Start
Mój profil

Podroze

Moderator: verysweetcherry
Xkiin
Gacie z oceanu

Re: Podroze

Post autor: Xkiin »

karuzella pisze: śr gru 18, 2024 3:26 pm Egzotyki jeszcze nie sprawdzałam czy wychodzi lepiej - także jak sprawdzę dam znać.
A jakie lotnisko w PL masz najbliżej? Losowo wpisałam Berlin i Szczecin - mam oferty Turcja, Grecja, Egipt i ZEA na tą chwilę bliżej wakacji pewnie coś więcej wskoczy.
My mieliśmy ustawione w telefonach automatyczne wybieranie operatora na jakiegoś cypryjskiego - bo tak doczytałam na forach i się sprawdziło. Zero niespodzianek. W Pafos mogę polecić taniego i dużego kebaba. Warto też zajrzeć do cypryjskiego Mac'a - tylko w wersji z owocami morza Ocean's Basket. Dobre, ale nie wybitne bardziej jako ciekawostka.
Sarajewo mi się bardzo marzy, ale jak patrzę na ceny LOTu to robi mi się słabo. Taniej będzie dostać się do MNE i stamtąd autko wynająć i jechać. Tak samo Belgrad.
Najblizej chyba Szczecin i Poznan.. do Wroclawia jakies 7 godzin drogi. Tutaj w Niemczech najwiecej ofert jest z Frankfurtu i stamtad tez patrzylismy. Np. ten sam kierunek, ta sama data i w Niemczech bylo drozej, ale moge to zrozumiec ze wzgledu na zarobki. Wydaje mi sie ze w przyszlym roku pojedziemy na jakies wakacje z Niemieckiego Biura Podrozy aby sprawdzic co i jak i czy po prostu warto. :) Mieszkam niedaleko Hamburga i stad tez jest dosc sporo okazji, czasami naprawde za bezcen.. :D Takze ogolnie nie mam tez na co narzekac.

Rzeczywiscie z tym cypryjskim operatorem to super pomysl, przezorny zawsze ubezpieczony jak to mowia. Mysle ze Cypr bedzie na pewno na naszej liscie wiec jak masz ochote sie podzielic to byloby super.

Sarajewo bardzo interesujace, widzialam pare zdjec i sie rozplynelam.. Na zywo to musi robic naprawde wrazenie.

Mi sie marzy Japonia i Polinezja Francuska, ale to drugie cenowo kosmos :D
karuzella
RóżowePolo

Post autor: karuzella »

Xkiin pisze: czw gru 19, 2024 12:23 pm Najblizej chyba Szczecin i Poznan.. do Wroclawia jakies 7 godzin drogi. Tutaj w Niemczech najwiecej ofert jest z Frankfurtu i stamtad tez patrzylismy. Np. ten sam kierunek, ta sama data i w Niemczech bylo drozej, ale moge to zrozumiec ze wzgledu na zarobki. Wydaje mi sie ze w przyszlym roku pojedziemy na jakies wakacje z Niemieckiego Biura Podrozy aby sprawdzic co i jak i czy po prostu warto. :) Mieszkam niedaleko Hamburga i stad tez jest dosc sporo okazji, czasami naprawde za bezcen.. :D Takze ogolnie nie mam tez na co narzekac.

Rzeczywiscie z tym cypryjskim operatorem to super pomysl, przezorny zawsze ubezpieczony jak to mowia. Mysle ze Cypr bedzie na pewno na naszej liscie wiec jak masz ochote sie podzielic to byloby super.

Sarajewo bardzo interesujace, widzialam pare zdjec i sie rozplynelam.. Na zywo to musi robic naprawde wrazenie.

Mi sie marzy Japonia i Polinezja Francuska, ale to drugie cenowo kosmos :D
Z marzeń to Azja ale nie wyobrażam sobie siebie na tak długim locie wraz z przesiadkami. Ja w sumie w ogóle nie lubię latać a samochód na długą trasę też nie wchodzi w grę. Taki psikus ;P
I na ten rok, mam nadzieję, że się w końcu uda Madera.
Kebab o którym wspominałam na Cyprze to Sparta Kebab w Pafos. Dwa kroki obok jest Papantoniou supermarket tam polecam świeżo wyciskany sok z pomarańczy. W ogóle wszystkie możliwe owoce, ale tylko te cypryjskie. Koło wraku Edro III restauracja Oniro też przyjemna. Jaskinie koło Peyia podpisane są na mapach google też można tam pływać. Z jedzenia to jeszcze tawerna Stone Lion przypadkowo spotkana na trasie z Polis w kierunku Pafos. Lefkara obowiązkowo! I ciasteczko u Afrodyty, tylko uwaga bo Pani zna polski :P W Larnace jedliśmy w tawernie Edesma - dla mnie bez szału, męska część ekipy była zadowolona. W Nikozji też jedliśmy dobry kebab, boczna uliczka od Ledry ale nie pamiętam nazwy. Na początku czerwca jak byliśmy było widać, że jest jeszcze przed sezonem ale to dobrze, bo nie było tłoku nigdzie. Trzeba też przy wynajmie zwrócić uwagę czy jest informacja o ewentualnej dopłacie za prąd bo widziałam, że się zdarza. Auto też warto brać, szybko można się przestawić na ich ruch. Poza tym auta z wypożyczalni mają czerwone blachy więc kierowcy rzadziej trąbią jak coś się źle zrobi.
Xkiin
Gacie z oceanu

karuzella pisze: czw gru 19, 2024 3:27 pm

Z marzeń to Azja ale nie wyobrażam sobie siebie na tak długim locie wraz z przesiadkami. Ja w sumie w ogóle nie lubię latać a samochód na długą trasę też nie wchodzi w grę. Taki psikus ;P
I na ten rok, mam nadzieję, że się w końcu uda Madera.
Kebab o którym wspominałam na Cyprze to Sparta Kebab w Pafos. Dwa kroki obok jest Papantoniou supermarket tam polecam świeżo wyciskany sok z pomarańczy. W ogóle wszystkie możliwe owoce, ale tylko te cypryjskie. Koło wraku Edro III restauracja Oniro też przyjemna. Jaskinie koło Peyia podpisane są na mapach google też można tam pływać. Z jedzenia to jeszcze tawerna Stone Lion przypadkowo spotkana na trasie z Polis w kierunku Pafos. Lefkara obowiązkowo! I ciasteczko u Afrodyty, tylko uwaga bo Pani zna polski :P W Larnace jedliśmy w tawernie Edesma - dla mnie bez szału, męska część ekipy była zadowolona. W Nikozji też jedliśmy dobry kebab, boczna uliczka od Ledry ale nie pamiętam nazwy. Na początku czerwca jak byliśmy było widać, że jest jeszcze przed sezonem ale to dobrze, bo nie było tłoku nigdzie. Trzeba też przy wynajmie zwrócić uwagę czy jest informacja o ewentualnej dopłacie za prąd bo widziałam, że się zdarza. Auto też warto brać, szybko można się przestawić na ich ruch. Poza tym auta z wypożyczalni mają czerwone blachy więc kierowcy rzadziej trąbią jak coś się źle zrobi.
Powinnas dostac ode mnie prezent na swieta za tak dokladne informacje <3 XD Na pewno z nich skorzytam jak bedziemy na Cyprze. Troche mnie stresowal ten lewostronny ruch, nie ukrywam, ale uspokilas mnie tym, ze wynajmowane samochody maja inny kolor tablic. Super pomysl swoja droga. :D

W tym roku jakos duzo osob bylo na Maderze i kazdy byl zadowolony, podobno widoki nieziemskie. Nawet sprawdzalam jak wyglada cenowo w pazdzierniku i bylo nawet okej. Wydaje mi sie ze warto, ja sie zachwycalam jak widzialam te zdjecia :) Podobno jest tak pieknie ze kazde zdjecie wychodzi swietnie i nie wiadomo co fotografowac, bo tyle jest pieknych widokow.
karuzella
RóżowePolo

Xkiin pisze: pt gru 20, 2024 11:48 am Powinnas dostac ode mnie prezent na swieta za tak dokladne informacje <3 XD Na pewno z nich skorzytam jak bedziemy na Cyprze. Troche mnie stresowal ten lewostronny ruch, nie ukrywam, ale uspokilas mnie tym, ze wynajmowane samochody maja inny kolor tablic. Super pomysl swoja droga. :D

W tym roku jakos duzo osob bylo na Maderze i kazdy byl zadowolony, podobno widoki nieziemskie. Nawet sprawdzalam jak wyglada cenowo w pazdzierniku i bylo nawet okej. Wydaje mi sie ze warto, ja sie zachwycalam jak widzialam te zdjecia :) Podobno jest tak pieknie ze kazde zdjecie wychodzi swietnie i nie wiadomo co fotografowac, bo tyle jest pieknych widokow.
Ha, podam adres do prezentu na priv ;P
A tak na serio na początku trzeba się przestawić, na męża raz się zdarzyło, że ktoś zatrąbił ale to dosłownie kilka minut po ruszeniu pierwszy raz autem. Potem po powrocie do PL jak wsiadał do samochodu to przez pierwsze chwile zamiast kierunku też włączał wycieraczkę jak na Cy :') Jeszcze mi się przypomniało, że w Pafos (nie wiem jak reszta kraju) na przejściach są kamery i nie można wyjechać poza linię na jezdni - to akurat mówił nam pan z wypożyczalni. Swoją drogą Cypryjczycy są bardzo fajnie nastawieni do turystów, tam gdzie chodziliśmy na śniadania jak nam się nie chciało w domu robić to sam właściciel przychodził zagadywał i opowiadał historie. Rejs na Blue Lagoon koło Pafos też obowiązkowo.

Trochę się obawiam tej Madery, czytałam o lotnisku jak nie uda się za pierwszym razem wylądować to ja chyba wyskoczę sama przez to małe okienko. A widoki tak, wiem. Już powoli tworzę pinezkową mapę. Noclegu chyba będę szukać w Funchal bo lubię miasta. Co do zdjęć to już widzę minę męża jak będę mu kazała co chwilę się zatrzymywać ;P będzie podobnie jak w Bośni, hahah szkoda tylko, że potem on wszystko wrzuca na FB każdy mu pisze "wooow" a ja nie mam żadnych zdjęć bo do tej pory nie nauczył się ich robić :')
Irena_adler
Gacie z oceanu

Post autor: Irena_adler »

karuzella pisze: pt gru 20, 2024 4:37 pm Trochę się obawiam tej Madery, czytałam o lotnisku jak nie uda się za pierwszym razem wylądować to ja chyba wyskoczę sama przez to małe okienko. A widoki tak, wiem. Już powoli tworzę pinezkową mapę. Noclegu chyba będę szukać w Funchal bo lubię miasta. Co do zdjęć to już widzę minę męża jak będę mu kazała co chwilę się zatrzymywać ;P będzie podobnie jak w Bośni, hahah szkoda tylko, że potem on wszystko wrzuca na FB każdy mu pisze "wooow" a ja nie mam żadnych zdjęć bo do tej pory nie nauczył się ich robić :')
Też się obawiałam lądowania na Maderze, a byliśmy parę tygodni temu i było mega lajtowo 😅
Potwierdzam, że widoki super, obczajcie sobie bloga Garncarczyk, ma super plan zwiedzania i wszystko elegancko zaznaczone na mapie.
Jeśli chcecie autko, mogę polecić sprawdzoną i mega tanią wypożyczalnię. Bawcie się cudnie, jedzcie pyszne jedzonko i korzystajcie z widoczków ❤️

Ps. A starego zapraszam na kurs do mojego starego, który robi super fotki, mimo, że jest samoukiem z telefonem 🙂
karuzella
RóżowePolo

Irena_adler pisze: pt gru 20, 2024 9:00 pm Potwierdzam, że widoki super, obczajcie sobie bloga Garncarczyk, ma super plan zwiedzania i wszystko elegancko zaznaczone na mapie.
Jeśli chcecie autko, mogę polecić sprawdzoną i mega tanią wypożyczalnię. Bawcie się cudnie, jedzcie pyszne jedzonko i korzystajcie z widoczków ❤️

Ps. A starego zapraszam na kurs do mojego starego, który robi super fotki, mimo, że jest samoukiem z telefonem 🙂
Dzięki za polecjakę bloga, sprawdzę na pewno. Samochód też chętnie. Z depozytem, kaucją? A jakiejś miejsca konkretne z jedzeniem polecasz? A lokalne trunki coś jeszcze oprócz ponchy? Czytałam też,że owoce są pyszne. Nadrobię te których nie jadłam na Cyprze.

Fakt, może drugi mężczyzna by go nauczył bo ja to robię już tyle lat i nadal jedno na milion XD
Irena_adler
Gacie z oceanu

Post autor: Irena_adler »

karuzella pisze: sob gru 21, 2024 12:18 am Dzięki za polecjakę bloga, sprawdzę na pewno. Samochód też chętnie. Z depozytem, kaucją? A jakiejś miejsca konkretne z jedzeniem polecasz? A lokalne trunki coś jeszcze oprócz ponchy? Czytałam też,że owoce są pyszne. Nadrobię te których nie jadłam na Cyprze.

Fakt, może drugi mężczyzna by go nauczył bo ja to robię już tyle lat i nadal jedno na milion XD
Tak, auto z kaucją. Wypożyczalnia MadPoint - najlepiej na WhatsApp się z nimi zgadać. Są poza lotniskiem, ale oczywiście po Was przyjadą i odwiozą na lot powrotny po oddaniu auta.

Co do jedzenia, nasze top dwa to:
https://maps.app.goo.gl/zpvn5bL7uKzCCL7T9
https://maps.app.goo.gl/CRnrroc63wrpNHsp6

Ale ogólnie nie było miejsca, w którym byłoby niesmaczne jedzenie. Knajp szukaliśmy na mapach google, żeby oceny były 4.7 i wyżej i wszystko co jeśliśmy było super.
Koniecznie spróbujcie marynowanych Tremoços czyli lupini beans. Z alko piliśmy ponchę - różne rodzaje - oraz winko. 🙂

Jeśli planujecie zjeżdżać na saniach w Funchal to o 9 przyjeżdżają grupy ze statków (wycieczkowców) - moment i robi się kolejka na 2h czekania (serio). Najlepiej przyjechać tak 20 min przed otwarciem, jedna osoba do kolejki, druga po bilety 😀

No i szlak na Pico de Arieiro jest teraz zamknięty, bo był pożar w wakacje. Można przyjechać na wschód słońca, przejść się dokoła w 20 minut i tyle. 🙂
karuzella
RóżowePolo

Irena_adler pisze: sob gru 21, 2024 4:05 pm
No i szlak na Pico de Arieiro jest teraz zamknięty, bo był pożar w wakacje. Można przyjechać na wschód słońca, przejść się dokoła w 20 minut i tyle. 🙂
Dzięki zapisuję!
Też zawsze jedzenie wybieram według oceny z Google z reguły są naprawdę dobre.
Ojoj pasażerowie kruzerów to faktycznie. widziałam kilka razy w Kotorze - kosmos jak tyle osób na raz się pojawia.
Szlaki to i tak w sumie na bieżąco trzeba obserwować co się dzieje. Ze dwa konta na insta obserwuję o Maderze często wrzucają jaka sytuacja w danym dniu, tygodniu. Przydatne info.
Xkiin
Gacie z oceanu

karuzella pisze: pt gru 20, 2024 4:37 pm Ha, podam adres do prezentu na priv ;P
A tak na serio na początku trzeba się przestawić, na męża raz się zdarzyło, że ktoś zatrąbił ale to dosłownie kilka minut po ruszeniu pierwszy raz autem. Potem po powrocie do PL jak wsiadał do samochodu to przez pierwsze chwile zamiast kierunku też włączał wycieraczkę jak na Cy :') Jeszcze mi się przypomniało, że w Pafos (nie wiem jak reszta kraju) na przejściach są kamery i nie można wyjechać poza linię na jezdni - to akurat mówił nam pan z wypożyczalni. Swoją drogą Cypryjczycy są bardzo fajnie nastawieni do turystów, tam gdzie chodziliśmy na śniadania jak nam się nie chciało w domu robić to sam właściciel przychodził zagadywał i opowiadał historie. Rejs na Blue Lagoon koło Pafos też obowiązkowo.

Trochę się obawiam tej Madery, czytałam o lotnisku jak nie uda się za pierwszym razem wylądować to ja chyba wyskoczę sama przez to małe okienko. A widoki tak, wiem. Już powoli tworzę pinezkową mapę. Noclegu chyba będę szukać w Funchal bo lubię miasta. Co do zdjęć to już widzę minę męża jak będę mu kazała co chwilę się zatrzymywać ;P będzie podobnie jak w Bośni, hahah szkoda tylko, że potem on wszystko wrzuca na FB każdy mu pisze "wooow" a ja nie mam żadnych zdjęć bo do tej pory nie nauczył się ich robić :')
Na pewno dasz rade z tym ladowaniem! Sprobuj o tym nie myslec i jakos to bedze. Na pocieszenie moge Ci powiedziec ze na szczescie ladowac bedziesz tylko raz, pozniej juz tylko start. :D
A mezowi koniecznie zafunduj domowy kurs z obslugi aparatem :D Kto wie, moze pomoze :D A tak serio, to tam sa chyba tak piekne widoki, ze nie trzeba byc wybitnym fotografem zeby cos fajnie uchwycic. W kazdym badz razie wierze w umiejetnosci Twoje meza :D

Musze jeszcze mojego przygotowac na to, ze jesli chcemy wynajac auto - a chyba innej opcji nie ma, to bedze musial przestawic swoje umiejetnosci jazdy na lewostronne.. :D Mam nadzieje ze tez nie zwatpi, bo narazie zajarany na Madere jak szczerbaty na suchary. :)

Bardzo fajnie, ze lubia turystow. Lokalsi to zawsze najlepsi przewodnicy, potrafia przekazac duzo fajnych, przydatnych informacji. Czesto takich, ktorych w internecie nie znajdziemy :)
karuzella
RóżowePolo

Xkiin pisze: pn gru 23, 2024 11:37 am Bardzo fajnie, ze lubia turystow. Lokalsi to zawsze najlepsi przewodnicy, potrafia przekazac duzo fajnych, przydatnych informacji. Czesto takich, ktorych w internecie nie znajdziemy :)
Już tyle tych kursów foto miał i nadal są niedociągnięcia :')

Planuję koło listopada lecieć dopiero mam czas, żeby się nastawić odpowiednio.

Tak jeszcze a propo lokalsów a swoich za granicą. Jak wynajmujecie noclegi to wolicie od lokalnych czy od swoich?
Ja staram się zawsze od lokalsów brać. Zwłaszcza jak jestem we Włoszech.
Xkiin
Gacie z oceanu

karuzella pisze: pn gru 23, 2024 9:55 pm Już tyle tych kursów foto miał i nadal są niedociągnięcia :')

Planuję koło listopada lecieć dopiero mam czas, żeby się nastawić odpowiednio.

Tak jeszcze a propo lokalsów a swoich za granicą. Jak wynajmujecie noclegi to wolicie od lokalnych czy od swoich?
Ja staram się zawsze od lokalsów brać. Zwłaszcza jak jestem we Włoszech.
Troche mnie Swieta pochlonely.. :D

Jesli chodzi o noclegi to roznie - ale tak w 80% mysle bierzemy do lokalsow. Czasami mozna poplynac ale w wiekszosci przypadkow bylismy zadowoleni. No i duzo mozna sie od nich dowiedziec, wiec zawsze cos podpytamy, co warto, co nie, czy jeszcze cos ciekawego warto zobaczyc. Jak dla mnie na plus. :)
karuzella
RóżowePolo

Xkiin pisze: wt sty 07, 2025 11:41 am Troche mnie Swieta pochlonely.. :D
;P
Też staram się od lokalsów. Zwłaszcza we Włoszech. Jedynym wyjątkiem jak do tej pory był Cypr. Mieszkanie należało do Polki, swoją drogą bardzo w porządku kobieta. Na miejscu opieką nad mieszkaniem zajmowała się tez Polka. Ale to był wyższy level "polskości" i cebulactwa. Taki smutny typ dorobkiewicza. Mieszkanie gdzie byliśmy w 3 osoby dorosłe i było ok ona upchęłaby 5 albo i 6 na materacach :')

Ja to chyba powinnam otworzyć sobie tutaj oddzielny wątek pt. "historie pisane biurem podróży". Tak się rozglądam między ofertami na majówkę bo szukam Czarnogóry dla znajomych. Ta sama data, ten sam hotel, ten sam rodzaj pokoju. Między lotem z Warszawy a Krakowem jest ponad tysiąc (!!) różnicy. Cóż... :')
Xkiin
Gacie z oceanu

karuzella pisze: śr sty 08, 2025 2:52 pm ;P
Też staram się od lokalsów. Zwłaszcza we Włoszech. Jedynym wyjątkiem jak do tej pory był Cypr. Mieszkanie należało do Polki, swoją drogą bardzo w porządku kobieta. Na miejscu opieką nad mieszkaniem zajmowała się tez Polka. Ale to był wyższy level "polskości" i cebulactwa. Taki smutny typ dorobkiewicza. Mieszkanie gdzie byliśmy w 3 osoby dorosłe i było ok ona upchęłaby 5 albo i 6 na materacach :')

Ja to chyba powinnam otworzyć sobie tutaj oddzielny wątek pt. "historie pisane biurem podróży". Tak się rozglądam między ofertami na majówkę bo szukam Czarnogóry dla znajomych. Ta sama data, ten sam hotel, ten sam rodzaj pokoju. Między lotem z Warszawy a Krakowem jest ponad tysiąc (!!) różnicy. Cóż... :')
Z tymi noclegami od lokalsow to wlasnie jest roznie, czasem czulam sie doslownie jak u mojej babci w wakacje gdy bylam dzieckiem, wygnieciony materac, stare meble, ale poza tym wszystko czysciutkie i pachnace wiatrem, za oknem slonce i gdy uchylasz okno to wpada ten cieply powiew wiatru. To mialo swoj urok. :D Niektorzy naprawde sie staraja i zawsze mnie to wzrusza. No ale czasem.. tak jak piszesz, sloma z butow wystaje, ale jak to sie mowi chytry traci dwa razy. :)

Przy zakladaniu tego watku taki byl moj cel, te historie to tez fajna czesc podrozy :D Ja zawsze chetnie czytam :D
Doslownie wczoraj patrzylam loty na Madere i Rzym na Swieta Wielkanocne badz majowke, no i Rzym jeszcze przystepna cena, ale Madera juz ponad dwa razy drozsza. A szkoda, bo mnie kusi. :D Moze popatrze jakie inne kierunki, to sie wyrwiemy na te 4/5 dni chociaz. :)
karuzella
RóżowePolo

Xkiin pisze: czw sty 09, 2025 10:21 am Przy zakladaniu tego watku taki byl moj cel, te historie to tez fajna czesc podrozy :D Ja zawsze chetnie czytam :D
Doslownie wczoraj patrzylam loty na Madere i Rzym na Swieta Wielkanocne badz majowke, no i Rzym jeszcze przystepna cena, ale Madera juz ponad dwa razy drozsza. A szkoda, bo mnie kusi. :D Moze popatrze jakie inne kierunki, to sie wyrwiemy na te 4/5 dni chociaz. :)
Madera w świątecznym terminie od 3tys w górę. Majówkę przemilczę chociaż jakby wybrać lot 01-02.05 to jeszcze jakoś przyjemniej się patrzy na tą cenę. Czarnogóra ma fajne ceny na majówkę
Xkiin
Gacie z oceanu

karuzella pisze: czw sty 09, 2025 12:59 pm Madera w świątecznym terminie od 3tys w górę. Majówkę przemilczę chociaż jakby wybrać lot 01-02.05 to jeszcze jakoś przyjemniej się patrzy na tą cenę. Czarnogóra ma fajne ceny na majówkę
Wlasnie musze sie zaglebic w temat i wziac pod uwage panstwa ktorych wczesniej pod uwage nie bralam. Madera taka chodliwa jest dosc.
Zaraz sprawdze Czarnogore, marzy mi sie jeszcze raz Paryz ale podejrzewam, ze tez bedzie grubo. Bylam tylko na szybko przejazdem jeden dzienni czuje lekki niedosyt. :D
wikawiktoria
MoetGlass

Post autor: wikawiktoria »

Czarnogóra zaczyna cieszyć się co raz większą popularnością, więc jeśli ktoś jest zainteresowany tym krajem to polecam się spieszyć póki nie ma aż takiego przesytu turystów. A jak wiemy im więcej turystów tym droższe ceny i mniejsza autentyczność miejsca.
Awatar użytkownika
Juliaturczyniak
Naczelny Zapierdalacz

Post autor: Juliaturczyniak »

Xkiin pisze: śr lis 27, 2024 2:57 pm Zdradzisz czy lecieliscie samolotem czy wybraliscie inny srodek transportu? Bylam w Albanii i niestety troche sie zawiodlam.. ale mozliwe ze bylam w nieodpowiednim miejscu i w nieodpowiednim czasie. My bylismy samolotem wiec troche nas to ograniczylo. Grecja natomiast mnie zachwycila, pyszne jedzenie, bardzo zroznicowany teren, fajna kultura, chetnie bym wrocila. :) Slyszalam ze Czarnogora jest przepiekna, ale nie mialam okazji zwiedzic. :)
Jest piękna, byłam chwilę bo jechałam z rodzicami autem do Albanii właśnie i robiliśmy 2-3, postoje po drodze, bo tylko tata ma prawko. Ale na pewno kiedyś tam wrócę odwiedzić tak samo. ☺️ Jedzenie również dobre, ale jakoś się nie różniło od tego z innych krajów, tam na Bałkanach jest po prostu jedna i ta sama kuchnia, ja jestem bardzo ciekawa Serbii, bo tam akurat nigdy nie byłam, a z tego co mi znajomi opowiadali też jest co pozwiedzać.
Awatar użytkownika
Juliaturczyniak
Naczelny Zapierdalacz

Post autor: Juliaturczyniak »

Co do Bałkanów jeszcze powiem tyle, jak któraś z was planuje się tam wybrać na własną rękę - bez biura-;to czytajcie i sprawdzajcie jak kosztują i w jakich warunkach są mieszkania, hostele i cała reszta, czy jest internet, czy są dobre warunki bo ja zauważyłam, że oni lubią strasznie kombinować i było parę wpadek po drodze. Jeśli jest możliwość płacenia np na miejscu to zielona flaga.
Xkiin
Gacie z oceanu

A moze ma ktoras z Was jakies doswiadczenia z Majorka? Moze cos polecic na 4-dniowy wypad? Zlapalam bilety w fajnej cenie na poczatku marca i chetnie bym sie czegos dowiedziala. Moze ktoras z Was nawet wynajmowala auto i jest w stanie kogos polecic? Albo jakies dobre jedzonko :D