Według mnie, zgolenie włosów u młodej dziewczyny co do zasady ma powiązania z zazdrością o urodę/seksualność. To mogłoby wskazywać na to, że zabójstwo zostało dokonane przez zazdrosną o urodę/powodzenie kobietę lub mężczyznę, którego zaloty zostały odrzucone (lub na zlecenie/podżeganie przez taką osobę). Czyli raczej Iwona znała wcześniej sprawcę. Mogło być też tak, że ktoś coś chciał upozorować poprzez obcięcie włosów (ale ja raczej nie kojarzę takich spraw i za bardzo nie wiem, co chciałby upozorować) lub swój "znak rozpoznawczy" chciała dokonać grupa przestępcza w celu zastraszenia pozostałych osób.
Niemniej, zainspirowana wątkiem właśnie zerknęłam do google - ostatni news jest z dnia wczorajszego, kiedy to doszło do zamknięcia rozprawy prokuratora Krupińskiego w związku z tą sprawą. Okazuje się, że prokurator nie zanonimizował danych świadka incognito tj. jego numeru PESEL na pismach z postępowania przygotowawczego. Jak cytują media, przy sprawie był prokurator Krupiński to "ówczesny szef małopolskiego wydziału Prokuratury Krajowej ds. przestępczości zorganizowanej i korupcji". To jest też ten sam prokurator od sprawy Iwony Wieczorek i też - zabójstwa Katarzyny Zowady (oskórowanie). On też tworzył podstawowy skład tzw. Archiwum X. Wydaje mi się, że jednak nie bez powodu sprawą zajmował się ten pion prokuratury (tj. przestępczość zorganizowana i korupcja).
Iwona Cygan
Moderator: verysweetcherry-
- BlondDoczep
Podstawowy skład i archiwum x powstało zanim Kurpiński obronił magistra, nie dopisuj mu takich zasług. Zmieniła się władza to gwiazda pisu przestała jasno świecić i zabrali jej największe sprawy z których żadnej nie doprowadził do końca.Lenny pisze: ↑wt lut 18, 2025 3:58 pm Według mnie, zgolenie włosów u młodej dziewczyny co do zasady ma powiązania z zazdrością o urodę/seksualność. To mogłoby wskazywać na to, że zabójstwo zostało dokonane przez zazdrosną o urodę/powodzenie kobietę lub mężczyznę, którego zaloty zostały odrzucone (lub na zlecenie/podżeganie przez taką osobę). Czyli raczej Iwona znała wcześniej sprawcę. Mogło być też tak, że ktoś coś chciał upozorować poprzez obcięcie włosów (ale ja raczej nie kojarzę takich spraw i za bardzo nie wiem, co chciałby upozorować) lub swój "znak rozpoznawczy" chciała dokonać grupa przestępcza w celu zastraszenia pozostałych osób.
Niemniej, zainspirowana wątkiem właśnie zerknęłam do google - ostatni news jest z dnia wczorajszego, kiedy to doszło do zamknięcia rozprawy prokuratora Krupińskiego w związku z tą sprawą. Okazuje się, że prokurator nie zanonimizował danych świadka incognito tj. jego numeru PESEL na pismach z postępowania przygotowawczego. Jak cytują media, przy sprawie był prokurator Krupiński to "ówczesny szef małopolskiego wydziału Prokuratury Krajowej ds. przestępczości zorganizowanej i korupcji". To jest też ten sam prokurator od sprawy Iwony Wieczorek i też - zabójstwa Katarzyny Zowady (oskórowanie). On też tworzył podstawowy skład tzw. Archiwum X. Wydaje mi się, że jednak nie bez powodu sprawą zajmował się ten pion prokuratury (tj. przestępczość zorganizowana i korupcja).
Przedziwne że w każdej sprawie mamy do czynienia z tym samym - polowaniem na sprawcę który zostaje uniewinniony. U Zowady oficjalne uniewinnienie, u Cygan lata życia bezprawnie w areszcie bez wyroku i odszkodowanie od Państwa, u Wieczorek jeszcze tak daleko nie zabrnęli ale niezle fikołki robili z Pawłem wywożąc go w Polskę w środku tygodnia bez podstaw żeby go postraszyć…
Aż przeanalizowałam - rozpoczął aplikację prokuratorską w 1996 roku (wtedy obowiązywała jeszcze stara procedura karna, więc aplikanci mogli w prostych sprawach jako prokurator występować), od 2001 roku - prokurator rejonowy w Nowej Hucie, od 2005 - prokurator okręgowy w Krakowie. Archiwum X powstało jako nieformalna jeszcze wtedy grupa ekspertów z całej Polski od sprawy oskórowania K. Zowady (od 2001 roku, a formalnie pierwsza jednostka powstała w Krakowie w 2004 roku).PrzemoKondratowicz pisze: ↑śr lut 19, 2025 9:35 pm Podstawowy skład i archiwum x powstało zanim Kurpiński obronił magistra, nie dopisuj mu takich zasług. Zmieniła się władza to gwiazda pisu przestała jasno świecić i zabrali jej największe sprawy z których żadnej nie doprowadził do końca.
Niemniej - w kontekście tej sprawy przytoczyłam newsa z uwagi na raczej na wskazanie, że zajmował się tym pion przestępczości zorganizowanej i korupcji (plus fakt, że był jakiś świadek incognito) niż na ocenie pracy prokuratora. No chyba, że jest tak, że wszystkie sprawy trafiają do tego wydziału - ale to by było trochę bez sensu.