Start
Mój profil

Sprzątaniomaniaczki

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry, Moderatorzy lokalni
mardi
Channelka

Sprzątaniomaniaczki

Post autor: mardi »

Hej!

Czy są tutaj też jakieś fanki sprzątania?

Jeśli tak to polećcie swoje ulubione produkty, pro tipy itp.

Ja od siebie mogę Wam polecić płyn do płukania Felce Azzura Original, przepięknie pachnie! Jednak szukam czegoś co będzie bardzo długo czuć na ubraniach? Macie coś do polecenia?
Awatar użytkownika
Grubababa
Willa z basenem

Post autor: Grubababa »

mardi pisze: pt sty 10, 2025 12:32 pm Hej!

Ja od siebie mogę Wam polecić płyn do płukania Felce Azzura Original, przepięknie pachnie! Jednak szukam czegoś co będzie bardzo długo czuć na ubraniach? Macie coś do polecenia?
Nie mam za bardzo poleceń, nie przykaladam aż tak wielkiej uwagi do takich spraw, może jedynie laboratorium pani domu i ich płyn do fug i do mycia piekarnika. To jest trochę mocniejszą chemia niż z drogerii. A co do plynow do płukania, w sumie zawsze mnie to zastanawia, po co aż taki mocny płyn? Jął chodzi o posciel, firany, koce to jeszcze czaje, ale ubrania? Przecież i tak używasz perfum?
Jak się dobrze wczytasz to znajdziesz i Nietzschego i Gosie z żabki
Awatar użytkownika
Juliaturczyniak
PoranneKapuczino

Post autor: Juliaturczyniak »

mardi pisze: pt sty 10, 2025 12:32 pm Hej!

Ja kocham jedynie zmywać naczynia i prać ręcznie, ale się podepnę, może ktoś coś doradzi :angel:
Awatar użytkownika
Juliaturczyniak
PoranneKapuczino

Post autor: Juliaturczyniak »

Grubababa pisze: pt sty 10, 2025 7:47 pm Nie mam za bardzo poleceń, nie przykaladam aż tak wielkiej uwagi do takich spraw, może jedynie laboratorium pani domu i ich płyn do fug i do mycia piekarnika. To jest trochę mocniejszą chemia niż z drogerii. A co do plynow do płukania, w sumie zawsze mnie to zastanawia, po co aż taki mocny płyn? Jął chodzi o posciel, firany, koce to jeszcze czaje, ale ubrania? Przecież i tak używasz perfum?
Bardzo dobre pytanie, też tego nie rozumiem..
mardi
Channelka

Post autor: mardi »

Grubababa pisze: pt sty 10, 2025 7:47 pm Nie mam za bardzo poleceń, nie przykaladam aż tak wielkiej uwagi do takich spraw, może jedynie laboratorium pani domu i ich płyn do fug i do mycia piekarnika. To jest trochę mocniejszą chemia niż z drogerii. A co do plynow do płukania, w sumie zawsze mnie to zastanawia, po co aż taki mocny płyn? Jął chodzi o posciel, firany, koce to jeszcze czaje, ale ubrania? Przecież i tak używasz perfum?
Lubię jak otwieram szafę i biorę ciuch do ręki i pachnie świeżym praniem XD takie zboczenie chyba, pościel regularnie spryskuję wodą z płynem do płukania, jakoś czuje, że wtedy jest wszechobecna czystość :')
Wuwunia
RealDiamond

Post autor: Wuwunia »

Mam pytanie, bo mam problem ze sprzątaniem, jego organizacją. Czy możecie polecić jakiś kanał o tej tematyce? Na YT jest kanał blue octopus, jakiś jeszcze?
Jagodzia1234
LouiBag

Post autor: Jagodzia1234 »

mardi pisze: sob sty 11, 2025 10:15 am Lubię jak otwieram szafę i biorę ciuch do ręki i pachnie świeżym praniem XD takie zboczenie chyba, pościel regularnie spryskuję wodą z płynem do płukania, jakoś czuje, że wtedy jest wszechobecna czystość :')
Dla mnie akurat płyn do płukania równa się przeciwnik czystości i świeżości 😆 serio dziewczyny, polecam spróbować przestać używać płynów do płukania wtedy pranie będzie naprawdę ładnie pachniało świeżym praniem, a jeszcze jak się wysuszy na zewnątrz to już bajka... 😊 A do tego nie wiem czy wiecie, ale płyt do płukania zakleja, zostawia więcej środka chemicznego i zmiękcza tkaniny przez co szybciej niszczeją i są mniej oddychające = mniej zdrowe, nie powinno się ich zwłaszcza używać do bielizny, pościeli, ręczników. Nie jestem żadnym eko świrem i kiedyś maniakalnie używałam kokosowego płynu i nie wyobrażałam sobie życia bez niego, a teraz widzę same plusy nie używania 😅
Awatar użytkownika
Brida
GreckieWakacje

Post autor: Brida »

Wuwunia pisze: pn sty 13, 2025 2:58 pm Mam pytanie, bo mam problem ze sprzątaniem, jego organizacją. Czy możecie polecić jakiś kanał o tej tematyce? Na YT jest kanał blue octopus, jakiś jeszcze?
Po przeprowadzce do dużego, starego domu (w którym póki co wszystko jest stare - niepraktyczne powierzchnię, szczeliny między meblami, stare kaloryfery, rury na wierzchu itd...) też miałam ten problem i nie znalazłam uszytego na miarę rozwiązania w internecie. Od kilku miesięcy pracuję swoim systemem, czyli przez jakiś czas zapisywałam w zeszycie wszystko, co wymaga sprzątania, jak najbardziej szczegółowo, w podziale na pomieszczenia. Idealnie gdyby czynności były rozpisane tak, że da się je ogarnąć w kilka minut, czyli nie "mycie okien", ale po prostu "umyć okno w kuchni". Potem ustaliłam kiedy w tygodniu mam czas/chcę sprzątać. Np. rano mam 20-30 minut a w czwartek i piątek godzinę lub dwie po pracy. W moim domu rodzinnym, jak pewnie w wielu innych, porządnie sprzątało się raz w tygodniu, w soboty. Ja sobie ustaliłam, że weekendy chcę mieć wolne i co najwyżej upiec ciasto 😉 Część aktywności wrzuciłam sobie w kalendarz w telefonie jako cykliczne i to też pomaga nie wypaść z rytmu 😉
Awatar użytkownika
Nemeton420
Srebrna Kropeczka

Post autor: Nemeton420 »

Wuwunia pisze: pn sty 13, 2025 2:58 pm Mam pytanie, bo mam problem ze sprzątaniem, jego organizacją. Czy możecie polecić jakiś kanał o tej tematyce? Na YT jest kanał blue octopus, jakiś jeszcze?
Wkręciłam się kiedyś w oglądanie sprzątających Azjatek, najczęściej ten kanał: https://youtube.com/@hamimommy?si=jKfxbf38MQxcQbfq przyjemnie się ją ogląda i dużo się nauczyłam o ekologicznym prowadzeniu domu
KarMaggie
MoetGlass

Post autor: KarMaggie »

Widzę, że pojawiła się wzmianka o Laboratorium Pani Domu, ale mam pytanie, czy rzeczywiście te produkty są tak dobre? Komentarze na fejsie wyglądają trochę jak wklejone i nie wiem, czy są wiarygodne. A lubię widzieć efekt sprzątania, dlatego zastanawiam się nad zakupem tych preparatów.
Awatar użytkownika
ch3rrie
Tritonotti

Post autor: ch3rrie »

KarMaggie pisze: śr lut 12, 2025 1:15 pm Widzę, że pojawiła się wzmianka o Laboratorium Pani Domu, ale mam pytanie, czy rzeczywiście te produkty są tak dobre? Komentarze na fejsie wyglądają trochę jak wklejone i nie wiem, czy są wiarygodne. A lubię widzieć efekt sprzątania, dlatego zastanawiam się nad zakupem tych preparatów.
Słyszałam dobre opinie od znajomych na temat tego ich płynu do czyszczenia fug, że rzeczywiście się sprawdza. Osobiście używałam płynu do mycia mebli i super działa, ma fajny zapach i uwielbiam go używać, drewniane meble po nim lśnią i są takie "żywsze", używałam też płynu do mycia szyb i nie polecam, nie warto za niego przepłacać, podobnie jak plyn do mycia podłóg mi się nie sprawdzał. Co prawda podłoga po nim lśni, ale po czasie widzę smugi
KarMaggie
MoetGlass

Post autor: KarMaggie »

ch3rrie pisze: ndz mar 02, 2025 12:53 pm Słyszałam dobre opinie od znajomych na temat tego ich płynu do czyszczenia fug, że rzeczywiście się sprawdza. Osobiście używałam płynu do mycia mebli i super działa, ma fajny zapach i uwielbiam go używać, drewniane meble po nim lśnią i są takie "żywsze", używałam też płynu do mycia szyb i nie polecam, nie warto za niego przepłacać, podobnie jak plyn do mycia podłóg mi się nie sprawdzał. Co prawda podłoga po nim lśni, ale po czasie widzę smugi
Dzięki za odpowiedź ❤️
Awatar użytkownika
Grubababa
Willa z basenem

Post autor: Grubababa »

KarMaggie pisze: śr lut 12, 2025 1:15 pm Widzę, że pojawiła się wzmianka o Laboratorium Pani Domu, ale mam pytanie, czy rzeczywiście te produkty są tak dobre? Komentarze na fejsie wyglądają trochę jak wklejone i nie wiem, czy są wiarygodne. A lubię widzieć efekt sprzątania, dlatego zastanawiam się nad zakupem tych preparatów.
Płyn do fug, do mycia piekarnika oraz do pieśni, te produkty od nich mam i polecam, uwazam, że są skuteczne. Miałam też jakieś inne rzeczy, chyba do podłogi, ale nie robiły żadnego Wow, robiły to samo co plyn z każdej innej firmy.
Jak się dobrze wczytasz to znajdziesz i Nietzschego i Gosie z żabki
Eneduelickefucke
Mokra Włoszka

Post autor: Eneduelickefucke »

Ogolnie polecajki justyny z pogotowia sprzatajacego (tiktok/ig) w 99% sie sprawdzaja- ona nie owija w bawelne