byłoby po niej. Diagnoza-schizofrenia paranoidalna. Leczy się i funkcjonuje w społeczeństwie, od tego zdarzenia minęło prawie 20 lat.
Też uważam że ludziom łatwo oceniać i nie pojmują potęgi umysłu. Mam w rodzinie młodego mężczyznę i którego ujawniła się schizofrenia przed 30. Całe życie był niezręczny społecznie ale nie jakoś bardzo. Skończył szkołę miał pracę. I pewnego dnia diagnoza - schizofrenia katatoniczna. Katatonia. Pewnego dnia zamilkł na wiele dni. Leżał w jednej dziwnej pozycji wpatrzony w punkt. Mutyzm totalny. Jednego dnia facet hydraulikę we własnym domu robi kolejnego dnia mama zmienia mu pampersy a on jest z zerowym kontaktem jakby był w śpiączce. Trafia oczywiście do szpitala bo przestał przyjmować pokarmy. Godzinami w jednej dziwnej pozycji patrzy się w punkt. Nie reaguje na ból, na bodźce. Okresowo katalepsja - pozostaje w takiej pozycji w jakiej go położysz. Czasem naśladowanie ruchów, nie pamiętam na to nazwy. Jakbyś w lustro patrzał. Szpital, długie leczenie, wraca do względnej normalności i latami pracuje aż do kolejnego rzutu choroby. To jest prawie niemożliwe żeby objąć umysłem to jak działają zaburzenia i choroby psychiczne. To jest wręcz nie do pojęcia co się potrafi z człowiekiem dziać. To jest wręcz nie do pojęcia że jednego dnia macie grilla jest fajnie kolejnego dnia człowiek zamienia się w posąg, i dorosłego człowieka który tydzień temu na budowie pił piwo z kolegami przebiera mama bo nie korzysta już z toalety, bo godzinami leży. Dlatego naprawdę znowu apeluje - nie bądźcie tacy krytyczni w ocenach. Ani w ocenach wobec rodziców ani wobec chorych ludzi, sprawa jest w toku, może się jeszcze wiele okazać, tak naprawdę mało wiemy.
marley71
ToTylkoHermes

Post autor: marley71 »

Dlaczego jedna z Was, nie pamiętam nicka, uparcie powtarza plotkę o tym, że Mieszko dopuścił się kanibalizmu? To nie zostało nigdzie potwierdzone, a Ty się czepiłaś jak gówno okrętu i wprowadzasz niepotrzebny zamęt... obrzydliwe.
PrzemoKondratowicz
Dieta 600 kcal

Miotlaaa pisze: sob maja 10, 2025 8:34 pm Ok bardzo fajnie, że obce, postronne osoby okazują serce i wsparcie dla rodziny ofiary.

Pytanie do osób ogarniających prawo. Czy jeśli stwierdzą że on był niepoczytalny i zamiast do więzienia trafi do szpitala psychiatrycznego, to będzie funkcjonował jako osoba karana/ z wyrokiem?
Nie jest osobą karana lub z wyrokiem, sąd umarza postępowanie karne ale może zastosować środek zabezpieczający w postaci właśnie szpitala psychiatrycznego. Ale nie ma wyroku. Nie zapada wyrok skazujący. Nie figuruje jako osoba karana w rejestrze karnym.
Dreaxo
Srebrna Kropeczka

Post autor: Dreaxo »

marley71 pisze: sob maja 10, 2025 8:59 pm SPEKULACJE. Niepotwierdzone i obrzydliwe spekulacje.
Dopóki nie ma potwierdzenia - przestańcie. Zaczyna to powoli przypominać niezdrową fascynację tą sprawą... 💀
Ale ja nie mówię że ja w to wierzę. Użyłam słowa "spekulacje" w taki sposob w jaki chciałam. Było pytanie o to czy to prawda więc napisałam dlaczego mogą tak ludzie pisać.
Miotlaaa
GreckieWakacje

Post autor: Miotlaaa »

PrzemoKondratowicz pisze: sob maja 10, 2025 8:53 pm Nie jest osobą karana lub z wyrokiem, sąd umarza postępowanie karne ale może zastosować środek zabezpieczający w postaci właśnie szpitala psychiatrycznego. Ale nie ma wyroku. Nie zapada wyrok skazujący. Nie figuruje jako osoba karana w rejestrze karnym.
Czyli jeżeli sąd uzna, że on był niepoczytalny i morderca wyjdzie za kilka lat na wolność (bo uznają że już nie wymaga pobytu w szpitalu) to on będzie mógł dokończyć studia i działać w branży prawniczej?
Dreaxo
Srebrna Kropeczka

Miotlaaa pisze: sob maja 10, 2025 9:05 pm Czyli jeżeli sąd uzna, że on był niepoczytalny i morderca wyjdzie za kilka lat na wolność (bo uznają że już nie wymaga pobytu w szpitalu) to on będzie mógł dokończyć studia i działać w branży prawniczej?
Studia może dokończyć bez problemu, ale raczej z kariery zostanie mu maks pisanie pisemek procesowych w kancelarii ojca albo jakiegoś jego przyjaciela.
PrzemoKondratowicz
Dieta 600 kcal

Miotlaaa pisze: sob maja 10, 2025 9:05 pm Czyli jeżeli sąd uzna, że on był niepoczytalny i morderca wyjdzie za kilka lat na wolność (bo uznają że już nie wymaga pobytu w szpitalu) to on będzie mógł dokończyć studia i działać w branży prawniczej?
Nie będzie mógł działać w branży prawniczej bo trzeba mieć nieposzlakowana opinie, generalnie być poczytalnym, nie otrzyma zaświadczenia o zdolności do wykonywania zawodu. Prawnik nie może sobie nawet only fans założyć a co dopiero być niepoczytalnym i zabić kogoś siekierą.
PrzemoKondratowicz
Dieta 600 kcal

Dreaxo pisze: sob maja 10, 2025 9:07 pm Studia może dokończyć bez problemu, ale raczej z kariery zostanie mu maks pisanie pisemek procesowych w kancelarii ojca albo jakiegoś jego przyjaciela.
To tak, racja. Może będzie przepisywał lub pisał pisma dla kogoś albo będzie siedział na recepcji.
Awatar użytkownika
laura_bunko
Tritonotti

Post autor: laura_bunko »

Nie zapominajmy że był jeszcze ochroniarz który ryzykował własny życiem, w obronie Pani Małgorzaty :( czy dla niego też jest stworzona zbiórka? Uważam, że ten Pan również będzie potrzebował pomocy psychologicznej a jego rodzina finansowej, bo pewnie nie szybko wróci do pracy, a już na pewno nie do ochrony.
iri1979
Drama Maker

Post autor: iri1979 »

laura_bunko pisze: sob maja 10, 2025 9:15 pm Nie zapominajmy że był jeszcze ochroniarz który ryzykował własny życiem, w obronie Pani Małgorzaty :( czy dla niego też jest stworzona zbiórka? Uważam, że ten Pan również będzie potrzebował pomocy psychologicznej a jego rodzina finansowej, bo pewnie nie szybko wróci do pracy, a już na pewno nie do ochrony.
Plus też nie wiemy jakie ma dokładnie obrażenia. Bo tutaj tez może wchodzić w grę poważne zeszpecenie tego ochroniarza.
Klaudia1737

Post autor: Klaudia1737 »

iri1979 pisze: sob maja 10, 2025 9:17 pm Plus też nie wiemy jakie ma dokładnie obrażenia. Bo tutaj tez może wchodzić w grę poważne zeszpecenie tego ochroniarza.
Tak, właśnie gdzieś czytałam, że nie wiadomo czy on nie będzie oszpecony 😔
iri1979
Drama Maker

Klaudia1737 pisze: sob maja 10, 2025 9:20 pm Tak, właśnie gdzieś czytałam, że nie wiadomo czy on nie będzie oszpecony 😔
Więc może facet będzie potrzebował jakieś operacji plastycznej i rehabilitacji po niej. Ale to powiedzmy potem, teraz trzeba mu zapewnić wsparcie psychologiczne.
OlenaOlenka
RoseGold

Post autor: OlenaOlenka »

Dreaxo pisze: sob maja 10, 2025 9:03 pm Typ serio robił to pod swoim nazwiskiem? xD szczerze mówiąc chyba bym prędzej poszła do adwokata którego syn został oskarżony w sprawie karnej niż do takiego popisującego się takimi treściami.
Zacytuję, bo nie mogę napisać osobnego postu, ale się zgadzam.

Ale wiecie co, znalazłam stronę firmową ojca sprawcy. Piszą mu tam komentarze - straszne, ja pierd*lę. Co jest winien ojciec, przecież jego syn był dorosły. Jak można odpowiadać za drugą dorosłą osobę ? Nie da się. Gość nie był ubezwłasnowolniony. Wiem, gówniarz ale dorosły. Ja w jego wieku 22 lat miałam juz syna, który jest już w jego wieku w tej chwili. Też studiuje w innym mieście. Sama się utrzymywałam i nie było rodziców w moim życiu, tak samo mój syn ma samodzielne życie, i spotykamy się raz na jakiś czas, ale sam podejmuje decyzje, sam pracuje...może ściągnijmy odpowiedzialność z rodziców za dorosłych ludzi...
Ostatnio zmieniony sob maja 10, 2025 9:24 pm przez OlenaOlenka, łącznie zmieniany 1 raz.
Klaudia1737

Tu w sumie w punkt
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
PrzemoKondratowicz
Dieta 600 kcal

Klaudia1737 pisze: sob maja 10, 2025 9:57 pm Tu w sumie w punkt
No to też racja. Na ~tysiąc osób skazanych na dożywocie tylko kilkanaście to kobiety. Jonasz, Kajetan, teraz Mieszko - o takich kobietach się nie słyszy.
Awatar użytkownika
Jabba
Mokra Włoszka

Post autor: Jabba »

Klaudia1737 pisze: sob maja 10, 2025 9:57 pm Tu w sumie w punkt
Wszystko się zgadza tylko problem stanowi tutaj egocentryzm mężczyzn. Kobiety częściej sięgają po pomoc lekarską, przyznają się do słabości, choroby a mężczyźni boją się osadu społeczeństwa mają być silni i męscy tutaj Mieszko: chce być drapieżnikiem nie ofiarą.
Awatar użytkownika
SmokAnalog
120mkw

Post autor: SmokAnalog »

PrzemoKondratowicz pisze: sob maja 10, 2025 9:58 pm No to też racja. Na ~tysiąc osób skazanych na dożywocie tylko kilkanaście to kobiety. Jonasz, Kajetan, teraz Mieszko - o takich kobietach się nie słyszy.
Może to częściowo dlatego, że kobiety za podobne czyny dostają zazwyczaj łagodniejsze kary? I tak, o takich kobietach też się słyszy - Dana Stodolova chociażby. Chociaż ona zabijała akurat z bardzo przyziemnych pobudek, nie roiła sobie niczego o samodoskonaleniu i podobnych pierdach.
Ostatnio zmieniony sob maja 10, 2025 10:04 pm przez SmokAnalog, łącznie zmieniany 2 razy.
iri1979
Drama Maker

Jabba pisze: sob maja 10, 2025 10:00 pm Wszystko się zgadza tylko problem stanowi tutaj egocentryzm mężczyzn. Kobiety częściej sięgają po pomoc lekarską, przyznają się do słabości, choroby a mężczyźni boją się osadu społeczeństwa mają być silni i męscy tutaj Mieszko: chce być drapieżnikiem nie ofiarą.
Plus mam wrażenie, że kobieta też pójdzie popłakać do przyjaciółki, a chłopaki przecież nie płaczą i mamy co mamy. Mężczyźni nie radza sobie z emocjami (co podważa notoryczne stwierdzenie, że to kobiety są emocjonalne) bo społeczeństwo od wieków im wmawia, że mają być silni i się nie mazgaić jak baba. Potem mamy samob* mężczyzn na ogromną skalę bo sobie nie radzą, bo wizyta u specjalisty jest dla nich niczym wykastrowanie ich męskości.
Lotka
PsychoFanka

Post autor: Lotka »

SmokAnalog pisze: sob maja 10, 2025 10:01 pm Może to częściowo dlatego, że kobiety za podobne czyny dostają zazwyczaj łagodniejsze kary? I tak, o takich kobietach też się słyszy - Dana Stodolova chociażby. Chociaż ona zabijała akurat z bardzo przyziemnych pobudek, nie roiła sobie niczego o samodoskonaleniu i podobnych pierdach.
Kobiety przeważnie lepiej funkcjonują spolecznie są w dodatku mniej agresywne. To przeważnie wysoki poziom agresji prowadzi do zabójstw, zwłaszcza że duża część to zbrodnie w afekcie. Kolejna rzecz to mniejsza presja społeczna w stosunku do kobiet na społeczne atrybuty takie jak np kariera czy pieniądze, a to bardzo częsty motyw
Klaudia1737

dama_w_krakowie pisze: sob maja 10, 2025 10:10 pm Ekspert powiedział coś innego i składa się to logicznie do kupy, bo po zabiciu kobiety został przy ciele i zajmował się tylko nią i nie szedł dalej po nikogo inneo. Moim zdaniem on chciał zabić kogokolwiek i zrobił to z pierwszą osobą jaką napotkał.
A czy to nie tak, że nie szedł dalej tylko dlatego że go zatrzymali?
dama_w_krakowie
Koczkodan

Post autor: dama_w_krakowie »

Klaudia1737 pisze: sob maja 10, 2025 10:18 pm A czy to nie tak, że nie szedł dalej tylko dlatego że go zatrzymali?
Przecież Mieszko był nawet nagrywany przez dłuższy czas na miejscu incydentu i nigdzie nie szedł dalej, a dopiero po kilku minutach go obezwładniali.
Ostatnio zmieniony sob maja 10, 2025 10:23 pm przez dama_w_krakowie, łącznie zmieniany 1 raz.
Dreaxo
Srebrna Kropeczka

Może mi ktoś wytłumaczyć jak on ma założony ten cały kask to czemu jest jednocześnie przełożona przy jego ustach taka jakby chusteczka?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony sob maja 10, 2025 10:24 pm przez Dreaxo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
SmokAnalog
120mkw

Post autor: SmokAnalog »

Lotka pisze: sob maja 10, 2025 10:12 pm Kobiety przeważnie lepiej funkcjonują spolecznie są w dodatku mniej agresywne. To przeważnie wysoki poziom agresji prowadzi do zabójstw, zwłaszcza że duża część to zbrodnie w afekcie. Kolejna rzecz to mniejsza presja społeczna w stosunku do kobiet na społeczne atrybuty takie jak np kariera czy pieniądze, a to bardzo częsty motyw
Rzeczywiście, te "kobiece" zbrodnie są trochę inne. Częściej ich ofiarami padają dzieci (fizycznie słabsze) czy osoby starsze niż dorosłe kobiety lub mężczyźni. Jeśli oczywiście rozmawiamy o zbrodniach z premedytacją czy o seryjnych morderczyniach. Jak w przypadku Stodolovej, właściwie ona nawet nie była nawet główną wykonawczynią tych zbrodni, których się dopuściła, bo od tego miała przygłupiego, łatwego do manipulowania i uzależnionego od alkoholu męża, więc fizyczna siła nie była jej do niczego potrzebna. Natomiast nawet dziś przy dyskusjach o polskich "dożywotkach" pojawiają się argumenty, że to nie było tak, że kozła ofiarnego z niej zrobili, że przecież nie ona strzelała/dźgała, ple ple ple. Że nie każda fizycznie zadała śmiertelny cios nie oznacza, że nie jest sprawczynią. A sądy wobec kobiet są łagodniejsze i myślę, że znajdą się na to statystyki.