Start
Mój profil

Morderstwo na UW

Moderator: verysweetcherry
Kakakakaszka
MoetGlass

Re: Morderstwo na UW

Post autor: Kakakakaszka »

Klaudia1737 pisze: sob maja 10, 2025 1:14 pm To akurat nie moje słowa, że kara śmierci to utylizacja chociaż się z nimi zgadzam.
Chyba nie do końca rozumiesz co ludzie mają na myśli mówiąc kara śmierci. Nie zastanawiają się ile będzie to kosztować tylko chcieliby sprawiedliwości i to pierwsza myśl, że taki człowiek powinien zniknąć bo zasłużył na to.
Kary śmierci nie ma u nas więc również możemy sobie gdybać nic złego nie robimy, każdy jest świadomy tego. Przecież nikt nie pisze petycji o karę śmierci.
Pracowałaś kiedyś w takim zakładzie na przykład? Bo ja mieszkam przy szpitalu psychiatrycznym, mam znajomych którzy tam pracują. Dla nich też to nie jest życie usłane różami jeszcze zajmować się takim zjebem więc ja osobiście nie dziwię się jak widzę komentarze że dla niego powinna być kara śmierci. Bo powinna być, ale wiadomo, że nie będzie.
Nie powinnaś bronić studentów i innych pracowników, przecież na konferencji było mówione że zamiast dzwonić po policję to wszyscy nagrywali. Czy to jest naturalny odruch? Naturalnym odruchem przy niebezpieczeństwie jest reakcja WALCZ albo UCIEKAJ a tu nikt nie pomogl (oczywiście to rozumiem Bo rzucać się na typa o ryzykować życiem dla nieznanej osobyto głupota) ale żeby wyciągnąć telefony i nagrywać to jest spoko 😁 takie zachowanie nie jest ok i nie dziwię się, że to też jest szeroko komentowane.
Nikt nikogo do pracy w zakładzie zamkniętym nie zmusza - jeśli komuś się tak bardzo nie podoba, to może zmienić pracę. Jest duży niedobór pracowników, zarówno strażników jak i pielęgniarek, psychiatrów - większość osób tam pracujących z powodzeniem znajdzie inną pracę.

Co to w ogóle za argument - zabijmy ludzi, bo pracownikom nie pracuje się tam najlepiej. Wtf

Ja nikogo nie “bronię” a przedstawiam logiczne i zasadne argumenty, dlaczego nie należy tych ludzi oceniać.
Ofiara niestety w momencie nagrań już nie żyła. Pójście tam i zbliżanie się do kogoś z siekierą, którą przed chwilą ktoś został zamordowany, nie jest dobrym pomysłem.
To, że nie dzwoniono po pomoc a nagrywano filmiki powiedziała jedna osoba, a później wiele innych osób to dementowało. Nawet na przytaczanym nagraniu słychać, że ktoś rozmawia z policją/numerem alarmowym. Policja była tam kilka minut po zdarzeniu - no z pewnością dlatego, że nikt nie zadzwonił.

Do Ciebie jednak jakiekolwiek logiczne argumenty nie docierają, więc nie zamierzam już z Tobą dyskutować.
Awatar użytkownika
cbnhl
Gacie z oceanu

Post autor: cbnhl »

Ja czegoś tutaj nie rozumiem.

Wątek dotyczy naprawdę ogromnej tragedii i oczywistym jest, że różne spekulacje będą się pojawiać, od mniej lub bardziej wykształconych w takich dziedzinach osób - po to jest też to forum.

Ale wywiązała się tutaj bardzo niepotrzebne dyskusja, próbujecie sobie nawzajem udowadniać własną rację, przekonywać do osobistych poglądów, zapominając przy tym wszystkim, co się wydarzyło.

To nie jest film ani podcast True Crime, tylko prawdziwe życie.
~ mam papiery, żeby mądrzyć się tu za darmo ~
Awatar użytkownika
cbnhl
Gacie z oceanu

No i przede wszystkim - kary śmierci w Polsce nie ma. Jeżeli chcecie sobie podyskutować na ten temat, to otwórzcie osobny wątek.
Klaudia1737

Post autor: Klaudia1737 »

cbnhl pisze: sob maja 10, 2025 1:27 pm No i przede wszystkim - kary śmierci w Polsce nie ma. Jeżeli chcecie sobie podyskutować na ten temat, to otwórzcie osobny wątek.
Toc przeciez stronę wstecz o tym pisałam,żeby zakończyć temat kary śmierci bo nie ma co dyskutować bo on jej nie dostanie.
Awatar użytkownika
laura_bunko
Tritonotti

Post autor: laura_bunko »

A ja mam pytanie do osób, które pisze że oskarżony będzie teraz 'gral chorego psychicznie' 'gral na niepoczytalność' ale jak inaczej wytłumaczyć jego zbrodnie? Ja nie wierzę, że zdrowy na umyśle człowiek bierze siekierę i zabija przypadkowa osobę. Jaki mógłby mieć w tym cel? Co chciał osiągnąć?
Klaudia1737

laura_bunko pisze: sob maja 10, 2025 1:47 pm A ja mam pytanie do osób, które pisze że oskarżony będzie teraz 'gral chorego psychicznie' 'gral na niepoczytalność' ale jak inaczej wytłumaczyć jego zbrodnie? Ja nie wierzę, że zdrowy na umyśle człowiek bierze siekierę i zabija przypadkowa osobę. Jaki mógłby mieć w tym cel? Co chciał osiągnąć?
No niestety są też ludzie źli na świecie i ludzie to wypierają że człowiek nie będący w "psychozie" robi takie coś. Musiałabyś się zagłębić w to co robią ludzie bogaci i co niektórzy jedzą. Na świecie dzieje się straszne okrucieństwo i nie każdy musi mieć schizofrenie czy psychozę.
Gw* na małych dzieciach, morderstwa dzieci to robią też osoby poczytalne. Nie tylko chorzy psychicznie. To chyba budzi największy szok .
PurrUnicorn
Koczkodan

Post autor: PurrUnicorn »

laura_bunko pisze: sob maja 10, 2025 1:47 pm A ja mam pytanie do osób, które pisze że oskarżony będzie teraz 'gral chorego psychicznie' 'gral na niepoczytalność' ale jak inaczej wytłumaczyć jego zbrodnie? Ja nie wierzę, że zdrowy na umyśle człowiek bierze siekierę i zabija przypadkowa osobę. Jaki mógłby mieć w tym cel? Co chciał osiągnąć?
Wydaje mi się że jest różnica między chorobą psychiczną, której nie kontrolujesz, a np. zaburzeniem osobowości które sprawia że masz takie pociągi, jednocześnie kontrolę nad nimi, jakiś obiektywny, zdrowy rozsądek - a mimo wszystko decydujesz się to zrobić. To jest dla mnie różnica między poczytalnością, a niepoczytalnością
Kakakakaszka
MoetGlass

Nie każda choroba psychiczna = niepoczytalność.

Niepoczytalność występuje wtedy gdy np. Z powodu choroby psychicznej (nie każdej) osoba nie jest swiadoma znaczenia swojego czynu lub nie może nad soba zapakować.

Ktoś parę stron wcześniej dobrze go wyjaśnil ma przykładzie psychopaty - to JEST zaburzenie psychiczne, ale taka osoba jest w pełni świadoma swoich czynów, wie że to niezgodne z prawem i zle, ale świadomie łamie normy społeczne.
Taka osoba jest poczytalna.
Kakakakaszka
MoetGlass

Nie dodało mi się w poprzednim komentarzu, więc dokończę :

Owszem, masz rację - zdrowa na umyśle osobą się tak nie zachowuje - więc jeśli to nie była niepoczytalność np. w wyniku psychozy, to człowiek najpewniej jest zaburzony.
A zaburzenie go nie tłumaczy i nie sprawia, że jest mniej winny.
Klaudia1737

Kakakakaszka pisze: sob maja 10, 2025 2:22 pm Nie dodało mi się w poprzednim komentarzu, więc dokończę :

Owszem, masz rację - zdrowa na umyśle osobą się tak nie zachowuje - więc jeśli to nie była niepoczytalność np. w wyniku psychozy, to człowiek najpewniej jest zaburzony.
A zaburzenie go nie tłumaczy i nie sprawia, że jest mniej winny.
Dokładnie zaburzenie go w niczym nie tłumaczy. Zaburzeniem to nie choroba psychiczna. To coś nad czym można pracować, człowiek jest w pełni świadomy swoich czynów i nie traci nad sobą kontroli.
Klaudia1737

Kakakakaszka pisze: sob maja 10, 2025 2:15 pm Nie każda choroba psychiczna = niepoczytalność.

Niepoczytalność występuje wtedy gdy np. Z powodu choroby psychicznej (nie każdej) osoba nie jest swiadoma znaczenia swojego czynu lub nie może nad soba zapakować.

Ktoś parę stron wcześniej dobrze go wyjaśnil ma przykładzie psychopaty - to JEST zaburzenie psychiczne, ale taka osoba jest w pełni świadoma swoich czynów, wie że to niezgodne z prawem i zle, ale świadomie łamie normy społeczne.
Taka osoba jest poczytalna.
Tylko ze większość tu broniących go i wciskających chorobe psychiczną nie ma pojęcia na temat zaburzen, chorob itd. Wkładają wszystkich do jednego wora. A o zaburzeniach mają gówniane pojęcie. Dobrze, że to wyjaśniłaś może rozjaśni to innym sytuację.
Tak, dodaje że on jeszcze diagnozy nie ma, ale różnie może być. Skoro się takim czymś interesował już od młodzieńczych lat to kto wie.
aileen
Koczkodan

Post autor: aileen »

Mecenas Zaborowski pewnie pójdzie drogą niepoczytalności. Wtedy najważniejsze będzie co stwierdzą biegli sądowi. Jeśli uznają że był niepoczytalny to sąd nie bedzie miał innych możliwości i koleś trafi do zakładu zamkniętego na leczenie. A stamtąd może wyjść jeśli uznają że jest wyleczony. Taki zabójca z Monciaka wyszedł po 2latach, a syn Eugeniusza Wróbla regularnie korzysta z urlopów i przepustek.
Ostatnio zmieniony sob maja 10, 2025 2:48 pm przez aileen, łącznie zmieniany 1 raz.
Lukrecja Skrecz
Srebrna Kropeczka

Post autor: Lukrecja Skrecz »

Nie jestem prawnikiem ani lekarzem.
Myślę, że teraz najważniejsze zadanie jest przed lekarzami oddziału na który trafił i przed ubiegłym, hy ustalić co mu jest. Czy to zaburzenie, czy niepoczytalnosc.

Może on wcześniej przejawia zainteresowania takimi rzeczami? Ktoś pisał że oglądał horrory gore (chyba tak to się nazywa). Mnie np zastanawia skąd zainteresowanie bronią biała? No bo przecież nie każdy ma w domu bagnet... Ja mam noże kuchenne i scyzoryk szwajcarski, taki na biwak. A tu od czwartku były informacje, że oprócz siekiery miał też noże i bagnet. Spodziewam się że jeśli chodzi o noże to nie kuchenne.
Na pewno warto przyjrzeć się jego zainteresowaniem. Jeśli ten film gdzie się wypowiada, że chciałby się przenieść w czasy ZSRR jest prawdziwy, to skąd u niego zainteresowanie.
Co to znaczy, że musiał zabić, by stać się drapieżnikiem? Skąd to wziął? Może trafił na jakąś chorą grupę w dark necie? Przecież to się zdarza.

Być może w toku sprawy wyjdą też inne rzeczy, które wskazywałyby na to, że od jakiegos momentu tworzyła się u niego osobowość psychopatyczna. Może akurat w ostatnim czasie coś się wydarzyło, co spowodowało u niego intensywne myśli o tym by zabić.

Zostawmy to specjalistom.

Na marginesie, skojarzył mi się ten koleś z filmy Sala samob* 2, który był spaczony i podatny na manipulacje z darknetu. Nie twierdzę, że to ten case, ale pomyślałam sobie o tym, jak łatwo jest ulec sugestiom, nawet jeśli to miałyby byc głosy jakieś wyimaginowane.

Na kolejnym marginesie, nie ufam osobom, które interesują się bronią, czy to białą czy palną... Ale to już moje zdanie.
zeelka
Migocząca Świeczka

Post autor: zeelka »

Kasandraa pisze: sob maja 10, 2025 1:26 pm Ludzie nawet Trynkiewicz nie dostał kary śmieci to tym bardziej ten typek nie dostanie
Sprostowanie - dostał, ale na mocy amnestii zmienili mu ją na 25 lat, po odsiedzeniu których skierowali go do ośrodka dla bestii w Gostyninie.
Ale to nie o nim wątek, więc EOT.
Ostatnio zmieniony sob maja 10, 2025 3:56 pm przez zeelka, łącznie zmieniany 1 raz.
plotki3030
Currently:Rio

Post autor: plotki3030 »

Klaudia1737 pisze: sob maja 10, 2025 2:31 pm Tylko ze większość tu broniących go i wciskających chorobe psychiczną nie ma pojęcia na temat zaburzen, chorob itd. Wkładają wszystkich do jednego wora. A o zaburzeniach mają gówniane pojęcie. Dobrze, że to wyjaśniłaś może rozjaśni to innym sytuację.
Uważasz że jesteś jedyną osobą która "się zna"? Bo twoje wypowiedzi są w bardzo moralizatorskim tonie. A przypomnę że na takich forach wymieniany się swoimi spistrzezeniami czy teoriami. Każdy może napisać co uważa w danej kwestii, co mu najbardziej "pasuje" w tej ukladance i wcale nie trzeba być lekarzem czy prawnikiem by móc (oczywiście w kulturalny sposób ) wyrazić swoje zdanie lub poglądy, wymienić je z kimś innym, wysnuc jakieś wnioski na podstawie doniesień r
prasowych czy obserwacji. Od tego są takie fora. Tymczasem tu wpadnie kilka osób które uważają ze tylko one się znają a reszta ma milczeć i nic nie pisać bo co wy wiecie..

Druga rzecz - dosłownie NIKT tu nie broni tego typa, nie wiem skąd to wzięłaś czy czytamy ten sam wątek.
Awatar użytkownika
cbnhl
Gacie z oceanu

plotki3030 pisze: sob maja 10, 2025 5:02 pm Uważasz że jesteś jedyną osobą która "się zna"? Bo twoje wypowiedzi są w bardzo moralizatorskim tonie. A przypomnę że na takich forach wymieniany się swoimi spistrzezeniami czy teoriami. Każdy może napisać co uważa w danej kwestii, co mu najbardziej "pasuje" w tej ukladance i wcale nie trzeba być lekarzem czy prawnikiem by móc (oczywiście w kulturalny sposób ) wyrazić swoje zdanie lub poglądy, wymienić je z kimś innym, wysnuc jakieś wnioski na podstawie doniesień r
prasowych czy obserwacji. Od tego są takie fora. Tymczasem tu wpadnie kilka osób które uważają ze tylko one się znają a reszta ma milczeć i nic nie pisać bo co wy wiecie..

Druga rzecz - dosłownie NIKT tu nie broni tego typa, nie wiem skąd to wzięłaś czy czytamy ten sam wątek.
Louder! Też nie rozumiem, skąd wzięła się nagonka na to, że ktokolwiek w tym wątku go broni. Widocznie wpisy nie zostały przeczytane ze zrozumieniem.

Poza tym, nawet jeżeli uważacie, że ktoś nie ma o czymś pojęcia, to warto uświadamiać i edukować, a nie na siłę udowadniać swoją rację.

Nie widziałam ani jednego wpisu, w którym Mieszko R. byłby usprawiedliwiany. Po prostu każdy stara się znaleźć wytłumaczenie na takie zachowanie, nie dla oskarżonego, ale dla siebie samego przede wszystkim.
Awatar użytkownika
cbnhl
Gacie z oceanu

Na stronie do wystawienia recenzji miejsc pracy wylewane są żale w kierunku ojca Mieszka, niektóre komentarze są na takim poziomie, że ciężko jest uwierzyć, że człowiek o zdrowych zmysłach mógłby to pisać.

Konsekwencje emocjonalne takich spraw są ogromne dla społeczeństwa.
iri1979
Drama Maker

Post autor: iri1979 »

cbnhl pisze: sob maja 10, 2025 6:42 pm Na stronie do wystawienia recenzji miejsc pracy wylewane są żale w kierunku ojca Mieszka, niektóre komentarze są na takim poziomie, że ciężko jest uwierzyć, że człowiek o zdrowych zmysłach mógłby to pisać.

Zgadzam się. Nawet tutaj niektórzy podchodza do sprawy aż nadto emocjonalnie.

Generalnie to jego rodzice już mają przesrane. Nie dość, że są rodzicami tego mordercy, czeka ich ostracyzm społeczny to zakładam, że sami teraz zachodzą w głowę dlaczego to się stało, gdzie popełnili błąd i dlaczego nic nie zauważyli. To jest tragedia dla wielu osób, wielu rodzin.
Awatar użytkownika
Jabba
Mokra Włoszka

Post autor: Jabba »

cbnhl pisze: sob maja 10, 2025 6:42 pm Na stronie do wystawienia recenzji miejsc pracy wylewane są żale w kierunku ojca Mieszka, niektóre komentarze są na takim poziomie, że ciężko jest uwierzyć, że człowiek o zdrowych zmysłach mógłby to pisać.

Tak czytałam, niektórzy wzywają a linczu a inni by odebrać im majątek na rzecz rodziny denatki. To straszne 😧 bardzo współczuję zarówno jej rodzinie ale też rodzicom Mieszka. Bardzo to przykre
gossipgirlxox

Post autor: gossipgirlxox »

Jabba pisze: sob maja 10, 2025 6:59 pm Tak czytałam, niektórzy wzywają a linczu a inni by odebrać im majątek na rzecz rodziny denatki. To straszne 😧 bardzo współczuję zarówno jej rodzinie ale też rodzicom Mieszka. Bardzo to przykre
Nie rozumiem co trzeba mieć w głowie, żeby wypisywać hejtujące wiadomości do rodzin takich osób. To był dorosły, odpowiedzialny za swoje życie człowiek. Rodzice nie nakłaniali go do zbrodni.
Klaudia1737

Jabba pisze: sob maja 10, 2025 6:59 pm Tak czytałam, niektórzy wzywają a linczu a inni by odebrać im majątek na rzecz rodziny denatki. To straszne 😧 bardzo współczuję zarówno jej rodzinie ale też rodzicom Mieszka. Bardzo to przykre
Z drugiej strony jakby te pieniądze coś znaczyły w obliczu utraty życia. Dla mnie to też chore, jakieś zbiórki właściwie na nic.Polacy to robią zbiórki na wszystko i na nic, tylko daj, daj.Dlaczego ktokolwiek miałby im dawac pieniądze, jeśli już no to niech pozwą mieszka, ale nie ich rodziców czy rodzine. Przecież rodzice też napewno są zalamani
iri1979
Drama Maker

Post autor: iri1979 »

Klaudia1737 pisze: sob maja 10, 2025 7:17 pm Moze nie od rodziny, ale od samego Mieszka a że jest w jakim stanie jest to nic raczej nie dostaną.
Rodzice jego nie są winni, każdy by bronił swojego dziecka. Ja tam im akurat współczuję.
Po raz pierwszy się z Tobą zgadzam.
Klaudia1737

gossipgirlxox pisze: sob maja 10, 2025 7:19 pm Nie rozumiem co trzeba mieć w głowie, żeby wypisywać hejtujące wiadomości do rodzin takich osób. To był dorosły, odpowiedzialny za swoje życie człowiek. Rodzice nie nakłaniali go do zbrodni.
Ja też tego nie rozumiem:( rodzice jego są tak samo skrzywdzeni rodzina tej kobiety. Nie wyobrażam sobie zeby moje dziecko takie coś zrobiło, to musi być ogromny cios
Awatar użytkownika
Julia1234
Currently:Greece

Post autor: Julia1234 »

Marti37 pisze: pt maja 09, 2025 11:17 am Matka Kajetana Poznańskiego była wysoko postawionym prokuratorem generalnym a mimo to nie uchroniło go to przed więzieniem. To sa za grube sprawy aby tatuś-prawnik czy mama prokurator pomogli uniknąć kary
To dlaczego teraz prawnik broni go że do niczego się nie przyznał? Co to za kuriozum? Przecież on został w zasadzie przyłapany. Są nagrania. Ma się jeszcze przyznawać?
dafne123
SushiRoll

Post autor: dafne123 »

nawet komunistyczny KK z 1969 r. to miał, art. 25 §1 KK (1969): Nie popełnia przestępstwa, kto z powodu niedorozwoju umysłowego, choroby psychicznej lub innego zakłócenia czynności psychicznych nie mógł w chwili czynu rozpoznać jego znaczenia lub pokierować swym postępowaniem

A niektórzy z was tutaj pisza, ze humanitaryzm poszedł za daleko.
Wyjdźmy z UE zbratajmy sie z Rosja i przyjmijmy za pewnik egzekucje na rynku, chorych psychicznie, kobiet ktore przeprowadziły aborcje i kogo tam jeszcze chcecie.
W USA jest kara śmierci a morderstw jest coraz wiecej.
I pisze drukowanymi NIE BRONIE MORDERCY!