Start
Mój profil

Zaginięcie Mai Kowalskiej

Moderator: verysweetcherry
PrzemoKondratowicz
Dieta 600 kcal

Re: Zaginięcie Mai Kowalskiej

Post autor: PrzemoKondratowicz »

mezalians_urodowy pisze: sob maja 03, 2025 12:02 pm Wiesz czym jest monitoring?
A wiesz czym są badania DNA, ekspertyzy, i sekcja zwłok? To że zabójstwo nagrało się na monitoring to są domysły póki co.
Radoska
Szpilson

Post autor: Radoska »

PrzemoKondratowicz pisze: sob maja 03, 2025 11:42 am Nie mierzyli się z hejtem na córkę i na samych siebie. No naprawdę gdyby wasze dziecko od lat chodziło na odwyki, miało kuratorów, akcje z nożem i prześladowaniem to raczej ostatnie co byście robili to kłócili się w internecie, prawdopodobnie byście myśleli co zrobić żeby młodsze dzieci uchronić od takich historii
Pewne jest, że wychowywanie dzieci w dzisiejszych czasach nie jest łatwe. Niemniej ktoś tej dziewczynie takie wzorce przekazał. Pewnie jest tu spory udział środowiska, ale jednak trafiło ono na podatny grunt. Osobiście sobie nie wyobrażam takiej sytuacji. bo ta Mają miała już kłopoty w wieku 13lat. Toż to dzieciak jeszcze był... Niemniej na plus dla nich, że się nie udzielają w komentarzach.
stromek.bart
KlasaBiznes

Post autor: stromek.bart »

PrzemoKondratowicz pisze: sob maja 03, 2025 12:03 pm A wiesz czym są badania DNA, ekspertyzy, i sekcja zwłok? To że zabójstwo nagrało się na monitoring to są domysły póki co.
Prokuratura wczoraj na konferencji powiedziała wprost, że monitoring miejski i prywatny jasno wskazuje sprawcę i sposób dokonania zbrodni. Więc może wszystko się nagrało. Nie wiadomo gdzie uderzył Majkę czy pod firmą matki czy na ulicy i np przewiózł samochodem
Radoska
Szpilson

Julciak12 pisze: sob maja 03, 2025 1:57 am A skąd szkoła jako nauczyciele maja wiedzieć, że coś się dzieje? Najczęściej takie rzeczy dzieją się po za szkola, przez internet. W większych szkołach gdzie jest dużo uczniów tym bardziej mogą przeoczyć jakieś gnębienie jeżeli w ogóle dzieje się na lekcjach. Więc jeżeli nie było skarg, żadnej informacji do pedagoga/wychowawcy to nie zamietli pod dywan tylko logicznie nic nie wiedzieli. Najlepszym rozwiązaniem w takich sytuacjach i tak jest zgłoszenie na policję i dopiero powiadomienie w szkole. A w przypadkach samob** kuratorium sprawdza szkole czy interweniowały po otrzymaniu zgłoszeń o nękaniu.
Zgłaszać należy, ale nie należy oczekiwać efektu. Policja nie w takich sprawach jest bierna, więc takie coś zostanie zbagatelizowane. U mnie w mieście chłopak poderżnął gardło dziewczynie. Wcześniej odwalał takie rzeczy jak włamanie z nożem do mieszkania jej rodziców i atak na nich. Nachodzenie ich, grożenie jej. Myślisz, że policja coś zrobiła? Nic! Skończyło się tak, że dopadł ją na ulicy i dokończył dzieła. A tu mamy wyjątkowo delikatną sprawę, bo chłopak nawet teraz wyzywany jest od przegrywów, więc takie zgłoszenia skutkowałyby niczym innym jak wzmożeniem agresji. On i jego matka zostali z tym sami niestety.
Awatar użytkownika
blue.pixy
Tritonotti

Post autor: blue.pixy »

ma ktoś z was odwagę napisać do jego mamy? Nie atakować tylko zapytać poprostu jak się z tym czuje i że lepiej by było gdyby nie komentowała sprawy, bardzo mi jej szkoda … ludzkie życie jest warte wszystkiego a obawiam się że ona sama zaraz sobie coś zrobi
Awatar użytkownika
dior
RealDiamond

Post autor: dior »

Błagam was ludzie .. szkoły od dawna udają że nie widzą co się dzieje, tak samo jak sąsiedzi czy rodzice, a potem po dramacie wylewka co widzieli co słyszeli , to czemu nikt nie zareagował? Patologia to ta Mława cała
AgaR
MolieraDress

Post autor: AgaR »

Przypomnę tylko, że my tu mówimy o śmierci dziewczyny - nieodwracalnym zdarzeniu, a nie uszczerbku na zdrowiu, czymś odwracalnym.

Cokolwiek Maja robiła, nie powinna ponieść takiej kary. Najgorsze bestie kwitną w więzieniach za nasze podatki, a ona nie żyje, za hejt, nie za zabójstwo, nie za gw**t. Kara nieadekwatna do czynu i to w ogóle nie podlega żadnej dyskusji.

Możliwe, że sąd złagodzi wyrok choćby za jego młody wiek i szansę na resocjalizację, ale nie zapominajmy też, że czyn został zakwalifikowany, na ten moment, jako ten ze szczególnym okrucieństwem. Będę śledziła te sprawę, bo aż jestem ciekawa jak to się potoczy.

Ta historia to lekcja tak naprawdę głównie dla nas, dorosłych, bo to od nas zależy wychowanie młodego pokolenia. Powinniśmy być czujni, obecni, empatyczni i korzystać ze wszelkich możliwych narzędzi, aby pomagać dzieciom na czas. Dorośli i instytucje zawiedli.
PrzemoKondratowicz
Dieta 600 kcal

AgaR pisze: sob maja 03, 2025 12:12 pm Przypomnę tylko, że my tu mówimy o śmierci dziewczyny - nieodwracalnym zdarzeniu, a nie uszczerbku na zdrowiu, czymś odwracalnym.

Cokolwiek Maja robiła, nie powinna ponieść takiej kary. Najgorsze bestie kwitną w więzieniach za nasze podatki, a ona nie żyje, za hejt, nie za zabójstwo, nie za gw**t. Kara nieadekwatna do czynu i to w ogóle nie podlega żadnej dyskusji.

Możliwe, że sąd złagodzi wyrok choćby za jego młody wiek i szansę na resocjalizację, ale nie zapominajmy też, że czyn został zakwalifikowany, na ten moment, jako ten ze szczególnym okrucieństwem. Będę śledziła te sprawę, bo aż jestem ciekawa jak to się potoczy.

Ta historia to lekcja tak naprawdę głównie dla nas, dorosłych, bo to od nas zależy wychowanie młodego pokolenia. Powinniśmy być czujni, obecni, empatyczni i korzystać ze wszelkich możliwych narzędzi, aby pomagać dzieciom na czas. Dorośli i instytucje zawiedli.
Kwalifikacje można zmienić w każdej chwili także do tego bym się nie przywiązywał. Najgorsze bestie kwitną w więzieniu za podatki ale ja naprawdę nie stawiam Bartka na równi z Trynkiewiczen.
ania_nw
Mokra Włoszka

Post autor: ania_nw »

AgaR pisze: sob maja 03, 2025 12:12 pm Cokolwiek Maja robiła, nie powinna ponieść takiej kary. Najgorsze bestie kwitną w więzieniach za nasze podatki, a ona nie żyje, za hejt, nie za zabójstwo, nie za gw**t. Kara nieadekwatna do czynu i to w ogóle nie podlega żadnej dyskusji.
Nie popieram samosadow ale wiesz .. gnebieniem tez mozna 'zabić'
AgaR
MolieraDress

PrzemoKondratowicz pisze: sob maja 03, 2025 12:16 pm Kwalifikacje można zmienić w każdej chwili także do tego bym się nie przywiązywał. Najgorsze bestie kwitną w więzieniu za podatki ale ja naprawdę nie stawiam Bartka na równi z Trynkiewiczen.
Ja również nie, natomiast cokolwiek się nie wydarzyło - Maja poniosła najwyższą możliwą karę - kompletnie nieadekwatną do czynu.

Btw. może być też tak, że sąd wyda właśnie najsurowszy możliwy wyrok, aby była to przestroga dla całego młodego pokolenia.
ploty123
Gacie z oceanu

Post autor: ploty123 »

Oby dostał maksymalny wymiar kary :good:
PEONIA
Licówka

Post autor: PEONIA »

mezalians_urodowy pisze: sob maja 03, 2025 11:58 am No tak, tak go wrobił ze prokurator powiedział że cały moment zabójstwa jest uwieczniony na monitoringu i nie ma wątpliwości co do sprawcy. Jezu, ludzie jak już wymyślacie jakieś teorie spiskowe to niech one mają chociaż sens.
Dlatego ja uważam, że on tego nie zaplanował jak większość twierdzi. Serio, ja wiem, że ludzie bywają głupi ale gdyby to zaplanował to wybrałby inne miejsce, gdzie nie było monitoringu, zwłaszcza, ze to był monitoring na terenie firmy jego matki czy tam ojca i mógł wcześniej sprawdzić jaki zasięg mają kamery.....raczej zwabił by ją w inne a narzędzia zabrałby ze sobą....pewnie potem próbowali te ciało spalić albo rozpuścić w kwasie stad te ślady. Po co miałby ją torturować na terenie domu - by ktoś to usłyszał? Raczej wybrał by inne miejsce gdyby to planował...

I te zacinanie śladów - telefon i ciało podrzucili W OKOLICY ICH DOMU - to raczej wygląda na działanie w amoku i panice....

10 letnie dziecko by to lepiej wymyśliło a tu mamy dwójkę dorosłych i 17 latka....
Endu25
Szpilson

Post autor: Endu25 »

Pytanie do rodziców - Wasze dzieciaki, takie w wieku np. 13 lat mają założone kontrole rodzicielskie? Dla mnie szok, że 13 latki zakładają hejterskie profile i nikt tego nie kontroluje. To, że jest tak ogromne przyzwolenie na hejt wśród dzieciaków to wina dorosłych.
PrzemoKondratowicz
Dieta 600 kcal

AgaR pisze: sob maja 03, 2025 12:19 pm Ja również nie, natomiast cokolwiek się nie wydarzyło - Maja poniosła najwyższą możliwą karę - kompletnie nieadekwatną do czynu.

Btw. może być też tak, że sąd wyda właśnie najsurowszy możliwy wyrok, aby była to przestroga dla całego młodego pokolenia.
Przestroga to by była jakby wszczęli postępowanie ws internetowego nękania i wszystkie obrzydliwe śmieszki też dostały wyrok albo kuratora. Skazywanie kogoś na maksimum kary żeby poudawać groźnego gówno da, wszyscy powinni być pociągnięci do odpowiedzialności
Radoska
Szpilson

Daisy123 pisze: sob maja 03, 2025 11:51 am Jak dla mnie to nikt normalny nie wypowiada sie w taki sposob i w takiej ilosci w takiej sytuacji. A nerwy w strzepach mysle, ze mialby kazdy.

A co do tego hejtu, tez mnie ciekawi czemu ta matka Bartka w tych komentarzach nic nie wspomniala o tym hp chociazby. Ani nic z tym nie zrobila. Bo chyba byla obcykana z social mediami, dodawaniem rolek, memow kpiacych z ‚hejterow’ itp.
Jej wypowiedzi są pełne emocji, ewidentnie jej się ulało. Mówi, że dziewczyna nie dawała im spokoju od dłuższego czasu, więc się nawarstwiło. Widzę tu bezsilność. A czy nic nie robiła to nie wiemy. Takie sprawy uznawane są za błahe i zamiatane pod dywan. Być może syn naciskał, żeby nie wspominała o pewnych rzeczach, żeby nie generować hejtu. A być może nie mieli pola porozumienia, bo wiadomo nastolatek i i nadopiekuńcza mama to niezłe kombo. Osobiście sobie nie wyobrażam mierzenia się z taką sytuacją jako matka. Ciekawa jestem czy rodzice dziewczyny wiedzieli co wyprawia i czy oni coś robili, żeby to przerwać. Bo sądząc po jej ostatnim komentarzu była butna.
AgaR
MolieraDress

ania_nw pisze: sob maja 03, 2025 12:17 pm Nie popieram samosadow ale wiesz .. gnebieniem tez mozna 'zabić'
Dzieci muszą wiedzieć, że jeśli są gnębione to dorośli i instytucje skutecznie im pomogą. Nikt nie powinien tracić życia - ani ofiara ani sprawca hejtu.

Jak czytam komentarze tej matki to mam wrażenie, że niestety trafiło na niezbyt ogarniętych ludzi. Nie wyobrażam sobie, że moje dziecko jest dręczone, a ja na to pozwalam. Czemu jego hp istnieje od 3 lat? Serio nie ma narzędzi? Ja bym zrobiła wszystkim po kolei jesień średniowiecza. Taki hp powinien być zgłoszony na policję jako kradzież wizerunku. Czy ktoś cokolwiek zrobił w tej sprawie?
PrzemoKondratowicz
Dieta 600 kcal

AgaR pisze: sob maja 03, 2025 12:24 pm Dzieci muszą wiedzieć, że jeśli są gnębione to dorośli i instytucje skutecznie im pomogą. Nikt nie powinien tracić życia - ani ofiara ani sprawca hejtu.

Jak czytam komentarze tej matki to mam wrażenie, że niestety trafiło na niezbyt ogarniętych ludzi. Nie wyobrażam sobie, że moje dziecko jest dręczone, a ja na to pozwalam. Czemu jego hp istnieje od 3 lat? Serio nie ma narzędzi? Ja bym zrobiła wszystkim po kolei jesień średniowiecza. Taki hp powinien być zgłoszony na policję jako kradzież wizerunku. Czy ktoś cokolwiek zrobił w tej sprawie?
Aż się zaśmiałem - dorośli i instytucje skuteczne im pomogą. W tym momencie widzę Cię tak: 🤡
AgaR
MolieraDress

PrzemoKondratowicz pisze: sob maja 03, 2025 12:25 pm Aż się zaśmiałem - dorośli i instytucje skuteczne im pomogą. W tym momencie widzę Cię tak: 🤡
Nie no, masz rację.
Lepiej niech się mordują nawzajem i popełniają samo*ojstwa.
Przekonałeś mnie.
Endu25
Szpilson

Post autor: Endu25 »

PrzemoKondratowicz pisze: sob maja 03, 2025 12:25 pm Aż się zaśmiałem - dorośli i instytucje skuteczne im pomogą. W tym momencie widzę Cię tak: 🤡
Mogą im pomóc i znam takiego rodzica, który nie odpuścił :) inny wygrał z nauczycielem i szkołą, gdzie nauczycielka, w białych wydawałoby się rekawiczkach, wyżywała się na dziecku.
PrzemoKondratowicz
Dieta 600 kcal

AgaR pisze: sob maja 03, 2025 12:27 pm Nie no, masz rację.
Przekonałeś mnie.
Odklejasz się i dramatyzujesz. Nie powiedziałem że rozwiązaniem na hejt jest mordowanie. Nie dodawaj dramatyzmu żeby kręcić gównoafere. Mówię tylko że to są kompletne bzdury pisać że ZAWSZE DOROŚLI I INSTYTUCJĘ POMOGĄ. Bo instytucje są nieudolne i niewydolne a dorośli w wielu przypadkach sami są patologia która ze sobą sobie nie radzi a co dopiero z dziećmi. Policja rzadko traktuje prześladowania poważnie.
Dora_Diamant
Kciuk

Post autor: Dora_Diamant »

ta sprawa jest usiana domysłami, milionem domysłów. jednak może stać się przyczynkiem do poważnej dyskusji, która powinna prowadzić do konkretnych czynów. niestety, nie sądzę, aby wiele się zmieniło w kwestii zapobiegania przejawom gnębienia. to trochę lawina. chłopak dostanie słuszny wyrok, rodzina będzie opłakiwać maję całe życie, społeczeństwo zapomni, aż do kolejnej tragedii.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
axhsgfxc
RóżowePolo

Post autor: axhsgfxc »

AgaR pisze: sob maja 03, 2025 12:27 pm Nie no, masz rację.
Przekonałeś mnie.
dorosli udaja ze nic nie widza, wiec nikt tym dziaciaka nie pomoze. Od 1 klasy podstawowki zmagam sie z hejtem, teraz jestem w 3 LO a wyzwiska jak byly tak dalej sa. Chodze do szkoly sredniej 50km od domu by zapomniec o dzieciakach z podstawowki, a nawet tu znalazly sie osoby ktore dla „zabawy” atakuja slabsze i wyrozniajace sie osoby. Nauczyciele maja to w dupie za przeproszeniem, ja na szczescie tez nauczylam sie juz miec to gdzies pomimo ze dalej boli. Dorosli tu w niczym nie pomoga, jeszcze pedagodzy w szkolach bronia „sprawcow” a ich rozwiazanie problemu to „przepros i podajcie sobie reke” szkola tu w niczym nie pomoze
ania_nw
Mokra Włoszka

Post autor: ania_nw »

Endu25 pisze: sob maja 03, 2025 12:22 pm Pytanie do rodziców - Wasze dzieciaki, takie w wieku np. 13 lat mają założone kontrole rodzicielskie? Dla mnie szok, że 13 latki zakładają hejterskie profile i nikt tego nie kontroluje. To, że jest tak ogromne przyzwolenie na hejt wśród dzieciaków to wina dorosłych.
W czasach powszechnego dostepu do neta / smartfonow zrobic tak zeby rodzice sie nie dowiedzieli nie jest trudne ...
Tak samo jak ogladanie patologicznych tresci / corn - nie u siebie to u kolegi. No przeciez nie chcesz byc ten nie na czasie / gorszy
Ogolnie tez bardziej zaniedbane przez rodzicow dzieci ciagna w dol te podatne ktore nic nie rozumieja i zazdroszcza bo maja luz / Mama pozwala / nie pilnuje.
No wiecie - jest lans.
KrwawaMary
DamaZpowiśla

Post autor: KrwawaMary »

Ta forma jest gdzieś na uboczu? Z daleka od cywilizacji? Piszą, że przywiązał ją do drzewa i katował. Nikt nie usłyszał nic?
Felczi
ZdalnaFanka

Post autor: Felczi »

Ktoś tu napisał, czy ta Mława jest taka poj**na i odpowiedź brzmi TAK. To jest małe miasto o mentalności wioski. Każdy każdego "zna", plotki rozsiewane gdzie popadnie. W szkołach jest tak, że jak pochodzisz z rodziny, gdzie jest bieda, alkohol itp. to nikt się nie będzie zastanawiał i od razu jest wgląd w sytuacje rodziny, kuratorzy itd. Natomiast jak pochodzisz z "porządnej" rodziny, to palcem nie kiwną. A bo po co robić im problemy, a bo przecież ma dobre oceny, na apelach recytuje wierszyki, a bo dziadek taki szanowany człowiek, z dyrektorka do jednej klasy chodził (żeby nie było, nie mówię o tej sytuacji). Jeszcze parę dni temu było oburzenie, że matka o czerwonym pasku mówiła, a dziś już jest, że skoro na Erasmusa pojechał, to to krystaliczny chłopiec musiał być. No nie, wiem z doświadczenia, że zachowanie tego chłopaka mogło być ignorowane, dodać do tego matkę furiatkę, grożącą kuratorium i w tym szkołach nikt nie kiwnie palcem. Na policję też nie pójdą, bo co ludzie powiedzą, dlatego nie dziwię się, że z tą stroną nic nie było zrobione. Pewnie zgłoszone w szkole i oczekiwanie, że to rozwiążą, tak jakby szkoła miała prowadzić dochodzenie i usunąć konto.