Start
Mój profil

Manifestacja

Moderator: verysweetcherry
kakimango
Koczkodan

Manifestacja

Post autor: kakimango »

Istnieje coś takiego? Czy to ma prawo działać czy po prostu jest to takie placebo? Dużo o tym słyszę i się zastanawiam
waywardwitch
BlondDoczep

Post autor: waywardwitch »

Jak dla mnie to oszukiwanie umysłu.
To działa na zasadzie kierowania swojej uwagi. Jak zaczniesz sobie manifestować, że zobaczyć dzisiaj gołębia to podświadomie będziesz go szukać, aż w końcu znajdziesz, podczas gdy w "normalnych warunkach" twój mózg w ogóle by nie odnotował, że on tam jest.

Manifestowanie miłości, bogactwa, wyglądu i innych "dużych" rzeczy nie działa na zasadzie magicznej różdżki. Jak dla mnie to jest takie wpojenie sobie do głowy, że to musi się wydarzyć więc masz już w sobie to zawzięcie aby do tego dążyć. Plus nie oszukujmy się niektóre rzeczy nie są dla większości osiągalne, a konsumpcjonizm bardzo lubi nieosiągalne marzenia więc temat sprzedają najczęściej osoby, które mają od razu większe predyspozycje do osiągnięcia konkretnego celu.
konspiracja
Siatkarka

Post autor: konspiracja »

Oczywiście, że nie istnieje. To są jakieś new age'owsko - ezoteryczne brednie dla ezo grażyn. Wybacz dosadność, ale taka jest prawda. Tak btw. to niemałym paradoksem jest dla mnie to, że w XXI wieku ludzie zwracają się ku takim kompletnie magicznym i nieracjonalnym koncepcjom, a odchodzą od chrześcijaństwa, które nie stoi w sprzeczności z rozumem, a wręcz przeciwnie.
kakimango
Koczkodan

Też myślę, że takie coś nie istnieje ale zaskoczyła mnie ilość ludzi wierzących w to
PEONIA
Zabawa w życie

Post autor: PEONIA »

A ja na przekór powiem, że istnieje i to jest nic innego jak czysta psychologia moje drogie. XD

Znacie takie sytuacje jak chciałyście sobie np. zafarbować włosy na rudo, pojechać na wakacje do Nowego Jorku czy kupić konkretną torebkę dajmy za przykład neverfull LV......i nagle połowa ulicy jest ruda, ma neverfulla i nagle połowa instagrama leci do Nowego Jorku.

Czy to jakaś magia? Nie - po prostu myślicie o tym i Wasz mózg jest na to wyczulony i macie takie wrażenie. Rude dziewczyny, torebki lv były tam zawsze tylko nie zwracałyście uwagi.

Tak samo z manifestacją. To, ze człowiek chce zielone porsche/lepszą pracę/ wspaniałego narzeczonego sprawia, ze zaczyna dostrzegać możliwości, których wcześniej nie widział albo nawet mózg podświadomie zaczyna sprawiać, ze je dostrzegamy i z tych okazji korzystamy co prowadzi nas do celu. Nie ma tu żadnej magii i sił nadprzyrodzonych.

To nie działa tak, ze jak wyjątkowo mocno uwierzysz to jutro przed drzwiami pojawi się milion w gotówce. No tak to nie działa xd Wiem, że w social media jest kilka takich Pań (Pana chyba nie widziałam), które opowiadają że tylko leżą i manifestują a pieniądze, diamenty spadają im z nieba a wielbiciele rzucający setki róż i drogie torebki sami walą do ich drzwi i okien ale to są bajki dla naiwnych by sprzedać im te swoje kursy, dzięki którym to płyną im z nieba te pieniądze.

A co do zwracania się ludzi ku new age, magii itp. Polecam koleżance się zapoznać ze zjawiskiem sinusoidy Krzyżanowskiego. Fakt, faktem to jest podział epok literackich ale pokazuje pewne zjawisko. W czasach łatwych generalnie światopogląd ludzi idzie w kierunku nauki, rozumu, postępu, harmonia, ateizm, empiryzm, harmonia logika, natomiast w czasach trudnych światopogląd skręca ku emocjom, magii, religii, intencji i irracjonalności, wiary bo ludzie potrzebują oparcia. Ja obecnie uważam, że weszliśmy w epokę ciemną - wojny blisko nas, pandemia, kryzys gospodarczy i ludzie właśnie się skłaniają do takich rzeczy - potrzebują oparcia.
kakimango
Koczkodan

PEONIA pisze: sob sty 04, 2025 9:16 pm A ja na przekór powiem, że istnieje i to jest nic innego jak czysta psychologia moje drogie. XD

Znacie takie sytuacje jak chciałyście sobie np. zafarbować włosy na rudo, pojechać na wakacje do Nowego Jorku czy kupić konkretną torebkę dajmy za przykład neverfull LV......i nagle połowa ulicy jest ruda, ma neverfulla i nagle połowa instagrama leci do Nowego Jorku.

Czy to jakaś magia? Nie - po prostu myślicie o tym i Wasz mózg jest na to wyczulony i macie takie wrażenie. Rude dziewczyny, torebki lv były tam zawsze tylko nie zwracałyście uwagi.

Tak samo z manifestacją. To, ze człowiek chce zielone porsche/lepszą pracę/ wspaniałego narzeczonego sprawia, ze zaczyna dostrzegać możliwości, których wcześniej nie widział albo nawet mózg podświadomie zaczyna sprawiać, ze je dostrzegamy i z tych okazji korzystamy co prowadzi nas do celu. Nie ma tu żadnej magii i sił nadprzyrodzonych.

To nie działa tak, ze jak wyjątkowo mocno uwierzysz to jutro przed drzwiami pojawi się milion w gotówce. No tak to nie działa xd Wiem, że w social media jest kilka takich Pań (Pana chyba nie widziałam), które opowiadają że tylko leżą i manifestują a pieniądze, diamenty spadają im z nieba a wielbiciele rzucający setki róż i drogie torebki sami walą do ich drzwi i okien ale to są bajki dla naiwnych by sprzedać im te swoje kursy, dzięki którym to płyną im z nieba te pieniądze.

A co do zwracania się ludzi ku new age, magii itp. Polecam koleżance się zapoznać ze zjawiskiem sinusoidy Krzyżanowskiego. Fakt, faktem to jest podział epok literackich ale pokazuje pewne zjawisko. W czasach łatwych generalnie światopogląd ludzi idzie w kierunku nauki, rozumu, postępu, harmonia, ateizm, empiryzm, harmonia logika, natomiast w czasach trudnych światopogląd skręca ku emocjom, magii, religii, intencji i irracjonalności, wiary bo ludzie potrzebują oparcia. Ja obecnie uważam, że weszliśmy w epokę ciemną - wojny blisko nas, pandemia, kryzys gospodarczy i ludzie właśnie się skłaniają do takich rzeczy - potrzebują oparcia.
To że mózg jest wyczulony i zaczyna zauważać rzeczy - przyznam ma sens. Ale jest też pełno treści typu manifestacja tego że były do ciebie napisze, tutaj to raczej nie działa bo niby jak? A nie mam pojęcia dlaczego sporo tego typu rzeczy zaczęłam właśnie widzieć np. na tiktoku. Takie coś już chyba nie ma prawa raczej działać?
Bubblebubble
Koczkodan

Post autor: Bubblebubble »

kakimango pisze: pt sty 03, 2025 1:05 am Istnieje coś takiego? Czy to ma prawo działać czy po prostu jest to takie placebo? Dużo o tym słyszę i się zastanawiam
Działa tylko jak idziesz w kierunku uziemionej duchowości. Co to oznacza? Mieszasz psychologię sportu czyli manifestacje jak ma wyglądać Twoje wybierz : wymarzony związek, wygląd, kariera. Potem tworzysz po zwizualizowaniu i poczuciu tego jak się byś czuła gdyby to nastąpiło planu :
Jak chcesz dobrego partnera to należy samej pomyśleć czy ja mam ambicje skoro chce aby mój partner je miał?
Czy ja sama jestem zadbana, zdrowa, życzliwa skoro chce takiego partnera? I wtedy podobne przyciąga podobne a łajzy się same odklejają bo nie rozumieją twego życia, perspektywy.
Tak widzę manifestacje jako połączenie wyobraźni i własnej pracy.