Start
Mój profil

Miejskie legendy

Moderator: verysweetcherry
Ojojojka
Koczkodan

Re: Miejskie legendy

Post autor: Ojojojka »

Jako dziecko słyszałam jeszcze inną wersję z trupim jadem. Otóż panna młoda kupiła przepiękną suknię ślubną na pchlim targu, założyła na ślub i wesele, po czym zaraz po oczepinach padła trupem. Okazało się,że suknia była zrabowana przez złodzieja,który otwierał groby i kradł nieboszczykom cenne rzeczy. W jednym grobowcu zobaczył piękną młodą dziewczynę w białej sukni ślubnej, rozebrał ją z tej kiecki i sprzedał na targu tej nieszczęsnej pannie młodej. Suknia zawierała trupi jad i zabiła dziewczynę w ciągu paru godzin. Gdy byłam mała ta historia robiła na mnie ogromne wrażenie.
Awatar użytkownika
FigGa
Licówka

Post autor: FigGa »

Ojojojka pisze: śr kwie 23, 2025 12:41 am Jako dziecko słyszałam jeszcze inną wersję z trupim jadem. Otóż panna młoda kupiła przepiękną suknię ślubną na pchlim targu, założyła na ślub i wesele, po czym zaraz po oczepinach padła trupem. Okazało się,że suknia była zrabowana przez złodzieja,który otwierał groby i kradł nieboszczykom cenne rzeczy. W jednym grobowcu zobaczył piękną młodą dziewczynę w białej sukni ślubnej, rozebrał ją z tej kiecki i sprzedał na targu tej nieszczęsnej pannie młodej. Suknia zawierała trupi jad i zabiła dziewczynę w ciągu paru godzin. Gdy byłam mała ta historia robiła na mnie ogromne wrażenie.
O to ja też słyszałam tą wersję.
Bo Wiśniewski to nie ja,
Bo to wszystko nie jest moje,
Bo to wszystko wielki pic,
A „Ich Troje” jest kradzione.
Defreg56
Koczkodan

Post autor: Defreg56 »

Ojojojka pisze: śr kwie 23, 2025 12:41 am Jako dziecko słyszałam jeszcze inną wersję z trupim jadem. Otóż panna młoda kupiła przepiękną suknię ślubną na pchlim targu, założyła na ślub i wesele, po czym zaraz po oczepinach padła trupem. Okazało się,że suknia była zrabowana przez złodzieja,który otwierał groby i kradł nieboszczykom cenne rzeczy. W jednym grobowcu zobaczył piękną młodą dziewczynę w białej sukni ślubnej, rozebrał ją z tej kiecki i sprzedał na targu tej nieszczęsnej pannie młodej. Suknia zawierała trupi jad i zabiła dziewczynę w ciągu paru godzin. Gdy byłam mała ta historia robiła na mnie ogromne wrażenie.
Uuu aż przypomniała mi się Pascualita
ajmegerl
MoetGlass

Post autor: ajmegerl »

Większość z tych historii znam ale dziwię się, że nikt nie wspomniał o historii, w której zona/córka znanego lekarza zakleszcza się z psem (WTF, jak to brzmi) więc jak zabiera ją pogotowie to wiozą ją po wszystkich piętrach szpitala, żeby każdy mógł sobie popatrzeć.
Słyszałam to kilkukrotnie, nawet jedna znajoma pielęgniarka zarzekała się, że działo się to u niej w miejscowości
Limonene
RealDiamond

Post autor: Limonene »

ajmegerl pisze: czw kwie 24, 2025 2:49 pm Większość z tych historii znam ale dziwię się, że nikt nie wspomniał o historii, w której zona/córka znanego lekarza zakleszcza się z psem (WTF, jak to brzmi) więc jak zabiera ją pogotowie to wiozą ją po wszystkich piętrach szpitala, żeby każdy mógł sobie popatrzeć.
Słyszałam to kilkukrotnie, nawet jedna znajoma pielęgniarka zarzekała się, że działo się to u niej w miejscowości
Oo z zakleszczeniem też jest mnóstwo wersji, panna młoda z kamerzystą, ksiądz z gospodynią, nauczyciel z uczennicą...
Ojojojka
Koczkodan

ajmegerl pisze: czw kwie 24, 2025 2:49 pm Większość z tych historii znam ale dziwię się, że nikt nie wspomniał o historii, w której zona/córka znanego lekarza zakleszcza się z psem (WTF, jak to brzmi) więc jak zabiera ją pogotowie to wiozą ją po wszystkich piętrach szpitala, żeby każdy mógł sobie popatrzeć.
O tak!! I jeszcze było ,że pies zaczął szczekać i ratownicy poprosili ojca dziewczyny,(który im towarzyszył) słowami :" niech pan uspokoi zięcia"
aillem
RoyalBaby

Post autor: aillem »

Ja słyszalam albo czytalam kilka wersji historii z trupim jadem, np. taką, że e przyszła panna młoda kupila suknię ślubną w secondhandzie. Albo że jakas panna mloda zginela w dniu slubu, więc pochowano ją w pieknej sukni slibnej. Grabarz tuż po pochowaniu o tworzył grób i sprzedał suknię ślubną tej kobiety.

Przypomniała mi się jeszcze historia o tym, jak pan młody przenosił żonę przez próg. Niefortunnie jej głową zahaczyła o futrynę czy coś wystającego z niej, no i panna młoda zginęła na miejscu.
Daisy123
ŚpięWRezydencji

Post autor: Daisy123 »

Jest jeszcze ze na weselu podrzucanie bylo i wiatrak pod sufitem urwal glowe mlodemu😅
GapaGlapa
LouiBag

Post autor: GapaGlapa »

Daisy123 pisze: sob kwie 26, 2025 4:33 pm Jest jeszcze ze na weselu podrzucanie bylo i wiatrak pod sufitem urwal glowe mlodemu😅
Tak! I jeszcze mlody, który wnosił żonę przez prog i uderzył jej głowa i filar i ona od razu umarla ,a on potem się powiesił
Limonene
RealDiamond

GapaGlapa pisze: sob kwie 26, 2025 8:22 pm Tak! I jeszcze mlody, który wnosił żonę przez prog i uderzył jej głowa i filar i ona od razu umarla ,a on potem się powiesił
A ojciec dostał zawału! 😂😂😂
Ojojojka
Koczkodan

A jeszcze zapomniałam o domach w których straszy! Chyba każde osiedle, czy miejscowość miało taki dom. A to z powodu strasznej historii, która się w nim zdarzyła np. morderstwo czy samob*, a to z powodu położenia budynku np. na starym cmentarzu cholerycznym, albo w miejscu pochówku samob* lub morderców. Ja osobiście kojarzę dwa domy w okolicy o których się tak mówiło. Do jednego podobno poszedł nocować ksiądz aby przepędzić złe duchy ,ale w środku nocy wybiegł z krzykiem, bo "coś" przesuwało meble, rzucało przedmiotami i trzaskało drzwiami.
Tak, "straszne domy" to było coś😅
Co ciekawe w jednym z tych domów dziś mieszkają ludzie i pewnie nawet nie wiedzą jakie legendy o nim chodziły.
GapaGlapa
LouiBag

Limonene pisze: sob kwie 26, 2025 8:25 pm A ojciec dostał zawału! 😂😂😂
O tak, tak :') :') :')
aillem
RoyalBaby

Post autor: aillem »

Taak, domy w których straszy to były nasze ulubione historie za dzieciaka, opowiadaliśmy je sobie zwlasczza wieczorami. Każdy slyszal o takim domu, a nawet jeśli nie to wyobrażaliśmy sobie i opowiadaliśmy różne takie historie o domach widzianych w okolicy.

Jeszcze też było popularne wywoływanie duchów, kazdy znal kogos kto wywolywał duchy (albo sam to robił) i potem były różne "znamy" - coś w domu się poruszało, a to obraz się przekrzywił, a to coś spadło.
Awatar użytkownika
laura_bunko
Tritonotti

Post autor: laura_bunko »

A co do historii ślubów i młodych małżeństw, to u mnie chodziła taka legenda że na wieczorze kawalerskim panowie tak popili, że stwierdzili że młodemu do kaloszy naleją cementu. Skończyło się to amputacja obu nóg x.x
PrzemoKondratowicz
Dieta 600 kcal

Post autor: PrzemoKondratowicz »

U mnie te domy w których straszy to po prostu były meliny i miejscówki bezdomnych alkoholików ale dopiero jako dorosły zrozumiałem że straszy tam duch delirki a nie prawdziwe duchy
Arabella133
Currently:Top

Post autor: Arabella133 »

Limonene pisze: czw kwie 24, 2025 2:50 pm Oo z zakleszczeniem też jest mnóstwo wersji, panna młoda z kamerzystą, ksiądz z gospodynią, nauczyciel z uczennicą...
Ja znam całkiem prawdziwą historię zakleszczenia Gdzie żona pielęgniarka pojechała w karetce do swojego zakleszczonego z kimś męża :) Ale oni nie mieszkali już wtedy ze sobą, a ogólnie mieli burzliwe małżeństwo Niemniej to musiało być niemiłe To była taka zwykła karetka z ośrodka zdrowia, nie z ratownikami ze szpitala W obsadzie był lekarz, pielęgniarka i kierowca - mój wujek
Limonene
RealDiamond

Arabella133 pisze: wt kwie 29, 2025 8:31 am Ja znam całkiem prawdziwą historię zakleszczenia Gdzie żona pielęgniarka pojechała w karetce do swojego zakleszczonego z kimś męża :) Ale oni nie mieszkali już wtedy ze sobą, a ogólnie mieli burzliwe małżeństwo Niemniej to musiało być niemiłe To była taka zwykła karetka z ośrodka zdrowia, nie z ratownikami ze szpitala W obsadzie był lekarz, pielęgniarka i kierowca - mój wujek
No oczywiście, że to prawdziwa historia! 😅
Arabella133
Currently:Top

Post autor: Arabella133 »

Limonene pisze: wt kwie 29, 2025 8:44 am No oczywiście, że to prawdziwa historia! 😅
Ta akurat tak ale gość ogólnie całe życie wywijał takie numery że wystarczyłoby na kilkanaście miejskich legend Nawet samob* popełnił spektakularnie Niektórzy ludzie po prostu żyją z fantazją-albo z przypałami zależy jak na to patrzeć
an3tka111
Gacie z oceanu

Post autor: an3tka111 »

Ojojojka pisze: sob kwie 26, 2025 9:37 pm A jeszcze zapomniałam o domach w których straszy! Chyba każde osiedle, czy miejscowość miało taki dom. A to z powodu strasznej historii, która się w nim zdarzyła np. morderstwo czy samob*, a to z powodu położenia budynku np. na starym cmentarzu cholerycznym, albo w miejscu pochówku samob* lub morderców. Ja osobiście kojarzę dwa domy w okolicy o których się tak mówiło. Do jednego podobno poszedł nocować ksiądz aby przepędzić złe duchy ,ale w środku nocy wybiegł z krzykiem, bo "coś" przesuwało meble, rzucało przedmiotami i trzaskało drzwiami.
Tak, "straszne domy" to było coś😅
Co ciekawe w jednym z tych domów dziś mieszkają ludzie i pewnie nawet nie wiedzą jakie legendy o nim chodziły.
W Lublinie to jest galeria Plaza, w której straszy bo jest zbudowana na cmentarzu :P Podobno przedmioty się poruszają, a manekiny ożywają :P
Awatar użytkownika
dzudidzetson
LouiBag

Post autor: dzudidzetson »

Jeszcze mi się przypomniało, że akurat jak szłam do komunii, czyli to był 1997rok, miała się odbyć w Polsce wizyta papaja i w związku z tym krążyły legendy o SZATANISTACH, którzy porywają i zabijaja dzieci, żeby z ich głów ułożyć wielki krzyż na powitanie Jana Pawła. Mieli też pytać dzieci jaki mają zeszyt do religii i jak się miało w kratkę to cięli twarz w kratkę, a jak czysty, to zrywali skórę z twarzy :)
Awatar użytkownika
FigGa
Licówka

Post autor: FigGa »

dzudidzetson pisze: śr kwie 30, 2025 7:48 am Jeszcze mi się przypomniało, że akurat jak szłam do komunii, czyli to był 1997rok, miała się odbyć w Polsce wizyta papaja i w związku z tym krążyły legendy o SZATANISTACH, którzy porywają i zabijaja dzieci, żeby z ich głów ułożyć wielki krzyż na powitanie Jana Pawła. Mieli też pytać dzieci jaki mają zeszyt do religii i jak się miało w kratkę to cięli twarz w kratkę, a jak czysty, to zrywali skórę z twarzy :)
Coś mi się kojarzy z tymi zeszytami, ale o tych głowach to nie słyszałam 🙈
Bo Wiśniewski to nie ja,
Bo to wszystko nie jest moje,
Bo to wszystko wielki pic,
A „Ich Troje” jest kradzione.
Awatar użytkownika
ZoHaHa
KlasaBiznes

Post autor: ZoHaHa »

dzudidzetson pisze: śr kwie 30, 2025 7:48 am Jeszcze mi się przypomniało, że akurat jak szłam do komunii, czyli to był 1997rok, miała się odbyć w Polsce wizyta papaja i w związku z tym krążyły legendy o SZATANISTACH, którzy porywają i zabijaja dzieci, żeby z ich głów ułożyć wielki krzyż na powitanie Jana Pawła. Mieli też pytać dzieci jaki mają zeszyt do religii i jak się miało w kratkę to cięli twarz w kratkę, a jak czysty, to zrywali skórę z twarzy :)
XXXDDDDDDD kto wymyśla takie rzeczy??
GapaGlapa
LouiBag

O zeszytach też słyszałam. Wszyscy pamiętali, że w razie czego mamy mówić, że nie mamy zeszytów, a najlepiej to spie...rzać jak najdalej :')
OneWayTicket
Ciastko

Post autor: OneWayTicket »

dzudidzetson pisze: śr kwie 30, 2025 7:48 am Mieli też pytać dzieci jaki mają zeszyt do religii i jak się miało w kratkę to cięli twarz w kratkę, a jak czysty, to zrywali skórę z twarzy :)
No muszę spytać - co robili, gdy się miało zeszyt w linie? :D
Awatar użytkownika
dzudidzetson
LouiBag

Post autor: dzudidzetson »

OneWayTicket pisze: pt maja 02, 2025 2:20 pm No muszę spytać - co robili, gdy się miało zeszyt w linie? :D
Nie wiem, na to nie było teorii :D