Start
Mój profil

Dr. Martens

Moderator: verysweetcherry
Sarcia
Koczkodan

Dr. Martens

Post autor: Sarcia »

Hej,
wpadłam na pomysł, żeby założyć wątek o Martensach, żebyśmy mogły powymieniać się radami, spostrzeżeniami i opiniami :)
Doradzić sobie w wyborze rozmiaru itd.

Chętnie zacznę.
Posiadam już jakieś martensy w swojej kolekcji - w rozmiarze 38.
Ostatnio zamówiłam Dr.Martens Adrian i jestem załamana, są bardzo sztywne, twarde, a co najgorsze aby je założyć na nogę potrzebuję łyżki i chwili cierpliwości...
Ma ktoś z Was ten model i czy wiecie czy się rozbija, czy lepiej polować na rozmiar większy? :(
Awatar użytkownika
Brida
Tritonotti

Post autor: Brida »

Nie mam dokładnie tego modelu, ale mam ten: https://pl.pinterest.com/pin/618189486366110497/ (Brendan) i też są strasznie sztywne. Bez wyklejenia ich od środka nie da rady w nich chodzić :( A mam jeszcze 3 inne pary i tamte są ok, ale wszystkie wyższe (szóstki i ósemki).
Sarcia
Koczkodan

Kurde, ja też mam jedne "oksfordy" (model 1461) no i są sztywne podczas chodzenia, ale przez to, że są związane to nie mam problemu żeby je założyć. Natomiast założenie tych mokasynek bez śliskiej skarpety i łyżki jest awykonalne 😭
Zamówiłam rozmiar większe i zobaczymy.
Olzky
Mokra Włoszka

Post autor: Olzky »

Ale super, że jest ten wątek, bo miałam sama założyć i zadać pytanie - jak jest z rozmiarówką w Martensie? Zamówiłam Jadony w rozmiarze 39 i 40 (normalnie noszę 39 np. w butach z zary, ugg, adidas samba i new balance 530 mam w rozmiarze 40, conversy 39,5). Po pobieżnym zmierzeniu stwierdziłam, że 40 są za duże (trochę za dużo luzu co może powodować ryzyko obtarć, plus podbicie wysokie i jakoś tak w nich klapałam). Spakowałam na zwrot i dziś postanowiłam znów sprawdzić 39. Niestety, gdy mam je w "spoczynku", to są ok, ale gdy zaczynam w nich chodzić to mam wrażenie, że nie mam już miejsca przed palcami. Są bardzo sztywne, skóra smooth, ta gładka, błyszcząca. Czy jest jakaś szansa, że się choć trochę rozbiją? Posiadaczki rozmiaru 39 - czy taki rozmiar kupujecie? Wg skanu stopy na stronie eobuwie powinnam kupić rozmiar 41 xd
Awatar użytkownika
Brida
Tritonotti

Post autor: Brida »

Olzky pisze: wt gru 03, 2024 9:01 pm Ale super, że jest ten wątek, bo miałam sama założyć i zadać pytanie - jak jest z rozmiarówką w Martensie? Zamówiłam Jadony w rozmiarze 39 i 40 (normalnie noszę 39 np. w butach z zary, ugg, adidas samba i new balance 530 mam w rozmiarze 40, conversy 39,5). Po pobieżnym zmierzeniu stwierdziłam, że 40 są za duże (trochę za dużo luzu co może powodować ryzyko obtarć, plus podbicie wysokie i jakoś tak w nich klapałam). Spakowałam na zwrot i dziś postanowiłam znów sprawdzić 39. Niestety, gdy mam je w "spoczynku", to są ok, ale gdy zaczynam w nich chodzić to mam wrażenie, że nie mam już miejsca przed palcami. Są bardzo sztywne, skóra smooth, ta gładka, błyszcząca. Czy jest jakaś szansa, że się choć trochę rozbiją? Posiadaczki rozmiaru 39 - czy taki rozmiar kupujecie? Wg skanu stopy na stronie eobuwie powinnam kupić rozmiar 41 xd
Ja noszę Martensy w rozm. 40 a New Balance 41 😀
Awatar użytkownika
julygirl
RealDiamond

Post autor: julygirl »

Mam kilka par i zawsze kupuje mój rozmiar, a mam w sumie najpopularniejszy: 38. Każda para mnie na początku niesamowicie obtarła, aż do krwi. Chyba nie ma innej rady, jak tylko je rozchodzić. Polecam grube skarpety albo plastry. Po czasie jak one się rozbiją i dopasują do stopy, stają się najwygodniejszymi butami ever :p Ale swoje trzeba przecierpieć
Olzky
Mokra Włoszka

Brida pisze: wt gru 03, 2024 9:10 pm Ja noszę Martensy w rozm. 40 a New Balance 41 😀
To w sumie może powinnam zostać przy 39? 🤔 problem jest taki, że 40 są już zawsze szersze i jakieś masywniejsze, jakby między 39 a 40 były dwa rozmiary, a nie jeden. Może jest tu jakas klasyczna 39, ktora mi pomoże?
MrocznaKupa
RoyalBaby

Post autor: MrocznaKupa »

Kupiłam w zeszłym roku i okazały się za ciasne w podbiciu. Musiałam sprzedać. Czy są jakieśuzniejsze modele?
Olzky
Mokra Włoszka

Update: odesłałam 39, nie robie sobie nadziei, że będą dobre. Po kilku minutach po domu bolały mnie palce :(
Katarzyna P
BagietkaZszarlott

Post autor: Katarzyna P »

mam od dwóch lat Martensy w róże , nosze 38,5 , kupiłam 39 i jest idealny , podbicie średnie
Sarcia
Koczkodan

Olzky pisze: wt gru 03, 2024 9:01 pm Ale super, że jest ten wątek, bo miałam sama założyć i zadać pytanie - jak jest z rozmiarówką w Martensie? Zamówiłam Jadony w rozmiarze 39 i 40 (normalnie noszę 39 np. w butach z zary, ugg, adidas samba i new balance 530 mam w rozmiarze 40, conversy 39,5). Po pobieżnym zmierzeniu stwierdziłam, że 40 są za duże (trochę za dużo luzu co może powodować ryzyko obtarć, plus podbicie wysokie i jakoś tak w nich klapałam). Spakowałam na zwrot i dziś postanowiłam znów sprawdzić 39. Niestety, gdy mam je w "spoczynku", to są ok, ale gdy zaczynam w nich chodzić to mam wrażenie, że nie mam już miejsca przed palcami. Są bardzo sztywne, skóra smooth, ta gładka, błyszcząca. Czy jest jakaś szansa, że się choć trochę rozbiją? Posiadaczki rozmiaru 39 - czy taki rozmiar kupujecie? Wg skanu stopy na stronie eobuwie powinnam kupić rozmiar 41 xd
Ja ostatnio też zamawiałam martensy na eobuwie, też z platformą i był komentarz, że "rozmiarówka zawyżona- zalecamy wybór większego rozmiaru". Zamówiłam dwa na próbę i bardzo podobna sytuacja co u Ciebie- większe "klapały" nawet przy maksymalnym związaniu i optycznie też wydawały się znacznie większe, a mniejsze jakby na styk.
Zostawiłam mniejsze bo pamiętam, że pierwszą parę klasycznych martensów też musiałam trochę rozbić.
Ubolewam, że martens nie robi połówek :'(
Olzky
Mokra Włoszka

Sarcia pisze: pt gru 06, 2024 12:47 pm Ja ostatnio też zamawiałam martensy na eobuwie, też z platformą i był komentarz, że "rozmiarówka zawyżona- zalecamy wybór większego rozmiaru". Zamówiłam dwa na próbę i bardzo podobna sytuacja co u Ciebie- większe "klapały" nawet przy maksymalnym związaniu i optycznie też wydawały się znacznie większe, a mniejsze jakby na styk.
Zostawiłam mniejsze bo pamiętam, że pierwszą parę klasycznych martensów też musiałam trochę rozbić.
Ubolewam, że martens nie robi połówek :'(
Oo, a udało Ci się je rozbić na długość?
Sarcia
Koczkodan

Olzky pisze: pt gru 06, 2024 5:57 pm Oo, a udało Ci się je rozbić na długość?
Minimalnie. Jest to skóra więc się rozbija mimo wszystko.
Ewentualnie w innych butach wyciągam wkładki, żeby trochę "powiększyć" buta.
W skrajnym przypadku poszłabym do szewca na rozbicie butów :D Jeśli bardzo mi by na nich zależało.
Awatar użytkownika
Juliaturczyniak
FejkTiffany

Post autor: Juliaturczyniak »

Ja nie miałam, ale moja mama miała takie przez jakieś 5-6 lat i była zadowolona:D.
KarMaggie
BlondDoczep

Post autor: KarMaggie »

Hej, ja mam Dr Martens Pascal z miękką cholewką. W innych nie da się na początku chodzić, ale tak już jest z glanami 😉 mówi się, że pierwszy miesiąc to zdarcie stop do mięsa, a potem to najwygodniejsze buty na świecie. 😃
ALE! Mam dla Was wskazówkę, którą wdrożyłam właśnie kupując moje nowe martensy. Zanim cokolwiek sobie obtarłam, oklejałam sobie stopy w strategicznych miejscach, np. na piętach, taśmą kinezjologiczną. Robiłam taki myk przez jakieś dwa miesiace. Pamiętałam, zeby naklejać taśmy i dzieki nim bez bólu rozeszłam glany. Fantastyczna sprawa, nic mnie nie obtarło, a chodziłam w nich sporo.
drty_mfck
Channelka

Post autor: drty_mfck »

Sarcia pisze: pt gru 06, 2024 6:16 pm Minimalnie. Jest to skóra więc się rozbija mimo wszystko.
Ewentualnie w innych butach wyciągam wkładki, żeby trochę "powiększyć" buta.
W skrajnym przypadku poszłabym do szewca na rozbicie butów :D Jeśli bardzo mi by na nich zależało.
Bardzo mocno polecam rozbicie butów u sprawdzonego szewca. Ewentualnie jeszcze można podkleić zapiętek i to po pierwsze pomoże, jeśli but jest lekko za duży, a po drugie sprawi, że będzie bardziej miękko w okolicy pięty
sweetness
Channelka

Post autor: sweetness »

MrocznaKupa pisze: śr gru 04, 2024 12:33 pm Kupiłam w zeszłym roku i okazały się za ciasne w podbiciu. Musiałam sprzedać. Czy są jakieśuzniejsze modele?
Ja mam modele Molly i Jadon max i one są według mnie luźniejsze niż np model 1460.
twojastara1234567
BlondDoczep

Post autor: twojastara1234567 »

czy ktoś też ma problem, że spadają z pięty? zamówiłam quad 1461 rozmiar 37 i 38 zazwyczaj noszę buty z wkładką 24 cm w tym przypadku 37 było za małe a 38 latało na pięcie 😭 wkładki nic nie dają
Awatar użytkownika
Juliaturczyniak
FejkTiffany

Post autor: Juliaturczyniak »

Co do butów, jeśli są to martensy długie czyli glany to tak jak w przypadku każdych glanów zarówno na początku jak i po przerwie od noszenia trzeba je rozchodzić. ;) To są, ciężkie, specyficzne buty, jeśli was uwierają na początku to niekoniecznie z tego powodu, ze rozmiar nie jest dla was, a z tego, że trzeba je rozchodzić. Nie mam co prawda martensów, ale mam jedne glany od 6 lat, będę kupowała na następną zimę nowe i wiem z doświadczenia. U mnie też na początku było niewygodnie, nie miałam nigdy obtarć, ale było mi ciężko, szczególnie, że ja dziewczyna dość niska. Ale jakoś po tygodniu w nich już było wygodnie i miło. Tak samo przerwy, to 3-4 dni katorga, a potem już ok. To jest normalne przy glanach, to też nie są buty dla każdego i trzeba o tym pamiętać.
twojastara1234567
BlondDoczep

Post autor: twojastara1234567 »

ma ktoś sposób na lekko za duże martensy?? pascal max chyba kurde czemu tak jest, że 37 a 38 różnią się od siebie tak bardzo wielkością na nogach lepiej wygląda 38
Awatar użytkownika
majowy_bez
Mokra Włoszka

Post autor: majowy_bez »

Sarcia pisze: pn paź 28, 2024 8:29 pm Hej,
wpadłam na pomysł, żeby założyć wątek o Martensach, żebyśmy mogły powymieniać się radami, spostrzeżeniami i opiniami :)
Doradzić sobie w wyborze rozmiaru itd.

Chętnie zacznę.
Posiadam już jakieś martensy w swojej kolekcji - w rozmiarze 38.
Ostatnio zamówiłam Dr.Martens Adrian i jestem załamana, są bardzo sztywne, twarde, a co najgorsze aby je założyć na nogę potrzebuję łyżki i chwili cierpliwości...
Ma ktoś z Was ten model i czy wiecie czy się rozbija, czy lepiej polować na rozmiar większy? :(
Rozważałam zakup Martensów Adrian i zgadzam się, że bardzo sztywne - dlatego też zrezygnowałam z ich zakupu. Koniec końców kupiłam Martensy Mary Jane (te z dwoma paseczkami) i są bardzo, bardzo wygodne. Jestem wniebowzięta. Nic mnie nie obciera, nic nie ciśnie. Noski butów są dosyć szerokie, więc palce u stóp nie są ściśnięte. Bardzo polecam, naprawdę! Piękne i wygodne!
the best is yet to come <3
Awatar użytkownika
majowy_bez
Mokra Włoszka

Ja normalnie noszę rozmiar buta 39/40. Mam Martensy Mary Jane w rozmiarze 39 i są idealne. Rozmiar 40 był na mnie zdecydowanie za duży.
Awatar użytkownika
majowy_bez
Mokra Włoszka

drty_mfck pisze: wt sty 14, 2025 1:24 am Bardzo mocno polecam rozbicie butów u sprawdzonego szewca. Ewentualnie jeszcze można podkleić zapiętek i to po pierwsze pomoże, jeśli but jest lekko za duży, a po drugie sprawi, że będzie bardziej miękko w okolicy pięty
Zgadzam się. Obcierające/niewygodne buty skórzane można rozbić u szewca. Co więcej, można szewca poprosić, żeby potrzymał buty na kopycie - wtedy szewc może wam rozciągnąć buty, w tych miejscach, gdzie czujecie, że go brak. Rozsądny szewc nie powinien butów zniszczyć. Polecam również nasypać do środka buta trochę talku dla dziecka i na początku profilaktycznie zalepiać swoje pięty plastrami.
rozaliew
Mokra Włoszka

Post autor: rozaliew »

Rozmiarówka odpowiada faktycznemu stanu. Martensy na platformie mi pękły - oddałam do reklamacji, zwrócili mi pieniążki. Czy ktoś również miał taki problem? Zamówiłam klasyczny model jednak przyznam, że te na podwyższeniu były wygodniejsze.
kluski
ŚpioszkiKenzo

Post autor: kluski »

Ja mam te klasyczne 8-dziurkowe w rozmiarze 40 i są jakieś pół rozmiaru za duże, nie ma tragedii, no ale jednak czasem czuć luz. Kupowałam na podstawie rozmiarówki z długościami wkładki i stwierdziłam że nie ma opcji ze 39 wejdą, jak wkładka jest krótsza niż mój pomiar stopy :/ myślałam o grubszych wkładkach albo zapiętkach żeby zmniejszyć miejsce w środku buta, ktoś próbował takich sposobów?