Start
Mój profil

Morderstwo na UW

Moderator: verysweetcherry
Dreaxo
Srebrna Kropeczka

Re: Morderstwo na UW

Post autor: Dreaxo »

Nie znam się ale czy to że się nie przyznał mimo nagrań nie jest podkładką pod niepoczytalność?
iri1979
Drama Maker

Post autor: iri1979 »

Klaudia1737 pisze: sob maja 10, 2025 7:27 pm Ja też tego nie rozumiem:( rodzice jego są tak samo skrzywdzeni rodzina tej kobiety. Nie wyobrażam sobie zeby moje dziecko takie coś zrobiło, to musi być ogromny cios
Nie mam dzieci, nie będę ich mieć, ale trochę dziwią mnie pytania dlaczego rodzice wynajęli najlepszych prawników dla niego. A no dlatego, że są rodzicami i moi dzieciaci znajomi mówili mi, że miłość rodzicielska to tak silne uczucie, że po prostu ogłupia i wielu rodziców nawet wiedząc, że dziecko zrobiło coś bardzo, bardzo złego to będzie je starało się je chociaz w minimalnym stopniu ochronić, w tym przypadku będą pewnie walczyć o szpital psychiatryczny. Nie wyobrażam sobie teraz jak jego matka, która jest nauczycielką akademicką miałaby wrócić normalnie do pracy. Nie wyobrażam sobie tego, że ona idzie ot tak teraz do studentów i prowadzi zajęcia albo że koledzy z pracy nie zmienią wobec niej podejścia. Tak naprawdę czyn ich dziecka wpływa na całą ich rodzinę i niezależnie od tego ile mają hajsu to zawsze będzie się za nimi gdzieś ciągło.
iri1979
Drama Maker

Julia1234 pisze: sob maja 10, 2025 7:31 pm To dlaczego teraz prawnik broni go że do niczego się nie przyznał? Co to za kuriozum? Przecież on został w zasadzie przyłapany. Są nagrania. Ma się jeszcze przyznawać?
Granie na czas.
Dreaxo
Srebrna Kropeczka

Post autor: Dreaxo »

A swoją drogą to wie ktoś w jakim miejscu przebywa teraz Poznański? Czy też w Gostyninie?
Karlajn
Modna

Post autor: Karlajn »

Dreaxo pisze: sob maja 10, 2025 7:39 pm A swoją drogą to wie ktoś w jakim miejscu przebywa teraz Poznański? Czy też w Gostyninie?
W Łodzi
MisYoogi
SweetsGallery

Post autor: MisYoogi »

Dreaxo pisze: sob maja 10, 2025 7:39 pm A swoją drogą to wie ktoś w jakim miejscu przebywa teraz Poznański? Czy też w Gostyninie?
Chyba w Łodzi na oddziale psychiatrii sądowej
Agatyszcze
SushiRoll

Post autor: Agatyszcze »

A czy wiecie jak to w koncu bylo z tym powiadomieniem policji? Czy serio nikt nie zadzwonil?
MisYoogi
SweetsGallery

Post autor: MisYoogi »

Agatyszcze pisze: sob maja 10, 2025 7:50 pm A czy wiecie jak to w koncu bylo z tym powiadomieniem policji? Czy serio nikt nie zadzwonil?
Ja czytałam, że przyjechali parę minut po sytuacji
agata_mnjk
Ciastko

Post autor: agata_mnjk »

gossipgirlxox pisze: sob maja 10, 2025 7:44 pm "Tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono". Skąd wiesz jak zachowałabyś się w takiej sytuacji?
Pamiętam, jak oglądałam rozmowę z matką jakiegoś mordercy (nie pamiętam dokładnie co to za sprawa była), mieli mu skrócić wyrok i miał szansę na wcześniejsze wyjście z więzienia i jego matka powiedziała, że ona się go boi i że nie chce by go wypuścili. Więc i rodzice potrafią czasami rozsądnie myśleć a nie kierować się ślepo miłością do dziecka
iri1979
Drama Maker

agata_mnjk pisze: sob maja 10, 2025 7:54 pm Pamiętam, jak oglądałam rozmowę z matką jakiegoś mordercy (nie pamiętam dokładnie co to za sprawa była), mieli mu skrócić wyrok i miał szansę na wcześniejsze wyjście z więzienia i jego matka powiedziała, że ona się go boi i że nie chce by go wypuścili. Więc i rodzice potrafią czasami rozsądnie myśleć a nie kierować się ślepo miłością do dziecka
No widzisz, rabini nie są zgodni. Jedni będą za wszelką cenę walczyć, a inni nie. I tu i tu jest okej. Nie będę oceniać działań rodziców w takiej sprawie bo ja rodzicem nie jestem, raczej nie będę i nie wiem co oznacza miłość rodzicielska.
gossipgirlxox

Post autor: gossipgirlxox »

agata_mnjk pisze: sob maja 10, 2025 7:54 pm Pamiętam, jak oglądałam rozmowę z matką jakiegoś mordercy (nie pamiętam dokładnie co to za sprawa była), mieli mu skrócić wyrok i miał szansę na wcześniejsze wyjście z więzienia i jego matka powiedziała, że ona się go boi i że nie chce by go wypuścili. Więc i rodzice potrafią czasami rozsądnie myśleć a nie kierować się ślepo miłością do dziecka
A wynajęli dla niego prawnika? Bo o to mi chodzi, nie widzę nic dziwnego w tym, że rodzina zbrodniarza wynajmuje dla niego pomoc prawną. Też bym się bała okrutnego mordercy w rodzinie i jego wolności.
agata_mnjk
Ciastko

gossipgirlxox pisze: sob maja 10, 2025 7:59 pm A wynajęli dla niego prawnika? Bo o to mi chodzi, nie widzę nic dziwnego w tym, że rodzina zbrodniarza wynajmuje dla niego pomoc prawną. Też bym się bała okrutnego mordercy w rodzinie i jego wolności.
Po co w takim razie wynajmują prawnika? Myślę, że gdyby byli w stanie to by go wyciągneli i przywrócili do życia w społeczeństwie bez żadnych konsekwencji dla niego
Awatar użytkownika
cbnhl
Gacie z oceanu

Post autor: cbnhl »

agata_mnjk pisze: sob maja 10, 2025 8:00 pm I nie tłumaczy i nie szuka usprawiedliwień dla jego bestialstwa? B)
To nie jest tłumaczenie bestielstwa. Już pisałam o tym w tym wątku, ale tak po prostu działa ludzki umysł - szukamy wytłumaczenia, bo dla laika ciężko jest pojąć, że człowiek taki sam jak my wszyscy był zdolny do czegoś takiego.

Polecam czytać ze zrozumieniem, bo temat “usprawiedliwiania zbrodniarza” poruszany był już x razy. Wątek powstał m.in. w takim celu, aby dzielić się przemyśleniami i teoriami na ten temat, to właśnie ma miejsce. Wszyscy jesteśmy zgodni, że jest to okropna tragedia i zasługuje na najwyższą możliwą karę.
~ mam papiery, żeby mądrzyć się tu za darmo ~
gossipgirlxox

Post autor: gossipgirlxox »

agata_mnjk pisze: sob maja 10, 2025 8:02 pm Po co w takim razie wynajmują prawnika? Myślę, że gdyby byli w stanie to by go wyciągneli i przywrócili do życia w społeczeństwie bez żadnych konsekwencji dla niego
Nie wiem, może liczą na sprawiedliwy proces? Wątpie, że udałoby im się wyciągnąć go bez żadnych konsekwencji, sprawa jest bardzo medialna i okrutna. Kto wziąłby za to odpwiedzialność? Co by się stało gdyby za rok znowu kogoś zabił?
agata_mnjk
Ciastko

gossipgirlxox pisze: sob maja 10, 2025 8:05 pm Nie wiem, może liczą na sprawiedliwy proces? Wątpie, że udałoby im się wyciągnąć go bez żadnych konsekwencji, sprawa jest bardzo medialna i okrutna. Kto wziąłby za to odpwiedzialność? Co by się stało gdyby za rok znowu kogoś zabił?
Ja mówię o tym, że pewnie tego by chcieli jako jego rodzice. Dlatego w sumie niewiele mnie interesuje ich cierpienie w tej sytuacji
iri1979
Drama Maker

Klaudia1737 pisze: sob maja 10, 2025 8:07 pm Chyba nie czytałaś całej rozmowy. Nikt nie martwi się tu o możliwości finansowe rodzicow, jednak dlaczego mają placic tym dzieciom?
Czy to mama albo ojciec zlecili morderstwo zeby odpowiadali za to teraz? Nie mów że została im odebrana szansa na przyszłość, bo mowisz to tak jakby te dzieci już też były stracone. Przeżyły tragedie i myślę że im teraz jest potrzebna pomoc psychiatryczna i psychologiczna a nie pieniądze rodzicow tej bestii
Poza tym też nie wiadomo, czy chcieli by przyjąć pieniądze od tych ludzi. Ja bym nie chciała, bo kasa to nie wszystko. Tutaj trzeba rodzinie zapewnić pomoc psychologiczną, bo wiadomo że to zawsze będzie z nimi, ale by chociaz w minimalnym stopniu zmniejszyć negatywne skutki tego wszystkiego dla ich dalszego życia.
Awatar użytkownika
Jabba
Mokra Włoszka

Post autor: Jabba »

iri1979 pisze: sob maja 10, 2025 8:10 pm Poza tym też nie wiadomo, czy chcieli by przyjąć pieniądze od tych ludzi. Ja bym nie chciała, bo kasa to nie wszystko. Tutaj trzeba rodzinie zapewnić pomoc psychologiczną, bo wiadomo że to zawsze będzie z nimi, ale by chociaz w minimalnym stopniu zmniejszyć negatywne skutki tego wszystkiego dla ich dalszego życia.
:brawo: :brawo:
Kathy21
Migocząca Świeczka

Post autor: Kathy21 »

Łatwo wam tu oceniac. Ja mam w rodzinie chłopaka który zawsze był dziwakiem ale takim bardzo spokojnym, ułożonym i nikomu nie robił krzywdy. Kiedyś wieczorem zaatakował matkę, gdyby nie ojciec byłoby po niej. Diagnoza-schizofrenia paranoidalna. Leczy się i funkcjonuje w społeczeństwie, od tego zdarzenia minęło prawie 20 lat.
Miotlaaa
GreckieWakacje

Post autor: Miotlaaa »

Klaudia1737 pisze: sob maja 10, 2025 8:07 pm Chyba nie czytałaś całej rozmowy. Nikt nie martwi się tu o możliwości finansowe rodzicow, jednak dlaczego mają placic tym dzieciom?
Czy to mama albo ojciec zlecili morderstwo zeby odpowiadali za to teraz? Nie mów że została im odebrana szansa na przyszłość, bo mowisz to tak jakby te dzieci już też były stracone. Przeżyły tragedie i myślę że im teraz jest potrzebna pomoc psychiatryczna i psychologiczna a nie pieniądze rodzicow tej bestii
Nie no wiadomo, pieniądze nie są nikomu potrzebne do życia. No chyba że musisz wynająć trzech najlepszych adwokatów dla swojego dziecka.

Spoko, za 5 lat chłopak wyjdzie ze szpitala, bo taki "cichy i spokojny" może dokończy swoje prawnicze studia i go jeszcze tata wprowadzi w kuluary zawodu. Bardzo jest to pocieszające :(
Awatar użytkownika
cbnhl
Gacie z oceanu

Post autor: cbnhl »

Miotlaaa pisze: sob maja 10, 2025 8:18 pm Nie no wiadomo, pieniądze nie są nikomu potrzebne do życia. No chyba że musisz wynająć trzech najlepszych adwokatów dla swojego dziecka.

Spoko, za 5 lat chłopak wyjdzie ze szpitala, bo taki "cichy i spokojny" może dokończy swoje prawnicze studia i go jeszcze tata wprowadzi w kuluary zawodu. Bardzo jest to pocieszające :(
Studia prawnicze to może sobie kończyć, ale prawa do wykonywania zawodu już raczej nie dostanie, nawet mając ojca prawnika.
~ mam papiery, żeby mądrzyć się tu za darmo ~
plotki3030
Currently:Rio

Post autor: plotki3030 »

cbnhl pisze: sob maja 10, 2025 8:19 pm Studia prawnicze to może sobie kończyć, ale prawa do wykonywania zawodu już raczej nie dostanie, nawet mając ojca prawnika.
To prawda nawet taki nauczyciel nie może być karany a co dopiero prawnik. Ale jak widać chyba kariera prawnicza tak naprawdę nie była jego marzeniem
Awatar użytkownika
Jabba
Mokra Włoszka

Post autor: Jabba »

Miotlaaa pisze: sob maja 10, 2025 8:18 pm Nie no wiadomo, pieniądze nie są nikomu potrzebne do życia. No chyba że musisz wynająć trzech najlepszych adwokatów dla swojego dziecka.

Skąd ta histeria w Twoich wypowiedziach ? Na jej rodzinę zebrano już 280k a pieniądze dalej spływają. Nikt na tym forum nie broni Mieszka, wszyscy szczerze współczujemy rodzinie portierki ale również zaznaczamy że nie podoba nam się ostracyzm społeczny w stosunku do niewinnych ludzi. Dżizas
Klaudia1737

Post autor: Klaudia1737 »

Ja jestem za tym żeby zgnił w wiezieniu.
Ale rodzice nie mają obowiązku dawac kasy tej rodzinie, no halo xD zresztą na zbiórce jest już prawie 300tys. Zejdz już z rodzicow jego bo oni naprawdę też są tu ofiarami
iri1979
Drama Maker

Klaudia1737 pisze: sob maja 10, 2025 8:26 pm Ja jestem za tym żeby zgnił w wiezieniu.
Ale rodzice nie mają obowiązku dawac kasy tej rodzinie, no halo xD zresztą na zbiórce jest już prawie 300tys. Zejdz już z rodzicow jego bo oni naprawdę też są tu ofiarami
UW też zapowiedziało pomoc dla dzieci i tutaj myślę, że na pewno pomoc ze strony Wydziału Psychologii UW będzie. Tutaj uczelnie w większości przypadków pomagają - u mnie na mojej starej uczelni była akcja i studenci zostali pozwani przez profesorkę i całe WPIA stanęło za studentami i za darmo ich reprezentowali i rektor też wspierał studentów.
Lotka
PsychoFanka

Post autor: Lotka »

Julia1234 pisze: sob maja 10, 2025 7:31 pm To dlaczego teraz prawnik broni go że do niczego się nie przyznał? Co to za kuriozum? Przecież on został w zasadzie przyłapany. Są nagrania. Ma się jeszcze przyznawać?
To i tak nic nie zmienia w postępowaniu. Wręcz przeciwnie jak jest ewidentnie winny to jest na jego niekorzyść. Jest to zły ruch, chyba że będą się starać o niepoczytalność, ale i tak niewiele mu to pomoże. W najlepszym wypadku Gostynin albo Sztum odział dla recydywistów z zaburzeniami psychotycznymi.