Air fryer - warto?
Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherryAir fryer - warto?
Jak w temacie - warto kupować? Głównie chodzi o przygotowywanie frytek, zapiekanek.
Warto! Kupiłam 2 tygodnie temu jakos i juz wiele rzeczy zrobiłam. Jestem zakochana. Dla mnie to bedzie must have w kuchni - zastąpi mi piekarnik. Robiłam już rozne miesa, ryby, frytki z ziemniaków, batatow, ciastka z ciasta francuskiego. Jest mnostwo profilów w internecie z przepisami typowo pod air fryer. Mam philipsa ovi za około 500 zł
Podobieństwo do prawdziwych osób i wydarzeń jest przypadkowe :twisted:
-
Berry.samba
- SweetsGallery
Mnie zniechęca i odrzuca to, że to jednak nagrzewający się plastik. Chyba, że się mylę i w środku to metal?
-
GruchaTe
Warto, ja używam do obiadów dla całej rodziny. Mięso robi się szybko i nie ma zapachów, ja jestem wege i nie lubię stać nad mięsnymi daniami dla bliskich. Tu wrzucam z przyprawami i z głowy
-
FrozenFreya
- PsychoFanka
Warto. Mam od roku taki do 400 zł, żaden wypas. Frytki, krążki cebulowe
, zapiekanki, ryba, odświeżanie czerstwego pieczywa, kotlety mielone, schabowe, filet z kurczaka, rzeczy z ciasta francuskiego.
Jak wyobrażasz sobie nagrzewanie plastiku do ponad 200 stopni?Berry.samba pisze: ↑śr lis 06, 2024 5:46 pm Mnie zniechęca i odrzuca to, że to jednak nagrzewający się plastik. Chyba, że się mylę i w środku to metal?
-
Berry.samba
- SweetsGallery
Z łatwością. Na zewnątrz plastik, w środku aluminium, które też jest szkodliwe po nagrzaniu, nagrzewa też elementy plastikowe. Dlatego takie urządzenia śmierdzą.
Znasz odpowiedź, czy tylko chciałaś się doczepić?
Wszystko jest szkodliweBerry.samba pisze: ↑sob lis 09, 2024 12:56 pm Z łatwością. Na zewnątrz plastik, w środku aluminium, które też jest szkodliwe po nagrzaniu, nagrzewa też elementy plastikowe. Dlatego takie urządzenia śmierdzą.
Polecam! Dalej korzystam z piekarnika, ale air fryer też jest regularnie w użyciu. Zależy co robię i ile mam na to czasu
Ja mam z jedną komorą i gotuję na dwie osoby, siostra ma dwukomorowy na trzyosobową rodzinę i bardzo sobie chwali. Polubiłam go do tego stopnia, że kupuję go w prezencie rodzicom.
-
MalagaTypiara25
- Mokra Włoszka
Polecam. Używam od kilku miesięcy o teraz już sobie nie wyobrażam jak to go nie było. Mam Philips Ovi Smart.
Istnieją modele które mają środek wykonany z innych materiałów - ceramiczne, szklane, ze stali nierdzewnej. Nie ma tego dużo, ale są. Jeden z modeli ninja jest ceramiczny - mam nadzieję, że to nie oszustwo, bo przymierzam się do zakupuBerry.samba pisze: ↑sob lis 09, 2024 12:56 pm Z łatwością. Na zewnątrz plastik, w środku aluminium, które też jest szkodliwe po nagrzaniu, nagrzewa też elementy plastikowe. Dlatego takie urządzenia śmierdzą.
Mam ninję w powłoką ceramiczną i jest świetny. Łatwo się go myje. Chyba, że masz na myśli to, że jeden z modeli ma w całości koszyk ceramiczny, a nie tylko powlekany. Tak czy siak ja ninję polecam
Jak wygląda pojemność? Przyznaję, że zwykle gotuję obiad dla dwóch osób na trzy dni i zastanawiam się, czy w standardowym air fryerze to możliwe. Bo chciałabym przygotowywać jak najmniej tłuszczowe posiłki, ale jednocześnie nie siedzieć codziennie w garach. Jak to widzicie?
Mieści się np. Cala pizza dr Oetkera . Mi spodobał sie przede wszystkim dlatego że turbo szybko się nagrzewa. Kilka minut i masz cieplutki chrupiący posiłek. Wydaje mi się jednak ze bez tłuszczu nie będzie tak smaczneKarMaggie pisze: ↑czw sty 09, 2025 8:19 am Jak wygląda pojemność? Przyznaję, że zwykle gotuję obiad dla dwóch osób na trzy dni i zastanawiam się, czy w standardowym air fryerze to możliwe. Bo chciałabym przygotowywać jak najmniej tłuszczowe posiłki, ale jednocześnie nie siedzieć codziennie w garach. Jak to widzicie?
Próbowaliśmy gotowe frytki i jednak czuc bylo brak oleju . Z mojego nic nie śmierdzi a już na pewno nie plastikiem.
U mnie sporo gotuję facet i non stop testuje nowe przepisy których jest ogrom
Dzięki za odpowiedźlaguna pisze: ↑czw sty 09, 2025 10:21 pm Mieści się np. Cala pizza dr Oetkera . Mi spodobał sie przede wszystkim dlatego że turbo szybko się nagrzewa. Kilka minut i masz cieplutki chrupiący posiłek. Wydaje mi się jednak ze bez tłuszczu nie będzie tak smaczne
Próbowaliśmy gotowe frytki i jednak czuc bylo brak oleju . Z mojego nic nie śmierdzi a już na pewno nie plastikiem.
U mnie sporo gotuję facet i non stop testuje nowe przepisy których jest ogrom
Mam i nie korzystam stoi. Dostałam w gratisie przy zakupie RTV , AGD dla mamy- wymieniałam jej cały sprzęt. Chyba sprzedam. Jakoś nie przekonuje mnie gotowanie w plastiku….
Masz piekarnik nie warto. Nie masz piekarnika zastępuje. Tak bym jeszcze ujęła.
Masz piekarnik nie warto. Nie masz piekarnika zastępuje. Tak bym jeszcze ujęła.
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi w tym wątku
Zdecydowałam się jednak na zakup mini piekarnika, który nagrzewa się szybciutko i super się sprawdza do zapiekanek, małej ilości frytek lub odgrzania czegoś. Szukałam Air Fryerów bez teflonu i znalazłam 2 opcje tylko, dlatego postawiłam na piekarnik.
Pewnie będzie bezpieczniejszy dla zdrowia. Jaki wybrałaś?Brida pisze: ↑wt lut 04, 2025 3:29 pm Dziękuję za wszystkie odpowiedzi w tym wątkuZdecydowałam się jednak na zakup mini piekarnika, który nagrzewa się szybciutko i super się sprawdza do zapiekanek, małej ilości frytek lub odgrzania czegoś. Szukałam Air Fryerów bez teflonu i znalazłam 2 opcje tylko, dlatego postawiłam na piekarnik.
-
TerraBicicletta
- Modna
Tak bardzo polecam, ale pamiętaj że smak potraw będzie nieco inny niż piekarnika
moim zdaniem trochę gorszy zazwyczaj, ale na pewno jest to bardzo zdrowe jedzenie, bo jak polska nazwa wskazuje, jest to frytkownica beztłuszczowa.
Np. Nuggetsy, stripsy - wychodzą mi bardziej suche niz z piekarnika; warzywa mniej jędrne...
Ale to też może zależeć od tego jakiej marki masz urzadzenie no i na pewno od mocy.
Np. Nuggetsy, stripsy - wychodzą mi bardziej suche niz z piekarnika; warzywa mniej jędrne...
Ale to też może zależeć od tego jakiej marki masz urzadzenie no i na pewno od mocy.
-
Rzeka.chaosu
- Currently:Vienna
Zupełnie bez tłuszczu faktycznie może wyjść suche. Polecam oliwę w sprayu. Już jeden psik pomaga po całości pomaga. Ewentualnie można też doprawiać / panierować inaczej niż do smażenia. Czasem wystarczy zawinąć mięso dodatkowo w pergamin.TerraBicicletta pisze: ↑pn sie 11, 2025 12:06 am Tak bardzo polecam, ale pamiętaj że smak potraw będzie nieco inny niż piekarnikamoim zdaniem trochę gorszy zazwyczaj, ale na pewno jest to bardzo zdrowe jedzenie, bo jak polska nazwa wskazuje, jest to frytkownica beztłuszczowa.
Warzywa typu marchew, fasolka, kalafior wcześniej ugotować a dente i tylko zarumienić w AF. Wtedy nie są suche. Tyle pamiętam teraz. Praktyka czyni mistrza.
Ja najbardziej lubię to, że mójnaf id razu grzeje. Jajko sadzone robię równo 4 minuty.