Jak przetrwać ciążę i poród - Wasze porady
Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherryJak przetrwać ciążę i poród - Wasze porady
Macie jakieś porady jak to wszystko przeżyć i rozwinąć mega niechęci do siebie? Bo coś mi się zdaje, że u mnie tak się to potoczy.
Zdrowo się odżywiaj, próbuj spacerować lub ćwiczyć jogę albo pilates dla ciężarnych, smaruj brzuch kremami i pamiętaj, że to stan przejściowy. Ja miałam straszny cellulit w ciąży mimo że mało przytyłam. Nie porównuj się do innych i staraj się nie siedzieć na forach za dużo. Nie daj się też "zakrzyczeć" dobrymi radami otoczenia,moja rodzinka wiodła w tym prym co nie pomogło mi w żadnym aspekcie.
-
Rzeka.chaosu
- Currently:Greece
Ja po prostu brałam lekką książkę (przy mocniejszych ryczałam) i próbowałam się relaksować. Kupiłam wygodne ciuchy, słuchałam rzeczy typu mamy Lamy (już nie nagrywają). Nie myślałam o ciele w kwestii estetycznej, tylko zdrowotnej. Swoją drogą cieszyłam się z braku rozstępów, a w ostatnich tygodnich dowaliło mi je tak, że nadal widać. :D Większą część dnia po prostu pracowałam o nie było czasu na trudne tozkminy i żale.
No właśnie zastanawiam się czy będzie OK jeśli nadal będę się oddawać ulubionym rozrywkom (nic nadzwyczajnego i wyczerpującego) i NIE MYSLEC ZA BARDZO o ciąży i porodzie... Czy raczej powinnam zakopać się w górze książek i edukować się jak poważna kobieta, którą nie jestem. Czy od teraz jedynym tematem ma być dziecko?
Ja edukowałam się tylko jeżeli chodzi np. co zrobić jak dziecko ma kolkę. Reszta wyszła w praniu a dzieci są różne. Mam dwójkę, innym noworodkiem była córką innym syn i do każdego trzeba było innego podejścia. Do dzieci trzeba mieć trochę cierpliwości i zrozumienia ale nie zawsze Ci to wyjdzie. Z perspektywy czasu uważam, że zamiast się zamartwiać czy wiesz wystarczająco dużo na temat wychowania dziecka lepiej jest skupić się i cieszyć tym co jest teraz bo one strasznie szybko rosną.