Start
Mój profil

Czy mamy tutaj na forum emigrantki?

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
Push
Pierścionek_od_passera

Czy mamy tutaj na forum emigrantki?

Post autor: Push »

Gdzie udało Wam się emigrować? Czy uchylicie rąbka tajemnicy o tym, jak wygląda życie na emigracji w konkretnych krajach, jak długo tak żyjecie na emigracji?
anicz
MiamiBicz

Post autor: anicz »

UK. Wyjazd jeszcze przed brexitem. Tak poznałam mojego męża. Mieszkaliśmy też kilka lat w Polsce, a od dwóch znów w UK ze względu na pracę i sytuacje rodzinna męża. Nie wyjeżdżałam z powodow ekonomicznych. Raczej szukałam przygody, byłam ciekawa świata. Zawsze też powtarzałam, że nigdy nie mogłabym mieć męża obcokrajowca 😂 tymczasem kilka lat później wychowujemy psa😂😂
Samą sytuację w UK po brexicie można podsumować następująco: życie w Polsce bardzo mnie przygotowało na życie w UK pogrążonej w kryzysie. Słyszę też od koleżanek, jak jest w Niemczech czy w Austrii i stwierdzany, że ten cały zachód to żadne och i ach.
Co chciałam wam jeszcze powiedzieć
Alabamka
RóżowePolo

Post autor: Alabamka »

4 lata w UK. Jest mi tutaj Ok.
<3 <3
jennysolidary
RóżowePolo

Post autor: jennysolidary »

Ja od zawsze marzylam o przeprowadzce do Szwecji i jestem tu juz ponad 7 lat. Tu jest moj dom :)
wiolcia00
RoseGold

Post autor: wiolcia00 »

Ja mieszkam w Danii, jestem mega zadowolona 🥰
ewelinka222
Channelka

Post autor: ewelinka222 »

Ja od 11 lat w Niemczech przy granicy z Austrią.
Awatar użytkownika
Juliaturczyniak
PoranneKapuczino

Post autor: Juliaturczyniak »

ewelinka222 pisze: śr sty 15, 2025 6:03 am Ja od 11 lat w Niemczech przy granicy z Austrią.
A z ciekawości- pracujesz w Niemczech czy w Austrii? Bo słyszałam, że w Austrii lepsze zarobki tylko język trzeba znać, bo na to głównie patrzą.
ewelinka222
Channelka

Post autor: ewelinka222 »

Prowadzę własną działalność więc ciężko mi powiedzieć czy zarobki w Austrii są lepsze. Na pewno podatek jest mniejszy w Austrii i jak ktoś ma trudna sytuację życiową to w Austrii łatwiej o mieszkanie socjalne. Natomiast widzę że na zakupy Austriacy przyjeżdżają do Niemiec. Więc to wszystko zależy od sytuacji życiowej i zawodu w którym się Pracuje.
Awatar użytkownika
Juliaturczyniak
PoranneKapuczino

Post autor: Juliaturczyniak »

ewelinka222 pisze: sob sty 18, 2025 5:18 am Prowadzę własną działalność więc ciężko mi powiedzieć czy zarobki w Austrii są lepsze. Na pewno podatek jest mniejszy w Austrii i jak ktoś ma trudna sytuację życiową to w Austrii łatwiej o mieszkanie socjalne. Natomiast widzę że na zakupy Austriacy przyjeżdżają do Niemiec. Więc to wszystko zależy od sytuacji życiowej i zawodu w którym się Pracuje.
Jasne. Dziękuję za odpowiedź.
Majajka
PsychoFanka

Post autor: Majajka »

Irlandia od 20 lat
miameow
Channelka

Post autor: miameow »

Dania, tak wybrałam z pośród kilku innych opcji i nie żałuję. Mieszkam tu długo, mam obywatelstwo. Za Polską nie tęsknię.
Awatar użytkownika
TakaTamOna
BlondDoczep

Post autor: TakaTamOna »

Ja mieszkam w Stanach Zjednoczonych
PEONIA
Licówka

Post autor: PEONIA »

Dziewczyny a ja mam pytanie - jak jedziecie do Polski w odwiedziny to jakie ubezpieczenie zdrowotne wykupujecie. Zastanawiam się jak ogarnąć tę kwestię przy odwiedzaniu rodziny
Bylina12
Mokra Włoszka

Post autor: Bylina12 »

Ja mieszkam w kraju, ktory jest w Unii i korzystam z karty EKUZ po prostu.
Karolna
ŚpioszkiKenzo

Post autor: Karolna »

Hej. Ja mieszkam w Holandii. Przyjechałam tu pierwszy raz 11 lat temu, po 2 latach wrocilam do Polski na 2 lata, ale tu żyło mi się zdecydowanie spokojniej i łatwiej więc wróciliśmy znow do Holandii i zleciało prawie 7 lat.
Paczek w masle
ŚpioszkiKenzo

Post autor: Paczek w masle »

Belgia od prawie dwóch lat. Trochę ryzykowaliśmy, ponieważ mieliśmy już ustawione życie w Polsce. Mąż został tutaj ściągnięty przez firmę, potem do niego dołączyliśmy. Początkowo nasze dziecko (lat 10) mocno protestowało, teraz nie chce wracać do Polski. Mam problem z językiem: praktycznie wszyscy mówią po angielsku, więc nie mam z kim ćwiczyć niderlandzkiego. Mąż gada tylko po angielsku, tak jak wszyscy u niego w robocie. Dziecko poszło do tutejszej szkoły i daje sobie bardzo dobrze radę praktycznie pod każdym względem.
Jeśli chodzi o życie to trochę nam się status majątkowy pogorszył, ale jeśli chodzi o inne aspekty, to jesteśmy zachwyceni. Nie planujemy powrotu do ojczyzny :)
Martyna2904
Tritonotti

Post autor: Martyna2904 »

Ja mieszkam w Wielkiej Brytanii od prawie 12 lat, wyjechałam do pracy. W tym roku wracam do Polski, mam nadzieję, że na stałe. Nie lubię tu mieszkać, kiepska pogoda, zbyt duża mieszanka kulturowa, kiepska służba zdrowia, nie czuję się tu u siebie i bezpiecznie. Dużo by wymieniać.
Awatar użytkownika
adkaczekoladka
RóżowePolo

Post autor: adkaczekoladka »

W UK od 20 lat dokładnie, co tu powiedzieć...
Życie w polsce jest już na o wiele lepszym poziome niż w uk, Anglia z roku na rok coraz gorzej.
Multum osób z każdego zakątka świata, wszystko w górę idzie, pogoda tak jak zawsze od lat szaro buro i ponuro. Myślałam o powrocie do Polski, ale wyjechałam jako dziecko, nie wiem czy bym po tyłu latach się odnalazła w Polsce... :/
obserwatorforum
ToTylkoHermes

Post autor: obserwatorforum »

Mieszkałam z facetem w Korei płd prawie 12 lat,wróciłam do Polski w grudniu ubiegłego roku.
Porównując oba kraje, emocjonalnie bliżej mi do Polski, bo rodzina, bo jednak to swój kraj. Ale pod względem łatwości życia, czy zwykłej codzienności Korea to naprawdę wspaniałe miejsce.
Tysiauzi
SkrzydełkaZhooters

Post autor: Tysiauzi »

Ja z kolei mieszkam we Francji, początki były ciężkie ale teraz jest ok, pozdrawiam wszystkie Wandziary 😁
Helena543
Migocząca Świeczka

Post autor: Helena543 »

Ja mieszkam od 3 lat w zachodnich Niemczech i jestem zawiedziona. Mieszkamy w małym mieście, w najbardziej deszczowym regionie co pewnie też ma wpływ. Przyjechałam tutaj mając opinie rozwiniętego zachodu, a czuje się jakbym się cofnęła w czasie ze 20 lat 🙈 i nie chodzi mi tutaj o imigrantów, bo fakt jest sporo muzułmanów, ale normalnie sobie żyjemy obok siebie, a nawet pracujemy, nie jest niebezpiecznie. Ale to zacofanie Niemców i ich biurokracja mnie denerwuje za każdym razem jak muszę coś tutaj załatwić.
Tak samo jak służba zdrowia, może w większych miastach jest lepiej, ale u nas jest porażka. Dużo bardzo starych lekarzy, przez co ludzie się martwią co to będzie. Ale jakość wizyt nie jest dla mnie zadowalająca, chociaż rodzinna nam się trafiła naprawdę super, ale to tyle. Żeby dziecko zapisać też jest problem z lekarzami.
Oczywiście są plusy, np finansowe, chociaż nie są to takie kokosy jak myślą w Polsce, ale pozwalają na spokojne życie. Spoko są też mieszkania spółdzielcze, jak się je już umebluje 😅 Dlatego tutaj jeszcze mieszkam, ale nie planuje zostać reszty życia.
Vincent123
Channelka

Post autor: Vincent123 »

4 lata w Austrii :)
Awatar użytkownika
ZimnyKaloryfer
JaZapier***

Post autor: ZimnyKaloryfer »

11 lat w Holandii. Do Polski nie wracam. W razie wu, służę odpowiedziami:)
Dziewczyna1988
Koczkodan

Post autor: Dziewczyna1988 »

18 lat UK. I z roku na rok tęsknię coraz bardziej. Przyjechałam jako singielka a teraz mam 3 córki i synka w brzuszku. Kiedyś może wrócę jak już dzieci się ustatkują. Narazie nie ma o tym mowy. Za duży szok to byłby dla nich.
Bardzomilyczlowiek
Lena24!
ŚpioszkiKenzo

Post autor: Lena24! »

10 lat w Niemczech.
Nigdy nie żałowałam swojej decyzji.
Czasem tylko tęsknię za polskim jedzeniem, botwinką, fasolką szparagową i bobem. Tutaj trzeba się naszukać i najeździć, żeby znaleźć te produkty.
Nigdy nie przekonam się do frytek z majonezem i Currywurst.
Ale żyje mi się tu dobrze i jestem szczęśliwa.