Tylko, że ja nie wypowiadam się o całym true crime, tylko o rodzinach występujących w tym programie śledziowej. Można różnie oceniać etykę true crime. W tym co piszesz jest też trochę racji oczywiście. Natomiast można to samo pisać o każdym reportażu kryminalnym, 997, ktokolwiek widział ktokolwiek wie itd. A jednak te programy są pomocne i tam też występują rodziny. I właśnie na tym polega różnica. W tych programach występują rodziny, które chcą doprowadzić do wyjaśnienia zniknięcia czy zabójstwa bliskiej osoby. To są sprawy niewyjaśnione i ma to sens. Natomiast w sprawach już wyjaśnionych jest to dla mnie niemoralne wykorzystywanie tych rodzin. Nawet jeśli sie zgadzają to ok, ja im nie bronię i nikt im nie zabroni. Ale zwracam uwagę, że te rodziny są często w złej kondycji psychicznej, a ich decyzje są pod wpływem emocji. To jest wykorzystanie czyjejś trudnej sytuacji życiowej. A śledziowa się podnieca jak to udało się dotrzeć do rodziny i przekonać do występu.MoniB pisze: ↑śr lis 20, 2024 10:31 am Wiesz, jestem pierwsza do hej... yyy merytorycznej krytykipostaci takich jak Śledziowa i inne fake empatki (Mazur, Rojek etc.), ale ten zarzut można zrobić do każdego, do całego gatunku true crime. Trzeba skończyć z tą hipokryzją i powiedzieć, że to jest po prostu z definicji rozrywka na grobach i trupach innych i tyle.
Najbardziej niedorzeczne tłumaczenie jakie słyszałam od jednej osoby to że ona tego słucha żeby wiedzieć jak się bronić przed napadem. Ach, te wszystkie ofiary, gdyby tylko w momencie ataku sobie szybko przypomniały podcasty to by żyły.
Olga Herring
Moderator: verysweetcherryRe: Olga Herring
Internetowi detektywi znaleźli rzekomego ojca Markusa, który ma tak samo na nazwisko jak on i ma dość podobną twarz (charakterystyczna broda i chyba nawet pieprzyk), który na domiar złegomezalians_urodowy pisze: ↑śr lis 20, 2024 2:26 pm A o co wtedy chodziło? Słabo śledziłam tamtą sprawę
Okazało się, że nie są ze sobą w żaden sposób spokrewnieni.
Zresztą historii znalezienia rzekomych sprawców i samosądów (ale nie aż tak spektakularnych) jest mnóstwo. Zawsze pojawiają się te urocze komentarze o tym, że policja powinna torturować czyjegoś chłopaka lub męża.
-
SkarolinaS
- SushiRoll
lmo jest pare dokładnie opracowanych podcastów, dzięki którym można się dowiedzieć jakie zdarzenie wpłynęło na m0rd3rc3 i co sprawiło, że zaczął z4bijać. Mnie najczęściej interesuje jak wyglądał czas przed wejściem w dorosłość takiej osoby, jej rodzina, więzi ze znajomymi.
-
KimberlyCordial
- RoyalBaby
Idk, ja tam mam spore wątpliwości, czy faktycznie da się z takich podcastów wyciągnąć jakieś miarodajne wnioski na temat czyjejś psychiki. Nie ważne, jakiego researchu by podcaster nie zrobił, to cały czas są informacje z drugiej/trzeciej ręki na temat kompletnie obcych ludzi.SkarolinaS pisze: ↑śr lis 20, 2024 4:23 pm lmo jest pare dokładnie opracowanych podcastów, dzięki którym można się dowiedzieć jakie zdarzenie wpłynęło na m0rd3rc3 i co sprawiło, że zaczął z4bijać. Mnie najczęściej interesuje jak wyglądał czas przed wejściem w dorosłość takiej osoby, jej rodzina, więzi ze znajomymi.
W temacie jak wpływa dzieciństwo/życie na stanie się morderca polecam serial mindhunter. Oczywiście jest on fabularyzowany, ale bardzo wiernie oddaje sprawy w nim poruszane. Najsłynniejszy polski profiler mówił nawet w jakimś wywiadzie, że ten serial pokazuje bardzo dużo merytoryki jak chodzi o profilowanie sprawców.KimberlyCordial pisze: ↑pn lis 25, 2024 1:37 pm Idk, ja tam mam spore wątpliwości, czy faktycznie da się z takich podcastów wyciągnąć jakieś miarodajne wnioski na temat czyjejś psychiki. Nie ważne, jakiego researchu by podcaster nie zrobił, to cały czas są informacje z drugiej/trzeciej ręki na temat kompletnie obcych ludzi.
Jak się dobrze wczytasz to znajdziesz i Nietzschego i Gosie z żabki
Podcasty kryminalne mogą funkcjonować jak współczesna wersja bajek, ludowych historii, w których się ostrzegano - czyli pełniły bardzo ważną funkcję. Z bajki o czerwonym kapturku płynęła nauka, żeby nie chodzić na skróty i nie rozmawiać z obcymi, z bajki o chłopcu, który krzyczał „Wilk” - żeby nie kłamać. Podcasty mogą nas uczyć, że dookoła są potwory, jakie mają metody, że nie można ufać każdemu, etc., ale to jest cały czas na pewnym poziomie rozrywki. To nie jest miarodajne źródło wiedzy o psychice sprawcy, może na zasadzie ciekawostki czy ogólnych cech, ale nie psychiki tego sprawcy. Na pewno nie na tym reaserchu jaki podcasterzy robią, nie wiem czy któryś kiedyś był w sądzie żeby przeczytać akta.KimberlyCordial pisze: ↑pn lis 25, 2024 1:37 pm Idk, ja tam mam spore wątpliwości, czy faktycznie da się z takich podcastów wyciągnąć jakieś miarodajne wnioski na temat czyjejś psychiki. Nie ważne, jakiego researchu by podcaster nie zrobił, to cały czas są informacje z drugiej/trzeciej ręki na temat kompletnie obcych ludzi.
- SmokAnalog
- 120mkw
-
Keczuppikantny
- Mokra Włoszka
Teraz na Instagramie też jest podpisana jako Śledź
Lata temu Mazurowa się pochwaliła, że któryś odcinek opracowała na podstawie akt sprawy i że były tam informacje, które nie latały w prasie. Zapamiętałam to, bo zastanawiałam się wtedy, czy każdy z ulicy może wejść do sądu, zamówić dowolne akta i zasiąść nad nimi, robić notatki, zdjęcia. Ja sama musiałam dawać pełnomocnictwo adwokatce, która chciała przejrzeć archiwa w sądzie dotyczące mojej dawnej sprawy sądowej.
No ale miesiąc czy dwa później ktoś Mazurowej wytknął w komentarzach, że opierała się nie tyle na aktach, co na już zrobionym opracowaniu tych akt w jakiejś ksiązce. To był jeden z tych mocno plagiatowych odcinków na podstawie książki, którą mocno cytowała. No i takie to było jej opieranie się na aktach sądowych, że ktoś to zrobił przed nią, a ona to przeczytała
True crime w pigułce.Kasja123 pisze: ↑wt gru 10, 2024 9:26 am Lata temu Mazurowa się pochwaliła, że któryś odcinek opracowała na podstawie akt sprawy i że były tam informacje, które nie latały w prasie. Zapamiętałam to, bo zastanawiałam się wtedy, czy każdy z ulicy może wejść do sądu, zamówić dowolne akta i zasiąść nad nimi, robić notatki, zdjęcia. Ja sama musiałam dawać pełnomocnictwo adwokatce, która chciała przejrzeć archiwa w sądzie dotyczące mojej dawnej sprawy sądowej.
No ale miesiąc czy dwa później ktoś Mazurowej wytknął w komentarzach, że opierała się nie tyle na aktach, co na już zrobionym opracowaniu tych akt w jakiejś ksiązce. To był jeden z tych mocno plagiatowych odcinków na podstawie książki, którą mocno cytowała. No i takie to było jej opieranie się na aktach sądowych, że ktoś to zrobił przed nią, a ona to przeczytała![]()
Jest możliwość dostępu do akt w celach naukowo-badawczych albo prasowych. Trzeba wystąpić o zgodę do prezesa sądu i wypełnić wymagane oświadczenia dot. przetwarzania danych i pozyskanych informacji. Zdarzają sie osoby na doktoratach, autorzy książek, dziennikarze etc. Może się zdarzyć że prezes odmówi albo udzieli zgody tylko na niektóre tomy. Wniosek trzeba uzasadnić, wskazać co potrzeba i dlaczego. Czy podcasterzy dostają zgody to pewnie zależy od prezesa, byli tacy co odmawiali każdemu kto nie jest słynnym autorem pitavali.
Mazurowa to taka dobrotliwa mamuśka i caryca podcastów na pokaz, ale dla mnie widoczny jest jej mocny fałsz i to jak gra na swoją korzyść. Jak była afera ze Śledziową to bardzo chętnie ją wepchnęła pod autobus, ale jak jest afera z jej koleżanką z tej samej grupy menadżmentu (Oku) to stanęła w jej obronie. To jest lepsza cwaniara.Kasja123 pisze: ↑wt gru 10, 2024 9:26 am Lata temu Mazurowa się pochwaliła, że któryś odcinek opracowała na podstawie akt sprawy i że były tam informacje, które nie latały w prasie. Zapamiętałam to, bo zastanawiałam się wtedy, czy każdy z ulicy może wejść do sądu, zamówić dowolne akta i zasiąść nad nimi, robić notatki, zdjęcia. Ja sama musiałam dawać pełnomocnictwo adwokatce, która chciała przejrzeć archiwa w sądzie dotyczące mojej dawnej sprawy sądowej.
No ale miesiąc czy dwa później ktoś Mazurowej wytknął w komentarzach, że opierała się nie tyle na aktach, co na już zrobionym opracowaniu tych akt w jakiejś ksiązce. To był jeden z tych mocno plagiatowych odcinków na podstawie książki, którą mocno cytowała. No i takie to było jej opieranie się na aktach sądowych, że ktoś to zrobił przed nią, a ona to przeczytała![]()
- SmokAnalog
- 120mkw
Przecież ona (Justyna) odmawia jakichkolwiek komentarzy na temat Śledziowej. Co się dzieje za kulisami, nie wiadomo. Ale przynajmniej oficjalnie JM trzyma się od dram ze Śledziami z daleka.MoniB pisze: ↑wt gru 10, 2024 12:04 pm Mazurowa to taka dobrotliwa mamuśka i caryca podcastów na pokaz, ale dla mnie widoczny jest jej mocny fałsz i to jak gra na swoją korzyść. Jak była afera ze Śledziową to bardzo chętnie ją wepchnęła pod autobus, ale jak jest afera z jej koleżanką z tej samej grupy menadżmentu (Oku) to stanęła w jej obronie. To jest lepsza cwaniara.
Nieprawda, dodała story na instagramie w stylu "dostaję wiele pytań od was na temat wiadomej sytuacji, nie będę się wypowiadać, ALE... " i poleciała z krytyką.SmokAnalog pisze: ↑wt gru 10, 2024 12:06 pm Przecież ona (Justyna) odmawia jakichkolwiek komentarzy na temat Śledziowej. Co się dzieje za kulisami, nie wiadomo. Ale przynajmniej oficjalnie JM trzyma się od dram ze Śledziami z daleka.
-
marchewkascc
- Siatkarka
Cześć, z pewnego źródła wiem, że to, że Olga jest prowadząca serii Ślady Zbrodni to wynik selekcji wśród osób, które mogłyby się sprawdzić w takiej roli. Najpierw był pomysł kanału, później dopiero było typowanie prowadzącego, stąd opracowanie czy scenariusz odcinków tego kanału początkowo nie był nawet po jej stronie, ale teraz widzę, że cała rodzina Ś mocno zaangażowana:
Dla zainteresowanych podsyłam opis ostatniego odcinka kanału Ślady:
Prowadząca: @OlgaHerring
Opracowanie: @OlgaHerring i Michał Muzyczuk
Reżyseria: Michał Muzyczuk
Producent: Tomasz Dziedzic
Zdjęcia: Marcin Kowalczyk, Łukasz Śledź
Zdjęcia lotnicze: Tomasz Dziedzic
Dźwięk: Łukasz Śledź
Montaż i koloryzacja: Monika Maruszczak
Produkcja: Keep Rollin' https://keeprollin.pl/
Przeczytałam jeszcze raz statement po aferce i jest tam wyraźnie napisane, że Łukasz Śledź wycofuje się że współtworzenia kanału.marchewkascc pisze: ↑wt gru 10, 2024 3:54 pm Cześć, z pewnego źródła wiem, że to, że Olga jest prowadząca serii Ślady Zbrodni to wynik selekcji wśród osób, które mogłyby się sprawdzić w takiej roli. Najpierw był pomysł kanału, później dopiero było typowanie prowadzącego, stąd opracowanie czy scenariusz odcinków tego kanału początkowo nie był nawet po jej stronie, ale teraz widzę, że cała rodzina Ś mocno zaangażowana:
Jak widać się nie wycofuje i dalej przykłada mocno rękę to współtworzenia projekcikow swojej partnerki. Więc co tam kontrowersyjne poglady, atakowanie ludzi w komentarzach i zwykle chamstwo osobiste. Ludzi można robić w wala, sprawa przyschla i lecimy dalej zarabiac
-
crystalorchid
- BlondDoczep
Podsumowanie sprawy Beaty Klimek z tezą w tytule. Jak się okaże że mąż kobiecie nic nie zrobil to będzie miała cieplutko.
-
SkarolinaS
- SushiRoll
no przeciez to o jej kanal chodzilo, nie o slady. Co sie czepiacie <sarkazm>Hav pisze: ↑śr gru 11, 2024 7:25 am Przeczytałam jeszcze raz statement po aferce i jest tam wyraźnie napisane, że Łukasz Śledź wycofuje się że współtworzenia kanału.
Jak widać się nie wycofuje i dalej przykłada mocno rękę to współtworzenia projekcikow swojej partnerki. Więc co tam kontrowersyjne poglady, atakowanie ludzi w komentarzach i zwykle chamstwo osobiste. Ludzi można robić w wala, sprawa przyschla i lecimy dalej zarabiac![]()