Książki kryminalne na faktach
Moderator: verysweetcherryRe: Książki kryminalne na faktach
A ja polecam książki Przemysława Semczuka
* Wampir z Zagłębia o Zdzisławie Marchwickim, dla mnie rewelacja!
* M jak morderca.Karol Kot
* Kryptonim "Frankenstein" o Joachimie Knychale
* Wampir z Zagłębia o Zdzisławie Marchwickim, dla mnie rewelacja!
* M jak morderca.Karol Kot
* Kryptonim "Frankenstein" o Joachimie Knychale
A ja polecam wszystkim książki Andrzeja Gawlińskiego (wydawnictwo kryminalistyczne)
W mojej opinii najlepszy polski autor true crime.
A poza nim to jeszcze polecę Jarosława Molende.
Pisze tylko autorów a nie same książki bo wybór mają duzy szczególnie Gawliński
W mojej opinii najlepszy polski autor true crime.
A poza nim to jeszcze polecę Jarosława Molende.
Pisze tylko autorów a nie same książki bo wybór mają duzy szczególnie Gawliński
W mojej biblioteczce, z tego co pamiętam tak na szybko są :
"Idealny tata" John Glatt
"Zaginione dziewczyny" John Glatt
"Rodzina z domu obok" John Glatt
"Kryminalne Zakopane" Beata Sabała-Zielińska
"Czy Bóg wybaczy siostrze Bernadetcie" Justyna Kopińska
"Głosy. Co się wydarzyło na wyspie Jersey" Diniosios Sturis, Ewa Winnicka
"Człowiek o 24 twarzach" Daniel Keyes
"Mordercy" David Wilson
"Sprawa dla koronera" John Bateson
"Morderca znad Green River" Ann Rule
"Mordercy" David Wilson
-
- Koczkodan
dowody na istnienie dzisiaj ogłosili, że 12 lutego będzie premiera nowego wydania, także będziesz miała okazję

swoją drogą pare lat temu właśnie w księgarni dowodów udało mi się dorwać jakiś zawieruszony egzemplarz pierwszego wydania i to w obniżonej cenie - radość nie do opisania :D
gdziebezkapci pisze: ↑pn sty 20, 2025 10:05 pm dowody na istnienie dzisiaj ogłosili, że 12 lutego będzie premiera nowego wydania, także będziesz miała okazję
swoją drogą pare lat temu właśnie w księgarni dowodów udało mi się dorwać jakiś zawieruszony egzemplarz pierwszego wydania i to w obniżonej cenie - radość nie do opisania :D
Wow, a gdzie szukać informacji o nowym wydaniu? Podeślesz jakiś link?
-
- RóżowePolo
Dziękuję, zamówiona
Ja na razie czytałam tylko i wyłącznie wypożyczony z biblioteki egzemplarz. A aktualnie na moją półkę trafiły dwie świeżo zakupione pozycje, "Głosy" Winnickiej i Sturisa oraz "Taki dobry chłopak" Dobrowolskiej.
Miałaś już okazję czytać taki dobry chłopak? Jak oceniasz?
-
- Mokra Włoszka
Książki Glatta są świetne. To jest jeden z nielicznych autorów książek true crime, który faktycznie pisze o danej sprawie, nie dodając przy tym opowieści o swoim życiu prywatnym czy ogólnie o sobie. W dodatku podoba mi się, że nigdy nie dodaje swoich opinii na temat spraw, ocenę zostawia zawsze czytelnikowi. No i genialny research i szczegóły podane w książkach - dla mnie, na ten moment, mistrz gatunku i czekam na kolejne tytuły wydane w Polsce.Natmuch pisze: ↑czw sty 16, 2025 12:09 am W mojej biblioteczce, z tego co pamiętam tak na szybko są :
"Mordercy" David Wilson
-
- Mokra Włoszka
A jeszcze tak od siebie dodam tytuł “Bestia. Dlaczego zło nas fascynuje?” Borwina Bandelowa. Chociaż to bardziej taka już podchodząca pod psychologiczną książka. Niemniej jednak bardzo interesująca, są w niej zawarte informacje o seryjnych, przywódcach sekt, porywaczach, aniołach śmierci, zespole münchhausena, o syndromie sztokholmskim. Tak że jeśli interesują Was takie rzeczy, to myślę, że Wam się spodoba. Chociaż z tego co kojarzę, to jest chyba dość ciężko dostępna, niestety.
Przeczytałam ostatnio "24 razy dożywocie" Zbyszka Nowaka i odradzam, książka z zupełnie zmarnowanym potencjałem, żałuję, że wydałam na to pieniądze.
Czytałam te książkę o Kajetanie Poznańskim i uważam, że jest nienajgorsza, autorka się przekopała przez dokumenty, gadała z rodziną i mam wrażenie, że lepiej rozumiem to, co się tam stało, po przeczytaniu tej książki. Myślę, że głównym wnioskiem jest to, że na gwałt potrzebujemy wzmocnienia psychiatrii i narzędzi do leczenia ludzi. Natomiast nie ma zasobów, żeby leczyć tych, którzy chcą się leczyć, więc nie wierzę, że dożyje czasów, kiedy będzie się dało na czas odizolować osoby takie jak "Jak".
Co do książki o Garskich - jest koszmarna, pomijŁam te fabularyzowane fragmenty i przeskakiwałam wprawki literackie pani autorki, wiec znam głównie części z zapisem faktów i one jako tako mogą być. Tylko że w takim wypadku lepiej włączyć pierwszy lepszy podcast i nie wydawać kasy na tę publikację.
Czytałam te książkę o Kajetanie Poznańskim i uważam, że jest nienajgorsza, autorka się przekopała przez dokumenty, gadała z rodziną i mam wrażenie, że lepiej rozumiem to, co się tam stało, po przeczytaniu tej książki. Myślę, że głównym wnioskiem jest to, że na gwałt potrzebujemy wzmocnienia psychiatrii i narzędzi do leczenia ludzi. Natomiast nie ma zasobów, żeby leczyć tych, którzy chcą się leczyć, więc nie wierzę, że dożyje czasów, kiedy będzie się dało na czas odizolować osoby takie jak "Jak".
Co do książki o Garskich - jest koszmarna, pomijŁam te fabularyzowane fragmenty i przeskakiwałam wprawki literackie pani autorki, wiec znam głównie części z zapisem faktów i one jako tako mogą być. Tylko że w takim wypadku lepiej włączyć pierwszy lepszy podcast i nie wydawać kasy na tę publikację.
Ja ze swojej strony polecam "Bestia. Studium zła" Magdy Omilianowicz, świetne studium przypadku Lesia Pękalskiego, do tej pory siedzi we mnie ta historia. Podobnie "Żeby nie było śladów. Sprawa Grzegorza Przemyka", "Łowca, sprawa Trynkiewicza".
Książki Semczuka też są dobre, dobrze się czyta, mimo że to ciężki kaliber.
Jestem w trakcie słuchania książki "Mocna więź" o Annie Garskiej i o matko, jak tego się trudno słucha, w połowie zaczęłam pomijać rozdziały sprzed zaginięcia, bo są po pierwsze nudne, a po drugie ile razy można słuchać jaka to Ania była wspaniała. Wiadomo, że perspektywa matki zawsze będzie wychwalać dziecko, ale w tym przypadku to za wiele. Czytałam wcześniej inne książki tej autorki i chyba tylko "Taka piękna śmierć" była dobra..
Książki Semczuka też są dobre, dobrze się czyta, mimo że to ciężki kaliber.
Jestem w trakcie słuchania książki "Mocna więź" o Annie Garskiej i o matko, jak tego się trudno słucha, w połowie zaczęłam pomijać rozdziały sprzed zaginięcia, bo są po pierwsze nudne, a po drugie ile razy można słuchać jaka to Ania była wspaniała. Wiadomo, że perspektywa matki zawsze będzie wychwalać dziecko, ale w tym przypadku to za wiele. Czytałam wcześniej inne książki tej autorki i chyba tylko "Taka piękna śmierć" była dobra..
Tak! To świetna książka. Pokazuje, że z jednej strony Leszek jest niebezpieczny i obrzydliwy, ale też skąd się to wzięło. Przemoc, która dotknęła go w dzieciństwie i to, że nie mógł na nikogo liczyć, była zasmucająca. Sylwia, ofiara, która nosiła mu jedzenie do lasu, okazała mu serce, którego on po latach braku jakichkolwiek odruchów ludzkich wobec niego, nie był w stanie przyjąć. Dla takich właśnie ludzi powinien być ośrodek dla bestii, gość jest trwałe popsuty.
Jeszcze co do Anny Garskiej - z materiałów o niej wybrzmiewa między wierszami, że była trudną osobą, awanturującą się, emocjonalną, często podnoszącą głos. To nie sprawia, że mąż jest mniej winny, bo zrobił coś niewybaczalnego. Ale robienie z niej anioła jest nierzetelne, bo jej zachowanie nie było zdrowe i nie było też dobre dla dziecka.