Start
Mój profil

Iza Strzałkowska i Daria Reluga - dwie podobne sprawy z Trójmiasta

Moderator: verysweetcherry
agave
GreckieWakacje

Iza Strzałkowska i Daria Reluga - dwie podobne sprawy z Trójmiasta

Post autor: agave »

Te dwie sprawy siedzą mi w głowie od lat i chyba już nie doczekają rozwiązania, a przynajmniej nie Darii, która niedługo ulegnie przedawnieniu. Serce mnie boli na myśl, że ten biedny ojciec poświęcił resztę życia na znalezienie mordercy córki i nikt nie potrafi mu pomóc. Tu mam wręcz wrażenie, że policja celowo utrudniała.

Co do Izy - jej mama zmarła jakieś dwa lata temu nie doczekawszy rozwiązania. Zginęła dosłownie kilkadziesiąt metrów od domu, a matka widziała oddalającego się z miejsca zbrodni mordercę chwilę przed znalezieniem córki.
Watpię, że to ten sam sprawca, dzieli te dwie sprawy zbyt wiele lat, ale wciąż liczę, że jakimś cudem zostanie ukarany.
Platini_blabla

Post autor: Platini_blabla »

Sprawę Izy przeżyłam bardziej bo ja dużo lepiej pamiętam. Nie wiem jak jej tata funkcjonuje po stracie żony i córki, facet musi być naprawdę ze stali że się trzyma.
dont_lick_it
BlondDoczep

Post autor: dont_lick_it »

Co do Darii, to słyszałam, że Daria odtrąciła miłośc jakiejś drugiej dziewczyny. Teraz znana osoba w Gdańsku. Ale kto to jest, nie wiem.
EwaKasia
SushiRoll

Post autor: EwaKasia »

Zobaczcie jest tyle niewyjaśnionych spraw, morderstw i zaginiec, gdzie nie ma żadnego punktu zaczepienia. A w przypadku Darii Religi policja posiada DNA sprawcy! I nie mogą ustalić kto to był.
Platini_blabla

Post autor: Platini_blabla »

EwaKasia pisze: czw lis 14, 2024 8:59 pm Zobaczcie jest tyle niewyjaśnionych spraw, morderstw i zaginiec, gdzie nie ma żadnego punktu zaczepienia. A w przypadku Darii Religi policja posiada DNA sprawcy! I nie mogą ustalić kto to był.
Trzymam kciuki że niedługo będą robić to co w stanach gdzie mają bazy danych DNA i potrafią dojść po pokrewieństwie… wiedzą że jest to mężczyzna, w średnim wieku, rudy, w bazie znajdzie się jakieś daleko spokrewnione DNA i po skontaktowaniu się udaje im się wytypować sprawcę. Kilka takich już rozwiązało.
agave
GreckieWakacje

Platini_blabla pisze: czw lis 14, 2024 9:34 pm Trzymam kciuki że niedługo będą robić to co w stanach gdzie mają bazy danych DNA i potrafią dojść po pokrewieństwie… wiedzą że jest to mężczyzna, w średnim wieku, rudy, w bazie znajdzie się jakieś daleko spokrewnione DNA i po skontaktowaniu się udaje im się wytypować sprawcę. Kilka takich już rozwiązało.
Też na to liczę. Już jakiś czas temu gdzieś pod jakimś materiałem na yt w temacie Darii pisałam, że tu tą genealogia mogłaby być skuteczna. Nawet gdyby okazało się, że sprawca nie żyje, ojciec odzyskałby może w jakimś stopniu spokój.
agave
GreckieWakacje

EwaKasia pisze: czw lis 14, 2024 8:59 pm Zobaczcie jest tyle niewyjaśnionych spraw, morderstw i zaginiec, gdzie nie ma żadnego punktu zaczepienia. A w przypadku Darii Religi policja posiada DNA sprawcy! I nie mogą ustalić kto to był.
W przypadku Izy też mają DNA. To jest najgorsze, że na ten moment nic nie mogą z tym zrobić.
Push
Pierścionek_od_passera

Post autor: Push »

Tez mi siedzą w głowie te sprawy, kiedys długo śledziłam sprawę Darii. Czy to prawda, ze morderca w miejscu znalezienia jej zwlok wbil krzyzyk z tabliczka "Tu zginęła smiercia meczenska Daria R.". Jeśli to prawda, to naprawdę creepy...

Co do Izy, to ktoś skorzystal z okazji...Ale Iza miala pecha, zginąć tak blisko od domu.

Trójmiasto naprawdę jawi się jako niebezpieczne i kryminogenne, kto wie czy nie maja największego odsetka zbrodni i zaginięć...
EwaKasia
SushiRoll

Post autor: EwaKasia »

Push pisze: sob lis 16, 2024 1:25 pm Tez mi siedzą w głowie te sprawy, kiedys długo śledziłam sprawę Darii. Czy to prawda, ze morderca w miejscu znalezienia jej zwlok wbil krzyzyk z tabliczka "Tu zginęła smiercia meczenska Daria R.". Jeśli to prawda, to naprawdę creepy...

Co do Izy, to ktoś skorzystal z okazji...Ale Iza miala pecha, zginąć tak blisko od domu.

Trójmiasto naprawdę jawi się jako niebezpieczne i kryminogenne, kto wie czy nie maja największego odsetka zbrodni i zaginięć...
Tak, tata Darii o tym mówił wielokrotnie. Przez to słowo męczeńską, jest pewny że zrobił to sprawca. No i to miejsce, podobno tylko policja wiedziała dokładnie gdzie były ukryte zwłoki.
Awatar użytkownika
Arzena
Dieta 600 kcal

Post autor: Arzena »

Sprawa Darii mnie niejako prześladuje. Miałam czas,że ciągle widziałam podkasty, artykuły i ogłoszenia na słupach, ojciec prosil by przerwano zmowę milczenia. Czyli pewnie coś grubego się zadziało. I zobaczcie :widząc,co tam się podziało,każdy z nas wie,że to jakiś przekręt. No i co? I właśnie nich. I tak jest z wieloma sprawami.
Klos72
VlogmasEnjoyer

Post autor: Klos72 »

jeśli nie ma DNA w bazie to nie mają z czym porównać
KrwawaMary
DamaZpowiśla

Post autor: KrwawaMary »

EwaKasia pisze: sob lis 16, 2024 3:19 pm Tak, tata Darii o tym mówił wielokrotnie. Przez to słowo męczeńską, jest pewny że zrobił to sprawca. No i to miejsce, podobno tylko policja wiedziała dokładnie gdzie były ukryte zwłoki.
Ale co w tym słowie jest takiego, że miałoby być zarezerwowane tylko dla sprawcy?
Awatar użytkownika
pz48945
Siatkarka

Post autor: pz48945 »

agave pisze: czw lis 14, 2024 4:02 pm Te dwie sprawy siedzą mi w głowie od lat i chyba już nie doczekają rozwiązania, a przynajmniej nie Darii, która niedługo ulegnie przedawnieniu. Serce mnie boli na myśl, że ten biedny ojciec poświęcił resztę życia na znalezienie mordercy córki i nikt nie potrafi mu pomóc. Tu mam wręcz wrażenie, że policja celowo utrudniała.

Co do Izy - jej mama zmarła jakieś dwa lata temu nie doczekawszy rozwiązania. Zginęła dosłownie kilkadziesiąt metrów od domu, a matka widziała oddalającego się z miejsca zbrodni mordercę chwilę przed znalezieniem córki.
Watpię, że to ten sam sprawca, dzieli te dwie sprawy zbyt wiele lat, ale wciąż liczę, że jakimś cudem zostanie ukarany.
Bardzo możliwe że to ten sam sprawca, kwestia czy porównano próbki DNA. Duży upływ czasu nie jest wyznacznikiem, bo możliwe że w tym czasie sprawca był za granicą lub w więzieniu.
PrzemoKondratowicz
Dieta 600 kcal

Post autor: PrzemoKondratowicz »

Teraz chyba Olga Śledź wydała coś o Izie?
agave
GreckieWakacje

Klos72 pisze: wt lis 19, 2024 11:48 am jeśli nie ma DNA w bazie to nie mają z czym porównać
Dlatego w Polsce też powinno zacząć się stosować genealogię. Tym sposobem w ostatnich latach rozwiązano już wiele zagadek.
heeheegypt
RoyalBaby

Post autor: heeheegypt »

4 sierpnia minęło 30 lat od śmierci Darii... 😥 Bardzo mi szkoda jej i Izy - całe życie miały przed sobą, plany, marzenia, a jacyś śmiecie odebrali im życie w taki sposób. To takie niesprawiedliwe, że nie spotkała ich żadna kara :((( Odnośnie Darii, niektórzy na YouTube pisali, że strażacy są podejrzani
Awatar użytkownika
Smb911
TrampekLV

Post autor: Smb911 »

Jakiś czas temu mignął mi artykuł,że jej tata (Darii ) został skazany za nękanie jej przyjaciółki… jakiejś znanej psycholog i aktywistki…
heeheegypt
RoyalBaby

Post autor: heeheegypt »

Smb911 pisze: czw sie 07, 2025 12:46 am Jakiś czas temu mignął mi artykuł,że jej tata (Darii ) został skazany za nękanie jej przyjaciółki… jakiejś znanej psycholog i aktywistki…
Tak, miał nękać Annę Strzałkowską. Razem z detektywem wysnuli teorię, że Daria przed śmiercią odrzuciła względy Anny, a ta w ramach zemsty miała wynająć kogoś, kto zrobił krzywdę Darii
Rzeka.chaosu
Currently:Vienna

Post autor: Rzeka.chaosu »

heeheegypt pisze: czw sie 07, 2025 2:48 am Tak, miał nękać Annę Strzałkowską. Razem z detektywem wysnuli teorię, że Daria przed śmiercią odrzuciła względy Anny, a ta w ramach zemsty miała wynająć kogoś, kto zrobił krzywdę Darii
Specyficzna teoria i jak widać nie udowodnili jej. Biegała sama po lesie i niestety nie ona jedna źle skończyła przy takiej aktywności (zdrowo i piękne okoliczności, ale większe ryzyko). Miejsce bardzo sprzyjające wyrządzeniu krzywdy i pewnie niejeden zbok jeszcze tak kogoś skrzywdzi. Wtedy nie było komórek, tym bardziej agresorzy czuli się kryci.
Agatyczek
Gacie z oceanu

Post autor: Agatyczek »

Dziś mija 14 lat od zabójstwa Izy. Niestety do dnia dzisiejszego nie ma żadnego punktu zaczepienia. :'(
Awatar użytkownika
SmokAnalog
120mkw

Post autor: SmokAnalog »

Rzeka.chaosu pisze: czw sie 07, 2025 9:18 am Specyficzna teoria i jak widać nie udowodnili jej. Biegała sama po lesie i niestety nie ona jedna źle skończyła przy takiej aktywności (zdrowo i piękne okoliczności, ale większe ryzyko). Miejsce bardzo sprzyjające wyrządzeniu krzywdy i pewnie niejeden zbok jeszcze tak kogoś skrzywdzi. Wtedy nie było komórek, tym bardziej agresorzy czuli się kryci.
Przypominam sobie też, że tę teorię upodobały sobie pisowskie media w czasach największego szczucia, nagrano jakiś reportaż, w którym mocno sugerowano, że może to być prawda.
agave
GreckieWakacje

W "Śladach" u Śledziowej wypowiadała się babcia Izy i twierdzi, że podejrzewa jedną konkretną osobę, która miała się w jej obecności zachowywać dziwnie. Do tego stopnia, że się jej wystraszyła. Pasowała do opisu sprawcy sporządzonego przez ś.p. Mamę Izy. Po wszystkim ów człowiek miał ogolić głowę na łyso i wyjechać za granicę.
dejwor
Srebrna Kropeczka

Post autor: dejwor »

Arzena pisze: wt lis 19, 2024 11:07 am Sprawa Darii mnie niejako prześladuje. Miałam czas,że ciągle widziałam podkasty, artykuły i ogłoszenia na słupach, ojciec prosil by przerwano zmowę milczenia. Czyli pewnie coś grubego się zadziało. I zobaczcie :widząc,co tam się podziało,każdy z nas wie,że to jakiś przekręt. No i co? I właśnie nich. I tak jest z wieloma sprawami.
Jezeli wie ze jest zmowa milczenia to pewnie w glowie wie kto moze byc sprawca, najsmutniejszy jest wlasnie w tym to ze rodzina tez mocno cierpi, chociaz zrobili pogrzeb bo niektorzy to do dzis nie wiedxa co sie dzieje z osobami zaginionymi tam to musi byc ciezko ale tak czy siak szkoda rodziny to w tamtych cxasach za bardzo nie bylo pewnie kamer, dlaczego ona biegala po lesie w nocy?
Awatar użytkownika
Arzena
Dieta 600 kcal

Post autor: Arzena »

dejwor pisze: pn sie 25, 2025 12:21 pm Jezeli wie ze jest zmowa milczenia to pewnie w glowie wie kto moze byc sprawca, najsmutniejszy jest wlasnie w tym to ze rodzina tez mocno cierpi, chociaz zrobili pogrzeb bo niektorzy to do dzis nie wiedxa co sie dzieje z osobami zaginionymi tam to musi byc ciezko ale tak czy siak szkoda rodziny to w tamtych cxasach za bardzo nie bylo pewnie kamer, dlaczego ona biegala po lesie w nocy?
To byl sierpień, ok 7 rano,wiec powinno byc jasno. Mnie najbardziej przeraża ten fakt tego pozostawionego krzyża. Służby tam dały D. po całości. Nie wierzę w zaginięcie akt. Rozmawiałam z pisarka,ktora inspirowała sie ta historia przy pisaniu i mówi,ze uslyszala,ze moze te akta sie podczepily pod inne i moze juz dawno poszły do zniszczenia. Nie kupuje tej wersji,akta takiej brutalnej sprawy by wyparowały? Dla mnie bardzo dziwne
PrzemoKondratowicz
Dieta 600 kcal

Post autor: PrzemoKondratowicz »

Na północy Polski na początku sierpnia o 7 rano to już słońce od kilku godzin świeci. Wschód jest przed 5 w nocy. Po 4 czasem. Nie różni się to jakoś drastycznie od reszty kraju może kwadrans szybciej w niektórych przypadkach